Om du behöver hjälp med Kamera på en annan telefon än Pixel besöker du hjälpcentret för Kamera från Google.

Åtgärda appen Kamera på en Pixel-telefon

Du kan felsöka problem med kameran med hjälp av självbetjäningsflödet.

Obs! Pixel 6 Pro och Pixel 7 Pro har en större kamera med fler komponenter som används för att snabbt ställa in skärpan. Om du skakar på telefonen kan du höra ett vagt skramlande från kameran. Detta är normalt och förväntat. På Pixel 6 kan du höra det från huvudkameran.

To get camera help, activate Google Assistant on your Pixel 8 and Pixel 8 Pro and say, "I'm having issues with my camera." Learn more about Pixel support on Assistant.

Steg 1: Rengör kameraobjektivet och lasersensorn

Obs! Vissa av de här stegen fungerar endast i Android 8.0 eller senare. Så här tar du reda på vilken version av Android du har.

Rengör kameraobjektivet och lasersensorn genom att torka av försiktigt med en mjuk, ren trasa.

• Om dina foton och videor är suddiga eller om kameran inte fokuserar ordentligt testar du att rengöra kameraobjektivet.
  • Om telefonen har en lasersensor rengör du även sensorn. Ta reda på var objektivet och sensorn sitter på din Pixel-telefon eller Nexus-enhet.

Tips! Du kanske får en varning från kameran om objektivet är smutsigt. Läs mer om hur du inaktiverar varningar om smuts på objektivet.

Steg 2: Starta om telefonen
  1. Stäng av telefonen.
    • På Pixel 5a och tidigare: Tryck på av/på-knappen i några sekunder. Sedan trycker du på Stäng av Strömbrytare på skärmen.
    • På Pixel 6 och senare (inklusive Pixel Fold): Stäng av telefonen genom att trycka länge på av/på-knappen och knappen som höjer volymen. Sedan trycker du på Stäng av Strömbrytare på skärmen.
  2. När telefonen har stängts av håller du ned strömbrytaren tills telefonen slås på igen.
Steg 3: Rensa cacheminnet för appen Kamera
  1. Stäng av telefonen.
    • På Pixel 5a och tidigare: Tryck på av/på-knappen i några sekunder. Sedan trycker du på Stäng av Strömbrytare på skärmen.
    • På Pixel 6 och senare (inklusive Pixel Fold): Stäng av telefonen genom att trycka länge på av/på-knappen och knappen som höjer volymen. Sedan trycker du på Stäng av Strömbrytare på skärmen.
  2. När telefonen har stängts av håller du ned strömbrytaren tills telefonen slås på igen.
Steg 4: Uppdatera apparna

Kontrollera om det finns en uppdatering för appen Kamera:

1. Öppna Google Play Butik-appen Google Play.
  2. Tryck på profilikonen uppe till höger.
  3. Tryck på Hantera appar och enheter.
  4. Installera eventuella uppdateringar för Pixel-kameran under Tillgängliga uppdateringar.

Kontrollera om det finns en systemuppdatering för Android:

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på System.
  3. Tryck på Programuppdateringar.
  4. Tryck på Systemuppdatering.
  5. Tryck på Sök efter uppdateringar.
Steg 5: Kontrollera om problemet orsakas av andra appar
  1. Stäng av telefonen.
    • På Pixel 5a och tidigare: Tryck på av/på-knappen i några sekunder. Sedan trycker du på Stäng av Strömbrytare på skärmen.
    • På Pixel 6 och senare (inklusive Pixel Fold): Stäng av telefonen genom att trycka länge på av/på-knappen och knappen som höjer volymen. Sedan trycker du på Stäng av Strömbrytare på skärmen.
  2. När telefonen har stängts av håller du ned strömbrytaren tills telefonen slås på igen.
  3. Telefonen startar i säkert läge. Säkert läge visas längst ned på skärmen.
  4. Öppna kameran och kontrollera om den fungerar.
    • Om Kamera-appen fungerar i säkert läge kanske problemet orsakas av en annan app.
      1. Du inaktiverar säkert läge genom att starta om telefonen.
      2. Avinstallera den app du laddade ned senast.
      3. Öppna kameran och kontrollera om problemet har åtgärdats. Om inte upprepar du föregående steg.
      4. Om problemet åtgärdades installerar du de appar som du tog bort igen.
    • Om appen Kamera inte fungerar i säkert läge kan du läsa om fler sätt att åtgärda en app.

Tips! Du kanske får en varning från kameran om objektivet är smutsigt. Läs mer om hur du inaktiverar varningar om smuts på objektivet.

Har du fortfarande problem med kameran på en Pixel-telefon?

Du kan hitta möjliga lösningar på andra problem med telefonens kamera genom att ställa frågor i våra forum i Pixel-communityn.