Låsa upp Pixel-telefonen med fingeravtryck

Om din telefon har en fingeravtryckssensor på skärmen eller på enhetens baksida kan du låsa upp telefonen, auktorisera köp och låsa upp vissa appar med ditt fingeravtryck.

Läs mer om hur du ställer in fingeravtryckslåset på Pixel-telefonen steg för steg i vår guide.

Obs! Vissa av de här stegen fungerar endast i Android 9 eller senare. Så här tar du reda på vilken version av Android du har.

Batteriet i Pixel lär sig kontinuerligt dina beteenden och optimerar sig själv utifrån din senaste appanvändning. När du konfigurerar en ny enhet eller återställer standardinställningarna kan det ta några veckor innan optimeringen får full effekt. Du får bäst resultat om du låter Smart batteri och Batterioptimering vara på.

Det är normalt att Pixels batteri laddas ur lite snabbare än vanligt efter en programvaruuppdatering. Det beror på att telefonen lägger batterikraft på att ladda ned och optimera den nya programvaran.

Hör av dig om du fortfarande lägger märke till ovanlig batteriurladdning efter några dagar så hjälper vi dig gärna.

Set up a fingerprint

Du kan använda Pixel-telefonsimulatorn för att konfigurera fingeravtryckslåset steg för steg.

Tips! Om du lägger till andras fingeravtryck kan de också låsa upp telefonen och auktorisera köp med ditt konto. Om du delar telefonen med andra ska de lägga till sina fingeravtryck i sina egna profiler. Läs mer om användar- och gästprofiler.
På Pixel 6 och senare modeller, inklusive Fold, gör du så här:
  1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Säkerhet och integritet följt av Enhetslås följt av Ansikts- och fingeravtryckslås följt av Fingeravtryckslås.
  3. Följ anvisningarna på skärmen. Om du inte redan har ett skärmlås blir du ombedd att lägga till en pinkod, ett mönster eller ett lösenord som reservmetod.
  4. Skanna ditt första fingeravtryck.
    • Fingeravtryckssensorn sitter nedtill på telefonens skärm. Sätt fingret på fingeravtrycksikonen och vänta tills fingeravtryckssensorn tänds och vibrerar.
    • Tryck med stadig hand på skärmen och håll kvar fingret. Börja med att sätta fingret mitt på sensorn. Rör på fingret enligt anvisningarna så att hela fingeravtrycket kommer med ända ut i kanterna.
På Pixel 5a (5G) och tidigare modeller gör du så här:
  1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Säkerhet.
  3. Tryck på Säkerhet och integritet följt av Enhetslås följt av Ansikts- och fingeravtryckslås följt av Fingeravtryckslås.
  4. Följ anvisningarna på skärmen. Om du inte redan har ett skärmlås blir du ombedd att lägga till en pinkod, ett mönster eller ett lösenord som reservmetod.
  5. Skanna ditt första fingeravtryck.
    • Sätt fingret på telefonens sensor (inte på skärmen).
    • Håll telefonen på samma sätt som du normalt håller den när du låser upp. Håll till exempel telefonen med skärmen mot dig.

Om fingeravtryck och säkerhet

Vi rekommenderar starkt att du skyddar telefonen genom att låsa skärmen. Du låser enkelt upp den med fingeravtryckssensorn.

Men tänk på följande när du gör det:

• Ett fingeravtryck kan vara mindre säkert än starka lösenord, grafiska lösenord och pinkoder.
  • Du lämnar fingeravtryck på i stort allt du tar i med händerna. Någon kan kopiera ditt fingeravtryck och låsa upp din mobil med det.
  • Du blir ombedd att lägga till en pinkod eller ett grafiskt eller vanligt lösenord som reservmetod. Lägg reservmetoden på minnet eftersom du kan behöva använda den när du till exempel har startat om telefonen eller om det inte går att identifiera fingeravtrycket.
  • Du kan lägga till upp till fem fingeravtryck.

Här sparas fingeravtrycksdata

Fingeravtrycksdata lagras på ett säkert sätt och lämnar aldrig telefonen. Din data delas inte med Google eller appar på telefonen. Läs mer om hur fingeravtrycksdata skyddas.

Använda fingeravtryck

Låsa upp telefonen
  1. Sätt fingret på telefonens fingeravtryckssensor på antingen skärmen, av/på-knappen eller telefonens baksida tills telefonen låses upp. På vissa telefoner trycker du först på strömbrytaren för att väcka skärmen.
    • Tips! På Pixel 6 och senare modeller trycker du länge och ganska hårt på fingeravtryckssensorn tills telefonen låses upp. Läs mer om hur du felsöker problem med fingeravtryck.
  2. Ibland måste du använda reservmetoden (pinkod, lösenor eller grafiskt lösenord) i stället. Detta krävs när
    • fingeravtrycket inte kan identifieras efter några försök
    • du startar om telefonen
    • du byter till en annan användare
    • det har gått mer än 48 timmar sedan du senast låste upp med reservmetoden.

Ju mer du använder fingeravtryckssensorn, desto mer anpassas funktionen till ditt finger och desto bättre blir den. Bilder av ditt fingeravtryck behandlas säkert på telefonen.

Godkänna betalningar eller låsa upp appar
Om ett meddelande med en uppmaning om att skanna fingeravtrycket visas följer du anvisningarna. Fingeravtrycksinformationen delas inte med appen.

Hantera fingeravtrycksinställningar

Ta bort eller byta namn på fingeravtryck
  1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Säkerhetföljt avTryck på Nexus Imprint.
  3. Skanna det nuvarande fingeravtrycket eller använd reservmetoden för skärmlåset.
  4. Gör önskad ändring.
    • Om du vill ta bort ett fingeravtryck trycker du på Radera Radera bredvid det.
    • Om du vill byta namn på ett fingeravtryck trycker du på det, skriver in ett nytt namn och trycker på OK.
Sluta använda och radera fingeravtryck

Alternativ 1: Lås bara upp med pinkoder eller lösenord/grafiska lösenord

Om du vill använda pinkoden eller det grafiska lösenordet för skärmlåset raderar du fingeravtrycket:

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Säkerhet.
  3. Tryck på Nexus Imprint.
  4. Skanna fingeravtrycket eller ange pinkoden, det grafiska lösenordet eller det vanliga lösenordet.
  5. Tryck på Radera Radera bredvid ett fingeravtryck. Upprepa för alla fingeravtryck.
Tips! Du kan stänga av upplåsning med fingeravtryck tillfälligt genom att aktivera låsning. Läs mer om hur du använder låsning.

Alternativ 2: Ta bort skärmlåset

Av säkerhetsskäl rekommenderar vi starkt att du låser skärmen. Om du föredrar att inte använda fingeravtryck, pinkod, grafiskt lösenord, lösenord eller Smart Lock gör du så här:

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Säkerhet följt av Skärmlås.
  3. Välj Inget eller Svep. Med denna åtgärd raderas dina fingeravtryck.