Google Analytics: Konfigurationstaggen för GA4 är nu Google-taggen. GA4-konfigurationstaggar i en webbehållare migreras automatiskt med start i september. Vi gör inga ändringar i den befintliga mätningen och du behöver inte göra något. Läs mer

Felsökning med Tag Assistant

Den här artikeln vänder sig till personer som använder Google-taggen eller Taggstyrning och behöver felsöka taggningskonfigurationen.

Tag Assistant är ett verktyg som hjälper dig att felsöka din taggningskonfiguration. Med Tag Assistant kan du

• granska vilka taggar som finns på en webbplats
  • granska vilka händelser som har aktiverats
  • granska data som tilldelas datalagret
  • exportera en felsökningssession som du kan dela med någon annan, till exempel Googles support
  • importera felsökningssessioner från någon annan
  • dela en felsökningsadress så att någon annan kan felsöka åt dig.

När din webbplats innehåller Google-taggen lägger Tag Assistant till taggade och otaggade sidor i Översikt över taggtäckning, så du har en översikt över webbplatsens övergripande taggningsstatus.

Innehåll i artikeln:

Installera Chrome-tillägget Tag Assistant Companion

Chrome-tillägget Tag Assistant Companion fungerar som ett tillägg till felsökningsverktyget utan tillägg. För bästa möjliga felsökning bör du installera Chrome-tillägget Tag Assistant Companion. När Chrome-tillägget har installerats aktiveras följande funktioner:

• identifiering av en Google-tagg inuti en iframe
  • felsökning av popup-fönster eller nya flikar som öppnas i det aktuella fönstret
  • Felsökningsfönstret öppnas på en ny webbläsarflik i stället för i ett popup-fönster. Det innebär att användaren kan manipulera webbläsarens adressfält och underlätta felsökning av hänvisningsbaserade åtgärder.
  • Flera fönster kan felsökas under samma felsökningssession. Samtliga fönster är märkta med en symbol i händelseträdet så att de lätt kan identifieras.

Om felsökningsparametern

Tag Assistant ställer automatiskt in en felsökningsparameter (_dbg) för träffar som skickas till ett mätnings-id för App och webb. Det kan hjälpa dig att se de träffar som visas på andra felsökningsplattformar, som DebugView i App och webb. För att du ska kunna undersöka träffarna individuellt grupperas inte App och webb-träffar när de skickas.

Starta en ny felsökningssession

Så här startar du en ny felsökningssession:

1. Öppna Tag Assistant
  2. Klicka på Lägg till domän.
  3. Ange webbadressen till sidan du vill felsöka.
  4. Klicka på Starta. Tag Assistant läser in webbplatsen för felsökning på en ny flik.
  5. Vissa webbplatser kanske inte fungerar om en felsökningsparameter har lagts till i webbadressen. Avmarkera i så fall Inkludera felsökningssignal i webbadressen.

Om du vill återuppta en aktiv eller stängd felsökningssession klickar du på domännamnet i Aktiva domäner eller Historik på startsidan för Tag Assistant.

Då öppnas ett nytt fönster för sidan du angav. Felsökningsgränssnittet öppnas i det befintliga Tag Assistant-webbläsarfönstret. Felsökningsgränssnittet i Tag Assistant-fönstret visar detaljerad information om dina gtag()-kommandon och händelser, bland annat hur taggar aktiverades och vilken data som behandlas. Felsökningsinformationen är inte synlig för dina vanliga webbplatsbesökare. Felsökningsfönstret förblir öppet och visar felsökningsinformation medan du navigerar inom samma domän och så länge som Google-taggen finns på sidan.

I takt med att du klickar dig fram på webbplatsen uppdateras informationen om taggaktivering i felsökningsfönstret. Du kan använda denna information för att se om en tagg har aktiverats korrekt, vad som utlöste (eller inte utlöste) dess aktiveringsstatus och vilka nätverksförfrågningar som gjordes efter att taggen aktiverades.

Om användargränssnittet för Tag Assistant

När Tag Assistant öppnas ser du standardvyn Översikt med en översikt över händelser och tagginformation för den begärda sidan. Om flera Google-taggar eller behållare från Taggstyrning påträffas väljer du en för att se alla träffar för den specifika Google-taggen eller behållaren.

Obs! Webbläsarhändelser kan tillämpas på alla behållare, men träffarna filtreras efter den valda behållaren.

Till vänster på skärmen visas en lista över händelser. Avsnittet Utdata innehåller ett kort för varje träff som identifieras för det valda id:t.

Screenshot of the Tag Manager UI

Händelser grupperas efter den sida där de ägde rum. Klicka på en sidtitel i det vänstra navigeringsfältet för att se en översikt på sidnivå. En ny sidgrupp läggs till högst upp på listan när användaren navigerar till en annan sida på webbplatsen där det finns en Google-tagg.

Händelserna visas numrerade i den ordning de aktiverades. Händelser som är märkta med <>-ikon är inbyggda utlösare som skickades automatiskt när Google-taggen lästes in. Klicka på en händelse i den vänstra kolumnen för att se mer information.

API-anropet visar det JavaScript som användes för att konfigurera data för den valda händelsen, antingen ett gtag()-anrop eller ett datalayer.push()-anrop.

Utdata visar var träffarna skickades, uppdateringar av datalagret och eventuella fel.

Information om träffar

Skickade träffar visar var en viss träff skickades och vilken typ av träff det var:

När du klickar på träffen visas ett informationsfönster. I den här vyn visas detaljer om de parametrar som skickades med varje träff.

Datalager

På fliken Datalager visas värden som hittades i dataLayer-objektet. När du väljer Översikt visas datalagrets aktuella tillstånd samt den data som överfördes till datalagret för varje händelse.

Exportera en felsökningssession

Det är praktiskt att exportera en Tag Assistant-session när du behöver hjälp med att felsöka dina taggar. Den exporterade filen lagrar din felsökningshistorik, som någon annan kan importera till sitt Tag Assistant-webbläsarfönster.

Varning! Om webbplatsen du testar skickar uppgifter som kan kopplas till en specifik individ (PII) via taggar exporteras också den känsliga informationen.

Så här exporterar du en felsökningssession:

1. Öppna Tag Assistant
  2. Navigera på din webbplats för att fylla i felsökningsinformationen i Tag Assistant.
  3. Klicka på fler menyalternativ Mer följt av Exportera session när du är redo att exportera felsökningssessionen.
  4. Läs igenom ansvarsfriskrivningen och klicka på Exportera. Den exporterade filen sparas då på datorn. Ändra inte filnamnet eller filinnehållet eftersom det kan skada filinnehållet.
  5. Dela filen med personen som hjälper dig att felsöka taggningen så att hen kan importera felsökningssessionen.

Importera en felsökningssession

Du kan importera en felsökningssession i Tag Assistant för att ta reda på vilka steg som någon gjorde för att testa sin taggningskonfiguration. Importerade felsökningssessioner öppnas i skrivskyddat läge, vilket innebär att du inte kan fortsätta med felsökningen. Inga nya träffar eller taggar kan aktiveras under en importerad session. Om du behöver testa en webbplats åt någon annan ber du personen att dela felsökningsåtkomst.

Så här importerar du en felsökningssession:

1. Öppna Tag Assistant
  2. I menyn med fler menyalternativ Mer väljer du Importera session. Tag Assistant screen showing the Import session button
  3. Ladda upp filen för felsökningssessionen. Den importerade sessionen öppnas i skrivskyddat läge.

Dela felsökningsåtkomst med någon annan

Om du behöver hjälp med att felsöka taggningskonfigurationen kan du ge någon annan åtkomst till Tag Assistant.

Så här delar du felsökningsåtkomst:

1. Öppna Tag Assistant
  2. Starta en ny felsökningssession.
  3. I menyn med fler menyalternativ Mer väljer duDela.
  4. Granska felsökningsinställningarna och klicka på Kopiera länk.
  5. Dela felsökningslänken med personen som hjälper dig.

Avsluta felsökningsläget

Så här avslutar du felsökningsläget:

1. Växla till den webbläsarflik som är aktiv i felsökningsläget.
  2. Klicka på Stoppa felsökning i det flytande fönstret, på startsidan eller på X i det övre vänstra hörnet av felsökningsfönstret.

Verifiera konverteringsåtgärder i Google Ads med Tag Assistant

Tag Assistant-integreringen med Google Ads innehåller ett guidat läge som underlättar verifieringen av konverteringsåtgärder.

På översiktssidan för Google Ads-konverteringar hittar du länkar för felsökning av overifierade konverteringsåtgärder. Länkarna öppnar Tag Assistant, som du kan använda för att starta felsökningsläget så som beskrivs ovan.

Tag Assistant-överlagringen på sidan innehåller riktlinjer för hur du verifierar konverteringsåtgärder. När felsökningen är klar klickar du på Slutför för att visa en sammanfattning i Tag Assistant-fönstret där de testade konverteringsåtgärderna anges. Efter en liten stund visas resultaten även på sidan Översikt i Google Ads-konverteringar. Läs mer.

Felsöka anslutningsproblem

Om felsökningsfönstret inte ansluter till sidan kan du prova dessa lösningar:

• Den angivna webbadressen kanske inte har någon Google-tagg på sidan. Prova en annan adress på din webbplats där du förväntar dig att en Google-tagg är installerad.
  • Felsökningsparametern som har lagts till i sidadressen kan störa sidans beteende. Åtgärda detta genom att redigera domänen som du anger för felsökningsläget och avmarkera kryssrutan Inkludera felsökningssignal i webbadressen.
  • Skriptet för Google-taggen läses in efter att Tag Assistant försöker ansluta till sidan. Klicka på Försök igen för att ansluta igen.
  • Sidan är en AMP-sida. Tag Assistant kan för närvarande inte användas med AMP.
  • Sidan läser in Google-taggen i en iframe. Taggkonfigurationer som läses in i iframe kan bara felsökas när Chrome-tillägget Tag Assistant Companion har installerats.
  • Omdirigeringar av flera webbläsare kan förhindra att felsökningsfönstret läses in.
  • Annonsblockerare som har installerats i webbläsaren kan förhindra att Google-taggen körs. Inaktivera annonsblockerare för sidorna som du behöver testa.
  • Om du har installerat Tag Assistant Companion ska du kontrollera att tillägget har behörighet att läsa och ändra webbplatsdata för sidorna du behöver testa.
  • Verktyg för samtyckeshantering kan blockera Google-taggar. Ställ in alla verktyg för samtyckeshantering som du använder för att tillåta interaktion med Googles API för samtycke.