In dit Helpcentrum vindt u content voor zowel Merchant Center Next als de klassieke versie van Merchant Center. Kijk naar het logo bovenaan elk artikel om te controleren of u het artikel gebruikt voor uw Merchant Center-versie.

Uw retourbeleid instellen voor Shopping-advertenties en gratis vermeldingen

Een eigen icoon voor de artikelkop voor de klassieke versie van Merchant Center.
Klik hier voor informatie over hoe u uw retourbeleid voor Shopping-advertenties en gratis vermeldingen instelt in Merchant Center Next.

Als u uw productgegevens aanlevert voor Shopping-advertenties of gratis vermeldingen, kunt u ook informatie over uw retour- en teruggavebeleid geven. Het retourbeleid is een belangrijke factor voor mensen die een aankoopbeslissing nemen. Als u het beleid bij uw advertenties, vermeldingen en Gmail toont, kan dat de prestaties van uw producten verbeteren.

Deze afbeelding toont hoe kenmerken van het retourbeleid worden weergegeven in Merchant Center.

Tip: Als in uw advertenties of vermeldingen een melding staat dat uw retourbeleid van toepassing is op de meeste artikelen, hebben we uw retourbeleid bepaald zonder dat u het heeft geüpload. Als u het beleid uploadt met de stappen in dit artikel, wordt die melding verwijderd. Het retourbeleid dat wordt geüpload en geverifieerd, heeft voorrang op wat we hebben verzameld op uw website.

Hoe het werkt

Als u retourzendingen wilt instellen, maakt u een retourbeleid in uw Merchant Center-account. U kunt een retourbeleid koppelen aan alle producten, specifieke productgroepen of zelfs één product. Dit doet u met het kenmerk retourbeleidlabel [return_policy_label] in uw productfeed.

U kunt uw retourbeleid ook automatisch delen via de Content API. Laat dit wel instellen door iemand met ervaring in webontwikkeling. Nadat het ingesteld is, kan iedereen er gebruik van maken. Meer informatie over hoe u uw retourbeleid deelt via de Content API.

Voor elk retourbeleid kunt u een aantal instellingen configureren, zoals de geschiktheid voor retourzending en wanneer klanten de verzendkosten voor een retourzending moeten betalen.

Voorbeelden

Scenario voor retourzendingen Een retourbeleid configureren
Als u één standaardbeleid heeft voor alle artikelen die u verkoopt: Maak één beleidsregel.
Als u wel een standaard retourbeleid voor binnenlandse verkopen heeft, maar geen retourzendingen voor buitenlandse verkopen accepteert: Maak één retourbeleid voor het land waaruit u retourzendingen accepteert. Stel vervolgens een ander beleid in voor andere landen waaraan u verkoopt, maar waaruit u geen retourzendingen accepteert.
Als u voor de meeste artikelen één standaard retourbeleid heeft, maar bepaalde artikelen uitsluit van retourneren: Maak één standaard retourbeleid dat van toepassing is op alle artikelen. Maak vervolgens een uitzonderingsbeleid waarin u aangeeft dat retourzendingen voor bepaalde artikelen niet zijn toegestaan. Tijdens het opzetten van het uitzonderingsbeleid wordt u gevraagd een label te maken dat u toepast op uitzonderingen in uw feed.

Producten die meestal niet kunnen worden geretourneerd, zijn bijvoorbeeld producten voor persoonlijke verzorging, veiligheidsmaterialen en producten op maat, zoals graveerwerk.

Als u één standaard retourbeleid heeft voor de meeste artikelen, maar sommige artikelen eerder moeten worden geretourneerd dan andere

(bijvoorbeeld premium elektronica):

Maak één standaard retourbeleid dat geldt voor alle artikelen die binnen 30 dagen moeten worden geretourneerd. Maak vervolgens een uitzonderingsbeleid waarin u aangeeft dat artikelen die onder de uitzondering vallen binnen 14 dagen moeten worden geretourneerd.

Tijdens het opzetten van het uitzonderingsbeleid wordt u gevraagd een label te maken dat u toepast op uitzonderingen in uw feed.

Combinatie: Mogelijk gebruikt u een combinatie van een of meer van de bovenstaande opties. In dat geval maakt u een standaardbeleid en meerdere uitzonderingen. Daarna past u het juiste label toe op relevante producten in uw feed.

Vereisten

Verstrek duidelijke, goed zichtbare informatie over terugbetalingen en retourzendingen op uw website. Op basis van informatie die uit dit retourbeleid verzameld is, kan Google het algemene retourbeleid bij uw advertenties, vermeldingen en Gmail tonen. Een retourbeleid dat niet aan het beleid van Google voldoet, kan niet worden gebruikt.

• Zorg ervoor dat het retourbeleid niet alleen van toepassing is op defecte producten, maar ook op andere situaties, bijvoorbeeld als de koper spijt heeft van de aankoop.
  • Zorg ervoor dat het beleid toegankelijk is voor alle gebruikers die uw online winkel bezoeken, zonder in te loggen, zich aan te melden of persoonlijke informatie op te geven.
  • Controleer of het retourbeleid op Merchant Center hetzelfde is als op de website. Dat geldt ook voor beleid dat opgenomen is in de voettekst, in de banner en op de retourpagina.
  • Geef op uw website duidelijk aan hoe u omgaat met retourzendingen en terugbetalingen, bijvoorbeeld binnen welke termijn u retourzendingen accepteert, welke retourmethode u gebruikt en of u retourkosten in rekening brengt.

Instructies

Opmerking: U kunt ook een verzend- of retourbeleid instellen in Search Console. Als u al een retourbeleid heeft ingesteld in Search Console, kunt u het bewerken in Search Console of aanpassen in Merchant Center.

Een retourbeleid toevoegen

U kunt een beleid maken voor één land of voor meerdere landen. Nadat u een beleid heeft gemaakt, kunt u uitzonderingsbeleidsregels toevoegen. Later kunt u andere landen toevoegen aan elk gewenst beleid (zolang dat land niet opgenomen is in een ander beleid).

1. Klik in uw Merchant Center-account op het icoon voor tools en instellingen Merchant Center Settings [icon].
  2. Selecteer in het menu Tools de optie Verzending en retourzendingen.
  3. Klik op het tabblad Retourzendingen.
  4. Klik in het vak bovenaan op Beleid toevoegen.
Opmerking: U krijgt misschien suggesties voor uw retourbeleid. Deze suggesties zijn voor u aangepast op basis van informatie verzameld op uw website en zijn bedoeld voor een optimale gebruikerservaring. U kunt ze accepteren, gedeeltelijk accepteren of negeren en opnieuw beginnen. U kunt uw retourbeleid altijd controleren voordat u het opslaat en het ook altijd bewerken.

U kunt een retourbeleid toevoegen in het gedeelte Retouren in Merchant Center (onder Tools en instellingen > Verzending en retourzendingen), via feeds of via de Content API.

Stap 1: Selecteer het programma waarop het retourbeleid van toepassing is

Kies Advertenties en gratis vermeldingen en klik op Volgende.

Meer informatie over hoe u een retourbeleid voor Kopen op Google instelt.

Stap 2: Selecteer de landen waarop het retourbeleid van toepassing is
Kies het land of de landen waar u het merendeel van uw producten verkoopt en klik op Volgende.

Stap 3: URL voor retourbeleid

1. Vul de URL voor het retourbeleid op uw website in.
  2. Geef aan of u retourzendingen accepteert vanuit de landen die u hierboven in stap 1 heeft geselecteerd.

Stap 4: Retourmethode

Selecteer de verschillende methoden die klanten kunnen gebruiken om uw producten te retourneren, zoals:

• In de winkel
  • Bij een afleverlocatie
  • Per post

Als u klanten de mogelijkheid wilt bieden de producten per post te retourneren, moet u ook bepalen hoe klanten het retourlabel krijgen. Kies een van de onderstaande opties:

• Downloaden/afdrukken
  • In de verpakking
  • Verantwoordelijkheid van de klant

Stap 5: Retourperiode en seizoensuitzondering

1. Vul in hoeveel dagen klanten de tijd hebben om producten terug te sturen.
  2. Stel een seizoensuitzondering in voor producten die besteld zijn binnen een bepaalde periode en waarvoor een uitzondering op het standaard retourbeleid geldt (bijvoorbeeld tijdens de feestdagen).
    1. Stel de datums in waarop het beleid van toepassing is.
    2. Vermeld de laatste datum waarop producten moeten worden geretourneerd of het aantal dagen van de retourperiode.

Opmerking: Als u een specifieke uiterste retourdatum voor uw producten instelt en als die datum afwijkt van de retourperiode van een niet-seizoensgebonden beleid, geldt het meest gunstige beleid.

Stap 6: Productstaat

Geef aan welke producten mogen worden geretourneerd:

• Nieuw. Hieronder vallen producten die ongeopend in de originele verpakking zitten of nog nooit zijn gebruikt.
  • Gebruikt. Dit kunnen producten zijn die enigszins gebruikt of geopend zijn.

Stap 7: Retourkosten

1. Selecteer de valuta en geef uw terugname- en verzendkosten voor retourzendingen op.
  2. Controleer de gegevens en klik op Klaar.

Een uitzonderingsbeleid toevoegen

Als u een uitzondering wilt toevoegen, moet u die delen van uw bestaande beleid wijzigen die afwijken voor specifieke producten. Voeg dan een retourbeleidlabel [return_policy_label] toe, zodat u deze uitzondering kunt toepassen op specifieke producten in uw feed.

1. Klik in uw Merchant Center-account op het icoon voor tools en instellingen Merchant Center Settings [icon].
  2. Selecteer in het menu Tools de optie Verzending en retourzendingen.
  3. Klik op het tabblad Retourzendingen.
  4. Kies het retourbeleid waaraan u een uitzondering wilt toevoegen.
  5. Klik op + Uitzonderingsbeleid toevoegen.
  6. Geef de naam van het beleid en een label op. Deze uitzondering op het retourbeleid is alleen van toepassing op artikelen met dat label in uw feed.
  7. Stel de retourperiode voor uw beleid in. U kunt kiezen uit een aantal dagen na levering, onbeperkt retour of geen retour.
  8. Selecteer de redenen waarom klanten de verzendkosten moeten betalen.
  9. Voeg een specifieke periode en retourperiode toe als u wilt dat de beleidsuitzondering van toepassing is op een specifieke periode, bijvoorbeeld tijdens de feestdagen.
  10. Controleer de gegevens en klik op Opslaan.

Het kenmerk retourbeleidlabel toevoegen aan producten

Als u maar één retourbeleid heeft (het standaardbeleid), hoeft u uw feed niet te updaten. Als u dat wilt, kunt u de kolom retourbeleidlabel [return_policy_label] toevoegen aan uw feed met het zoekwoord 'standaard' als labelwaarde voor elk product.

Als u meer dan één retourbeleid heeft ingesteld, moet u de kolom retourbeleidlabel [return_policy_label] toevoegen aan uw feed. Als het standaardbeleid van toepassing is, gebruikt u het zoekwoord 'standaard' of laat u deze kolom leeg. Voor producten met een uitzondering op het standaardbeleid voegt u de labelnaam toe die u voor dat uitzonderingsbeleid heeft gemaakt.

De verificatiestatus van uw retourbeleid controleren

Google verifieert uw retourbeleid voordat het wordt gebruikt. In de kolom Status op het tabblad Retourzendingen wordt een van de volgende opties getoond:

• Geverifieerd: Uw beleid is goedgekeurd.
  • In behandeling: De beoordeling van uw beleid is nog niet afgerond.
  • Afgewezen: Uw beleid is niet goedgekeurd. Zorg dat uw retourbeleid aan de vereisten voldoet en maak zo nodig updates.