Logga in med applösenord

Tips! Applösenord rekommenderas inte och är oftast onödiga. Skydda ditt konto genom att koppla appar till ditt Google-konto med funktionen Logga in med Google.

Ett applösenord är en 16-siffrig kod som du kan använda för att ge mindre säkra appar eller enheter åtkomst till ditt Google-konto. Applösenord kan endast användas med konton som har tvåstegsverifiering aktiverat.

När används applösenord?

Tips! Applösenord behövs inte på iPhone och iPad med iOS 11 eller senare. Använd Logga in med Google i stället.

Om Logga in med Google inte finns i appen kan du göra något av följande:

• Använda applösenord
  • Byta till en säkrare app eller enhet

Skapa och använda applösenord

Viktigt! Du måste ha tvåstegsverifiering aktiverat för ditt Google-konto för att skapa applösenord.

Om du använder tvåstegsverifiering och ett meddelande om att lösenordet är fel visas när du ska logga in kan du testa att använda ett applösenord.

1. Öppna Google-kontot.
  2. Välj Säkerhet.
  3. Välj Tvåstegsverifiering under Så här loggar du in på Google.
  4. Välj Applösenord längst ned på sidan.
  5. Ange ett namn som hjälper dig att komma ihåg var du använder applösenordet.
  6. Välj Generera.
  7. Följ anvisningarna på skärmen för att ange applösenordet. Applösenordet är den 16-siffriga kod som genereras på din enhet.
  8. Klicka på Klart.

Om du har konfigurerat tvåstegsverifiering men inte kan hitta alternativet att lägga till ett applösenord kan det bero på något av följande:

Tips! Vanligtvis behöver du ange ett applösenord en gång per app eller enhet.

Därför kan ett applösenord behövas

Tips! Skapa inte ett applösenord såvida inte appen eller enheten som du vill ansluta kontot till saknar funktionen Logga in med Google.

När du använder tvåstegsverifiering kan vissa mindre säkra appar eller enheter blockeras så att de inte kan använda Google-kontot. Med hjälp av applösenord kan du ge den blockerade appen eller enheten åtkomst till Google-kontot.
Applösenord återkallas efter lösenordsbyten

Av säkerhetsskäl återkallas dina applösenord när du ändrar Google-kontots lösenord. Om du vill fortsätta att använda en app med Google-kontot skapar du ett nytt applösenord.

Tips! Om du blir erbjuden att Logga in med Google i en app rekommenderar vi att du ansluter appen till ditt Google-konto med den funktionen.

Jag har glömt applösenordet

Ett applösenord kan bara visas en gång. Du kan när som helst skapa ett nytt applösenord.

Gör så här om du har tappat bort en enhet där applösenord används:

1. Öppna Google-kontot.
  2. Tryck på Säkerhet högst upp.
  3. Tryck på Applösenord och återkalla applösenorden från den borttappade enheten. Du kan behöva logga in på nytt.
Det går ändå inte att logga in

Om du använder en app som inte kommer från Google och inte kan logga in kanske appens inloggningsmetod inte är säker. Testa att uppdatera till den senaste versionen av appen och använd Logga in med Google om det finns ett sådant alternativ.

Tips! Du kan även byta till en säkrare app.

Ta bort applösenord

Om du blir av med en enhet eller inte längre använder en app som auktoriserats med ett applösenord rekommenderar vi att du återkallar applösenordet. Detta bidrar till att säkerställa att ingen kan få åtkomst till ditt Google-konto från enheten eller appen.

Så här tar du bort ett applösenord:

1. Öppna Applösenord.
  2. Leta reda på appen vars lösenord du vill återkalla i listan över appar med applösenord.
  3. Ta bort åtkomsten från appen genom att klicka på Ta bort Remove.

Tips!

• Om du använder Android 4.0 eller senare rekommenderar vi att du tar bort Android från apparna som har åtkomst till ditt konto.
  • När du har återkallat applösenordet kan appen inte komma åt Google-kontot igen.
Åtgärda problem med Microsoft Outlook
  • Använd Logga in med Google:
    • Testa att logga in i Outlook med Google-kontots användarnamn. Kontrollera att du har den senaste versionen av Outlook.
  • Använd ett applösenord:
    • Om du har aktiverat tvåstegsverifiering för Google-kontot och inte kan använda funktionen Logga in med Google kan du använda ett applösenord.