G Suite har bytt namn till Google Workspace: allt ditt företag behöver för att få jobbet gjort.

[UA] E-handel med Universal Analytics

Använd Google Taggstyrning för att implementera e-handelstaggar i Google Analytics.
Obs! Den här artikeln handlar om e-handel med Universal Analytics. Google Analytics 4 är framtiden för Google Analytics. Vi rekommenderar att du implementerar och skickar e-handelshändelser i GA4 så att du kan dra nytta av alla Google Analytics-funktioner på lång sikt. Läs mer i utvecklardokumentationen om hur du implementerar e-handelsmätning i Google Analytics 4. Information om hur du migrerar din e-handelsimplementering från UA till GA4 finns i den nya migreringsguiden för e-handel med GA4.

Det finns två huvudsakliga typer av implementeringsmetoder för e-handel i Universal Analytics: normal e-handel och förbättrad e-handel.

Med standardrapporter för e-handel kan du mäta transaktioner och analysera köpaktiviteten på din webbplats eller i din app. Du kan se produkt- och transaktionsinformation, genomsnittligt ordervärde, konverteringsfrekvens för e-handel, tid till köp och annan data.

Förbättrad e-handel lägger till extra funktioner i vanliga e-handelsrapporter. Förbättrad e-handel gör det möjligt att se när kunderna har lagt artiklar i kundvagnen, påbörjat betalningsproceduren och slutfört ett köp. Med Förbättrad e-handel kan du också identifiera vilka kundsegment som lämnar köptratten.

Dessa anvisningar visar hur du använder Google Taggstyrning för att implementera e-handelstaggar i Universal Analytics.

Normal e-handel

Skapar en vanlig tagg för e-handel i Universal Analytics:

1. Logga in på ditt Google Analytics-konto och aktivera e-handel för den önskade vyn.
  2. Skapa en Universal Analytics-tagg och ge Spårningstyp värdet Transaktion.
  3. Fyll i de nödvändiga fälten för taggen.
  4. Lägg till objektet dataLayer() på transaktionssidan för att samla in och skicka de obligatoriska variablerna. Se till att dataLayer()-variablerna är ifyllda i koden innan taggen aktiveras.
  5. Skapa en utlösare som aktiverar taggen på sidan med transaktionsbekräftelsen.

All transaktionsinformation bör skickas vidare via datalagret med följande variabelnamn:

Transaktionsdata

Variabelnamn Beskrivning Typ
transactionId (obligatorisk) Unikt transaktions-id sträng
transactionAffiliation (valfri) Partner eller butik sträng
transactionTotal (obligatorisk) Transaktionens totala värde numerisk
transactionShipping (valfri) Transaktionens fraktavgift numerisk
transactionTax (valfri) Transaktionens momsbelopp numerisk
transactionProducts (valfri) Lista med artiklarna som köptes vid transaktionen matris med produktobjekt

Produktdata

Variabelnamn Beskrivning Typ
name (obligatoriskt) Produktens namn sträng
sku (obligatoriskt) Produktens artikelnummer sträng
category (valfritt) Produktens kategori sträng
price (obligatoriskt) Styckpris numerisk
quantity (obligatoriskt) Antal artiklar numerisk

Placera koden ovanför kodavsnittet för behållare i Google Taggstyrning så att datalagret är redo när Google Taggstyrning aktiverar Google Analytics-taggen.

Om du av någon anledning inte kan placera e-handelsdata ovanför Taggstyrning-behållarkoden kan du prova en av följande lösningar:

• Låt taggen aktiveras utifrån en händelse längre ned på sidan (t.ex. genom att kombinera data och händelsen enligt anvisningarna i utvecklardokumentationen).
  • Ställ utlösartypen på DOM-klar.

Läs mer om Google Analytics e-handel.

Förbättrad e-handel

Det finns två metoder som används för att implementera förbättrad e-handel med Taggstyrning:

• Datalager: Den prioriterade metoden. Hämta e-handelsdata till datalagret från din kod.
  • Anpassad JavaScript-variabel: Skapa en anpassad JavaScript-variabel i Taggstyrning. Variabeln ska returnera ett objekt med den information som du annars skulle skicka vidare till datalagret.

Oavsett vilken metod du använder bör du först bekanta dig med förbättrad e-handel i Google Analytics innan du använder Taggstyrning för att implementera förbättrade e-handelstaggar. Du kan behöva ta hjälp av en utvecklare för implementeringen av datalagret.

Viktigt! Du kan använda flera specifika typer av information när du implementerar Förbättrad e-handel. I utvecklardokumentationen hittar du en fullständig lista med alla datatyper som stöds.

Implementering av datalager

1. Lägg till e-handelsinformationen i ett datalagerobjekt med namnet ecommerce i koden. Information om hur du implementerar ett datalager finns i utvecklardokumentationen för Taggstyrning.
  2. Skapa en Universal Analytics-tagg i Taggstyrning med följande ytterligare inställningar:
    • Ställ in SpårningstypSidvisning eller Händelse.
    • Ge Aktivera funktioner för förbättrad e-handel under Fler inställningarföljt av E-handel i Inställningsvariabel för Google Analytics värdet True.
    • Välj Använd datalager.

Implementering av en anpassad JavaScript-variabel

1. Skapa en anpassad JavaScript-variabel. Den här variabeln måste returnera ett objekt som innehåller e-handelsobjektet.
    I den här variabeln använder du samma syntax som för att överföra informationen till datalagret.
  2. Skapa en Universal Analytics-tagg i Taggstyrning med följande ytterligare inställningar:
    • Ställ in SpårningstypSidvisning eller Händelse.
    • Ge Aktivera förbättrad funktion E-handelsfunktioner under Fler inställningar följt av Annonsering i inställningsvariabeln i Google Analytics värdet True.
    • Välj Använd datalager.