Lägga till och ta bort certifikat

Om en app eller ett nätverk som du vill använda behöver ett certifikat som du inte har kan du installera certifikatet manuellt.

Av säkerhetsskäl identifieras datorer, telefoner, appar och andra enheter av digitala certifikat. På så vis bekräftas att enheten ska få tillgång till något. Det digitala certifikatet kan liknas vid ett körkort som visar att du har rätt att köra bil.

Obs! Vissa av de här stegen fungerar endast i Android 9 eller senare. Så här tar du reda på vilken version av Android du har.

Batteriet i Pixel lär sig kontinuerligt dina beteenden och optimerar sig själv utifrån din senaste appanvändning. När du konfigurerar en ny enhet eller återställer standardinställningarna kan det ta några veckor innan optimeringen får full effekt. Du får bäst resultat om du låter Smart batteri och Batterioptimering vara på.

Det är normalt att Pixels batteri laddas ur lite snabbare än vanligt efter en programvaruuppdatering. Det beror på att telefonen lägger batterikraft på att ladda ned och optimera den nya programvaran.

Hör av dig om du fortfarande lägger märke till ovanlig batteriurladdning efter några dagar så hjälper vi dig gärna.

Installera ett certifikat

1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Säkerhet och integritet Följt av Fler säkerhetsinställningar följt av Kryptering och användaruppgifter.
  3. Tryck på Installera ett certifikat Följt av Wifi-certifikat.
  4. Tryck på Meny Meny.
  5. Tryck där du sparade certifikatet.
  6. Tryck på filen.
    • Ange lösenordet till nyckellagret om det behövs. Tryck på OK.
  7. Ange ett namn på certifikatet.
  8. Tryck på OK.

Tips! Om du inte redan har ställt in en pinkod, ett mönster eller ett lösenord enheten blir du ombedd att göra det.

Ta bort anpassade certifikat

Obs! Inga permanenta systemcertifikat som är nödvändiga för att enheten ska fungera tas bort när du tar bort certifikat som du har installerat. Om du tar bort ett certifikat som krävs för en viss wifi-anslutning kanske det däremot inte längre går att ansluta enheten till det wifi-nätverket.

1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Säkerhet och integritet Följt av Fler säkerhetsinställningar följt av Kryptering och användaruppgifter.
  3. Du kan göra följande under Uppgiftslagring:

• Rensa alla certifikat: Tryck på Rensa användaruppgifter Följt av OK.
    • Radera enskilda certifikat: Tryck på Användaruppgifter Följt av välj de användaruppgifter du vill ta bort.

Använda Wi-Fi med WPA-Enterprise

Obs! Om det saknas uppgifter kanske det inte går att ansluta till nätverket.

Du kan använda en konfiguration av typen WPA-/WPA2-/WPA3-Enterprise, som ger större säkerhet. Så här ansluter du till ett WPA-/WPA2-/WPA3-Enterprise-nätverk:

1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Nätverk och internet Följt av Internet Följt av Lägg till nätverk Add.
  3. Ange nätverksuppgifterna som nätverksadministratören har gett dig.

Ändringar och korrigeringar av Validera inte

Obs! Alternativet Validera inte, som används i konfigurationer med EAP-PEAP, EAP-TLS och EAP-TTLS, har tagits bort av säkerhetsskäl. Det togs bort i funktionsuppdateringen för Android 11.

Jag hittar inte alternativet Validera inte
Såväl privatpersoner som organisationer kan använda inställningen WPA-/WPA2-/WPA3-Enterprise.
Tips! Du behöver få vissa uppgifter av nätverksadministratören innan du kan ansluta till ett WPA-/WPA2-/WPA3-Enterprise-nätverk.
Åtgärda nätverksinställningar som redan har sparats
Obs! Om det saknas uppgifter kanske det inte kan går att konfigurera om nätverket.

Sparade Enterprise-konfigurationer där validering av servercertifikat har inaktiverats påverkas inte. Däremot kan du inte skapa nya inställningar eller redigera de sparade.

Skydda nätverket genom att åtgärda mindre säkra konfigurationer.