I det här hjälpcentret hittar du innehåll för både Merchant Center Next och klassiska Merchant Center. Titta efter logotypen längst upp i varje artikel för att se till att du använder artikeln som gäller för din Merchant Center-version.

Om rapporten Priskonkurrens

En anpassad ikon för artikelrubrik i klassiska Merchant Center.

Rapporten Priskonkurrens visar hur andra återförsäljare prissätter samma produkter som du säljer. Du ser ett genomsnittspris för varje produkt, vilket kan hjälpa dig förstå vid vilket pris andra återförsäljare genererar klick. Du ser även sammanlagda mätvärden för jämförelsepriser under en viss period.

Rapporten har två sätt att segmentera och visa data:

• När du visar data efter kategori, varumärke eller produkttyp kan du se hur konkurrenskraftig du är med Shopping-annonser och gratisannonser under en längre tid.
  • När du visar data per produkt ser du information om enskilda produkter som det finns ett jämförelsemätvärde för.

I den här artikeln beskriver vi hur rapporten Priskonkurrens i Merchant Center fungerar.

Fördelar

Prisinformation kan vara till hjälp när du bjuder på annonser och prissätter dina produkter.

• Ange konkurrenskraftiga bud. Med prisjämförelser kan du höja dina bud på produkter som är konkurrenskraftiga.
  • Ange konkurrenskraftiga priser. Prisjämförelser kan också vara till hjälp när du ska fatta beslut om prissättning och marknadsföringsstrategi. Det kan till exempel handla om att hitta produkter, produkttyper, varumärken eller kategorier som har för höga priser eller att välja en strategi för kampanjer eller specialerbjudanden.
  • Se insikter i stor skala med Google BigQuery (kräver ett Google Cloud-konto). Du kan se data om priskonkurrens via Google Clouds BigQuery. När du aktiverar den här funktionen kan du skapa anpassade arbetsflöden med din egen data och få värdefulla affärsinsikter som kan ligga till grund för att bestämma marginaler och annat. Läs mer om dataöverföringstjänsten för Merchant Center i Google BigQuery

Innan du börjar

Observera att gratisannonser i den här artikeln avser endast gratisannonser på fliken Shopping.

Så fungerar det

Priskonkurrensrapporten kan grupperas efter produkt, produkttyp, kategori eller varumärke. Om du grupperar efter produkt eller klickar på Visa produkter öppnas en detaljerad tabell med data om varje produkt.

Du kan filtrera fram rapportresultatet under en valfri tidsperiod.

Observera att produkter som säljs av för få återförsäljare och produkter som får få klick i Shopping- och gratisannonser inte visas i rapporten. Dessutom är rapporten endast för Shopping-annonser och gratisannonser. Därför innehåller den inte data från andra funktioner som annonser för lokala butikslager eller Köp på Google.

Produktvyn i rapporten innehåller bara data om produkter som har skickats in via ditt Merchant Center-konto och som det finns jämförelsemätvärden för. Vyerna för kategori, varumärke och produkttyp tar däremot med hela produkthistoriken i beräkningen.

När du visar data per kategori, varumärke eller produkttyp visas följande två mätvärden:

Mätvärde Vad som visas
Över, vid eller under jämförelsepris Procentandelen gånger som dina produkter jämfördes med andra och låg mer än 1 % över, inom +/-1 % från eller 1 % under jämförelsepriset.
Inget jämförelsepris Procentandelen gånger som dina produkter jämfördes med andra produkter och då det inte fanns tillräckligt med data för att beräkna produktens jämförelsepris.

När du visar data per produkt visas följande mätvärden:

Mätvärde Vad som visas
Ditt pris Ditt aktuella pris för en vara enligt attributet pris [price] eller, om det är tillgängligt och aktivt, attributet försäljningspris [sale_price].
Aktuellt jämförelsepris Det genomsnittliga klickviktade priset på en viss produkt baserat på alla återförsäljare som annonserar om samma produkt via Shopping- och gratisannonser. Produkterna matchas utifrån GTIN-nummer.

Jämförelsepriset beräknas med data från en till sju dagar innan rapporten skapades. Produkter med högre klickvolym i Shopping- och gratisannonser får ett mer aktuellt jämförelsepris närmare en dag.

Eftersom jämförelsepriset är klickviktat väger mer populära erbjudanden tyngre i jämförelsepriset.
Aktuell prisskillnad för jämförelse Den procentuella skillnaden mellan ditt nuvarande pris och det nuvarande klickviktade genomsnittliga jämförelsepriset för produkten.
Historisk prisskillnad Den genomsnittliga procentuella skillnaden mellan ditt pris och jämförelsepriset under det valda datumintervallet.

Så hittar du rapporten

Så här hittar du rapporten Priskonkurrens:

1. Logga in på ditt Merchant Center-konto.
  2. Öppna fliken Tillväxt.
  3. Klicka på Priskonkurrens.