Android-apps installeren op je Chromebook

Via de Google Play Store-app kun je Android-apps downloaden naar je Chromebook.

De Google Play Store is momenteel alleen voor bepaalde Chromebooks beschikbaar. Meer informatie over welke Chromebooks ondersteuning bieden voor Android-apps.

Opmerking: Als je je Chromebook gebruikt op het werk of op school, kun je de Google Play Store mogelijk niet toevoegen of geen Android-apps downloaden. Neem contact op met je beheerder voor meer informatie.

Stap 1: De Google Play Store-app downloaden

1. Update de Chromebook-software

Als je Android-apps op je Chromebook wilt gebruiken, moet je Chrome OS-versie up-to-date zijn. Meer informatie over hoe je het besturingssysteem van je Chromebook kunt updaten

2. Log in bij de Google Play Store

1. Selecteer rechtsonder de tijd.
  2. Selecteer Instellingen Instellingen.
  3. Selecteer Inschakelen naast 'Apps en game van Google Play installeren op je Chromebook' in het gedeelte 'Google Play Store'.
    Opmerking: Als deze optie niet wordt weergegeven, werkt je Chromebook niet met Android-apps.
  4. Selecteer Meer in het venster dat wordt weergegeven.
  5. Je wordt gevraagd om de servicevoorwaarden te accepteren. Selecteer Ik ga akkoord als je de servicevoorwaarden hebt gelezen en hiermee akkoord gaat.

Stap 2: Android-apps downloaden

Nu kun je Android-apps zoeken en downloaden op je Chromebook.

Je Chromebook downloadt niet automatisch dezelfde Android-apps die je op je telefoon of tablet hebt staan, dus deze moet je opnieuw downloaden. Ook werken sommige apps niet met bepaalde Chromebooks. In dat geval kun je de apps niet downloaden.

Opmerking: De Google Play Store en de gedownloade Android-apps zijn alleen beschikbaar voor het account waarmee als eerste is ingelogd. Als je de Google Play Store en de apps met een ander account wilt gebruiken, log je uit van al je accounts en log je in op het account dat je wilt gebruiken.

De versie, machtigingen of instellingen van je app updaten

App-updates installeren

Als de melding 'Updates beschikbaar' rechtsonder in je scherm wordt weergegeven, selecteer je Updaten of Alles updaten.

Als deze melding niet wordt weergegeven:

1. Selecteer in de hoek van je scherm de Launcher Launcher en dan pijl-omhoog Pijl-omhoog.
  2. Selecteer Play Store Play Store.
  3. Volg de stappen om je apps te updaten.
Machtigingen wijzigen

App-machtigingen wijzigen

Nadat je een Android-app hebt geïnstalleerd, kun je bepalen tot welke functionaliteit of gegevens de app toegang krijgt. Dit worden ook wel machtigingen genoemd:

1. Selecteer rechtsonder de tijd.
  2. Selecteer Instellingen Instellingen.
  3. Selecteer in het gedeelte 'Google Play Store' de optie Google Play Store.
  4. Selecteer Android-voorkeuren beheren.
  5. Selecteer in het gedeelte 'Apparaat' de optie Apps.
  6. Selecteer een app in de lijst.
  7. Selecteer Machtigingen.
  8. Selecteer of tik op de schakelaar naast een machtiging die je wilt in- of uitschakelen.

Je locatie delen of het delen opheffen

Wanneer je Android-apps gaat gebruiken, bepaal je of je Google wel of niet je locatie laat zien. Ga als volgt te werk om dit in of uit te schakelen:

1. Selecteer rechtsonder de tijd.
  2. Selecteer Instellingen Instellingen.
  3. Selecteer in het gedeelte 'Google Play Store' de optie Google Play Store.
  4. Selecteer Android-voorkeuren beheren.
  5. Selecteer in het gedeelte 'Persoonlijk' de optie Locatie.
  6. Schuif de schakelaar van rechts naar links om locatiemachtigingen uit te schakelen. Schuif de schakelaar van links naar rechts om ze in te schakelen.
  7. Optioneel: Als je locatiemachtigingen voor een specifieke app wilt in- of uitschakelen, selecteer je de app en vervolgens Machtigingen. Selecteer vervolgens de schakelaar 'Locatie'.

Opmerking: Als je je Chromebook gebruikt op het werk of op school, kun je mogelijk niet kiezen of je je locatie wilt delen.

Een back-up van je apps maken en je apps synchroniseren

Je apps synchroniseren tussen Chromebooks

Standaard synchroniseert je Chromebook de Android-apps op de Chromebook met andere Chromebooks waarbij je bent ingelogd. Als je Chromebook je apps niet synchroniseert, controleer je in de synchronisatie-instellingen of je wel 'Alles synchroniseren' hebt geselecteerd of het synchroniseren van apps hebt ingeschakeld. Meer informatie over het wijzigen van de synchronisatie-instellingen.

Een back-up van je app-gegevens maken en terugzetten

De functie voor automatische back-up en herstel van Android-app-gegevens is standaard ingeschakeld. Als je een nieuwe Chromebook krijgt, kun je op deze manier je Android-app-gegevens terugzetten.

Je kunt als volgt back-up en herstel in- of uitschakelen:

1. Selecteer rechtsonder de tijd.
  2. Selecteer Instellingen Instellingen.
  3. Selecteer in het gedeelte 'Google Play Store' de optie Google Play Store.
  4. Selecteer Android-voorkeuren beheren.
  5. Selecteer in het gedeelte 'Persoonlijk' de optie Back-up maken van mijn gegevens.
  6. Schuif de schakelaar van rechts naar links om de back-up van gegevens uit te schakelen. Schuif de schakelaar van links naar rechts om deze functie in te schakelen.

Opmerking: Als synchroniseren is uitgeschakeld op je Chromebook, maar back-up en herstel is ingeschakeld, wordt er nog steeds een back-up van je Android-apps gemaakt. Als je echter meerdere Chromebooks hebt, worden je Android-apps en de bijbehorende gegevens mogelijk niet volledig gesynchroniseerd tussen je Chromebooks.

Meer informatie over hoe Chrome OS omgaat met de gegevens van je Android-app

Wat je Android-apps kunnen zien

• Android-apps kunnen bestanden downloaden naar en bestanden lezen op de locatie met downloads van je Chromebook. Je kunt dit wijzigen door de pagina met machtigingen van een app te openen en de machtigingen voor opslag uit te schakelen.
  • Sommige Android-apps die toestemming hebben om je locatie te zien, hebben mogelijk ook toegang tot Bluetooth op je Chromebook.
  • Als je browset in de incognitomodus, een app opent en vervolgens met de rechtermuisknop klikt om een link in die app te openen, verlaat je de incognitomodus.
  • Als je de Google Play Store op je Chromebook uitschakelt, worden alle gegevens en instellingen voor je Android-apps van je apparaat gewist.
  • Je kunt andere instellingen met betrekking tot de privacy en beveiliging bekijken die samenhangen met het gebruik van Android-apps. Denk eraan dat sommige van de instellingen die worden beschreven mogelijk niet van toepassing zijn of niet worden weergegeven op je Chromebook.

Wat Google kan zien

Wanneer je ervoor kiest de Google Play Store te gebruiken, kunnen sommige systeem-apps en -functies gegevens sturen naar Google over hoe je deze apps gebruikt.

Als je je hebt aangemeld om gegevens naar Google te versturen over het gebruik en de prestaties van je Chromebook, ontvangt Google standaard ook diagnostische en gebruiksgegevens over de activiteiten van je Android-apps, en crashrapporten. Eventuele crashrapporten die Chrome naar Google verstuurt, kunnen ook gevoelige informatie bevatten over je Android-apps.

Ontwikkelaars: optimaliseer je Android-apps voor Chromebooks

Als je ontwikkelaar bent, kun je meer informatie bekijken over hoe je je Android-apps kunt optimaliseren zodat ze beter werken op Chromebooks.