Als je support voor Camera nodig hebt op een niet-Pixel-telefoon, ga je naar het Helpcentrum van Google Camera.

Problemen oplossen met de Camera-app op je Pixel-telefoon

Je kunt onze zelfhulpprocedure gebruiken om problemen met de camera op te lossen.

Belangrijk: De Pixel 6 Pro en Pixel 7 Pro hebben een grotere camera die extra componenten gebruikt om snel te focussen. Als je de telefoon schudt, kun je de camera een beetje horen rammelen. Dit is normaal en verwacht gedrag. Op de Pixel 6 hoor je dit geluid misschien voor de hoofdcamera.

To get camera help, activate Google Assistant on your Pixel 8 and Pixel 8 Pro and say, "I'm having issues with my camera." Learn more about Pixel support on Assistant.

Stap 1: Reinig de cameralens en laser

Belangrijk: Sommige van deze stappen werken alleen in Android 8.0 en hoger. Meer informatie over hoe je je Android-versie checkt

Als je de cameralens en lasersensor wilt reinigen, veeg je ze voorzichtig schoon met een zachte, schone doek.

• Als je foto's en video's wazig zijn of als de camera niet goed scherpstelt, maak je de cameralens schoon.
  • Als je telefoon een lasersensor heeft, maak je deze ook schoon. Bekijk waar de lens en sensor zich bevinden op je Pixel-telefoon of Nexus-apparaat.

Tip: Misschien krijg je een melding van je camera als die merkt dat de lens vies is. Meer informatie over hoe je waarschuwingen voor een vuile lens uitzet

Stap 2: Start de telefoon opnieuw op
  1. Zet je telefoon uit.
    • Op de Pixel 5a en lager: Houd de aan/uit-knop een paar seconden ingedrukt. Tik daarna op het scherm op Uitzetten Aan/uit.
    • Op de Pixel 6 en hoger (waaronder de Pixel Fold): Als je de telefoon wilt uitzetten, houd je de aan/uit-knop en de knop Volume omhoog een paar seconden ingedrukt. Tik daarna op het scherm op Uitzetten Aan/uit.
  2. Nadat je telefoon is uitgezet, houd je de aan/uit-knop ingedrukt totdat je telefoon weer aangaat.
Stap 3: Wis het cachegeheugen van de Camera-app
  1. Zet je telefoon uit.
    • Op de Pixel 5a en lager: Houd de aan/uit-knop een paar seconden ingedrukt. Tik daarna op het scherm op Uitzetten Aan/uit.
    • Op de Pixel 6 en hoger (waaronder de Pixel Fold): Als je de telefoon wilt uitzetten, houd je de aan/uit-knop en de knop Volume omhoog een paar seconden ingedrukt. Tik daarna op het scherm op Uitzetten Aan/uit.
  2. Nadat je telefoon is uitgezet, houd je de aan/uit-knop ingedrukt totdat je telefoon weer aangaat.
Stap 4: Update je apps

Check of er een update voor de Camera-app beschikbaar is:

1. Open de Google Play Store-app Google Play.
  2. Tik rechtsboven op het profielicoon.
  3. Tik op Apps en apparaat beheren.
  4. Installeer onder Updates beschikbaar alle updates die beschikbaar zijn voor de Pixel Camera.

Check of er een Android-systeemupdate beschikbaar is:

1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Systeem.
  3. Tik op Software-updates.
  4. Tik op Systeemupdate.
  5. Tik op Controleren op update.
Stap 5: Ga na of het probleem wordt veroorzaakt door andere apps
  1. Zet je telefoon uit.
    • Op de Pixel 5a en lager: Houd de aan/uit-knop een paar seconden ingedrukt. Tik daarna op het scherm op Uitzetten Aan/uit.
    • Op de Pixel 6 en hoger (waaronder de Pixel Fold): Als je de telefoon wilt uitzetten, houd je de aan/uit-knop en de knop Volume omhoog een paar seconden ingedrukt. Tik daarna op het scherm op Uitzetten Aan/uit.
  2. Nadat je telefoon is uitgezet, houd je de aan/uit-knop ingedrukt totdat je telefoon weer aangaat.
  3. Je telefoon wordt opgestart in de veilige modus. De tekst 'Veilige modus' wordt onderaan het scherm weergegeven.
  4. Open de camera en ga na of deze werkt.
    • Als de Camera-app werkt in de veilige modus, kan het probleem worden veroorzaakt door een andere app.
      1. Start je telefoon opnieuw op om de veilige modus uit te zetten.
      2. Verwijder de app die je het laatst hebt gedownload.
      3. Open de camera en kijk of het probleem is opgelost. Zo niet, dan herhaal je de vorige stap.
      4. Als het probleem is opgelost, kun je verwijderde apps opnieuw installeren.
    • Als de Camera-app niet werkt in de veilige modus, vind je hier meer informatie over hoe je problemen met een app kunt oplossen.

Tip: Misschien krijg je een melding van je camera als die merkt dat de lens vies is. Meer informatie over hoe je waarschuwingen voor een vuile lens uitzet

Heb je nog steeds cameraproblemen op een Pixel-telefoon?

Voor mogelijke oplossingen voor andere problemen met de camera van je telefoon kun je op onze forums vragen stellen aan de Pixel-community.