Spam in Gmail markeren of de markering ongedaan maken

Je kunt e-mails markeren als spam of de spammarkering ongedaan maken. Gmail identificeert ook automatisch spam en andere verdachte e-mails en plaatst deze in de map Spam.

E-mails als spam markeren of de markering ongedaan maken

E-mails als spam markeren

Hoe meer spam je meldt, hoe beter Gmail wordt in het automatisch markeren van vergelijkbare spamberichten.

1. Zorg ervoor dat je de Gmail-app hebt gedownload.
  2. Open de Gmail-app Gmail op je iPhone of iPad.
  3. Tik op de profielafbeelding van de afzender naast het bericht dat je als spam wilt markeren.
  4. Tik in de rechterbovenhoek op Meer Meer en vervolgens Spam rapporteren.
Opmerking: Wanneer je op Spam melden klikt of handmatig een e-mail naar de map 'Spam' verplaatst, ontvangt Google een kopie van de e-mail en kan Google deze analyseren om onze gebruikers te beschermen tegen spam en misbruik.

E-mails in de map Spam verwijderen

1. Zorg ervoor dat je de Gmail-app hebt gedownload.
  2. Open de Gmail-app Gmail op je iPhone of iPad.
  3. Tik in de linkerbovenhoek op Menu Menu en vervolgens Spam.
  4. Tik op Spam nu leegmaken.

De spammarkering van een e-mail ongedaan maken

Als een e-mail ten onrechte als spam is gemarkeerd, volg je de onderstaande stappen om deze uit de map Spam te verwijderen.

1. Zorg ervoor dat je de Gmail-app hebt gedownload.
  2. Open de Gmail-app Gmail op je iPhone of iPad.
  3. Tik in de linkerbovenhoek op Menu Menu en vervolgens Spam.
  4. Selecteer het bericht dat geen spam is.
  5. Tik op Meer Meer en vervolgens Geen spam.

Ga als volgt te werk om te voorkomen dat een bericht voortaan in de map Spam wordt geplaatst:

Waarom e-mails automatisch als spam worden gemarkeerd

Gmail identificeert automatisch spam en verdachte e-mails en markeert deze e-mails als spam. Wanneer je het Spam-label opent, worden alle e-mails weergegeven die door jou of Gmail als spam zijn gemarkeerd. Boven aan elke e-mail wordt een label weergegeven waarin wordt uitgelegd waarom het bericht in de map Spam is geplaatst.

Gespoofte e-mailadressen

Wat deze waarschuwing betekent

Een e-mailadres lijkt verwarrend veel op het e-mailadres van een bekende afzender. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de letter O in het e-mailadres is vervangen door het cijfer 0.

Wat je moet doen als je deze waarschuwing ontvangt

Beantwoord de e-mail niet en open de links niet totdat je de juistheid van het e-mailadres hebt geverifieerd.

Als je ziet dat een e-mailadres gespooft is, en er geen waarschuwing bij het bericht staat, zorg dan dat je het bericht meldt als spam.

Phishing

Wat deze waarschuwing betekent

Het is mogelijk dat een e-mail je probeert over te halen persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden of de gegevens van je creditcard, te verstrekken.

Wat je moet doen als je deze waarschuwing ontvangt

• Beantwoord de e-mail niet en open de links niet.
  • Als je niet zeker weet of de e-mail afkomstig is van een vertrouwde afzender, meld je de e-mail als phishing.

Opmerking: Google vraagt je nooit om persoonlijke gegevens via e-mail. Meer informatie over het vermijden en melden van Google-scams.

Berichten van een onbevestigde afzender

Wat deze waarschuwing betekent

Gmail kan niet bevestigen dat de e-mail ook daadwerkelijk afkomstig is van de persoon die, of het bedrijf dat, de e-mail lijkt te verzenden.

Wat je moet doen als je deze waarschuwing ontvangt

• Beantwoord de e-mail niet en open de links niet.
  • Als je niet zeker weet of de e-mail afkomstig is van een vertrouwde afzender, meld je de e-mail als phishing.

Als je zeker weet dat het geen schadelijk bericht is:

• Tik in de rechterbovenhoek op Meer Meer en vervolgens Geen spam.
  • Als je wilt voorkomen dat berichten van een vertrouwde afzender in de map Spam worden geplaatst, volg je deze stappen voor probleemoplossing.

Door beheerders ingesteld beleid

Wat deze waarschuwing betekent

Als je Gmail via je werk, school of andere organisatie gebruikt, is het mogelijk dat je beheerder instellingen heeft geconfigureerd om bepaalde e-mails als spam te markeren.

Wat je moet doen als je deze waarschuwing ontvangt

Als bepaalde e-mails ten onrechte als spam worden gemarkeerd, neem je contact op met je beheerder.

Je hebt geprobeerd je af te melden bij deze afzender

Wat deze waarschuwing betekent

Als je je hebt afgemeld voor e-mails van een bepaalde persoon maar deze persoon berichten blijft sturen, worden deze e-mails rechtstreeks in de map Spam geplaatst.

Wat je moet doen als je deze waarschuwing ontvangt

Als je niet wilt dat deze e-mails in de map Spam worden geplaatst, maak je de spammarkering voor deze e-mails ongedaan.

Het bericht bevat geen inhoud

Wat deze waarschuwing betekent

Spammers sturen vaak berichten die geen inhoud of onderwerp bevatten om te controleren of e-mailadressen geldig zijn. Vervolgens sturen ze later spam naar deze adressen.

Wat je moet doen als je deze waarschuwing ontvangt

Als een e-mail er verdacht uitziet, moet je deze niet beantwoorden. Je kunt de e-mail melden als spam of phishing.

Als de e-mail afkomstig is van een bekende en je denkt dat deze per ongeluk is verzonden, kun je de spammarkering voor de e-mail ongedaan maken.

Berichten die je naar de map Spam hebt gestuurd

Wat deze waarschuwing betekent

Wanneer je een bericht als spam of phishing markeert, wordt het bericht uit je inbox verwijderd en in de map Spam geplaatst. Het is mogelijk dat berichten van dezelfde afzender voortaan in de map Spam worden geplaatst.

Wat je moet doen als je deze waarschuwing ontvangt

• Als je niet wilt dat de e-mail in de map Spam wordt geplaatst, kun je de spammarkering voor de e-mail ongedaan maken.
  • Als je het bericht per ongeluk als phishing hebt gemeld, maak je de phishingmarkering voor het bericht ongedaan.
  • Als je wilt voorkomen dat een bericht voortaan in de map Spam wordt geplaatst, kun je deze berichten filteren.

Er wordt een spamaanval uitgevoerd op het Gmail-account

Wat deze waarschuwing betekent

Je ontvangt veel ongewenste e-mails, zoals abonnementen of promotieaanbiedingen. Een hacker vult je inbox zodat je geen belangrijke beveiligingsmeldingen kunt vinden van websites of services waarvoor je je met je Gmail-account hebt aangemeld.

Als de hacker bijvoorbeeld toegang tot je bankrekening probeert te krijgen, kan je bank je hiervan per e-mail op de hoogte stellen. Als je inbox is gevuld met ongewenste e-mails, zie je die waarschuwing mogelijk niet.

Wat je moet doen als je deze waarschuwing ontvangt

Ik krijg spam van een van mijn contacten

Als iemand in je lijst Contacten je spam stuurt, is het mogelijk dat het account van de desbetreffende persoon is gehackt.

1. Reageer niet op de e-mail.
  2. Meld de e-mail door in de spamwaarschuwing op Verdacht bericht te klikken. Zo wordt een rapport verzonden dat door het Gmail-team kan worden onderzocht. Je blijft e-mails van dit contact ontvangen.
  3. Stel je vriend op de hoogte en raad hem aan deze Beveiligingstips voor Gmail te volgen.