G Suite on nyt Google Workspace: se sisältää kaiken, mitä yrityksesi tarvitsee tehokkaaseen työntekoon.

Google-tagien eston kumoaminen suostumustilaa käytettäessä

Lue, miten kumoat Google-tagien eston, jotta saat suostumustilasta parhaan mahdollisen hyödyn. Ratkaise Tag Managerin ja CMP:n suostumusasetuksiin liittyviä ongelmia.
Tämä artikkeli on tarkoitettu niille sivustojen ja sovellusten omistajille, jotka ovat ottaneet käyttöön suostumustilan.

Suostumustilan avulla voit muokata sitä, miten Google-tagit toimivat käyttäjien antaman suostumuksen tai sen puuttumisen perusteella. Lisäksi Google voi hyödyntää suostumustilaa konversioiden ja käyttäytymisdatan mallintamisessa. Jos Google-tagit saattavat viivästyä tai estyä suostumuksen saamiseen asti, mallinnetut konversiot eivät ole yhtä tarkkoja eikä toiminnan mallintaminen ole käytettävissä Google Analytics 4:ssä.

Jos haluat saada kattavampaa mittausdataa erilaisen datan ymmärtämiseksi ja ensimmäisen osapuolen datan hyödyntämiseksi, suosittelemme muokkaamaan tagiasetuksia siten, että Google-tagit latautuvat kaikissa tapauksissa. Jos suostumusta ei anneta, käynnistyvät tagit välittävät ei-yksilöiviä signaaleja, kuten suostumustilan ja maan. Signaalit parantavat konversiomallinnusta ja mahdollistavat toiminnan mallintamisen. Tagien estäminen kuitenkin estää niitä käynnistymästä, joten ne eivät voi lähettää mitään tietoja.

Jos haluat mallintaa toimintaa Google Analytics 4:ssä ja parantaa konversiomallinnusta Google Adsissa käyttäjien suostumustilaa kunnioittaen, poista Google-tagien estot tämän artikkelin ohjeiden avulla.

Näin tarkistat, onko tagit estetty

Olet saattanut estää tagit, jos suostumustila on käytössä mutta näet viestin, jonka mukaan toiminnan mallintaminen ei ole käytettävissä Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudessasi.

GA4 Admin > Reporting identity > Blended > Modeling > "Modeling is unavailable for this property. Once it’s available, it will be turned on by default in your reports."

Jos käytät Tag Manageria, voit tarkistaa Tag Assistantilla, onko tagit estetty:

1. Aloita uusi virheenkorjausistunto Tag Assistantissa.
  2. Valitse Yhteenveto > Tagit.
  3. Siirry kohtaan Käynnistyneet tagit. Tarkista, löydätkö kaikki tagit, joiden pitäisi käynnistyä.
  4. Jos jokin tagi puuttuu, etsi se kohdasta Käynnistymättä jääneet tagit ja klikkaa sitä. Tagi on estetty, jos jompikumpi näistä pitää paikkansa:
    • triggeriehdot sisältävät käyttäjän suostumukseen perustuvan triggerin tai muuttujan
    • näet kohdan nimeltä "Pakollinen lisäsuostumus", jonka alapuolella olevassa taulukossa on yksi tai useampia rivejä.

Jos haluat lisätietoa suostumusasetusten virheenkorjauksesta Tag Assistantin avulla, tutustu näihin ohjeisiin.

Näin kumoat tagien eston

Eston kumoamistapa riippuu siitä, miten sivustosi tai sovelluksesi on tagattu ja millä keinoilla tagien käynnistyminen on estetty. Google-tagit voi estää useista paikoista. Tarkista kaikki käyttämäsi taggaustavat. Jos käytät suostumustenkäsittelyalustaa (CMP:tä), tarkista myös sen asetukset.

Alta löydät yleisimpiin tagien estämisen syihin liittyvät ohjeet.

Tagien eston kumoaminen Tag Managerilla

Tag Managerissa kaksi yleisintä syytä tagien estämiseen ovat poikkeustriggerit ja lisäsuostumustarkistukset. Voit poistaa ne Google-tageista seuraamalla alla olevia ohjeita. Google-tageja ovat Google Analytics 4-, Universal Analytics-, Google Ads-, Floodlight- ja konversionlinkitystagit.

Poikkeustriggereiden poistaminen

Google-tagien poikkeustriggerit on todennäköisesti otettu käyttöön ennen suostumustilan käyttöönottoa, ja ne tulee poistaa. Suostumustila mukauttaa Google-tagin toimintaa annetun suostumuksen mukaan, joten poikkeusta ei enää tarvita.

Poista Google-tageista poikkeukset, jotta tagit toimivat oikein:

1. Klikkaa Tag Managerista Työtila.

2. Valitse vasemmalta navigaatiopaneelista Tagit.

3. Etsi Käynnistystriggerit-sarakkeesta poikkeuksia sisältävät Google-tagit.

Workspace > Tags > Firing Triggers

4. Klikkaa Nimi-sarakkeesta tagin nimeä.

5. Klikkaa Triggerit.

6. Etsi poikkeus. Sinulla voi olla useampia poikkeustriggereitä.

Jos haluat selvittää nopeasti, mitkä tagit käyttävät tiettyä poikkeustriggeriä, klikkaa sitä. Näet triggerin alapuolella Viittaukset tähän triggeriin ‑kohdassa kaikki sitä käyttävät tagit.

7. Klikkaa PoistaPoista jokaisen poistettavan poikkeustriggerin kohdalta.

Poista poikkeustriggerit vain Google-tageista (Google Analytics 4-, Universal Analytics-, Google Ads-, Floodlight- ja konversionlinkitystagit). Muiden kuin Google-tagien toiminta ei muutu suostumustilan perusteella.

8. Klikkaa oikeasta yläkulmasta Tallenna.

9. Esikatsele muutokset.

10. Julkaise säilösi, niin muutokset tulevat voimaan.

Lisäsuostumustarkistusten poistaminen tageista, joissa on sisäänrakennetut suostumustarkistukset

Tag Managerin avulla voit estää suostumuksen huomiotta jättävien tagien käynnistymisen silloin, kun tarvittavaa suostumusta ei ole annettu. Eli jos tageissa ei ole sisäänrakennettuja suostumustarkistuksia, voit tarkistaa suostumustilan Tag Managerin lisäsuostumustarkistuksilla. Google-tageissa on sisäänrakennetut suostumustarkistukset ja niiden toiminta muuttuu suostumustilan perusteella, joten niissä ei tarvita lisäsuostumustarkistuksia. Jos sinulla on käytössä sekä suostumustila että lisäsuostumustarkistukset, tagit eivät toimi kunnolla. Jos CMP latautuu asynkronisesti, se ei välttämättä toimi aina ennen Google-tageja. Tagit saattavat käynnistyä ennen kuin käyttäjät ovat reagoineet suostumusbanneriisi tai ennen kuin suostumustilaa koskevat päivitykset ovat saapuneet. Vaikka suostumus annettaisiin myöhemmin, tagit eivät käynnisty, ellei suostumusta ole annettu niiden käynnistyttyä ensimmäisen kerran.

Poista Google-tageista lisäsuostumustarkistukset, jotta tagit toimivat oikein:

1. Klikkaa Tag Managerista Työtila.
  2. Valitse vasemmalta navigaatiopaneelista Tagit.
  3. Klikkaa Google-tagin nimeä.
  4. Klikkaa Tagin määritys > Lisäasetukset > Suostumusasetukset
  5. Tarkista, että Sisäänrakennetut suostumustarkistukset ‑kohdassa lukee ad_storage ja analytics_storage.
  6. Valitse Lisäsuostumustarkistukset ja valitse seuraavista:
    • Ei määritetty: Tämä on oletusasetus. Tagi ei tee lisäsuostumustarkistuksia.
    • Lisäsuostumusta ei vaadita: Valitsemalla tämän vaihtoehdon ilmaiset, ettei tagin käynnistyminen edellytä lisäsuostumuksen tarkistamista.
  7. Esikatsele muutokset.
  8. Julkaise säilösi, niin muutokset tulevat voimaan.

Tagien eston kumoaminen suostumustenkäsittelyalustalla

Suostumustenkäsittelyalustat (CMP:t) estävät Google-tageja kolmella tavalla:

• Automaattinen esto
  • Manuaalinen esto
  • Esto taginhallintajärjestelmän avulla

Tagien eston kumoamistapa riippuu siitä, mitä yllä olevista tavoista CMP käyttää. Alta löydät kutakin tapaa koskevat yleiset ohjeet sekä linkkejä joidenkin CMP:iden tagien estämistä koskevaan dokumentaatioon. Jos et ole varma, mikä estotapa sivustollasi on käytössä, ota yhteyttä CMP:si edustajaan tai tukitiimiin.

Kumoa vain niiden tagien esto, jotka tukevat suostumustilaa. Jos käytät vanhoja tageja, jotka eivät tue suostumustilaa, korvaa ne uudemmilla tageilla.
Varmista, että suostumustilan oletuskomento on asetettu ennen Google-tagien käynnistymistä. Muuten tagit käynnistyvät aivan kuin suostumustila ei olisi käytössä.

Automaattinen esto

Automaattinen esto määritetään CMP:n käyttöliittymässä. Jos olet ottanut käyttöön CMP:n automaattisen eston toiminnot, voit useimmiten kumota Google-tagien eston jommallakummalla seuraavista tavoista:

• Muokkaa Google-tagia CMP:n ohjeiden mukaan niin, että automaattinen esto ohittaa sen. Yleensä tämä tehdään lisäämällä Googlen script-tageihin määrite.
  • Anna Google-tageille erivapaus CMP:n käyttöliittymässä. Yleensä tämä tehdään mäppäämällä Google-toimittaja aina sallittuun (välttämättömään) käyttötarkoitukseen tai asettamalla automaattinen esto ohittamaan Google-tagit kokonaan.

Jos käytät ensimmäistä tapaa, voit valita tarkasti, minkä Google-tagien eston kumoat. Tästä voi olla hyötyä, jos sinulla on sekä suostumustilaa tukevia tageja että sellaisia, jotka eivät tue sitä. Toista tapaa käytettäessä sinun on varmistettava, ettei käytössä ole tageja, jotka eivät tue suostumustilaa.

Manuaalinen esto

Manuaalinen esto muokkaa Google-tagia niin, että se ei voi latautua ennen CMP:n latautumista. CMP voi ohjeistaa sinua tekemään muutoksia Google-tagin type- tai src-määritteisiin, esimerkiksi muuttamaan tyypiksi "text/plain" tai src-määritteeksi <cmp_name>-src. Voit kumota tämän estotavan korvaamalla muokatut Google-tagit alkuperäisellä, Google-alustalta ladattavalla tagilla.

Taginhallintajärjestelmällä estäminen

Tässä tavassa Google-tagien käynnistämiseen käytetään taginhallintajärjestelmää, kuten Google Tag Manageria. CMP käynnistää tapahtuman, joka ilmaisee, että suostumus on annettu, ja tapahtuma toimii Google-tagien ja muuntyyppisten suostumusta edellyttävien tagien triggerinä. Jos käytät tätä tapaa, muokkaa Google-tagiesi triggereitä poistamalla kaikki suostumusperusteiset ehdot, niin että tagit käynnistyvät vain yrityksesi edellyttämien ehtojen perusteella. Esimerkiksi katselukerta-analytiikkatapahtuman tulisi käynnistyä vain "sivun lataus" ‑triggerin perusteella, ei CMP:n toimittaman "suostumus annettu" ‑tapahtuman perusteella.

CMP-kohtaiset ohjeet

Alta löydät linkkejä eri CMP:iden tagien estämistä koskeviin ohjeisiin. Osa artikkeleista koskee eston käyttöönottoa eikä sen poistamista. Seuraa siinä tapauksessa ohjeita lopusta alkuun päin ja hyödynnä lisäksi edellä olevia yleisiä ohjeita.

Jos CMP:si ei ole listalla, ota yhteyttä sen edustajaan tai tukitiimiin.

Cookiebot (automaattinen, manuaalinen, Google Tag Manager)

Cookie Information (automaattinen, manuaalinen, Google Tag Manager)

• Jos haluat kumota automaattisesti estettyjen Google-tagien eston, luokittele ne uudelleen niin, että niitä ei estetä. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä Cookie Informationiin.

Commander’s Act (Tag Commander, Google Tag Manager)

• Tag Commander: Poista kohdan "Include in Privacy Scope" valinta.
  • Tag Manager: Poista CMP-triggerit seuraamalla yllä olevia ohjeita.

Consent Manager (automaattinen, manuaalinen, Google Tag Manager)

Didomi (automaattinen, manuaalinen, Google Tag Manager)

• Jos haluat kumota manuaalisesti estettyjen tagien eston, poista vain data-purposes- tai data-vendor-määritteet. Älä peruuta "didomi/javascript"-muokkausta, koska se varmistaa, että Didomi lataa ja asettaa suostumustilan oletussuostumuksen ennen kuin Google Tag Manager ‑tagit tai muut Google-tagit voivat latautua.

iubenda (manuaalinen, Google Tag Manager)

OneTrust (automaattinen, manuaalinen, Google Tag Manager)

Osano (automaattinen, Google Tag Manager)

Usercentrics (manuaalinen, Google Tag Manager)