Google Analytics: GA4-konfigurasjonstaggen heter nå Google-taggen. GA4-konfigurasjonstagger i nettbeholdere blir automatisk overført fra og med september. Den eksisterende målingen din endres ikke, og du trenger ikke å gjøre noe. Finn ut mer

Set up and manage consent

Opphev blokkeringen av Google-tagger når samtykkemodus brukes

Finn ut hvordan du opphever blokkeringen av Google-taggene for å få alle fordelene ved samtykkemodus. Feilsøk samtykkeinnstillinger i Tag Manager og på plattformen for samtykkestyring (CMP).
Denne artikkelen er myntet på app- eller nettstedseiere som har implementert samtykkemodus.

Med samtykkemodus kan du justere funksjonaliteten til Google-taggene ut fra samtykkestatusen de enkelte brukerne har. Dermed kan Google modellere atferdsdata eller antallet konverteringer. Hvis Google-taggene forsinkes eller blokkeres frem til det registreres et samtykkevalg, blir de modellerte konverteringene mindre presise, og du har ikke tilgang til atferdsmodellering i Google Analytics 4.

For at mer omfattende måling skal forstå motstridende data og dra full nytte av førstepartsdata, anbefaler vi at du endrer innstillingene for Google-taggen slik at den lastes inn i alle tilfeller. Uten samtykke formidler utløste tagger ikke-identifiserende signaler som land og samtykkestatus. Disse signalene forbedrer konverteringsmodelleringen og gjør det mulig med atferdsmodellering. Tagger som blokkeres, blir ikke utløst, og dermed kan de ikke formidle noen informasjon i det hele tatt.

Du kan få atferdsmodellering i Google Analytics 4 og finstemme konverteringsmodelleringen i Google Ads – samtidig som du respekterer brukernes samtykkestatus – ved å oppheve blokkeringen av Google-taggene i tråd med feilsøkingstrinnene i denne artikkelen.

Slik sjekker du om du har blokkert tagger

Du har kanskje blokkert tagger hvis du har konfigurert samtykkemodus og sett en melding om at atferdsmodellering ikke er tilgjengelig i Google Analytics 4-området ditt.

GA4 Admin > Reporting identity > Blended > Modeling > "Modeling is unavailable for this property. Once it’s available, it will be turned on by default in your reports."

Hvis du bruker Tag Manager, kan du bruke Tag-assistenten til å sjekke om du har blokkert tagger:

1. Start en ny feilsøkingsøkt i Tag-assistenten.
  2. Gå til Sammendrag > Tagger.
  3. Se i Utløste tagger-delen. Se om alle taggene du forventer at skal utløses, er oppført.
  4. Hvis en tag som skal utløses, ikke blir utløst, kan du finne den i Tagger som ikke ble utløst-delen og klikke på den. Taggen blokkeres hvis
    • en utløser eller variabel som er basert på brukerens samtykke, er en av betingelsene for utløsingen
    • du ser «Påkrevd ekstra samtykke»-delen med én eller flere rader i tabellen under den

Se mer informasjon om hvordan du bruker Tag-assistenten til å feilsøke samtykkeinnstillinger, i artikkelen Feilsøking av samtykkemodus i Tag-assistenten.

Slik opphever du blokkeringen av tagger

Hvordan blokkeringen av tagger oppheves, kommer an på hvordan du tagget appen din eller nettstedet ditt, og hvilke mekanismer du har implementert for å forhindre at tagger utløses. Google-tagger kan være blokkert på flere steder. Kontroller hver taggingsmetode du har brukt. Hvis du bruker en plattform for samtykkestyring (CMP), må du også sjekke disse innstillingene.

Dette dokumentet har feilsøkingstrinn for de vanligste årsakene til blokkerte tagger.

Opphev blokkeringen av tagger med Tag Manager

De to vanligste årsakene til blokkerte tagger i Tag Manager er unntaksbaserte utløsere og ekstra samtykkekontroller. Følg feilsøkingsveiledningen i denne delen for å fjerne unntaksbaserte utløsere og ekstra samtykkekontroller fra Google-tagger. Google-tagger er tagger for Google Analytics 4, Universal Analytics, Google Ads, Floodlight og konverteringstilknytning.

Fjern unntaksbaserte utløsere

Unntaksbaserte utløsere for Google-tagger ble trolig konfigurert før samtykkemodus fantes, og du bør fjerne disse. Samtykkemodusen justerer Google-taggens funksjonalitet basert på samtykkestatusen, slik at unntaket ikke er nødvendig lenger.

Fjern unntak fra Google-taggene for å få forventet funksjonalitet:

1. Klikk på Arbeidsområde i Tag Manager.

2. Klikk på Tagger i navigasjonspanelet til venstre.

3. Finn Google-tagger med unntak i Utløsere-kolonnen.

Workspace > Tags > Firing Triggers

4. Klikk på navnet på taggen i Navn-kolonnen.

5. Klikk på Utløsere.

6. Finn unntaket under Utløsere. Du kan ha mer enn én unntaksbasert utløser.

Du kan raskt se hvilke tagger som bruker en bestemt unntaksbasert utløser, ved å klikke på utløseren. Under Henvisninger til denne utløseren, som vises nederst i den aktuelle utløseren, lister vi opp alle taggene som bruker utløseren.

7. Klikk på Fjern Fjern ved siden av de ulike unntaksbaserte utløserne du vil fjerne.

Fjern bare unntaksbaserte utløsere for Google-tagger: Google Analytics 4, Universal Analytics, Google Ads, Floodlight og konverteringstilknytning. Funksjonaliteten til tagger som ikke er fra Google, endres ikke av samtykkemodusen.

8. Klikk på Lagre øverst til høyre.

9. Se en forhåndsvisning av endringene.

10. Publiser beholderen for at endringene skal tre i kraft.

Fjern ekstra samtykkekontroller for tagger som har innebygde samtykkekontroller

Med Tag Manager kan du blokkere tagger som ikke respekterer samtykkestatusen, fra å bli utløst i tilfeller der det påkrevde samtykket ikke er gitt. Med andre ord: Hvis tagger ikke har innebygde samtykkekontroller, kan du bruke kontrollene for ekstra samtykke i Tag Manager til å svare på samtykkestatus. Google-tagger har innebygde samtykkekontroller og endrer funksjonalitet basert på samtykkestatusen, og dermed krever de ikke ekstra samtykkekontroller. Hvis du har implementert samtykkemodus og også bruker ekstra samtykkekontroller, kommer ikke taggene til å fungere som de skal. Hvis CMP-en lastes inn asynkront, kjøres den kanskje ikke alltid før Google-taggene. Taggene kan utløses før brukerne samhandler med samtykkebanneret, eller før den oppdaterte samtykkestatusen registreres. Selv om samtykke gis senere, blir ikke taggene utløst, med mindre samtykke ble gitt den første gangen de ble utløst.

Fjern ekstra samtykkekontroller fra Google-tagger for å få forventet funksjonalitet:

1. Klikk på Arbeidsområde i Tag Manager.
  2. Klikk på Tagger i navigasjonspanelet til venstre.
  3. Klikk på navnet til Google-taggen.
  4. Klikk på Tag-konfigurasjon > Avanserte innstillinger > Samtykkeinnstillinger.
  5. Gjennomgå innstillingene oppført under Innebygde samtykkekontroller. Nå skal ad_storage og analytics_storage være oppført.
  6. Velg Ekstra samtykkekontroller og så et av disse alternativene:
    • Ikke angitt: Dette er standardalternativet. Denne taggen utfører ingen ekstra samtykkekontroller.
    • Ekstra samtykke kreves ikke: Velg dette alternativet for å indikere at taggen kan utløses uten å se etter ekstra samtykke.
  7. Se en forhåndsvisning av endringene.
  8. Publiser beholderen for at endringene skal tre i kraft.

Opphev blokkeringen av tagger med en plattform for samtykkestyring

Plattformer for samtykkestyring (CMP-er) blokkerer Google-tagger på tre måter:

• automatisk blokkering
  • manuell blokkering
  • blokkering via et tag-behandlingssystem

Fremgangsmåten du må følge for å oppheve blokkeringen av taggene, avhenger av hvilken av disse metodene som brukes i CMP-implementeringen. Nedenfor finner du en generell veiledning for hver tilnærming og linker til blokkeringsdokumentasjon for utvalgte CMP-er. Hvis du er usikker på hvilken blokkeringsmetode som brukes på nettstedet, kan du kontakte en CMP-representant eller brukerstøtteteamet.

Opphev blokkeringen av tagger som støtter samtykkemodus. Hvis du bruker eldre tagversjoner som ikke støtter samtykkemodus, må du erstatte disse med nye tagger som har denne støtten.
Sørg for at standardkommandoen for samtykkemodus angis før Google-tagger utløses. Hvis du ikke gjør dette, utløses Google-tagger som om samtykkemodus ikke benyttes.

Automatisk blokkering

Automatisk blokkering angis i CMP-brukergrensesnittet. Hvis du har implementert CMP-funksjonaliteten for automatisk blokkering, kan du i hovedsak oppheve blokkeringen Google-tagger på disse måtene:

• Rediger Google-taggen i tråd med instruksen fra CMP-en for å indikere at den automatiske blokkeringen skal ignorere taggen. Som regel gjøres dette ved å legge til et attributt i Google-skripttaggene.
  • Unnta Google-tagger fra blokkering i CMP-ens brukergrensesnitt. Dette gjøres vanligvis ved å tilordne Google-leverandøren et formål som alltid er tillatt (noen ganger kalt essensielt), eller ved å angi at den automatiske blokkeringen skal ignorere Google-tagger helt og holdent.

Med den første tilnærmingen kan du velge nøyaktig hvilke Google-tagger som skal unntas fra blokkeringen. Det kan være nyttig hvis du har en blanding av tagger som henholdsvis støtter og ikke støtter samtykkemodus. Med den andre tilnærmingen må du påse at du bare har implementert tagger som støtter samtykkemodus.

Manuell blokkering

Den manuelle blokkeringen redigerer Google-taggen slik at den bare kan lastes inn etter CMP-en. CMP-en kan be deg om å gjøre endringer i type- eller src-attributtet i Google-taggen, for eksempel ved å endre typen til text/plain eller src-attributtet til <cmp_name>-src. Du kan angre denne blokkeringsteknikken ved å erstatte Google-taggene der disse CMP-spesifikke endringene er gjort, med den opprinnelige taggen, slik den var da du lastet ned fra den aktuelle Google-plattformen.

Blokkering via tag-behandlingssystemer

Med denne tilnærmingen brukes et tag-behandlingssystem, for eksempel Google Tag Manager, til å utløse Google-tagger. CMP-en utløser en hendelse som indikerer når samtykke er gitt, og denne hendelsen brukes som utløser for Google-tagger og andre typer tagger som krever brukersamtykke. Hvis du bruker denne tilnærmingen, kan du redigere utløserne for Google-taggene slik at eventuelle samtykkebaserte kriterier fjernes. Dermed utløses taggene bare i tråd med kriteriene angitt av bedriften. For en analyserelatert hendelse knyttet til sidevisninger kan du for eksempel bare utløse sideinnlastingsutløseren og ikke hendelsen fra CMP-en som indikerer at samtykke er gitt.

CMP-spesifikk dokumentasjon

Nedenfor lister vi opp linker til dokumentasjon om blokkering av tagger for bestemte CMP-er. Noen av disse artiklene beskriver hvordan du implementerer heller enn fjerner blokkering. Hvis det er tilfellet for CMP-en du bruker, kan du reversere den dokumenterte prosessen i tråd med den generelle veiledningen ovenfor.

Hvis det ikke er oppført noen veiledningen for CMP-en din, kan du kontakte en CMP-representant eller brukerstøtteteamet til CMP-en for å få hjelp.

Cookiebot (automatisk, manuell, Google Tag Manager)

Informasjon om informasjonskapsler (automatisk, manuell, Google Tag Manager)

• Du kan oppheve blokkeringen av Google-tagger som ble automatisk blokkert, ved å omklassifisere dem på en slik måte at de ikke lenger blokkeres. Kontakt oss hvis du lurer på noe.

Commander’s Act (Tag Commander, Google Tag Manager)

• Hvis du bruker Tag Commander, må du fjerne avmerkingen for «Include in Privacy Scope» (ta med i personvernomfang).
  • I Tag Manager fjerner du CMP-utløsere som beskrevet ovenfor.

Consent Manager (automatisk, manuell, Google Tag Manager)

Didomi (automatisk, manuell, Google Tag Manager)

• Hvis du skal oppheve blokkeringen av manuelt blokkerte tagger via Didomi, må du bare fjerne attributtene som er knyttet til enten dataformål eller dataleverandører. Ikke tilbakestill «didomi/javascript»-endringen ettersom denne endringen sikrer at Didomi lastes inn og angir standard samtykkemodus før Google Tag Manager eller andre Google-tagger kan lastes inn.

iubenda (manuell, Google Tag Manager)

OneTrust (automatisk, manuell, Google Tag Manager)

Osano (automatisk, Google Tag Manager)

Usercentrics (manuell, Google Tag Manager)