Dit artikel gaat over Looker Studio. Ga voor documentatie over Looker naar https://cloud.google.com/looker/docs/intro.

Reguliere expressies in Looker Studio

Een reguliere expressie ('regex') is een specifieke reeks tekens die in brede of nauwkeurige zin overeenkomt met patronen in uw gegevens. U kunt reguliere expressies gebruiken om flexibelere filters te maken in diagrammen en bedieningselementen. Bovendien kunt u in formules voor berekende velden de volgende functies voor reguliere expressies gebruiken:

REGEXP_CONTAINS Retourneert de waarde 'true' als de invoerwaarde het patroon van de reguliere expressie bevat en retourneert de waarde 'false' als dit niet het geval is.
Meer informatie
REGEXP_EXTRACT Retourneert de eerste subtekenreeks in de invoerwaarde die overeenkomt met het patroon van de reguliere expressie.
Meer informatie
REGEXP_MATCH Retourneert de waarde 'true' als de invoerwaarde overeenkomt met het patroon van de reguliere expressie en retourneert de waarde 'false' als dit niet het geval is.
Meer informatie
REGEXP_REPLACE Vervangt alle instanties van tekst die overeenkomt met het patroon van de reguliere expressie in de invoerwaarde door de vervangende tekenreeks.
Meer informatie

Voorbeelden

De waarde 'true' retourneren als MyField spaties bevat:
REGEXP_CONTAINS(MyField, "\\s+")

De directory op het hoogste niveau in een URL ophalen:

REGEXP_EXTRACT(URL, '^https://[^/]+/([^/]+)/')

Als het veld URL bijvoorbeeld het adres van deze pagina bevat, vraagt de functie hierboven looker-studio op.

Zo categoriseert u advertentiecampagnes op taal:

CASE
    WHEN REGEXP_MATCH(Campaign 2, R".*\|\s*en\s*\|.*") then "English"
    WHEN REGEXP_MATCH(Campaign 2, R".*\|\s*es\s*\|.*") then "Spanish"
    ELSE "Other language"
END

Als u dit bijvoorbeeld toepast op de dimensie Campagne in het demo-account van Google Analytics, krijgt u de volgende resultaten:

Campagne Taal
Campaign #1 Other language
1000549 | Google Analytics Demo | DR | apontes | NA | US | en | Hybrid | AW SEM | BKWS | ~ AW - Google Brand (US) English
1000549 | Google Analytics Demo | DR | apontes | NA | CA | es | Hybrid | AW SEM | BKWS | ~ AW - YouTube (CA) Spanish

De volgorde van secties in een tekenreeks wijzigen:

REGEXP_REPLACE(Campaign , R'(.*):(.*)', R'\2 \1')

In het bovenstaande voorbeeld worden de secties gescheiden door een dubbele punt (:).

Metatekens voor reguliere expressies

Metatekens zijn tekens die een speciale betekenis hebben in een reguliere expressie. Hier volgen enkele veelvoorkomende metatekens die u kunt gebruiken. De voorbeelden worden geopend in het Helpcentrum van Google Analytics, maar de informatie die daar wordt weergegeven, is ook van toepassing op Looker Studio.

Bekijk de documentatie van google/RE2 op GitHub voor de volledige syntaxis voor reguliere expressies.

Jokertekens

. Komt overeen met elk willekeurig teken (letter, cijfer of symbool) 1. komt overeen met
10, 1A

1.1 komt overeen met
111, 1A1

Voorbeelden
? Geeft aan dat het voorgaande teken 0 of 1 keer mag voorkomen 10? komt overeen met
1, 10

Voorbeelden
+ Geeft aan dat het voorgaande teken 1 of meer keer mag voorkomen 10+ komt overeen met
10, 100

komt overeen met
* Geeft aan dat het voorgaande teken 0 of meer keer mag voorkomen 1* komt overeen met
1, 10

Voorbeelden
| Maakt een OF-overeenkomst

Niet gebruiken aan het einde van een expressie
1|10 komt overeen met
1, 10

Voorbeeld

Ankers

^ Geeft de naastliggende tekens aan het begin van een tekenreeks aan ^10 komt overeen met
10, 100, 10x

^10 komt niet overeen met
110, 110x

Voorbeelden
$ Geeft de naastliggende tekens aan het eind van een tekenreeks aan 10$ komt overeen met
110, 1010

10$ komt niet overeen met
100, 10x

Voorbeelden

Groepen

( ) Komt overeen met de tekens tussen de haakjes in een exacte volgorde op een willekeurige plaats in een tekenreeks

Wordt ook gebruikt om andere expressies te groeperen
(10) komt overeen met
10, 101, 1011

([0-9]|[a-z]) komt overeen met
elk cijfer of elke kleine letter

Voorbeelden
[ ] Komt overeen met de tekens tussen de haakjes in elke volgorde op een willekeurige plaats in een tekenreeks [10] komt overeen met
012, 120, 210

Voorbeelden
- Maakt een reeks tekens tussen haken die wordt gevonden op een willekeurige plaats in een tekenreeks [0-9] komt overeen met elk cijfer van 0 tot en met 9

Voorbeelden

Escape

\

Geeft aan dat het volgende naastliggende teken letterlijk moet worden geïnterpreteerd en niet als een metateken voor reguliere expressies

Bekijk de opmerking hieronder over overeenkomende metatekens.

\. geeft aan dat de naastliggende punt moet worden geïnterpreteerd als een punt of decimaal in plaats van als een jokerteken.

216\.239\.32\.34 komt overeen met
216.239.32.34

Voorbeelden

Tekenklassen

\d

cijfers (≡ [0-9])

\D

geen cijfers (≡ [^0-9])

\s

witruimten (≡ [\t\n\f\r ])

\S

geen witruimten (≡ [^\t\n\f\r ])

\w

woordtekens (≡ [0-9A-Za-z_])

\W

geen woordtekens (≡ [^0-9A-Za-z_])

Tips

Eenvoudige expressies gebruiken

Maak uw reguliere expressies niet te ingewikkeld. Eenvoudige reguliere expressies kunnen gemakkelijker worden geïnterpreteerd en aangepast door andere gebruikers.

Hoofdlettergevoeligheid

Reguliere expressies zijn standaard hoofdlettergevoelig. U kunt de overeenkomst niet-hoofdlettergevoelig maken met de markering (?i). Voorbeeld:
  • REGEXP_EXTRACT(MyField, '(?i)(a.*)') haalt zowel 'abc123' als 'ABC123' op.

De backslash escapen

Zoals hierboven aangegeven, kunt u de backslash (\) gebruiken om metatekens voor reguliere expressies te escapen als u wilt dat deze tekens letterlijk worden geïnterpreteerd. Als u wilt dat een backslash in een tekenreeks met aanhalingstekens letterlijk wordt geïnterpreteerd, moet u die ook escapen. Dan komen er 2 backslashes in uw regex. Voorbeeld:

REGEXP_REPLACE(String, "(\\[.*\\])\\+(\\[.*\\])","\\2 \\1")

Als alternatief kunt u het voorvoegsel voor de letterlijke waarde voor onbewerkte tekenreeksen (R) gebruiken:

REGEXP_REPLACE(String, R"(\[.*\])\+(\[.*\])",R"\2 \1")