Apua hätätilanteessa Pixel-puhelimella

Tallenna ja jaa hätätilannetietoja Omaturva-sovelluksen kautta. Puhelimesi voi ottaa automaattisesti yhteyttä hätäkeskukseen tietyissä maissa ja tietyillä operaattoreilla.

Tärkeää:

Hätätilanteeseen varautuminen

Tärkeää: Kuka tahansa, joka saa puhelimesi käsiinsä, voi lukea lukitusnäytön tekstin ja hätätilannetiedot myös puhelimen ollessa lukittuna. Voit laittaa tämän asetuksen pois päältä Omaturva-sovelluksessa.

Omaturva-sovelluksen käyttäminen
Omaturva-sovellus on saatavilla kaikille Pixel-puhelimille. Pixel 4 ja uudemmat puhelimet lataavat sovelluksen automaattisesti.
Vinkki: Jos haluat poistaa Omaturva-sovelluksen sovellusvalikoimastasi, voit poistaa sen käytöstä. Lue lisää siitä, miten voit poistaa käytöstä Pixel-puhelimen mukana tulleita sovelluksia.

Omaturva-sovelluksen lisääminen Pixel 3a:han tai uudempaan

1. Tarkista, että käytössäsi on uusin Android-ohjelmisto. Lue lisää Android-version tarkistamisesta.
  2. Avaa Asetukset Asetukset ja sitten Tietoja puhelimesta.
  3. Valitse Hätätilannetiedot.
  4. Valitse näytön yläreunassa olevasta bannerista Päivitä.

Jos et näe banneria, tarkista onko Omaturva-sovellus Turva-sovellus jo asennettu puhelimeen. Varmista, että sovellus on päivitetty uusimpaan versioon Play Kaupassa.

Mihin voit käyttää palvelua

• Pixel 3a ja vanhemmat (vaikka et olisi lisännyt sovellusta puhelimeen): Voit kirjautua sisään Google-tililläsi, lisätä hätäyhteyshenkilöitä sekä lääke- ja terveystietojasi.
  • Kun sovellus on asennettu: Voit käyttää hätäpuheluita, hätätilanteen jakamista, turvatarkistusta, kriisitiedotteita ja kolarin havaitsemista. Kolarin havaitseminen on käytettävissä Pixel 4a:lla ja uudemmilla malleilla, myös Foldilla.

Mitä tarvitset

Omaturva-sovellus edellyttää, että Sijaintipalvelut ja luvat ovat päällä. Sijainnin jakaminen on saatavilla vain tietyissä maissa ja tietyille käyttäjätyypeille. Lue lisää sijainnin jakamisesta.

Sijainnin jakamisella voit jakaa reaaliaikaisen sijaintisi laitteilta muille ihmisille. Kun jaat sijaintisi toiselle henkilölle, hän näkee nimesi, kuvasi ja reaaliaikaisen sijaintisi kaikissa Googlen tuotteissa, myös Google Mapsissa. Jaetut sijaintitiedot voivat sisältää seuraavia asioita:

• Nykyiset tai aiemmat sijainnit
  • Tämänhetkinen toiminta, kuten ajaminen tai käveleminen
  • Laitetiedot, kuten akunkesto ja GPS-yhteydet
  • Puhelun tila, esim "puhelu aloitettu" tai "paikalliseen hätänumeroon soitettu"
  • Omat paikat, kuten koti, työpaikka tai määränpäät
Hätätilannetietojen lisääminen Omaturva-sovellukseen

Voit lisätä puhelimen lukitusnäytölle henkilökohtaisia hätätilannetietoja, kuten veriryhmän, allergiat ja lääkkeet.

1. Avaa puhelimen Omaturva-sovellus Turva-sovellus .
  2. Kirjaudu tarvittaessa Google-tilillesi.
  3. Valitse Omat tiedot.
  4. Lisää hätätilannetiedot.
    • Terveystiedot:
      • Valitse Terveystiedot.
      • Jos haluat lisätä tietoja esim. allergioista tai lääkityksestä, napauta haluamaasi vaihtoehtoa.
    • Hätäyhteyshenkilöt:
      • Valitse Hätäyhteyshenkilöt ja sitten Lisää yhteystieto ja sitten yhteystieto, jonka haluat lisätä.
Lue, miten voit lisätä hätätilannetietoja.

Vinkkejä:

Kolarin havaitseminen päälle

Jos puhelin havaitsee, että olet joutunut vakavaan kolariin, se voi soittaa automaattisesti hätäkeskukseen (esim. 911 Yhdysvalloissa) ja jakaa sijaintisi.

Tärkeää: Puhelimessa on oltava SIM-kortti, jotta kolarin havaitseminen toimii. Katso, miten SIM-kortti lisätään.

1. Avaa puhelimen Omaturva-sovellus Turva-sovellus.
  2. Valitse Ominaisuudet.
  3. Vieritä Kolarin havaitseminen ‐kohtaan.
  4. Valitse Ota käyttöön.
    • Kun sinua pyydetään jakamaan sijaintisi, valitse Sovellusta käytettäessä.
    • Kun sinulta pyydetään lupaa mikrofonin ja liikkumisen jakamiseen, valitse Salli.

Näin kolarin havaitseminen toimii

Mahdollisen vakavan kolarin havaitsemiseksi Pixel 4a ja uudemmat puhelimet (myös Fold) käyttävät esimerkiksi puhelimen sijaintia, liiketunnistimia ja lähistön ääniä. Kolarin havaitseminen edellyttää sijainti- ja liikuntatietojen sekä mikrofonin käyttölupia. Jos puhelin havaitsee kolarin, se voi soittaa hätäkeskukseen puolestasi. Hätäpuhelussa käytetään Androidin hätäpaikannusta ja sen yhteydessä voidaan lähettää tietoja sijainnistasi ja tapahtuneesta. Katso, miten voit muuttaa Pixel-puhelimen lupia.

Puhelin ei välttämättä havaitse kaikkia kolareita. Myös muunlaiset törmäykset voivat käynnistää kolarin havaitsemisen. Joissakin tapauksissa Pixel-puhelin ei välttämättä voi soittaa hätäkeskukseen. Puhelimesi voi esimerkiksi olla yhteydessä heikkoon mobiiliverkkoon tai siinä saattaa olla jo puhelu käynnissä.

Kolarin havaitsemisen saatavuus

Kolarin havaitseminen on saatavilla Pixel 4a:lla ja uudemmilla malleilla (myös Foldilla) seuraavilla kielillä:

• tanska
  • hollanti
  • englanti
  • ranska
  • ranska (Kanada)
  • italia
  • japani
  • mandariinikiina
  • norja
  • espanja
  • ruotsi

Seuraavilla alueilla:

• Australia
  • Itävalta
  • Belgia
  • Kanada
  • Tanska
  • Ranska
  • Intia
  • Irlanti
  • Italia
  • Japani
  • Norja
  • Alankomaat
  • Portugali
  • Singapore
  • Espanja
  • Ruotsi
  • Sveitsi
  • Taiwan
  • Yhdistynyt kuningaskunta
  • Yhdysvallat

Hätäpuheluiden käyttöönotto ja laittaminen päälle tai pois päältä

Jos olet hätätilanteessa, voit käyttää puhelintasi hätätilannetoimintojen käynnistämiseen, kuten avun soittamiseen, sijaintisi jakamiseen hätäyhteyshenkilöille ja videon kuvaamiseen.

Tärkeää:

• Puhelimella on oltava SIM-kortti, jotta kolarin havaitseminen toimii. Katso, miten SIM-kortti lisätään.
  • Hätäpuhelut ei toimi lentokonetilassa eikä virransäästötilassa.
  • Hätäpuhelut on saatavilla Pixel 4a:lla ja uudemmilla malleilla, myös Foldilla.

Hätäpuheluiden käyttöönotto ja laittaminen päälle

1. Avaa puhelimen Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Turvallisuus ja hätätilanteet ja sitten Hätäpuhelut.
  3. Valitse alareunasta Aloita käyttöönotto.
  4. Puhelin voi aloittaa hätätoiminnot, jos tarvitset apua.
    1. Määritä hätänumero valitsemalla Aloita.
      1. Voit muuttaa paikallista hätänumeroa valitsemalla Vaihda numeroa.
      2. Kun olet lisännyt oikean paikallisen numeron, valitse Seuraava.
    2. Jos et pysty vastaamaan, voit laittaa avustetun soittamisen päälle, jotta puhelin voi jakaa sijaintisi hätäkeskukselle.
      1. Voit käyttää avustettua soittamista valitsemalla Laita päälle.
        Vinkki: Avustetun soittamisen saatavuus riippuu sijainnista.
    3. Voit jakaa sijaintitiedot ja lähettää päivityksiä hätäyhteyshenkilöille valitsemalla Aloita käyttöönotto ja sitten Ota käyttöön.
      1. Valitse Lisää kontakti ja valitse kontakti, jolle haluat jakaa tietoja hätätilanteen aikana.
      2. Valitse, mitä tietoja hätäpuhelut jakaa hätäyhteyshenkilölle.
      3. Valitse Seuraava.
    4. Jos haluat jakaa sijaintisi hätätilanteessa, sinun on myönnettävä Omaturva-sovellukselle pääsy sijaintiisi, kun käytät sovellusta.
      1. Valitse Seuraava ja sitten Sovellusta käytettäessä.
    5. Jos haluat hätäpuheluiden aloittavan hätätallennuksen samalla, kun puhelimen muut ominaisuudet ovat käytössä, vieritä alas ja valitse Aloita käyttöönotto.
      • Jos haluat kuvata hätätilannevideota, valitse Laita päälle ja sitten Sovellusta käytettäessä.
      • Voit valita, että video jaetaan automaattisesti hätäyhteyshenkilöille, kun se on varmuuskopioitu laitteelle. Valitse Jaa automaattisesti varmuuskopioinnin jälkeen ja sitten Seuraava.
    6. Aloita hätäpuhelutoiminto valitsemalla jokin seuraavista vaihtoehdoista:
      • Valitse Aloita toiminnot koskettamalla pitkään.
      • Valitse Aloita toiminnot heti lähtölaskennan jälkeen. Jos haluat, että tämä soittaa hälytysäänen, laita Toista hälytysääni päälle.
  5. Valitse Valmis.

Hätäpuhelujen aloitustapa

Hätäpuhelut voi aloittaa hätätilannetoiminnot automaattisesti tai voit edellyttää vahvistusvaihetta ennen niiden aloittamista.

1. Avaa puhelimen Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Turvallisuus ja hätätilanteet ja sitten Hätäpuhelut.
  3. Valitse Näin se toimii ‐kohdasta Asetukset Asetukset.
  4. Voit ottaa hätäpuhelut käyttöön kahdella tavalla:
    • Jos haluat lisätä vahvistusvaiheen ennen hätätilatoiminnon alkamista, valitse Aloita toiminnot koskettamalla pitkään.
    • Jos haluat, että hätätilatoiminnot alkavat automaattisesti viiden sekunnin lähtölaskennan jälkeen, valitse Aloita toiminnot automaattisesti.
Hätäpuhelut pois päältä
  1. Avaa puhelimen Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Turvallisuus ja hätätilanteet ja sitten Hätäpuhelut.
  3. Valitse Näin se toimii ‐kohdasta Asetukset Asetukset.
  4. Valitse Laita hätäpuhelut pois päältä.
Lue lisää hätäpuheluiden käyttämisestä.
Viestin lisääminen lukitusnäytölle
  1. Avaa puhelimen Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Näyttö Ja sitten Lukitusnäyttö Ja sitten Lisää teksti lukitusnäytölle.
  3. Lisää viesti, esimerkiksi teksti, jonka avulla kadonneen puhelimen voi palauttaa sinulle.
  4. Valitse Tallenna.
Hätätilalähetyksiä koskevien ilmoitusten ylläpito
Voit ylläpitää tällä asetuksella tiettyjä hätäviestejä, kuten katastrofivaroituksia, uhkailmoituksia ja AMBER-hälytyksiä.

Voit poistaa tietyn hälytystyypin käytöstä, katsoa aiemmat hälytykset ja säätää ääntä sekä värinää.

1. Avaa puhelimen Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Ilmoitukset ja sitten Langattomat hätähälytykset.
  3. Valitse, miten usein haluat vastaanottaa hälytyksiä ja mitkä asetukset haluat laittaa päälle.

Avun saaminen hätätilanteessa

Apua kolarin jälkeen (Pixel 3 ja uudemmat, myös Pixel Fold)

Tärkeää: Kolarin havaitseminen ei toimi lentokonetilassa eikä virransäästötilassa. Kolarin havaitseminen toimii vain SIM-korttisi maassa, ei roaming-tilassa.

Kun kolarin havaitseminen on päällä, puhelin voi määrittää, oletko ollut vakavassa kolarissa. Puhelin värisee, soittaa hälytysäänen ja kysyy, tarvitsetko apua, sekä ääneen että puhelimen näytöllä.

Jos vastaat 60 sekunnin kuluessa, voit halutessasi soittaa hätäkeskukseen tai perua puhelun.

Hätänumeroon soittaminen

• Jos hätätilanteen jakaminen on päällä, sano "Hätätilanne" tai vedä liukusäädin kohtaan Soita hätänumeroon ja ilmoita yhteyshenkilöille.
  • Puhelin käynnistää kaiutinpuhelimen automaattisesti.

Puhelun peruminen

• Sano "Peru" tai valitse OK.
  • Puhelin ei soita hätäpuhelua.

Jos et vastaa 60 sekunnin kuluessa

• Puhelin käynnistää automaattisesti kaiutinpuhelimen, yrittää soittaa hätänumeroon, kertoo kolarin tapahtuneen ja jakaa laitteen likimääräisen sijainnin.
  • Viesti toistetaan, mutta voit puhua sen päälle. Jos haluat keskeyttää viestin ja jatkaa puhelua, valitse Peruuta.

Lue lisää hätäpuheluista.

Lue, miten voit saada apua kolarin jälkeen.
Voit käyttää hätäpuheluita avun soittamiseen, yhteyshenkilöille ilmoittamiseen ja videon kuvaamiseen

Tärkeää: Hätäpuhelut ei toimi lentokonetilassa eikä virransäästötilassa.

Jos olet hätätilanteessa, voit käyttää puhelintasi hätätilannetoimintojen käynnistämiseen, kuten avun soittamiseen, sijaintisi jakamiseen hätäyhteyshenkilöille ja videon kuvaamiseen.

1. Paina puhelimen virtapainiketta vähintään viisi kertaa.
  2. Asetuksista riippuen sinun täytyy koskettaa punaista ympyrää kolmen sekunnin ajan tai odottaa, että automaattinen lähtölaskenta aloittaa hätäpuhelun.
  3. Kun aloitat hätäpuhelun, muut hätätilatoiminnot alkavat asetustesi perusteella.

Tärkeää: Jos olet laittanut hätätilanteen jakamisen ja videon tallennuksen päälle, nämä toiminnot alkavat samalla, kun hätäkeskukseen soitetaan. Lue lisää videon kuvaamisesta hätätilanteessa.

Toimi näin, jos soitat tahattoman hätäpuhelun

Accidental calls

If you place a call to emergency services by mistake, do not hang up. Tell the emergency operator that the call was accidental and that you do not need assistance.
Videon kuvaaminen hätätilanteessa

Tärkeää: Videon kuvaaminen on suunniteltu niin, että voit kuvata videota hätätilanteessa ja muissa vastaavissa tilanteissa oman turvallisuutesi parantamiseksi. Lisäys tietosuojakäytäntöömme: Käyttäessäsi tuotteidemme ominaisuuksia video‑ ja äänisisällön kuvaamiseen, lataamiseen tai jakamiseen (esim. tallenteet hätätilanteista) saatamme tallentaa tietoja sovelluksen käytöstä, hätäyhteyshenkilöille jakamisesta ja videolinkin katselukerroista tai latauksista. Hätätilanteiden tallenteet saattavat olla järkyttäviä ja ahdistavia hätäyhteyshenkilöille. Jaa videoita harkitusti. On sinun vastuullasi varmistaa, että noudatat ominaisuuden käytössä kaikkia lakeja, mukaan lukien sovellettavia osavaltion ja valtion videokuvaus‑ ja salakuuntelulakeja. Käyttämällä ominaisuutta vahvistat ymmärtäväsi ja hyväksyväsi edellä mainitut asiat. Lue lisää käyttöehdoistamme.

Miten hätätilanteen kuvaaminen toimii

Hätätilanteen kuvaamisen aikana voit käyttää puhelintasi muihin tehtäviin, kuten sijaintisi jakamiseen hätäyhteyshenkilöille ja avun saamiseen paikallisesta hätäkeskuksesta.

Huom. Jos avaat toisen kameraa käyttävän sovelluksen, hätätallennus keskeytetään. Kun tallennus keskeytetään, video näkyy harmaana. Voit palata takaisin hätätallennukseen avaamalla Omaturva-sovelluksen uudelleen tai napauttamalla ilmoitusta näytön yläosasta.

Hätätilanteen kuvaamisella voi kuvata ja tallentaa videota korkeintaan 45 minuuttia. Videon laatu on noin 10 Mt minuuttia kohti.

Miten automaattinen jakaminen toimii

Jos laitat automaattisen jakamisen päälle, videoosi johtava linkki jaetaan automaattisesti hätäyhteyshenkilöillesi aina kuvaamisen jälkeen. Jos et ole lisännyt hätäyhteyshenkilöitä, videota ei jaeta kenellekään. Jos et halua jakaa videota, sinulla on 15 sekuntia aikaa perua jakaminen kuvaamisen jälkeen. Kun video on valmis, sen lataamiseen ja jakamiseen kuluva aika riippuu internetyhteydestä. Kuka tahansa hätäyhteyshenkilöistä voi ladata kopion heille jaetusta videosta.

Vain yksi jakamislinkki videota kohti voi olla kerrallaan aktiivinen. Jokainen linkki on voimassa seitsemän päivää yksityisyytesi suojaamiseksi. Voit poistaa linkin käytöstä milloin tahansa. Voit pidentää linkin voimassaoloa poistamalla sen käytöstä ja luomalla uuden linkin. Linkin poistaminen käytöstä:

1. Avaa puhelimen Omaturva-sovellus Turva-sovellus.
  2. Valitse Omat tiedot ja sitten Omat videot.
  3. Valitse videon vierestä Lisää Lisää ja sitten Poista ja sitten Poista.

Hätätallennus on tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön hätätilanteissa oman turvallisuutesi parantamiseksi. Google poistaa aktiivisen jaetun linkin automaattisesti käytöstä, jos sitä jaetaan erittäin paljon. Runsaaksi jakamiseksi lasketaan yli 120 vierailua tiettyyn jaettuun linkkiin.

Miten automaattinen varmuuskopiointi toimii

Tallenteet hätätilanteista ladataan automaattisesti pilveen. Tämä auttaa suojaamaan dataasi, jos puhelimesi katoaa tai tuhoutuu hätätilanteen aikana. Pilveen lataaminen edellyttää internetyhteyttä, ja se saattaa olla maksullista, jos käytät mobiiliyhteyttä. Voit hallinnoida ladattuja tallenteita milloin tahansa, kun olet yhteydessä internetiin. Videoiden hallinnointi:

1. Avaa puhelimen Omaturva-sovellus Turva-sovellus.
  2. Valitse Omat tiedot ja sitten Omat videot.
  3. Valitse videon vierestä Lisää Lisää ja sitten Jaa tai Poista.

Vinkki: Jos poistat tiedoston, se poistetaan lopullisesti Google-tililtäsi.

Hätätilannetietojen löytäminen
  1. Pyyhkäise lukitusnäytöllä ylöspäin.
  2. Valitse Hätätilanne Ja sitten Näytä hätätilannetiedot.
Sijainnin lähettäminen automaattisesti

Jotta pelastustyöntekijät löytävät sinut nopeasti, puhelimesi sijainti voidaan lähettää soittaessasi tai lähettäessäsi tekstiviestin hätänumeroon (esim. 112 Euroopassa tai 911 Yhdysvalloissa).

Jos Androidin hätäpaikannus toimii maassasi tai alueellasi ja mobiiliverkossasi etkä ole poistanut hätäpaikannusta käytöstä, puhelin lähettää sijaintisi pelastustyöntekijöille sen kautta automaattisesti. Jos hätäpaikannus ei ole päällä, mobiilioperaattorisi voi silti lähettää laitteen sijainnin hätäpuhelun tai ‑tekstiviestin yhteydessä.

Hätäpaikannuksen laittaminen päälle tai pois päältä

1. Avaa puhelimen Asetukset-sovellus.
  2. ValitseSijainti ja sitten Sijaintipalvelut ja sitten Hätäpaikannus tai Googlen hätäpaikannus.
  3. Laita Hätäpaikannus tai Googlen hätäpaikannus päälle tai pois päältä.

Näin hätäpaikannus toimii

Puhelin käyttää hätäpaikannusta vain, jos soitat tai lähetät tekstiviestin hätänumeroon.

Jos puhelimessa on hätäpaikannus päällä, se voi käyttää Googlen sijaintipalveluita ja muita tietoja määrittääkseen mahdollisimman tarkan sijainnin hätäpuhelun aikana. Hätäpaikannus voi myös lähettää lisätietoja, esim. laitteella käytössä olevan kielen.

Puhelin auttaa valtuutettuja hätäkeskuspalveluita paikantamaan sinut ja tarjoamaan apua luovuttamalla niille dataa. Hätäkeskuspalvelut saavat datan suoraan puhelimestasi, eivät Googlen kautta.

Kun hätäpaikannusta käyttänyt puhelu on päättynyt tai tekstiviesti lähetetty, puhelin lähettää Googlelle käyttö-, analytiikka- ja diagnostiikkadataa Google Play Palveluiden kautta. Google analysoi näiden tietojen avulla, miten hyvin hätäpaikannus toimii. Google ei saa sijaintiasi tai muita tietoja, joista sinut voitaisiin tunnistaa.

Kun jaat sijaintisi hätäpaikannukselle, prosessi eroaa sijainnin jakamisesta Google Mapsille. Lue lisää sijainnin jakamisesta Google Mapsissa.

Sijainnin jakaminen hätäyhteyshenkilölle

Voit antaa hätäyhteyshenkilöiden nähdä sijaintisi ja akun varaustasosi sekä saada päivityksiä siitä, missä olet. Sinun on annettava Omaturva-sovellukselle lupa käyttää sijaintiasi.

Hätätilanteen jakamisen käyttövaatimukset:

• Sinulla täytyy olla ainakin yksi hätäyhteyshenkilö.
  • Sinun täytyy myötää Omaturva-sovellukselle lupa käyttää sijaintia, kun sovellus on käytössä.
    • Tärkeää: Jos sijainnin jakaminen ei ole käytettävissä maassasi, Omaturva-sovelluksessa näkyy ilmoitus.
  • Sinulla täytyy olla internetyhteys, ja sijaintipalveluiden täytyy olla päällä.
  • Laita hätäpuhelujen tilan jakaminen päälle.

Hätätilanteen jakamisen aloitus

1. Avaa puhelimen Omaturva-sovellus Turva-sovellus.
  2. Valitse Hätätilanteen jakaminen.
  3. Valitse, kenelle haluat jakaa reaaliaikaisen sijaintisi.
    • Voit myös kirjoittaa viestin.
  4. Valitse Jaa.
  5. Katso tiedot hätätilanteen jakamisesta napauttamalla ilmoitusbanneria.

Hätätilanteen jakamisen lopetus

1. Avaa puhelimen Omaturva-sovellus Turva-sovellus.
  2. Napauta hätätilanteen jakamisen tietoja.
  3. Valitse Lopeta.
    • Voit lisätä kommentin, jossa kerrot, miksi lopetit hätätilanteen jakamisen.

Vinkki: Hätätilanteen jakaminen päättyy automaattisesti 24 tunnin kuluttua.

Hätätilanteen jakaminen ja kolarin havaitseminen

Jos kolarin havaitseminen on päällä, voit asettaa puhelimen aloittamaan hätätilanteen jakamisen kolaritilanteessa.

Hätätilanteen jakamisen laittaminen päälle kolarin havaitsemisen avulla

1. Avaa puhelimen Omaturva-sovellus Turva-sovellus.
  2. Valitse alareunasta Ominaisuudet.
  3. Valitse Kolarin havaitseminen.
  4. Valitse puhelimen reaktio hätätilanteessa, jos se havaitsee kolarin.
    • Jos haluat lähettää tekstiviestillä sijaintisi ja ilmoituksia hätäyhteyshenkilöille, valitse Hätätilanteen jakaminen.

Jos kolarin havaitseminen on päällä, se soittaa automaattisesti hätäkeskukseen.

• Jos kolari havaitaan ja vastaat 60 sekunnin kuluessa, voit tehdä näin:
    • Peru puhelu valitsemalla Kaikki hyvin.
    • Valitse Soita hätänumeroon ja ilmoita yhteyshenkilöille.

Vinkki: Voit pyytää Google Assistantia aloittamaan hätätilanteen jakamisen sanomalla "Hey Google, start Emergency Sharing".

Google Assistantin käyttäminen turvatarkistukseen ja hätätilanteen jakamiseen

Google Assistantin avulla voit jakaa sijaintisi hätäyhteyshenkilöille tai ajoittaa turvatarkistuksen käyttämällä äänikomentoja. Omaturva-sovelluksen käytössä on joitakin eroja:

• Kun aloitat turvatarkistuksen Assistantin avulla, Omaturva ei lähetä tekstiviestiä hätäyhteyshenkilöillesi.
  • Kun aloitat hätätilanteen jakamisen Assistantin avulla, et voi tehdä valintaa yhteyshenkilöistä. Hätätilanteen jakaminen lähettää tietoa kaikille hätäyhteyshenkilöille.

Jos haluat aloittaa tai lopettaa turvatarkistuksen, sano Google Assistantille näin:

• "Hey Google, start a Safety Check."
  • "Hey Google, start a Safety Check for [duration]."

Vinkki: Turvatarkistus voi kestää 1 minuutista 24 tuntiin.

• "Hey Google, stop Safety Check."

Jos haluat aloittaa tai lopettaa hätätilanteen jakamisen, sano Google Assistantille näin:

• "Hey Google, start Emergency Sharing."
  • "Hey Google, stop Emergency Sharing."
Turvatarkistuksen ajoittaminen

Jos haluat, että puhelimesi tarkistaa tilanteesi ja ilmoittaa hätäyhteyshenkilöille, kun jokin on vialla, voit ajoittaa turvatarkistuksen. Voit esimerkiksi käyttää turvatarkistusta, kun kävelet tuntemattomalla alueella tai menet juhliin. Sinun on annettava Omaturva-sovellukselle lupa käyttää sijaintia, kun sovellus on käytössä.

1. Avaa puhelimen Omaturva-sovellus Turva-sovellus.
  2. Valitse Turvatarkistus.
  3. Valitse Syy ja Kesto. Voit asettaa tarkistuksen alkamaan 15 minuutin – 8 tunnin päästä.
  4. Valitse sitten Seuraava.
  5. Valitse yhteystiedot.
  6. Valitse Aloita.

Jos laitat hätäyhteyshenkilöiden ilmoitukset päälle, he saavat tekstiviestillä nämä tiedot:

• Nimesi
  • Turvatarkistuksen kesto
  • Tarkistuksen syy (jos olet ilmoittanut sellaisen)

Tekstirajoitukset ovat mahdollisia.

Näin merkitset olevasi turvassa

Kun on aika tarkistaa tilasi, saat hälytyksen, että hätätilanteen jakaminen alkaa 60 sekunnin kuluttua. Jos merkitset, että olet turvassa, hätätilanteen jakaminen perutaan. Voit pysäyttää turvatarkistuksen milloin tahansa ilmoituksen kautta. Jos et valitse mitään vaihtoehtoa minuutin sisällä, hätätilanteen jakaminen käynnistyy.

1. Kun saat ilmoituksen, valitse jokin seuraavista vaihtoehdoista:
    • Kaikki hyvin. Älä jaa.
    • Jaa nyt. Tämä lopettaa tulevat turvatarkistukset.
    • Soita hätänumeroon.
  2. Jos puhelin on lukittu, sinun täytyy ehkä avata lukitus.

Jos puhelin sammuu tai menettää signaalin, turvatarkistus pysyy aktiivisena. Se aloittaa hätätilanteen jakamisen viimeisimpään tunnettuun sijaintiisi ajoitettuna tarkistusajankohtana.

Lue ohjeet turvatarkistuksen ajoittamiseen.
Näin hätäyhteyshenkilöille ilmoitetaan

Kun hätätilanteen jakaminen alkaa, Google lähettää hätäyhteyshenkilöillesi tekstiviestillä nämä tiedot:

• Nimesi
  • Linkki, josta näkyy reaaliaikainen sijaintisi Google Mapsissa
  • Jäljellä oleva akun varaustaso
  • Viesti (jos olet lisännyt sellaisen)

Voit lopettaa hätätilanteen jakamisen ja turvatarkistuksen manuaalisesti tai merkitä olevasi turvassa. Kun turvatarkistus päättyy, Google ilmoittaa siitä yhteyshenkilöille lähettämällä toisen tekstiviestin.

Tekstirajoitukset ovat mahdollisia.

Kriisitiedotteiden saaminen
Kun otat kriisitiedotteet käyttöön, saat Omaturva-sovelluksesta ilmoituksia yleisistä hätätilanteista tai paikallisista kriiseistä, esim. luonnonkatastrofeista. Kriisitiedotteiden ilmoituksissa on linkki Omaturva-sovelluksen etusivulle, josta löydät lisätietoa tapahtumista.

Kriisitiedotteet ovat saatavilla kaikissa maissa ja kaikilla kielillä. Jos puhelimen kieli poikkeaa paikallisesta kielestä, tiedote voi olla sijaintisi virallisella kielellä eikä puhelimen kielellä.

Kriisitiedotteet päälle tai pois päältä

1. Avaa puhelimen Omaturva-sovellus Turva-sovellus.
  2. Valitse Ominaisuudet ja sitten Kriisitiedotteet.
  3. Laita Kriisitiedotteet päälle tai pois päältä.
Lue lisää kriisitiedotteiden käyttöönotosta.

Miten Google lähettää kriisitiedotteita

Google ylläpitää kriisitietoja virallisten paikallisten lähteiden perusteella. Jos olinpaikkaasi vaikuttavasta kriisistä julkaistaan tietoja, Omaturva-sovellus ilmoittaa siitä sinulle. Google julkaisee kriisitiedotteita eri tekijöiden perusteella. Näitä ovat esimerkiksi kriisialueen internetyhteys, viralliset tiedot hallituksilta ja muilta viranomaisilta sekä vaikutukset paikan päällä. Tiedotteet ovat yleensä saatavilla kriisialueella puhutuilla ensisijaisilla kielillä ja englanniksi. Lue lisää kriisitiedotteista.

Hätäkeskukseen soittaminen nopean hätäpuheluominaisuuden avulla

Voit soittaa hätäkeskukseen nopeasti, vaikka puhelin olisi lukittu.

Hätäpuheluiden käyttöönotto

Omaturva-sovelluksesta Turva-sovellus voit valita, miten hätäkeskukseen otetaan yhteyttä:

• Nopealla hätäpuheluominaisuudella (Fast Emergency Dialer, FED) voit soittaa apua nopeasti pyyhkäisemällä liukusäätimellä. Alueelliset hätänumerot näkyvät automaattisesti.
  • Perinteisessä hätäpuheluominaisuudessa (Traditional Emergency Dialer, TED) näkyy näppäimistö, jonka avulla voit soittaa hätänumeroihin.

Pixel-puhelimet on määritetty käyttämään FED:tä automaattisesti, kun se on saatavilla. Lue lisää FED:n saatavuudesta.

Nopea hätäpuheluominaisuus

• Pikakäyttö: Voit soittaa helposti hätänumeroon käyttämällä vain liukusäädintä.
  • Automaattiset hätänumerot: Puhelin etsii hätänumerot automaattisesti myös matkalla.
  • Useita hätänumeroita: Puhelin etsii alueellasi käytettäviä numeroita, kuten poliisin, palokunnan tai terveydenhoitopalvelun numerot. Valitse tarvitsemasi hätäkeskus liukusäätimellä.

Nopean hätäpuheluominaisuuden käyttäminen

Virtapainikkeen avulla (Android 11 ja vanhemmat versiot ja Android 12 Pixel 5:ssä ja vanhemmissa malleissa):

1. Paina virtapainiketta viiden sekunnin ajan.
  2. Valitse Hätätilanne.
  3. Käytä hätätilannevalikossa liukusäädintä.

Virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeilla (oletus Android 12:lla ja Pixel 6:lla ja uudemmilla):

1. Paina virtapainiketta ja äänenvoimakkuuden lisäyspainiketta samaan aikaan.
  2. Valitse Hätätilanne.
  3. Käytä hätätilannevalikossa liukusäädintä.

Vinkki: Lue lisää Android-version tarkistamisesta.

Nopean hätäpuheluominaisuuden saatavuus

Tärkeää: FED ei ole käytettävissä kaikilla alueilla. Operaattorisi ja muut olosuhteet voivat rajoittaa FED:tä ja sen käytettävyyttä myös alueilla, joilla se on saatavilla.

Kun FED ei ole käytettävissä: Puhelin käyttää automaattisesti TED:tä, jossa näkyy näppäimistö. Sen avulla voit soittaa hätänumeroihin. Kun FED ei ole käytettävissä, hätäpuheluasetukset eivät muutu.

Avustettu hätäpuhelujen soittaminen

Kun näppäilet hätänumeron, (esimerkiksi Yhdysvalloissa 911), näkyviin tulee Hätänumero-näyttö, jossa on tietoja ja ominaisuuksia avuksi hätätilanteeseen.

• Useimpien hätäkeskuspäivystäjien pitäisi tuntea nämä ominaisuudet (voit myös palata tavalliseen äänipuheluun).
  • Internetyhteyttä ei tarvita.
  • Ei vaadi erillistä käyttöönottoa.
Sijainnin havaitseminen hätätilanteessa

Voit lukea sijaintisi hätäkeskuspäivystäjälle näytöltä. Puhelimesi tunnistamista tiedoista riippuen voit nähdä

• katuosoitteen kokonaan
  • plus-koodin (esim. CWC8+JH)
    • Plus-koodi on helppo tapa ilmoittaa pituus- ja leveysasteet.
    • Hätäkeskuspäivystäjät tunnistavat ne.
  • pituus- ja leveysasteet (esim. 37.4216105, –22.0857449)
  • kartan.
Hätäkeskuspäivystäjän hälyttäminen äänettömästi (tietyt alueet)

Tärkeää: Tämä ominaisuus on käytettävissä vain Alankomaissa, Australiassa, Espanjassa, Irlannissa, Italiassa, Japanissa, Kanadassa, Norjassa, Puerto Ricossa, Ranskassa, Ruotsissa, Singaporessa, Taiwanissa, Tanskassa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Yhdysvalloissa.

Jos haluat hälyttää hätäkeskuspäivystäjän puhumatta, valitse joko Lääketieteellinen hätätilanne, Tulipalo tai Poliisi.
Puhelimesi ei pidä ääntä. Hätäkeskuspäivystäjä kuulee kuitenkin

• että tämä on automaattinen äänipalvelu
  • minkälaista apua tarvitset
  • sijaintisi (vain Australia, Yhdistynyt kuningaskunta ja Yhdysvallat)
  • nimesi (jos se on saatavilla käyttöön ottamistasi hätätilannetiedoista tai muista laitteella olevista lähteistä).

Lue, miten voit lisätä hätätilannetietoja lukitusnäytölle.

Tiedot alueellasi olevista maanjäristyksistä

Puhelimesi voi tunnistaa maanjäristyksiä alueellasi. Jos haluat lukea lisää lähellä olevista maanjäristyksistä, avaa Google Haku ja hae "maanjäristys [asuinkaupunkisi tai ‑alueesi]".

Jos haluat estää puhelimesi osallistumisen maanjäristysten tunnistamiseen, laita Googlen sijaintitietojen tarkkuus pois päältä.

Varoituksia lähialueen maanjäristyksistä

Kalifornia, Oregon ja Washington

Puhelimesi voi lähettää sinulle likimääräisen sijaintisi perusteella varoituksia lähialueen maanjäristyksistä, joiden voimakkuus on vähintään 4,5. Nämä maanjäristysvaroitukset perustuvat ShakeAlert-dataan.

Kreikka ja Uusi-Seelanti

Puhelimesi voi lähettää sinulle likimääräisen sijaintisi perusteella varoituksia lähialueen maanjäristyksistä, joiden voimakkuus on vähintään 4,5. Nämä maanjäristysvaroitukset perustuvat Androidin maanjäristysvaroitusjärjestelmään.

'Maanjäristysvaroitukset päälle tai pois päältä

Tärkeää: Wi-Fi-yhteyden ja datan on oltava päällä, jotta voit saada varoituksia.
  1. Avaa puhelimen Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Turvallisuus ja hätätilanne Ja sitten Maanjäristysvaroitukset.
  3. Laita Maanjäristysvaroitukset päälle tai pois päältä.
Maanjäristysvaroitukset ovat oletuksena päällä. Et välttämättä saa varoituksia kaikista alueesi maanjäristyksistä. Varoituksia lähetetään vain tuetuissa maissa. Välillä saatat saada varoituksen, vaikka et tunne maanjäristystä.

Muita lähteitä