Lägga till, byta eller radera användare

Du kan dela din enhet med familj och vänner genom att skapa en användarprofil per person. Alla användarprofiler får ett personligt utrymme på enheten och kan ha egna startskärmar, konton, appar, inställningar med mera. Läs mer om vad användarna kan göra.

Obs! Vissa av dessa steg fungerar endast i Android 9.0 eller senare. Så här tar du reda på vilken version av Android du har.

Lägga till eller uppdatera användare

Om du vill lägga till eller uppdatera en användare måste du ha ägarbehörighet på enheten.

Lägga till användare
  1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på System Följt av Avancerat Följt av Flera användare
    • Om du inte hittar den inställningen kan du testa att söka efter användare i inställningsappen.
  3. Tryck på Lägg till användare Följt av OK.
    • Om du inte ser Lägg till användare trycker du på Lägg till användare eller profil Följt av Användare Följt av OK.
    • Om inte heller det alternativet finns på enheten går det inte att lägga till användare på den.

Konfigurera en ny användare

• Om den nya användaren är där:
    Tryck på Konfigurera nu. Lås sedan upp skärmen och konfigurera Google-kontot och andra uppgifter.
  • Om den nya användaren inte är där:
    Tryck på Inte nu. Nästa gång du byter till den här användaren kan han eller hon konfigurera Google-kontot och andra uppgifter.
Uppdatera användare

Uppdatera din egen profil

1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på System Följt av Avancerat Följt av Flera användare
    • Om du inte hittar den inställningen kan du testa att söka efter användare i inställningsappen.
  3. Tryck på ditt namn.
    • Ändra profilnamnet genom att ange ett nytt och sedan trycka på OK.
    • Ändra profilbild genom att trycka på bilden och sedan ta ett foto eller välja en bild som redan finns på enheten.

Välja vilka andra profiler som kan ringa och skicka sms

1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på System Följt av Avancerat Följt av Flera användare
    • Om du inte hittar den inställningen kan du testa att söka efter användare i inställningsappen.
  3. Tryck på Inställningar Inställningar bredvid användarens namn.
  4. Tryck på Aktivera telefonsamtal och sms. (Alternativet kanske inte heter exakt så beroende på enhet.)

Byta eller ta bort användare

Byta användare
  1. Svep nedåt med två fingrar från överkanten på låsskärmen, någon av startskärmarna eller de flesta appskärmar. Snabbinställningarna öppnas.
  2. Tryck på Byt användare Inloggad som.
  3. Tryck på en annan användare. Användaren kan nu logga in.
Radera användare

Om du har ägarbehörighet

1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på System Följt av Avancerat Följt av Flera användare
    • Om du inte hittar den inställningen kan du testa att söka efter användare i inställningsappen.
  3. Tryck på Inställningar Inställningar bredvid användarens namn Följt av Ta bort användare. Användaren tas bort från listan.

Om du är en användare utan ägarbehörighet

1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på System Följt av Avancerat Följt av Flera användare
    • Om du inte hittar den inställningen kan du testa att söka efter användare i inställningsappen.
  3. Tryck på Mer Mer.
  4. Tryck på Ta bort [användarnamn] från enheten.
    Obs! Det går inte att ångra den här åtgärden.
  5. Enheten byter till ägarprofilen.

Olika typer av användarprofiler

Användare

Profiltypen användare är till för någon som inte är enhetens ägare men som använder telefonen ofta, till exempel en familjemedlem.

Alla användare får sitt eget utrymme på enheten och kan ha anpassade startskärmar, konton, appar, inställningar med mera.

Gäst

Gästprofilen är till för personer som tillfälligt använder telefonen.

Precis som en användare har gästprofilen sitt eget utrymme på enheten, men det är enkelt att radera det när gästen är klar med enheten.

Konto

Du kan använda tjänster som Gmail med ett enda användarnamn och lösenord om du har ett kontoLäs mer om hur du lägger till konton i din användarprofil.

Begränsad profil (endast surfplattor)

Med en begränsad profil kan du styra vilka funktioner och vilket innehåll som en användare får tillgång till. Du kan till exempel begränsa tillgången till vuxeninnehåll. Läs mer om begränsade profiler.