Guide för konverteringsspårning i Ad Grants

Med det kostnadsfria verktyget för konverteringsspårning informeras du om vilka önskade åtgärder som webbplatsens besökare vidtar när de har interagerat med dina annonser. Du mäter trafik med hjälp av klick medan konverteringar visar värdet.  Exempel på konverteringsmål är bland annat monetära åtgärder, t.ex. donationer, köp, biljettförsäljning och medlemsavgifter, och icke-monetära åtgärder, t.ex. registreringar för nyhetsbrev, registreringar för volontärarbete, ifyllda formulär för nya medlemmar, begäranden om information, samtal till organisationen eller den tid som tillbringats på webbplatsen.

I enlighet med policyn för Ad Grants krävs det att konton som har skapats i januari 2018 eller senare och har konverteringsbaserade strategier för Smart Bidding implementerar konverteringsspårning enligt beskrivningen nedan.

Så här spårar du meningsfull aktivitet på din webbplats:

Bestämma vilket spårningsverktyg du vill använda (konverteringskälla)

Spåra med en tagg från Ad Grants-kontot eller importera mål från Google Analytics

En konvertering spåras genom att kod läggs till på din webbplats. Konverteringen utlöses när en besökare interagerar med sidor eller innehåll där koden finns. Det finns två huvudsakliga alternativ för att använda Googles kostnadsfria produkter. Du kan antingen använda en tagg för konverteringsspårning i Ads eller importera mål från Google Analytics.

Vi rekommenderar att du använder Google Analytics. Om du inte har någon kod för konverteringsspårning på webbplatsen rekommenderar vi att du använder Google Analytics.

Om webbplatsen redan har Google Analytics och du är nöjd med konfigurationen av webbspårningskod behöver du bara skapa mål och importera dem till Ad Grants-kontot.

Bestämma ditt mål (konverteringsåtgärd)

Välj en meningsfull konverteringsåtgärd

De åtgärder du spårar på webbplatsen ska återspegla organisationens mål. I listan nedan hittar du åtgärder som indikerar att en webbplatsbesökare har interagerat med organisationen.

Alternativ för mål i Google Analytics (importera till Ad Grants-kontot)

Godkända måltyper för Google Analytics

Destinationsmål

Rekommendation: Spåra en besökare som kommer till en webbadress med ett tackmeddelande som endast visas när någon har slutfört en meningsfull åtgärd på webbplatsen.

Otillåtet: Startsidan eller en webbsida som besöks ofta får inte användas som målsida för en destinationsmåladress, eftersom antalet konverteringar i så fall inte speglar en tydlig skillnad på klicken. Om du inte har någon sida med ett tackmeddelande kan du i stället använda ett smart mål.

Smart mål

Rekommendation: Använd smarta mål om du inte har något destinationsmål att spåra. Med smarta mål blir det enkelt att låta systemet avgöra vilka de värdefullaste besöken är och konvertera dem (d.v.s. att ett besök räknas som en konvertering när någon som besöker webbplatsen ingår i de fem procenten av trafiken med högst kvalitet. De identifieras med hjälp av t.ex. sessionslängd, sidor per session, plats, enhet och webbläsare).

Händelse

Rekommendation: Om du har en knapp på webbplatsen och vill spåra klicken på den knappen använder du händelsespårning. Om du t.ex. har en Kontakta oss-knapp som skapar en popup-widget i stället för en särskild kontaktsida kan du använda händelsespårning för att spåra åtgärden. Eftersom du inte kan använda destinationsmålet i det här fallet kan du spåra klicken på knappen i stället.

Se till att importera målen från Google Analytics till AdWords när du skapat dem.

Alternativ för konverteringsåtgärder i Google Ads

Webbplats

Rekommendation: Placera koden på en sida med ett tackmeddelande som bara kan nås av en besökare som har slutfört en meningsfull åtgärd på webbplatsen.

Otillåtet: Startsidan eller en webbsida som besöks ofta får inte användas som målsida för en webbplatskonvertering, eftersom antalet konverteringar i så fall inte speglar en tydlig skillnad på klicken. Om du inte har någon sida med ett tackmeddelande installerar du Analytics och använder smarta mål i stället.

App

Rekommendation: Om du marknadsför appar kan du använda konverteringsspårning när du vill se hur effektivt dina annonsklick leder till appinstallationer och aktivitet i appen.

Telefonsamtal (Obs! Se tillgänglighet i landet.)

Rekommendation: Om telefonsamtal är viktiga för organisationen kan konverteringsspårning hjälpa dig att se hur effektivt klick på dina annonser leder till telefonsamtal.

​Välja lämplig konverteringskategori

Policyn för Ad Grants: Konverteringskategorin Köp/försäljning måste användas för pengabaserade konverteringar, t.ex.  donationer, produktförsäljning, medlemsavgifter eller biljettförsäljning.

Om du använder konverteringsspårning i Ad Grants-kontot eller importerar mål till kontot från Google Analytics använder du den här referenstabellen för att välja konverteringskategori.
Om du använder konverteringsspårning i Ad Grants-kontot eller importerar mål till kontot från Google Analytics använder du den här referenstabellen för att välja konverteringskategori.

Konverteringskategori

Icke-kommersiella konverteringsmål
Köp/Försäljning
  • Donationer
  • Köp
  • Försäljning av medlemskap
  • Biljettförsäljning
Registrering
  • Volontärregistrering
  • Registrering för e-post/nyhetsbrev
  • Slutfört formulär för nytt medlemskap
  • Registrering av gratiskonto
  • Händelseregistrering
Potentiell kund
  • Nedladdningar av information
  • Klick för att ringa
  • Klick för att skicka e-post
  • Klick för konton på sociala medier
  • Inskickade kontaktformulär
  • Klick på Kontakta oss-knapp
Visning av en viktig sida
  • Besök på kontaktsidan om du saknar Kontakta oss-formulär eller -knapp
  • Mål för varaktighetstid på webbplatsen
  • Mål för sidor per session
  • Videovisningar
Annat
  • Något annat

Ställa in konverteringsvärden

Ange konverteringsvärden så att du kan spåra vilka kampanjtyper som är mest effektiva

Alla konverteringar är inte värda lika mycket. Vissa har ett större värde för dina mål än andra. Om du tilldelar värden till dina konverteringar kan du mäta det totala värdet från dina annonser för olika konverteringstyper i stället för bara antalet konverteringar. Då kan du identifiera och fokusera på konverteringarna med högst värde.

[Rekommenderas] Använd olika värden för varje konvertering

Ett transaktionsspecifikt värde kan ändras varje gång samma typ av konvertering inträffar. Om du till exempel tar emot donationer online kan en donationskonvertering vara värd 25 USD medan en annan är värd 100 USD. Du kan spåra unika värden för varje konvertering för flera typer av konverteringar, till exempel:

• Donationer
  • Köp
  • Medlemsavgifter
  • Biljettförsäljning
  • Andra monetära mål

Om webbplatsen visar de specifika värdena för varje konvertering och webbplatsen inte leder till en separat sida med ett tackmeddelande för varje konvertering använder du Google Analytics spårning av e-handel eller AdWords transaktionsspecifika konverteringsvärden för att spåra de dynamiska värdena.

I så fall rekommenderar vi att du väljer Alla i inställningarna för konverteringsräkning. Då räknas varje donation, även om den kommer från samma person. Annars räknas bara den första donationen från den personen.

Nedan finns detaljerade anvisningar om hur du spårar unika värden på några av de populäraste donationsplattformarna:

Använd samma värde för varje konvertering:

Om webbplatsen inte är konfigurerad för att visa ett unikt försäljningsantal eller donationsvärde, eller om det bara finns en fritextruta för att lägga till en donationssumma, använder du i stället genomsnittsvärdet.

Om till exempel alla donationer leder till samma sida med ett tackmeddelande och du vet att den genomsnittliga onlinedonationen är 20 USD kan du ange ett genomsnittligt värde på 20 USD för alla besök på sidan med tackmeddelandet.

Så här ändrar du ett konverteringsvärde:

1. Logga in på ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på verktygsikonen uppe till höger i kontot.
  3. Klicka på Konverteringar under Mätning.
  4. Klicka på namnet på den konverteringsåtgärd du vill ändra.
  5. Klicka på Redigera inställningar.
  6. Klicka på Värde.
  7. Välj Använd samma värde för varje konvertering
  8. Ange valuta och genomsnittligt värde för varje donation på rullgardinsmenyn.
  9. Klicka på Spara.
  10. Klicka på Klart.

Ange antalet konverteringar

Kontrollera att du räknar varje meningsfull åtgärd på rätt sätt

Spåra hur du räknar konverteringar utifrån den typ av konvertering du spårar. Du kan välja att räkna alla konverteringar som sker efter ett klick, eller bara en konvertering som sker efter ett klick.

Använd bara alla när den extra konverteringen innebär att ett ytterligare värde läggs till. Om en besökare till exempel registrerar sig för att driva två välgörenhetsinsamlingar efter ett enda annonsklick vill du spåra detta som två konverteringar och väljer därför alla

Om inget ytterligare värde genererats väljer du en. Om samma person till exempel laddar ned samma innehåll två gånger vill du bara spåra det som en konvertering. Därför väljer du en.

När du bestämt dig för det bästa sättet att räkna konverteringarna du skapat justerar du räkningsinställningarna.

Ange en konverteringsperiod

Inkludera alla konverteringar som sker inom en lämplig tidsram

Ett annat alternativ för att anpassa konfigureringen av konverteringsspårning är konverteringsperioden. Du kan justera tidsramen, eller tidsperioden, då du vill räkna konverteringar från en person som klickat på annonsen.

Som standard är tidsperioden inställd på 30 dagar, vilket innebär att du spårar konverteringar som skett inom 30 dagar från klicket på annonsen.

Rekommenderad metod: Förläng konverteringsperioden för åtgärder som tar längre tid att fundera över (till exempel stora donationer eller längre volontärerarbeten)

Ideella organisationer har ofta längre konverteringscykler för åtgärder efter att besökare fått information om organisationen, särskilt när det gäller donationer, så överväg att välja den längsta tidsperioden på 90 dagar.

​Inkludera endast makroåtgärder i nedre delen av tratten i Konverteringar

Kontrollera att automatiska verktyg använder relevant information

Den här inställningen avgör vilka konverteringsåtgärder som ska användas av automatiska funktioner.

För smarta budstrategier, t.ex. Maximera konverteringar, inkluderas alla konverteringar där inställningen Visa i Konverteringar är inställd på Ja i systemet som fattar budgivningsbeslut. Inkludering sker enligt standardinställningen, men du kan välja att exkludera vissa konverteringsmål som är mindre värdefulla för organisationen.

Ställ in Visa i Konverteringar på Ja för konverteringar som du vill att konverteringsbaserade Smart Bidding-strategier ska lägga högre bud på.

Bestäm vilken attributionsmodell du vill använda

Bestäm vilket värde som ska tillskrivas varje klick före konvertering

Före konverteringen kan en person göra flera sökningar och interagera med flera annonser från samma annonsör. Med attributionsmodeller kan du välja hur stor del av konverteringarna du vill tillskriva varje klick. Du kan tillskriva värdet kundens första klick, senaste klick eller en kombination av flera klick.

Rekommenderad metod: Du kan använda en annan attributionsmodell än senaste klick

Vi rekommenderar att du använder Tidsskillnad (även kallad vattenfallsmodellen). Detta ger ett fördelat värde där en större del tilldelas den senaste interaktionen. När en konvertering till exempel föregicks av fyra klick på annonser får varje klick en del av konverteringen, t.ex. 0,4, 0,3, 0,2 och 0,1.

Informera AdWords Smart Bidding med hjälp av konverteringsdata

Förmånstagare i Ad Grants-programmet som använder automatiserade konverteringsbaserade budstrategier, t.ex. Maximera konverteringar, Mål-CPA och Mål-ROAS, kan lägga högre bud än programmets budgräns på 2,00 USD.

Korrekt konverteringsspårning är viktig för att smarta budstrategier ska använda rätt insikter för att lägga högre bud på klick som är värdefulla för organisationen.

Ställ in budstrategin på Maximera konverteringar eller Maximera konverteringsvärden

Använd en konverteringsbaserad Smart Bidding-strategi och låt systemet lägga högre bud för en målgrupp som är mer benägen att uppfylla dina onlinemål.

Ad Grants har en begränsning för kostnad per klick (CPC) på 2 USD, men för att hjälpa förmånstagare att nå fler meningsfulla besökare kan CPC överskridas för konverteringsbaserade Smart Bidding-strategier.

1. Logga in på ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på Kampanjer i sidmenyn till vänster.
  3. Klicka på kampanjen du vill redigera.
  4. Klicka på Inställningar på sidmenyn för kampanjen.
  5. Öppna Budgivning och klicka på Ändra budstrategi.
  6. Välj Maximera konverteringar, Maximera konverteringsvärdet, mål-CPA eller Mål-ROAS på rullgardinsmenyn. Vi rekommenderar Maximera konverteringar.
  7. Klicka på Spara.

Felsöka konverteringsspårning

Policyn för Ad Grants: Konverteringsspårning ska endast rapportera giltiga konverteringar varje månad.

Om du registrerar ett ovanligt lågt antal konverteringar eller inga alls

Om du använder Google Ads konverteringstagg

Verifiera att konverteringstaggen fungerar: Navigera till konverteringarna och kontrollera kolumnen Spårningsstatus. Håll muspekaren över meddelandesymbolen för Registrerar konverteringar för att se din status. Följ tipsen för att lösa problemet. Läs: Kontrollera taggen för konverteringsspårning.

Verifiera att koden/taggen är på rätt ställe: När du har klickat på alla konverteringar som du har lagt till visas en flik som heter Webbsidor, där det finns en lista över webbadresser till sidor där du spårar konverteringar. Detta är de sidor där du har lagt till konverteringstaggen. Besök webbadresserna och använd Google Tag Assistant för att se om det är något fel på koden.

Om allt verkar fungera som det ska men du ändå inte registrerar några konverteringar:

• Kontrollera att du har kopierat och klistrat in exakt rätt kod på webbplatsen.

• Kontrollera om andra appar och/eller plugin-program stör koden.

• Remarketing- och konverteringskoder liknar varandra, så kontrollera att du inte har blandat ihop dem.

Om du använder mål i Google Analytics

Läs: Analytics spårar inte mål

Om du registrerar ett ovanligt högt antal konverteringar eller en hög konverteringsfrekvens

Justera räkningsinställningen: Navigera till avsnittet Konverteringar i Google Ads och visa kolumnen Upprepningsfrekvens. Om upprepningsfrekvensen för någon av konverteringarna verkar vara för hög justerar du räkningsinställningen.
Ta bort dubblettaggar på webbplatsen: Använd Google Taggstyrning, ett verktyg från Google som gör det enklare att uppdatera webbplatstaggar, för att minska sannolikheten att samma konvertering räknas mer än en gång.
Ta bort AdWords konverteringsspårning från sidor som besöks ofta: Om du vill spåra medvetenhets- och utbildningsmål baserat på innehåll använder du i stället Google Analytics måltyper Varaktighet eller Sidor/skärmar per session. Om du vill spåra sidvisningar eller vanliga sökvägar på webbplatsen läser du mer om Google Analytics.

Guider