Använd Google Play-tjänster så att appar och enhet fungerar som de ska

Med hjälp av Google Play-tjänster uppdateras dina appar så de fungerar smidigt på Android-enheter.

Det här är Google Play-tjänster

Med Google Play-tjänster kopplas appar till andra Google-tjänster, till exempel Inloggning med Google och Google Maps. Google Play-tjänster ingår i Android och är inte samma sak som appen Google Play Butik.

Batteriet tar inte slut snabbare med Google Play-tjänster och inte särskilt mycket mobildata används. Du kan inte avinstallera Google Play-tjänster eller tvinga dem att avsluta.

Obs! Google Play-tjänster stöds bara på enheter med Android 6.0 (API-nivå 23) eller senare. Läs mer om hur du tar reda på vilken Android-version du har och uppdaterar den.

Lösa problem med Google Play-tjänster

Steg 1: Kontrollera att Google Play-tjänster är uppdaterade

1. Öppna appen Inställningar Inställningar på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på Appar och aviseringar följt av Visa alla appar.
  3. Scrolla nedåt och tryck på Google Play-tjänster.
  4. Scrolla nedåt och tryck på Information om appen.
  5. Tryck på Uppdatera eller Installera. Om alternativen inte visas följer du i stället anvisningarna i steg 2 och steg 3.

Steg 2: Rensa cacheminnet och datan i Google Play-tjänster

Obs! När du rensar data eller lagringsutrymme för Google Play-tjänster kan viss information som sparats på enheten raderas, till exempel kollektivtrafikkort, covidintyg och virtuella kontokort som sparats i Google Pay. Du kan även behöva autentisera dina betalningsmetoder på Google Pay igen och logga in på ditt Google-konto på alla enheter.
  1. Öppna appen Inställningar Inställningar på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på Appar följt av Visa alla appar.
  3. Scrolla ned till Google Play-tjänster.
  4. Tryck på Google Play-tjänster.
  5. Tryck på Lagring följt av Rensa cacheminne.
  6. Tryck på Hantera utrymme följt av Rensa all data.

Steg 3: Rensa cacheminnet och datan i Play Butik

På så sätt blir appen som ny, vilket kan lösa problemet.

1. Öppna appen Inställningar Inställningar på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på Appar och aviseringar följt av Visa alla appar.
  3. Scrolla nedåt och tryck på Google Play Butik Google Play.
  4. Tryck på Lagring följt av Rensa cacheminne.
  5. Tryck på Rensa data.
  6. Öppna appen Play Butik och försök att ladda ned igen.

Om detta inte hjälper hittar du fler felsökningssteg här.