Välja när en Android-telefon ska hållas upplåst

Du kan ställa in din telefon så att den hålls upplåst i vissa situationer, till exempel när du har den på dig eller när du är i närheten av hemmet. När du använder Håll olåst (tidigare Smart Lock) behöver du bara låsa upp den en gång med pinkoden, mönstret eller lösenordet.

Obs!

Hålla telefonen upplåst

1. Du behöver ha ett skärmlås inställt. Läs mer om hur du konfigurerar skärmlås.
  2. Öppna appen Inställningar på enheten.
  3. Tryck på Säkerhet och integritet Följt av Mer säkerhet och integritet Följt av Extend Unlock.
  4. Ange pinkod, mönster eller lösenord.
  5. Välj ett alternativ och följ anvisningarna på skärmen.

​Obs! När Håll olåst har aktiverats och är aktivt visas ikonen lås upp Olåst på låsskärmen. Med Håll olåst förblir enheten upplåst i upp till fyra timmar åt gången.

Så här låser du enheten igen:

1. Tryck på av/på-knappen och knappen som höjer volymen samtidigt.
  2. Tryck på Låsning Lås.

Inaktivera Håll olåst

1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Säkerhet och integritet Följt av Fler säkerhetsinställningar Följt av Smart Lock.
  3. Ange pinkod, mönster eller lösenord.
  4. Tryck på Rörelse-/lägesigenkänning.
  5. Inaktivera Använd rörelse-/lägesigenkänning.
  6. Ta bort alla betrodda enheter och betrodda platser. ​På vissa telefoner kan du behöva ta bort betrodda ansikten och röster i Voice Match.
  7. Valfritt: Läs mer om inställningarna för skärmlås om du vill inaktivera det.

Läs mer om låsalternativen

Låta telefonen förbli upplåst medan du har den på dig

Aktivera eller inaktivera rörelse-/lägesigenkänning

1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Säkerhet och integritet följt av Mer säkerhet och integritet följt av Håll olåst följt av Rörelse-/lägesigenkänning.
  3. Aktivera eller inaktivera Använd rörelse-/lägesigenkänning.

Så här fungerar rörelse-/lägesigenkänning

• En upplåst enhet förblir upplåst så länge funktionen känner av att du har enheten på dig. När du har lagt ifrån dig enheten, till exempel om du lägger den på bordet, kan det ta upp till en minut innan den låses automatiskt.
  • När du sätter dig i bilen, på bussen, tåget eller något annat fordon kan det ta 5–10 minuter innan enheten låses.
    Viktigt! Enheten kanske inte låses automatiskt ombord på ett flygplan eller en båt. Lås den manuellt om det behövs. Läs mer om hur du låser telefonen manuellt.Läs mer om hur du låser telefonen manuellt.

Viktigt! Accelerometerdata om gångmönstret lagras på enheten för att avgöra när du bär på den. Denna data raderas när du inaktiverar rörelse-/lägesigenkänning.

Låta telefonen förbli upplåst på en betrodd plats

Använda betrodda platser

Tips! Betrodda platser fungerar bäst med Wi-Fi.

Viktigt! Din betrodda plats är en uppskattning

Den betrodda platsen kan sträcka sig utanför väggarna hemma eller den plats du har valt. Enheten kan hållas upplåst inom en radie på upp till 100 meter.

Platssignaler kan kopieras eller manipuleras. Någon som har tillgång till specialutrustning kan låsa upp enheten.

Stänga av aviseringar på låsskärmen

Visa låsningsalternativet i inställningarna för avstängningsknappen

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Skärm Följt av Avancerat Följt av Visning på låsskärm. Om du inte hittar alternativet Skärm trycker du på Säkerhet och plats Följt av Inställningar för låsskärm.
  3. Aktivera Visa låsningsalternativ. Låsningsknappen visas i listan med inställningar när du trycker på strömbrytaren.

Aktivera låsning

Obs! Låsning fungerar bara tills du låser upp enheten. Du måste aktivera låsning varje gång du vill använda funktionen.
  1. Tryck på av/på-knappen och knappen som höjer volymen samtidigt.
  2. Tryck på Låsning. Detta inaktiverar aviseringar, upplåsning med fingeravtryck och Håll olåst på låsskärmen.
Lägga till, redigera eller ta bort hemadressen

Lägga till hemadress

1. Tryck på Betrodda platser i menyn för Håll olåst.
  2. Tryck på Startsida.
  3. Följ anvisningarna på skärmen.
Tips! Detta gör att hemadressen uppdateras överallt på Google. Läs mer om hemadressen i Google Maps.

Ta bort hemadress

1. Tryck på Betrodda platser i menyn för Håll olåst.
  2. Tryck på Startsida.
  3. Välj typ av borttagning:
    • Om du vill ta bort hemadressen som betrodd plats trycker du på Inaktivera den här platsen.
    • Om du vill ta bort hemadressen från Google trycker du på Redigera Följt av Rensa Rensa Följt av Rensa.

Redigera hemadressen

1. Tryck på Betrodda platser i menyn för Håll olåst.
  2. Tryck på hemadressen.
  3. Tryck på Redigera Följt av hemadressen eller kartan.
  4. Ange den adress du vill använda som hemadress.

Tips! Om bostaden ligger i ett område med fler än en byggnad på samma adress kan den betrodda platsen skilja sig från adressen. Du får bättre platsprecision om du lägger till bostadens faktiska plats i byggnadskomplexet. Läs mer om hur du lägger till anpassade platser (nedan).

Lägga till, ta bort eller redigera anpassade platser

Lägga till en anpassad plats

1. Tryck på Betrodda platser på Håll Unlock-menyn.
  2. Tryck på Lägg till betrodd plats. En karta öppnas till den plats där du befinner dig.
    • Om du vill använda din nuvarande plats trycker du på Välj den här platsen Följt av Välj.
    • Tryck på Sök Sök om du vill välja en annan plats.
  3. Ge den betrodda platsen ett namn (t.ex. Jobbet). Tryck på OK.

Redigera eller ta bort en anpassad plats

1. Tryck på Betrodda platser på Håll Unlock-menyn.
  2. Välj platsen i listan med betrodda Håll Unlock-alternativ.
  3. Välj typ av ändring:
    • Radera
    • Byt namn
    • Redigera adress
Hålla enheten upplåst när den är ansluten till en betrodd enhet

Lägga till en betrodd Bluetooth-enhet

1. Kontrollera att Bluetooth är aktiverat på enheten. Läs mer om hur du aktiverar Bluetooth.
  2. Öppna appen Inställningar på enheten.
  3. Tryck på Säkerhet och integritet följt av Mer säkerhet och integritet följt av Håll olåst.
  4. Tryck på Betrodda enheter följt av Lägg till betrodd enhet.
  5. Tryck på en enhet i listan.
    • Telefonen eller surfplattan kan hållas upplåsta längre medan de är anslutna till en betrodd enhet, som en Bluetooth-klocka eller bilhögtalarna. Du bör inte använda enheter som alltid finns på samma ställe som telefonen eller surfplattan, t.ex. Bluetooth-tangentbord eller fodral.
  6. Valfritt: Om du vill ta bort en Bluetooth-enhet trycker du på den enheten. Tryck sedan på Ta bort.
  7. Lås upp enheten. Om den är ansluten till den betrodda enheten förblir den olåst.

Obs! Se till att endast använda betrodda Bluetooth-enheter.

Det finns en risk att någon kan få din enhet att förbli olåst genom att imitera din Bluetooth-anslutning.

Om en avisering visas på enheten: Om det inte går att avgöra om anslutningen är säker visas en avisering. Du kan behöva låsa upp enheten.

En Bluetooth-anslutnings räckvidd kan variera. Räckvidden beror på faktorer som vilken enhetsmodell du har, vilket Bluetooth-tillbehör du använder och vilken miljö du befinner dig. En Bluetooth-anslutning kan nå upp till 100 meter. Om någon tar din telefon eller surfplatta när den är i närheten av den betrodda enheten kan den personen använda enheten, om den har låsts upp via den betrodda enheten.

Äldre Android-versioner

Om du använder Android 9 eller tidigare kan dessa alternativ finnas på enheten.

Använda ”Ok Google”
Säg ”Ok Google” med enheten låst. Om vi kan identifiera din röst kan du be Google göra något eller besöka en webbplats utan att du behöver låsa upp telefonen manuellt. Läs mer om hur du aktiverar ”Ok Google”.
Konfigurera, förbättra eller ta bort ett betrott ansikte

Viktigt! Ansiktsigenkänning är inte lika säkert som pinkoder, lösenord eller grafiska lösenord. Någon som liknar dig kan låsa upp din telefon.

Konfigurera och använda ett betrott ansikte

1. Tryck på Betrott ansikte på Smart Lock-menyn.
  2. Tryck på Konfigurera och följ anvisningarna på skärmen. När du har angett ett betrott ansikte söker telefonen efter ditt ansikte varje gång den startas. Om telefonen känner igen ansiktet låses den upp.
    • Smart Lock sparar inte foton av dig. Den data som används för att känna igen ditt ansikte sparas bara på telefonen. Inga appar kan läsa eller använda den, och den säkerhetskopieras inte till Googles servrar.

Tips! När telefonen försöker identifiera ditt ansikte visas ikonen för betrott ansikte Betrott ansikte. Om identifieringen misslyckas kan du låsa upp telefonen med lösenordet, pinkoden eller det grafiska lösenordet.

Förbättra telefonens ansiktsigenkänning

1. Tryck på Betrott ansikte på Smart Lock-menyn.
  2. Tryck på Förbättra ansiktsmatchning.
  3. Tryck på Nästa och följ anvisningarna på skärmen.

Ta bort ett betrott ansikte

1. Tryck på Betrott ansikte på Smart Lock-menyn.
  2. Tryck på Ta bort betrott ansikte.
  3. Tryck på Ta bort när du blir tillfrågad om du vill ta bort det betrodda ansiktet.