Phishingmails vermijden en melden

Een phishingaanval vindt plaats wanneer iemand je probeert te misleiden zodat je online je persoonlijke gegevens deelt.

Hoe phishing werkt

Phishing vindt meestal plaats via e-mail, advertenties of via sites die erg lijken op sites die je al gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld een e-mail ontvangen die afkomstig lijkt te zijn van je bank, waarin je wordt gevraagd informatie over je bankrekening te verstrekken.

Phishingmails of -sites kunnen vragen om:

• Gebruikersnamen en wachtwoorden, waaronder wachtwoordwijzigingen
  • Burgerservicenummers
  • Bankrekeningnummers
  • Pincodes
  • Creditcardnummers
  • De meisjesnaam van je moeder
  • Je geboortedatum

Belangrijk: Google of Gmail vraagt je nooit via e-mail om dit type informatie te verstrekken.

Phishingmails melden

Wanneer we vaststellen dat een e-mail mogelijk phishing bevat of verdacht is, kan een waarschuwing worden weergegeven of kan de e-mail worden verplaatst naar Spam. Als een e-mail niet correct is gemarkeerd, volg je de onderstaande stappen om de e-mail te markeren als phishing of de markering als phishing ongedaan te maken.

Opmerking: Wanneer je een e-mail handmatig naar de map Spam verplaatst, ontvangt Google een kopie van de e-mail en kan Google deze analyseren om onze gebruikers te beschermen tegen spam en misbruik.

Een phishingmail melden

1. Ga op een computer naar Gmail
  2. Open het bericht.
  3. Klik naast Beantwoorden Beantwoorden op Meer Meer.
    Opmerking: Als je het klassieke Gmail gebruikt, klik je op de pijl-omlaag Pijl-omlaag.
  4. Klik op Phishing melden.

Een e-mail is ten onrechte gemarkeerd als phishing

1. Ga op een computer naar Gmail
  2. Open het bericht.
  3. Klik naast Beantwoorden Beantwoorden op Meer Meer.
    Opmerking: Als je het klassieke Gmail gebruikt, klik je op de pijl-omlaag Pijl-omlaag.
  4. Klik op Niet-phishing melden.

Phishingaanvallen vermijden

Wees altijd voorzichtig als je een e-mail van een site ontvangt waarin je om persoonlijke gegevens wordt gevraagd. Als je een e-mail van dit type ontvangt:

1. Klik niet op links en geef geen persoonlijke gegevens op totdat je hebt bevestigd dat de e-mail echt is.
  2. Als de afzender een Gmail-adres heeft, meld je het misbruik van Gmail aan Google.

Opmerking: Gmail vraagt je nooit via e-mail om persoonlijke gegevens (zoals je wachtwoord) te verstrekken.

Wanneer je een e-mail ontvangt die er verdacht uitziet, controleer je het volgende:

• Controleer of het e-mailadres en de naam van de afzender overeenkomen.
  • Controleer of de e-mail is geverifieerd.
  • Plaats de muisaanwijzer op links voordat je op ze klikt. Als de URL van de link niet overeenkomt met de beschrijving van de link, leidt de URL je mogelijk naar een phishingsite.
  • Controleer de berichtkoppen om er zeker van te zijn dat er geen onjuiste naam wordt weergegeven in de kop Van.

Belangrijk: Als je denkt dat je Gmail-adres is gehackt, herstel dan eerst je gehackte Gmail-account voordat je andere e-mails verzendt of opent.

Andrea is Gmail-expert en auteur van deze Help-pagina. Geef haar feedback over deze Help-pagina.