G Suite heet nu Google Workspace: alles wat u nodig heeft voor uw werk.

Blokkering van Google-tags opheffen als u de toestemmingsmodus gebruikt

Lees hoe u de blokkering van uw Google-tags kunt opheffen om alle voordelen van de toestemmingsmodus te benutten. Los problemen met de instellingen voor toestemming op in Tag Manager en uw CMP.
Dit artikel is bedoeld voor website- en app-eigenaren die de toestemmingsmodus hebben geïmplementeerd.

Met de toestemmingsmodus kunt u de functionaliteit van uw Google-tags aanpassen op basis van de toestemmingsstatus van uw gebruikers en kan Google conversies en gedragsgegevens modelleren. Als uw Google-tags zijn vertraagd of geblokkeerd totdat er een toestemmingsinteractie plaatsvindt, zijn uw gemodelleerde conversies minder nauwkeurig en is gedragsmodellering niet beschikbaar in Google Analytics 4.

Voor uitgebreidere metingen om verschillende gegevens te interpreteren en first-party gegevens optimaal te benutten, raden we u aan uw taginstellingen aan te passen zodat Google-tags altijd worden geladen. Als de gebruiker geen toestemming geeft, communiceren tags die worden geactiveerd niet-identificerende signalen zoals de toestemmingsstatus en het land. Deze signalen verbeteren de conversiemodellering en maken gedragsmodellering mogelijk. Als u tags blokkeert, kunnen ze niet worden geactiveerd en kunnen ze helemaal geen informatie versturen.

Als u gedragsmodellering wilt uitvoeren in Google Analytics 4 en conversiemodellering wilt verbeteren in Google Ads, terwijl u de toestemmingsstatus van uw gebruikers respecteert, volgt u de stappen voor probleemoplossing in dit artikel om de blokkering van uw Google-tags op te heffen.

Checken of u tags heeft geblokkeerd

Als u de toestemmingsmodus heeft ingesteld, maar bericht krijgt dat gedragsmodellering niet beschikbaar is in uw Google Analytics 4-property, heeft u mogelijk tags geblokkeerd.

GA4 Admin > Reporting identity > Blended > Modeling > "Modeling is unavailable for this property. Once it’s available, it will be turned on by default in your reports."

Als u Tag Manager gebruikt, checkt u met Tag Assistant zo of u tags heeft geblokkeerd:

1. Zo start u een nieuwe foutopsporingssessie in Tag Assistant:
  2. Ga naar Overzicht > Tags.
  3. Bekijk het gedeelte Geactiveerde tags. Check of hier alle tags staan die geactiveerd moeten zijn.
  4. Als een gewenste tag niet is geactiveerd, zoekt u deze in het gedeelte Tags niet geactiveerd en klikt u erop. De tag wordt in de volgende gevallen geblokkeerd:
    • Een trigger of variabele op basis van toestemming van de gebruiker is een van de triggervoorwaarden.
    • U ziet het gedeelte 'Verplichte aanvullende toestemming' met in de tabel eronder een of meer rijen.

Lees Foutopsporing voor toestemmingsmodus in Tag Assistant voor meer informatie over hoe u met Tag Assistant fouten in de instellingen voor toestemming kunt opsporen.

De blokkering van tags opheffen

Hoe u de blokkering van tags opheft is afhankelijk van hoe u uw website of app heeft getagd en welke mechanismen u heeft geïmplementeerd om te voorkomen dat tags worden geactiveerd. Google-tags kunnen op meerdere plaatsen worden geblokkeerd. Check elke tagmethode die u heeft gebruikt. Als u een platform om toestemming te beheren (Consent Management Platform, CMP) gebruikt, moet u die instellingen ook checken.

In dit document wordt uitgelegd hoe u de meest voorkomende problemen met geblokkeerde tags oplost.

De blokkering van tags opheffen met Tag Manager

De 2 meest voorkomende oorzaken van geblokkeerde tags in Tag Manager zijn triggeruitzonderingen en aanvullende toestemmingschecks. Volg de instructies voor probleemoplossing in dit gedeelte om triggeruitzonderingen en aanvullende toestemmingschecks uit Google-tags te verwijderen. Google-tags zijn tags voor Google Analytics 4, Universal Analytics, Google Ads, Floodlight en Conversion Linker.

Triggeruitzonderingen verwijderen

Triggeruitzonderingen voor Google-tags zijn waarschijnlijk ingesteld voordat de toestemmingsmodus bestond en moeten worden verwijderd. De toestemmingsmodus past het gedrag van de Google-tag aan op basis van de toestemmingsstatus. De uitzondering is daarom niet meer nodig.

Zo verwijdert u uitzonderingen uit Google-tags zodat ze correct werken:

1. Klik in Tag Manager op Werkruimte.

2. Klik in het linkernavigatiemenu op Tags.

3. Zoek in de kolom Activeringstriggers naar Google-tags met uitzonderingen.

Workspace > Tags > Firing Triggers

4. Klik in de kolom Naam op de naam van de tag.

5. Klik op Triggers.

6. Zoek de uitzondering onder Triggers. U heeft mogelijk meer dan één triggeruitzondering.

Als u snel wilt zien welke tags een bepaalde triggeruitzondering gebruiken, klikt u op de trigger. Onderaan kunt u in Verwijzingen naar deze trigger zien welke tags de trigger gebruiken.

7. Klik naast elke triggeruitzondering die u wilt verwijderen op Verwijderen Verwijderen.

Verwijder alleen triggeruitzonderingen voor Google-tags: Google Analytics 4, Universal Analytics, Google Ads, Floodlight en Conversion Linker. Niet-Google-tags veranderen hun gedrag niet op basis van de toestemmingsmodus.

8. Klik rechtsboven op Opslaan.

9. Bekijk een voorbeeld van uw wijzigingen.

10. Publiceer de container zodat de wijzigingen van kracht worden.

Aanvullende toestemmingschecks verwijderen voor tags met ingebouwde toestemmingschecks

Met Tag Manager kunt u voorkomen dat tags die geen rekening houden met toestemming worden geactiveerd als de vereiste toestemming niet is gegeven. Met andere woorden: als tags geen ingebouwde toestemmingschecks hebben, kunt u de aanvullende toestemmingschecks van Tag Manager gebruiken om op de toestemmingsstatus te reageren. Google-tags hebben ingebouwde toestemmingschecks en passen hun gedrag aan op basis van de toestemmingsstatus. Er zijn dus geen aanvullende toestemmingschecks voor nodig. Als u de toestemmingsmodus heeft geïmplementeerd en tegelijkertijd aanvullende toestemmingschecks gebruikt, werken deze niet goed. Als uw CMP asynchroon wordt geladen, wordt deze mogelijk niet altijd vóór uw Google-tags uitgevoerd. De tags kunnen worden geactiveerd voordat gebruikers uw toestemmingsbanner gebruiken of voordat updates van de toestemmingsstatus binnenkomen. Ook als de toestemming later wordt verleend, worden de tags niet geactiveerd, tenzij er toestemming is gegeven toen ze voor het eerst werden geactiveerd.

Zo verwijdert u aanvullende toestemmingschecks uit Google-tags zodat ze goed werken:

1. Klik in Tag Manager op Werkruimte.
  2. Klik in het linkernavigatiemenu op Tags.
  3. Klik op de naam van uw Google-tag.
  4. Klik op Tagconfiguratie > Geavanceerde instellingen > Instellingen voor toestemming.
  5. Check de instellingen die staan in Ingebouwde toestemmingschecks. Als het goed is, staan hier ad_storage en analytics_storage.
  6. Selecteer Aanvullende toestemmingschecks en kies een van deze opties:
    • Niet ingesteld: Standaard. Er worden geen aanvullende toestemmingschecks uitgevoerd door deze tag.
    • Geen aanvullende toestemming nodig: Selecteer deze optie om aan te geven dat de tag niet hoeft te checken op aanvullende toestemming om te worden geactiveerd.
  7. Bekijk een voorbeeld van uw wijzigingen.
  8. Publiceer de container zodat de wijzigingen van kracht worden.

De blokkering van tags opheffen met een platform om toestemming te beheren

Platforms om toestemming te beheren blokkeren Google-tags op 3 manieren:

• Automatische blokkering
  • Handmatige blokkering
  • Blokkering op basis van tagbeheersysteem (tag management system, TMS)

Hoe u de blokkering van tags opheft is afhankelijk van de methoden die uw CMP-implementatie gebruikt. Hieronder vindt u algemene instructies voor elke aanpak, gevolgd door links naar documentatie over blokkering voor bepaalde CMP's. Als u niet zeker weet welke blokkeringsmethode uw site gebruikt, neemt u contact op met uw CMP-vertegenwoordiger of -supportteam.

Alleen blokkering opheffen van tags die de toestemmingsmodus ondersteunen. Als u verouderde tags gebruikt die de toestemmingsmodus niet ondersteunen, moet u deze vervangen door nieuwere tags.
Check of de standaardopdracht voor de toestemmingsmodus wordt ingesteld voordat er Google-tags worden geactiveerd. Als u dit niet doet, worden Google-tags geactiveerd alsof de toestemmingsmodus niet wordt gebruikt.

Automatische blokkering

Automatische blokkering wordt ingesteld in de gebruikersinterface van uw CMP. Als u de CMP-functie voor automatische blokkering heeft geïmplementeerd, heft u de blokkering van Google-tags op een van de volgende manieren op:

• Pas de Google-tag aan volgens de instructies van uw CMP om aan te geven dat deze door automatische blokkering moet worden genegeerd. Dit doet u meestal door een kenmerk toe te voegen aan de Google-scripttags.
  • Sluit Google-tags uit van blokkering in de gebruikersinterface van uw CMP. Dit wordt meestal gedaan door de Google-leverancier toe te wijzen aan een doel dat altijd is toegestaan (ook wel Essentieel genoemd) of door de functie voor automatische blokkering zo in te stellen dat Google-tags helemaal worden genegeerd.

Met de eerste benadering kunt u precies kiezen welke Google-tags zijn vrijgesteld van blokkering. Dit kan handig zijn als u een combinatie heeft van tags die de toestemmingsmodus wel of niet ondersteunen. Als u de 2e aanpak kiest, moet u ervoor zorgen dat u geen tags heeft geïmplementeerd die de toestemmingsmodus niet ondersteunen.

Handmatige blokkering

Met handmatige blokkering wordt de Google-tag zo aangepast dat deze pas na het CMP kan worden geladen. Het CMP kan u instrueren wijzigingen aan te brengen in de kenmerken type of src van de Google-tag, bijvoorbeeld om het type te wijzigen in text/plain of het kenmerk src in <cmp_name>-src. Als u deze blokkeringstechniek ongedaan wilt maken, vervangt u de Google-tags die door deze CMP-specifieke wijzigingen zijn aangepast, door de oorspronkelijke tag zoals deze is gedownload van het bronplatform van Google.

Blokkering van tagbeheersysteem

Bij deze aanpak wordt een tagbeheersysteem zoals Google Tag Manager gebruikt om Google-tags te activeren. Het CMP activeert een gebeurtenis die aangeeft wanneer toestemming is verleend. Die gebeurtenis wordt gebruikt als een trigger voor Google-tags en andere typen tags waarvoor toestemming van gebruikers is vereist. Als u deze aanpak gebruikt, verwijdert u alle op toestemming gebaseerde criteria uit de triggers voor uw Google-tags, zodat ze alleen worden geactiveerd op basis van de criteria die nodig zijn voor uw bedrijf. Voorbeeld: voor een analysegebeurtenis voor paginaweergaven worden tags alleen geactiveerd wanneer de pagina wordt geladen, niet wanneer uw CMP toestemming verleent.

CMP-specifieke documentatie

De volgende lijst bevat links naar documentatie over tagblokkering voor specifieke CMP's. In sommige van deze artikelen wordt niet beschreven hoe u de tagblokkering verwijdert, maar hoe u deze implementeert. Als dit het geval is voor uw CMP, keert u het gedocumenteerde proces om volgens de hierboven vermelde algemene richtlijnen.

Neem contact op met uw CMP-vertegenwoordiger of -supportteam voor hulp als er geen instructies voor uw CMP staan.

Cookiebot (automatisch, handmatig, Google Tag Manager)

Cookie Information (automatisch, handmatig, Google Tag Manager)

• Als u de blokkering van Google-tags met automatische blokkering wilt opheffen, classificeert u ze opnieuw op zo'n manier dat ze niet worden geblokkeerd. Als u vragen heeft, neemt u contact op met Cookie Information.

Commander's Act (Tag Commander, Google Tag Manager)

• Vink voor Tag Commander het vakje 'Opnemen in privacybereik' uit.
  • Voor Tag Manager verwijdert u de CMP-triggers zoals hierboven is beschreven.

Consent Manager (automatisch, handmatig, Google Tag Manager)

Didomi (automatisch, handmatig, Google Tag Manager)

• Als u de blokkering van handmatig geblokkeerde tags opheft met Didomi, verwijdert u alleen de kenmerken data-purposes of data-vendor. Maak de wijziging didomi/javascript niet ongedaan. Door deze wijziging laadt Didomi de standaard toestemming en stelt deze in voordat Google Tag Manager of andere Google-tags mogen worden geladen.

iubenda (handmatig, Google Tag Manager)

OneTrust (automatisch, handmatig, Google Tag Manager)

Osano (automatisch, Google Tag Manager)

Usercentrics (handmatig, Google Tag Manager)