Zorgen dat je apparaat en apps goed blijven werken dankzij Google Play-services

Google Play-services zorgt dat je apps up-to-date blijven en goed blijven werken op Android-apparaten.

Wat is Google Play-services?

Google Play-services verbindt apps met andere Google-services, zoals Inloggen bij Google en Google Maps. Google Play-services is niet hetzelfde als de Google Play Store-app en wordt meegeleverd met Android.

Google Play-services zorgt er niet voor dat je batterij sneller leegraakt en gebruikt niet veel mobiele data. Je kunt Google Play-services niet gedwongen stoppen of verwijderen.

Belangrijk: Google Play-services worden alleen ondersteund op apparaten met Android 5.0 (API-niveau 21) of hoger. Meer informatie over hoe je je Android-versie checkt en updatet

Problemen met Google Play-services oplossen

Stap 1: Zorg ervoor dat Google Play-services up-to-date is

1. Open de app Instellingen Instellingen op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Apps en meldingen en dan Alle apps bekijken.
  3. Scroll omlaag en tik op Google Play-services.
  4. Scroll omlaag en tik op App-details.
  5. Tik op Updaten of Installeren. Als je deze opties niet ziet, volg je de stappen bij stap 2 en stap 3.

Stap 2: Wis het cachegeheugen en de gegevens van Google Play-services

Belangrijk: Als je gegevens of opslag van Google Play-services wist, kan bepaalde informatie die op je apparaat is opgeslagen, zoals ov-kaarten, COVID-kaarten en virtuele betaalkaarten die in Google Pay zijn opgeslagen, worden verwijderd. Misschien moet je ook je betaalmethoden opnieuw laten verifiëren op Google Pay en op alle apparaten opnieuw inloggen op je Google-account.
  1. Open de app Instellingen Instellingen op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Apps en dan Alle apps bekijken.
  3. Scroll omlaag naar Google Play-services.
  4. Tik op Google Play-services.
  5. Tik op Opslag en dan Cache wissen.
  6. Tik op Ruimte beheren en dan Alle gegevens wissen.

Stap 3: Wis het cachegeheugen en de gegevens van de Play Store

Hierdoor krijgt de app een nieuwe start en kunnen problemen worden opgelost.

1. Open de app Instellingen Instellingen op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Apps en meldingen en dan Alle apps bekijken.
  3. Scroll omlaag en tik op Google Play Store Google Play.
  4. Tik op Opslag en dan Cache wissen.
  5. Tik op Gegevens wissen.
  6. Open de Play Store opnieuw en probeer de download opnieuw.

Als deze stappen niet werken, raadpleeg dan andere stappen voor het oplossen van problemen.