I det här hjälpcentret hittar du innehåll för både Merchant Center Next och klassiska Merchant Center. Titta efter logotypen längst upp i varje artikel för att se till att du använder artikeln som gäller för din Merchant Center-version.

Skapa returpolicyer för Shopping-annonser och gratisannonser

En anpassad ikon för artikelrubrik i klassiska Merchant Center.
Klicka här om du vill veta hur du konfigurerar returpolicyer för Shopping-annonser och gratisannonser i Merchant Center Next.

När du skickar in din produktdata för att visa Shopping-annonser eller gratisannonser kan du även ange information om dina retur- och återbetalningspolicyer. Returpolicyn är en viktig faktor för personer som fattar ett köpbeslut, och att visa dina policyer i annonser, produktinformation och Gmail kan förbättra resultatet för dina produkter.

Bilden visar hur attribut för returpolicyer visas i Merchant Center.

Tips! Om du ser en kommentar i dina annonser eller produktinformation om att din returpolicy gäller För de flesta varor betyder det att vi kunde fastställa din returpolicy utan att du behövde ladda upp den. Om du laddar upp policyn enligt stegen i den här artikeln tas kommentaren bort. Returpolicyerna som laddas upp och verifieras har företräde framför det vi har samlat in från din webbplats.

Så fungerar det

Innan du kan konfigurera returer måste du skapa returpolicyer i Merchant Center-kontot. Returpolicyer kan kopplas till alla produkter, specifika produktgrupper eller till och med en enskild produkt genom att du använder attributet returpolicyetikett [return_policy_label] i produktflödet.

Du kan även dela din returpolicy automatiskt med Content API. Detta bör endast konfigureras av personer med erfarenhet av webbutveckling, men när det är klart kan alla använda det. Läs mer om hur du delar returpolicyer via Content API.

För varje returpolicy kan du konfigurera ett antal inställningar, till exempel kunders rätt att returnera varor och när de ansvarar för returfraktkostnader.

Exempel

Returscenario Så här konfigurerar du returpolicyer
Du har en standardpolicy för alla varor du säljer. Skapa en enda policy.
Du har en standardreturpolicy för inhemsk försäljning, men godkänner inte returer vid internationell försäljning. Skapa en returpolicy för det land där du godkänner returer. Skapa sedan en annan policy för andra länder som du säljer till men inte tar emot returer från.
Du har en standardreturpolicy för de flesta varor, men vissa andra kan inte returneras. Skapa en enda standardreturpolicy som gäller för alla varor. Skapa sedan en undantagspolicy där du anger att returer inte är tillåtna för vissa varor. I samband med att du skapar undantagspolicyn ombeds du att skapa en etikett som du sedan sätter på undantagna produkter i flödet.

Några produkter som ofta inte kan returneras är personvårdsartiklar, säkerhetsutrustning och anpassad produktion som gravyr.

Du har en standardreturpolicy för de flesta varor, men vissa varor måste returneras tidigare än andra.

(Till exempel premiumelektronik.)

Skapa en standardreturpolicy som gäller för alla varor med 30 dagars rätt att returnera. Skapa sedan en undantagspolicy där du anger att varor som undantaget gäller för måste returneras inom 14 dagar.

I samband med att du skapar undantagspolicyn ombeds du att skapa en etikett som du sedan sätter på undantagna produkter i flödet.

Kombination Du kan ha en kombination av några av ovanstående, vilket innebär att du måste skapa en standardpolicy och flera undantag. Sedan sätter du rätt etikett på relevanta produkter i flödet.

Krav

Ge tydlig och synlig information om återbetalning och retur på din webbplats. Baserat på information som hämtats därifrån kan Google visa din allmänna returpolicy i dina annonser, produktinformation och Gmail. Returpolicyer som inte följer Googles policyer får inte användas.

• Se till att returpolicyerna inte gäller både för defekta produkter och mer allmänna fall som köparens ångerrätt.
  • Se till att returpolicyerna är tillgängliga för alla användare som besöker din onlinebutik, utan att de behöver logga in, registrera sig eller ange några personliga uppgifter.
  • Kontrollera att returpolicyerna är konsekventa i Merchant Center och på webbplatsen, och även på hela webbplatsen, till exempel i sidfoten, på retursidan och i webbannern.
  • Kontrollera att webbplatsen tydligt beskriver hur du hanterar åtgärder relaterade till returer och återbetalningar, till exempel inom vilken tidsperiod du accepterar returer, returmetoden, returavgifter och så vidare.

Anvisningar

Lägg till en returpolicy

Du kan skapa en policy som gäller för ett land eller för flera länder. När du har skapat en policy kan du lägga till undantagspolicyer, och du kan lägga till ytterligare länder i valfri policy efter hand (förutsatt att landet inte redan ingår i en annan policy).

1. Klicka på verktygs- och inställningsikonen Merchant Center Settings [icon] i ditt Merchant Center-konto.
  2. Välj Frakt och returer i menyn Verktyg.
  3. Klicka på fliken Returer.
  4. Klicka på Lägg till policy i rutan högst upp.
Obs! Du kan se förslag till din returpolicy. Förslagen har anpassats efter dig utifrån information som har samlats in från din webbplats och är utformade för att ge bästa möjliga användarupplevelse. Du kan godkänna dem, delvis godkänna dem eller ignorera dem och börja från början. Du kan granska returpolicyn innan du sparar den eller redigera den när som helst.

Du kan lägga till returpolicyer via avsnittet Returer i Merchant Center (under Verktyg och inställningar > Frakt och returer), via flöden eller via Content API.

Steg 1: Välj vilket program som omfattas av returpolicyn

Välj Annonser och gratisannonser och klicka på Nästa.

Läs mer om hur du konfigurerar returpolicyer för Köp på Google.

Steg 2: Välj de länder som omfattas av returpolicyn
Välj det land eller de länder där du säljer majoriteten av dina produkter och klicka på Nästa.

Steg 3: Webbadress till returpolicyn

1. Ange webbadressen till returpolicyn på din webbplats.
  2. Välj om du vill acceptera returer från de länder du valde i steg 1 ovan.

Steg 4: Returmetod

Välj de olika returmetoder som kunder kan använda, till exempel:

• I butik
  • Vid en kiosk
  • Med post

Om du väljer att låta kunderna returnera produkterna med post bör du också välja hur kunderna får retursedeln. Välj ett av alternativen nedan:

• Ladda ned/skriv ut
  • I förpackningen
  • Kundens ansvar

Steg 5: Returperiod och säsongsbundet undantag

1. Ange hur många dagar kunder har på sig att slutföra returer.
  2. Ställ in ett säsongsbundet undantag för produkter som beställs inom en viss tidsperiod och är undantagna från standardreturpolicyn (till exempel under högtider).
    1. Ange datumen för när policyn gäller.
    2. Ange det senaste datum då produkterna måste returneras eller antalet dagar för returperioden.

Obs! Om du anger ett annat specifikt datum som produkterna kan returneras till än i en annan policy som inte är säsongsbunden så används den mest fördelaktiga policyn.

Steg 6: Produktskick

Välj om du tillåter att produkter returneras om de är

• nya. Det här kan vara exempelvis oöppnade produkter i originalförpackning, eller oanvända produkter.
  • använda. Det här kan vara lätt begagnade eller öppnade produkter.

Steg 7: Returavgifter

1. Välj valuta, lägg till din lagerföringsavgift och ange fraktavgifterna för returer.
  2. Granska uppgifterna och klicka på Klar.

Lägg till en undantagspolicy

För att lägga till ett undantag måste du ändra de delar av den befintliga policyn som skiljer sig åt för specifika produkter. Lägg sedan till en returpolicyetikett [return_policy_label] så att du kan tillämpa undantaget på specifika produkter i flödet.

1. Klicka på verktygs- och inställningsikonen Merchant Center Settings [icon] i ditt Merchant Center-konto.
  2. Välj Frakt och returer i menyn Verktyg.
  3. Klicka på fliken Returer.
  4. Välj den returpolicy du vill lägga till ett undantag för.
  5. Klicka på + Lägg till undantagspolicy.
  6. Ange policynamnet och en etikett. Det här undantaget från returpolicyn gäller endast för varor som har den etiketten i ditt flöde.
  7. Ange en returperiod för policyn. Du kan välja mellan ett antal dagar efter leveransen, returer utan tidsbegränsning eller inga returer.
  8. Välj orsakerna till att kunderna ska betala fraktkostnaderna för retur.
  9. Lägg till ett datumintervall och en returperiod om du vill att policyundantaget ska gälla för ett visst datumintervall, till exempel under en storhelg.
  10. Granska uppgifterna och klicka sedan på Spara.

Lägg till attributet returpolicyetikett på produkter

Om du bara har en returpolicy (standardpolicyn) behöver du inte göra några uppdateringar i flödet. Men om du vill kan du ändå lägga till kolumnen returpolicyetikett [return_policy_label] i flödet med sökordet ”standard” som etikett för varje produkt.

Om du har skapat flera returpolicyer måste du lägga till kolumnen returpolicyetikett [return_policy_label] i ditt flöde. Om standardpolicyn gäller använder du sökordet ”standard” eller lämnar den kolumnen tom. På produkter som omfattas av ett undantag från standardpolicyn lägger du till det etikettnamn som du skapade för den undantagspolicyn.

Kontrollera returpolicyns verifieringsstatus

Google verifierar dina returpolicyer innan du använder dem. I kolumnen Status på fliken Returer visas något av följande:

• Verifierad: Policyn har godkänts.
  • Väntande: Policyn väntar på granskning.
  • Avvisad: Policy har inte godkänts. Se till att returpolicyn uppfyller kraven och uppdateras vid behov.