De schermkleur 's avonds wijzigen op een Pixel-telefoon

Als je de batterij van je telefoon wilt sparen en het scherm beter leesbaar wilt maken bij weinig licht, pas je de schermkleuren aan. Met 'Donker thema', 'Nachtverlichting' en 'Grijstinten' kun je je telefoon 's nachts gebruiken en gemakkelijker in slaap vallen.

Belangrijk: Sommige van deze stappen werken alleen in Android 9 en hoger. Meer informatie over hoe je je Android-versie checkt

De batterij van de Pixel leert je gedrag continu en optimaliseert zichzelf op basis van je meest recente app-gebruik. Als je een nieuw apparaat instelt of nadat je de fabrieksinstellingen hebt teruggezet, kan het een paar weken duren voordat de optimalisatie helemaal is doorgevoerd. Laat Aangepast batterijgebruik en Batterijoptimalisatie aanstaan voor de beste resultaten.

Het is normaal dat de batterij van je Pixel na een software-update wat sneller leegraakt dan normaal. Dit komt omdat de telefoon hard bezig is om de nieuwe software te downloaden en te optimaliseren en om alles in gebruik te nemen.

Als je na een paar dagen nog steeds een ongebruikelijk hoog batterijverbruik hebt, kun je ons dit laten weten. We helpen je graag verder.

De achtergrond en apps van je telefoon automatisch donkerder maken

Als je de achtergrond van je telefoon donkerder wilt maken, schakel je over naar het donkere thema. Je kunt instellen dat het donkere thema elke avond wordt ingeschakeld.

Belangrijk: Als je apps gebruikt die werken met het donkere thema, kan de levensduur van de batterij van je telefoon worden verlengd. Apps die niet werken met het donkere thema, kunnen de batterijduur niet verbeteren. Daarnaast werkt planning van zonsondergang tot zonsopgang niet als je locatieservices uitschakelt.

1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Scherm en dan Donker thema.
  3. Tik op Schema.
  4. Selecteer Op aangepaste tijd, Van zonsondergang tot zonsopkomst of Gaat aan als het bedtijd is.

In Android 13 en hoger kun je het donkere thema zo instellen dat het automatisch aangaat als de bedtijdstand aanstaat.

1. Open de app Instellingen op de telefoon.
  2. Tik op Scherm en dan Donker thema.
  3. Tik op Planning en dan Gaat aan als het bedtijd is.

Tip: Als je wilt voorkomen dat het donkere thema automatisch aangaat, tik je op Planning en dan Geen.

Belangrijk: Doe het volgende om te zorgen dat de bedtijdstand goed werkt:

1. Update de app Digitaal welzijn naar de nieuwste versie.
  2. Zet meldingen voor Digitaal welzijn aan via de app Instellingen van je telefoon.

Meer informatie over de functies voor digitaal welzijn

Tip: Het donkere thema, nachtverlichting en de bedtijdstand zijn beschikbaar als Snelle instellingen op je telefoon.

De achtergrond van je telefoon automatisch dimmen

Belangrijk: Als batterijbesparing aanstaat, wordt de achtergrond gedimd.

In Android 13 en hoger kun je de achtergrond van je telefoon dimmen als het bedtijd is.

1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht.
  3. Tik op Bedtijdstand.
  4. Zet Bedtijdstand aan.
  5. Tik op Aanpassen en dan Schermopties bij bedtijd.
  6. Zet Achtergrond dimmen aan.

Het scherm automatisch wijzigen in 'Nachtverlichting' of oranje

Je kunt de blauwe kleur van je scherm verminderen om het gebruik van je telefoon bij weinig licht te vereenvoudigen. Het blauwe licht kan in slaap vallen lastiger maken. Je kunt je scherm rood of oranje maken met Nachtverlichting. Hiermee kunnen je ogen zich gemakkelijker aanpassen aan het donker.

1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Weergave En dan Nachtverlichting.
  3. Als je de begin- en eindtijd wilt kiezen, tik je op Planning.
    • Als je de functie op een aangepast tijdstip wilt inschakelen, tik je op Schakelt op aangepaste tijd in. Geef vervolgens de begin- en eindtijd op.
    • Tik op Van zonsondergang tot zonsopgang als je de functie wilt inschakelen van zonsondergang tot zonsopgang. Planning van zonsondergang tot zonsopgang werkt niet als je locatieservices uitschakelt.

Als u niet meer wilt dat de nachtmodus automatisch wordt ingeschakeld, tikt u op Planning En dan Geen.

Tip: Als u de schermkleur wilt wijzigen in grijstinten, bekijkt u meer informatie over de bedtijdstand.

Het scherm automatisch wijzigen in grijstinten

Zet Grijstinten aan om het scherm van je telefoon op zwart-wit te zetten zodat je's avonds makkelijker kunt ontspannen.

1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht.
  3. Tik op Bedtijdstand.
  4. Zet Bedtijdstand aan.
    1. Tik in Android 13 en hoger op Aanpassen en dan Schermopties bij bedtijd.
  5. Zet Grijstinten aan.

Tip: Het donkere thema, nachtverlichting en de bedtijdstand zijn beschikbaar als Snelle instellingen op je telefoon.

Het thema zelf wijzigen

Als je de instellingen zelf wilt wijzigen, kun je de thema's op elk gewenst moment in- of uitschakelen.

1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Scherm.
  3. Tik op de schermkleuroptie:
    • Zet bij Weergave de optie Donker thema aan.
    • Zet bij Kleur de optie Nachtverlichting aan.