Starta eller schemalägga ett Google Meet-videomöte

Det går att konfigurera eller starta ett nytt Google Meet-videomöte med:

• Meet
  • Gmail
  • Google Kalender
  • Google Chat (endast mobila enheter)
  • Annat schemaläggningssystem
Tips! Kontrollera när möteskoder upphör att gälla för att säkerställa att du inte går med i möten med en ogiltig kod och för att bättre planera för framtida möten du skapar. Läs mer om möteskoder i Google Meet.

Starta ett videomöte i Meet

1. Öppna Google Meet.
  2. Klicka på Nytt möte.
  3. Välj ett alternativ:
    • Skapa ett möte till senare:
      • Om du vill dela mötesinformationen för ett framtida möte kopierar du möteslänken och delar med deltagarna.
      • Starta mötet med länken direkt genom att klistra in länken i en webbläsare eller ange länken i fältet Ange kod eller länk följt av klicka på Gå med.
    • Starta ett direktmöte: Skapa ett nytt möte och gå med i mötet direkt.
    • Schemalägg i Google Kalender: Om du vill schemalägga ett möte omdirigeras du till Google Kalender.

Tips! Användare med Google Workspace Essentials kan inte schemalägga ett möte i Google Kalender.

Starta ett videomöte från Gmail

Viktigt! Om du vill starta ett videomöte från Gmail måste du aktivera Meet i Gmail.
  1. Öppna Gmail.
  2. Klicka på Nytt möte i avsnittet Meet.
  3. Klicka på Skicka inbjudan om du vill skicka mötesinbjudan via länk eller e-post.
    • Klicka på Kopiera mötesinbjudan om du vill kopiera informationen i mötesinbjudan.
    • Om du vill skicka en e-postinbjudan klickar du på Dela via e-post.
  4. När du är redo att gå med i mötet klickar du på Gå med nu.
  5. Innan du går med i ditt första möte måste du tillåta behörigheter för mikrofonen och kameran. När du har beviljat behörighet:
    • Om du vill aktivera eller inaktivera mikrofonen klickar du på Mikrofon Mikrofon.
    • Om du vill aktivera eller inaktivera kameran klickar du på Kamera Videosamtal.
  6. Gå med i samtalet genom att klicka på Gå med nu.
  7. Avsluta samtalet genom att klicka på Lämna samtal Call end icon.

Starta ett videomöte direkt i Gmail eller Chat

Starta ett videomöte direkt i Gmail eller Chat.

Schemalägga ett videomöte i Google Kalender

När du skapar en händelse i Google Kalender kan du lägga till en videomöteslänk.

• Google Workspace-användare: Det går även att lägga till ett uppringningsnummer i kalenderhändelsen.
  • Användare med Google Workspace Essentials: Det går inte att schemalägga ett möte i Google Kalender.

Viktigt! Gäster kan vidarebefordra möteslänken till andra. Om en oinbjuden person vill gå med måste en mötesdeltagare från organisationen godkänna begäran. För möten organiserade genom ett personligt Google-konto får endast den som skapat mötet godkänna deltagarna.

1. Skapa en händelse i Kalender.
  2. Klicka på Lägg till gäster.
  3. Ange namnen eller e-postadressen till personerna som du vill bjuda in.
  4. Klicka på Spara.
  5. Meddela gästerna genom att klicka på Skicka.

Aktivera Alla är tittare:

1. Öppna Google Kalender på datorn.
  2. Skapa ett nytt möte och lägg till gäster.
  3. Öppna Värdkontroller i mötesinbjudan i Google Kalender.
  4. Aktivera Värdhantering.
  5. Aktivera Alla är tittare som standard på fliken Gäster.
  6. Valfritt: Lägg till medverkande.
    • Lägg till gäster i inbjudan om du vill lägga till medverkande.
    • Tips! Om deras e-post inte visas måste du först kontrollera att de läggs till i inbjudan.

Läs mer om att tilldela rollen Skrivskyddad i Google Meet.

Schemalägga ett videomöte i ett annat schemaläggningssystem

1. Starta ett videomöte från Gmail eller Meet.
  2. Kopiera mötesinformationen till en händelse skapad i ditt schemaläggningssystem.

Styra mötesåtkomst med värdkontroller

Använd värdkontroller för att hantera vem som får gå med i dina möten.

1. Välj en händelse i Google Kalender.
  2. Klicka på Inställningar .
  3. Välj mötesåtkomsttyp på fliken Värdkontroller under Mötesåtkomst:
    • Öppet: Alla med en möteslänk får gå med i dina möten. Ingen behöver knacka.
    • Betrodda: Alla inom värdens organisation får gå med utan att knacka. Alla utanför organisationen men inbjudna genom en Google Kalender-händelse får gå med utan att knacka. Alla andra måste knacka.
    • Begränsade: Alla som bjuds in genom en Google Kalender-händelse eller inifrån mötet av en värd får gå med. Alla andra måste knacka.
      • Inte tillgängligt för konsumentanvändare.
  4. Valfritt: Välj om du måste gå med i mötet före någon annan genom att aktivera Värden måste gå med före alla andra.
  5. Klicka på Spara.

Tips! Inställningarna finns på mötesnivå och olika möten kan ha olika alternativ för mötesåtkomst. Återkommande möten behåller samma inställningar som det första mötet.

Läs mer om standardinställningarna

• Enterprise-användare: Alla nya möten är inställda på Betrodda och dina gäster får som standard gå med före dig.
  • Education-användare: Nya möten som skapas genom Google Classroom ställs in på Begränsat och gästerna får inte gå med före dig. Alla andra nya möten är inställda på Betrodda och dina gäster får som standard gå med före dig.
  • Konsumentanvändare: Alla nya möten är inställda på Betrodda och dina gäster får som standard gå med före dig. Alla som bjuds in med Google Kalender-inbjudan anses vara Betrodda.