G Suite har bytt namn till Google Workspace: allt ditt företag behöver för att få jobbet gjort.

[UA] Innehållsgrupper i Google Analytics

Använd innehållsgrupper i dina Taggstyrning-konfigurationer
Obs! Den här artikeln handlar om Universal Analytics (UA). Från och med 1 juli 2023 slutar UA-standardegendomar att behandla data (1 juli 2024 för UA 360-egendomar). Om du fortfarande använder UA bör du övergå till Google Analytics 4 (GA4).

Google Analytics Innehållsgrupper gör det möjligt att ordna innehåll i Google Analytics-rapporterna i logiska strukturer. I stället för att visa data om din e-handelswebbplats per sida kan du t.ex. visa data för Cyklar och skapa ytterligare undergrupper för Landsvägscyklar, Mountainbikes och Cykeltillbehör. Du kan konfigurera Taggstyrning så att data i innehållsgrupper skickas till Google Analytics.

Innehållsgrupper på högsta nivån definieras i Google Analytics:

1. Skapa en innehållsgrupp på högsta nivån. I Google Analytics navigerar du till Admin följt av Visa följt av Innehållsgruppering.
  2. Klicka på + Ny innehållsgruppering.
  3. Ange ett namn på innehållsgruppen (t.ex. Landsvägscyklar) och klicka på Aktivera spårningskod.
  4. Välj ett indexnummer (1–5). Detta nummer kopplas ihop med namnet du har angett. Du använder numret när du skapar taggen i Google Taggstyrning.
  5. Klicka på Klar och Spara.

Gå sedan till Taggstyrning och lägg till innehållsgrupper i din befintliga sidvisningstagg i Universal Analytics.

1. Utöka Innehållsgrupper under Fler inställningar.
  2. Klicka på knappen Lägg till innehållsgrupp och lägg till en ny rad.
  3. I fältet Index anger du indexnumret för innehållsgruppen på högsta nivån som du registrerade tidigare.
  4. Ange ett namn på undergruppen (t.ex. Mountainbikes eller namnet på en variabel) under Innehållsgrupp.

Om du anger en sträng i fältet Innehållsgrupp (till exempel ”Mountainbikes”) ändrar du utlösarna så att taggen endast aktiveras på sidorna som tillhör innehållsgruppen ”Mountainbikes”. Ställ i detta fall in en sidvisningstagg för varje innehållsgrupp.

Om du vill mäta innehållsgrupper med en tagg skapar du en uppslagstabellsvariabel och anger namnet på variabeln i fältet Innehållsgrupp.

I det här exemplet använder uppslagstabellsvariabeln information i webbadressen som hjälp för att dela in objekt i innehållsgrupper:

1. Gå till Variabler följt av Användardefinierade variabler.
  2. Klicka på Ny.
  3. Klicka på Variabelkonfiguration och välj Uppslagstabell.
  4. Ge Indatavariabel värdet {{url path}}.
  5. Lägg till dina uppslagsvillkor: klicka på + Lägg till rad och ange indata- och utdatavärden, t.ex. följande:
    Indata Utdata
    /road Landsvägscyklar
    /mtb Mountainbikes
    /helmets Tillbehör
    /gloves Tillbehör
  6. Klicka på Skapa variabel.

Denna variabel kan nu användas på en innehållsgrupp inom en sidvisningstagg från Universal Analytics som aktiveras på alla sidor. Så här använder du variabeln på din befintliga sidvisningstagg från Google Analytics:

1. Öppna taggen för redigering och gå till Fler inställningar följt av Innehållsgrupper.
  2. Ange namnet på uppslagstabellsvariabeln som du skapade tidigare i fältet Innehållsgrupp:
Index Innehållsgrupp
1 {{Content Group}}

När behållaren har publicerats börjar innehållsgruppsdata att visas i dina rapporter.

Om du vill ha mer exakt kontroll på variabler för Taggstyrning kan du implementera ett datalager tillsammans med en utvecklare.