Problemen met app-statistieken oplossen

Als u problemen heeft met uw app-statistieken, kan de onderstaande informatie helpen.

Waarom is het aantal dagelijkse installaties gedaald?

Hier ziet u enkele app-wijzigingen die een daling in het aantal installaties kunnen veroorzaken:

• Nieuwe rechten waardoor gebruikers wijzigingen handmatig moeten accepteren.
  • Wijzigingen in land- of taaldistributie.
  • Wijzigingen in advertenties.
  • Wijzigingen in app-plaatsing in de Play Store.
  • Providers die uw app vooraf installeren (systeem-apps worden alleen meegeteld in statistieken na een eerste update via Google Play).

Als u denkt dat geen van deze scenario's op u van toepassing is, neemt u contact op met ons supportteam.

Er is een probleem opgetreden met het statistiekrapport dat ik heb gedownload.

Als u het rapport niet kunt openen dat u heeft gedownload via de Play Console, neemt u contact op met ons supportteam.

Updates in Google Play-statistieken bekijken

Juli-augustus 2019: onjuiste toeschrijving van verkeer via deep links

Tussen 25 juli en 8 augustus 2019 is de meerderheid van het verkeer via andere acquisitiekanalen verkeerd geclassificeerd als 'Play Store (organisch)'. U ziet mogelijk een toename in het aantal bezoeken via 'Play Store' (organisch) gedurende deze periode.

Mei-juli 2019: te lage rapportage van acquisitieprestaties via de zoekfunctie van de Play Store

Van 28 mei tot en met 31 juli 2019 zijn bezoeken en installaties vanuit voorbeeldweergaven van winkelvermeldingen (waarmee gebruikers screenshots kunnen bekijken en rechtstreeks vanuit de zoekresultaten kunnen installeren) niet opgenomen in het acquisitiekanaal voor de zoekfunctie van de Play Store. Deze installaties werden in plaats daarvan geregistreerd als 'Installaties zonder bezoek aan de winkelvermelding'.
U ziet mogelijk een daling in Play Store-bezoeken en -installaties en een toename in het aantal installaties zonder bezoek aan de winkelvermelding gedurende deze periode.

4 maart 2019: verschil in installatiegegevens

Tussen 4 maart 2019 en 6 maart 2019 werden sommige updates per ongeluk geregistreerd als verwijderingen, gevolgd door installaties.
Uw installatiegegevens voor deze periode kunnen kunstmatig hoog zijn.
15 oktober 2018: update voor gegevensbron

De gegevensbron voor sommige statistieken in uw Play Console is geüpdatet. Met de geüpdatete gegevensbron worden sommige statistieken, zoals 'Installaties op actieve apparaten', nauwkeuriger gemeten.

U merkt mogelijk ook een wijziging op in andere statistieken en de meeste dimensies (zoals provider of taal).

17 juli 2018: Voorinstallaties opgenomen in installatiestatistieken

Vanaf 17 juli 2018 worden uitgebreidere voorinstallatiegegevens opgenomen in de installatiestatistieken.

Als uw app vooraf is geïnstalleerd op apparaten, ziet u mogelijk een toename in 'Installaties door gebruikers', 'Installaties per apparaat' en 'Installaties op actieve apparaten'.

16 juli 2018: beëindiging van 'Cumulatieve installaties per gebruiker'

Vanaf 16 juli 2018 zijn de gegevens voor 'Cumulatieve installaties per gebruiker' van uw app niet meer beschikbaar op de pagina Statistieken.

Als u dit gegevenspunt wilt berekenen, kunt u de laatste waarde voor 'Cumulatieve installaties per gebruiker' van uw app gebruiken en hierbij de som van 'Installaties per gebruiker' optellen die sinds die datum zijn gegenereerd.

Mei 2018: wijzigingen in uw Play Console-gegevens

In de komende weken merkt u mogelijk een aantal wijzigingen in rapporten, het verwijderen van apps en accountgegevens in uw Play Console.

25 oktober 2017: gecorrigeerde gegevens voor nieuwe, actieve en opgezegde abonnementen

Tussen 9 mei 2017 en 17 juli 2017 zijn sommige abonnementen die mislukten op het moment van aankoop, verkeerd gecategoriseerd als gestarte abonnementen.

Dit was niet van invloed op verkoop- en betalingsrapporten, maar gegevens met betrekking tot nieuwe, actieve en opgezegde abonnementen zijn mogelijk toegenomen in andere Google Play Console-rapporten.

De gegevens uit deze periode zijn nu gecorrigeerd.

5 december 2016: hogere vernieuwingssnelheid voor gegevens voor 'dagelijkse installaties per gebruiker' en 'dagelijkse verwijderingen per gebruiker'

Vanaf 5 december 2016 verkorten we de wachttijd voor het updaten van de gegevens voor 'dagelijkse installaties per gebruiker' en 'dagelijkse verwijderingen per gebruiker' op de pagina Statistieken van uw app. Dit betekent dat u sneller toegang tot deze gegevens kunt krijgen dan voorheen.

Voor sommige apps merkt u op deze datum mogelijk een kleine verschuiving in de gegevens voor 'dagelijkse installaties per gebruiker' en 'dagelijkse verwijderingen per gebruiker'.

30 november 2016: wijziging in resultaten van winkelvermeldingsexperimenten

Resultaten van experimenten voor winkelvermeldingen

Vanaf 30 november 2016 worden resultaten voor nieuwe of in behandeling zijnde experimenten voor winkelvermeldingen gebaseerd op de statistiek 'Installaties op actieve apparaten'.

Als u vóór 1 september een experiment heeft gestart dat volgens de planning eindigt na 1 december, leveren we u gegevens die teruggaan tot 1 september. Voor de nauwkeurigste resultaten raden we u aan experimenten die vóór 1 september zijn gestart, te beëindigen en een nieuw experiment op te zetten.

Gegevens met betrekking tot huidige installaties

De gegevens voor 'Huidige installaties per apparaat' en 'Huidige installaties per gebruiker' zijn tot 30 november 2016 beschikbaar op de pagina Statistieken en in exports. Voor gegevens van na 30 november gebruikt u 'Installaties op actieve apparaten'.

Bekijk het onderstaande gedeelte Introductie van 'Installaties op actieve apparaten' voor meer informatie.

29 september 2016: introductie van 'Installaties op actieve apparaten'

We introduceren een nieuwe statistiek: 'Installaties op actieve apparaten'. In eerste instantie ziet u deze statistiek op de pagina Statistieken van uw app, met gegevens die teruggaan tot 1 september.

Later dit jaar vervangt de nieuwe statistiek 'Huidige installaties per apparaat' en 'Huidige installaties per gebruiker' in alle huidige rapporten. U kunt nog steeds toegang krijgen tot historische gegevens voor de vervangen statistieken in diagrammen en csv-downloads.

Waarom veranderen de installatiestatistieken?

'Installaties op actieve apparaten' geeft aan op hoeveel apparaten die in de afgelopen 30 dagen ten minste één keer online zijn geweest, uw app is geïnstalleerd.

In de gegevens voor 'Huidige installaties per apparaat' en 'Huidige installaties per gebruiker' van uw app waren apparaten opgenomen die meerdere maanden geleden voor het laatst actief waren. Door over te schakelen naar 'Installaties op actieve apparaten', kunnen we ons richten op apparaten die in de afgelopen 30 dagen zijn gebruikt om u recente gebruikersbetrokkenheid bij uw app te laten zien.

Impact op uw statistieken

Aangezien 'Huidige installaties per apparaat' en 'Huidige installaties per gebruiker' een langere activiteitsperiode omvatten, verwachten we dat u lagere cijfers te zien krijgt in de gegevens voor 'Installaties op actieve apparaten' van uw app.

Tijdlijn

In het gedeelte met aankondigingen van uw Play Console houden we u op de hoogte van de tijdlijn voor deze wijziging.

1. Ga naar de Play Console.
  2. Selecteer het belpictogram Aankondiging rechtsonder in een willekeurige pagina.

Het zit zo:

Tijdschema Impact op gegevens
29-09
  • U kunt 'Installaties op actieve apparaten' bekijken als aanvullend gegevenspunt op de pagina Statistieken van uw app.
03-11
  • 'Installaties op actieve apparaten' wordt de standaardstatistiek die wordt weergegeven op de pagina's Statistieken en Alle apps van uw app en in de Play Console-app.
  • 'Huidige installaties per apparaat' en 'Huidige installaties per gebruiker' blijven beschikbaar op de pagina Statistieken van uw app.
30-11
  • 'Huidige installaties per apparaat' en 'Huidige installaties per gebruiker' worden niet meer geüpdatet.
  • Historische gegevens blijven beschikbaar in diagrammen en csv-exports.
29 november 2015: wijziging in 'Huidige installaties per gebruiker', 'Huidige installaties per apparaat' en 'Totale installaties per gebruiker'

Vanaf 29 november 2015 zijn er nieuwe criteria voor het meten van statistische gegevens over gebruikers en installaties zodat gebruikers en apparaten die inactief zijn ook worden meegeteld. Deze wijziging is van invloed op de volgende statistieken: 'Huidige installaties per gebruiker', 'Huidige installaties per apparaat' en 'Totale installaties per gebruiker'.

Wanneer deze wijzigingen worden toegepast, ziet u mogelijk dat deze statische gegevens na verloop van tijd afnemen voor sommige apps.

27 juni 2015: update in de installatiestatistieken van Google Play

Op 27 juni 2015 hebben we de installatiestatistieken in uw Play Console geüpdatet om meer nauwkeurige en betrouwbare gegevens te kunnen bieden.

Sommige ontwikkelaars zien hierdoor mogelijk kleine wijzigingen in de installatie- en verwijdergegevens op de pagina Statistieken van hun apps.

28 mei 2014: telling van vooraf geïnstalleerde apps en meerdere gebruikers op hetzelfde apparaat
Op 28 mei 2014 hebben we onze statistieken geüpdatet om correcties door te voeren in de manier waarop wordt geteld hoe vaak vooraf geïnstalleerde apps en apps die worden gebruikt door meerdere gebruikers op hetzelfde apparaat, zijn teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Voor de meeste ontwikkelaars heeft dit een minimale impact op de statistieken, hoewel dit voor bepaalde ontwikkelaars een aanzienlijke impact heeft op het aantal dagelijkse installaties op apparaten, het aantal dagelijkse verwijderingen van apparaten en het aantal actieve installaties op apparaten.
5 augustus 2013: update voor het beter identificeren van actieve apparaten
Vanaf 5 augustus 2013 hebben we ons algoritme voor statistieken geüpdatet om actieve apparaten beter te kunnen identificeren. Deze update verbetert de nauwkeurigheid van de installatiestatistieken voor actieve apparaatinstallaties en actieve installaties door gebruikers. Als het nieuwe algoritme is uitgerold, ziet u mogelijk wijzigingen in sommige van de statistieken die aan uw app zijn gekoppeld. Veel apps worden beïnvloed door deze wijziging, maar we verwachten een verschil van minder dan twee procent voor de meeste apps.
December 2012 - januari 2013: mogelijke afname van het totale aantal gebruikersinstallaties en het totale aantal apparaatinstallaties voor betaalde apps vanwege gegevensmigratie
Van december 2012 tot januari 2013 zien ontwikkelaars mogelijk een afname in het totaal aantal gebruikersinstallaties en totaal aantal apparaatinstallaties van de betaalde apps die worden weergegeven in hun Play Console. Dit is het resultaat van een voortdurende gegevensmigratie en is de juiste telling voor uw app. De migratie wordt in stadia uitgevoerd en gaat door tot en met januari 2013. Deze migratie is niet van invloed op eerdere betalingen aan ontwikkelaars.
4 april 2012: betere identificatie van de Android-platformversie
Vanaf 4 april 2012 hebben we de nauwkeurigheid van statistieken met betrekking tot het versienummer van het Android-platform verbeterd. Daarom ziet u minder apparaten die zijn geclassificeerd als 'Overig' of '0' en meer apparaten die nauwkeurig zijn geclassificeerd.
13 februari 2012: inactieve Android-apparaten
Vanaf 13 februari 2012 hebben we gegevens over Android-apparaten verwijderd die niet meer actief zijn. Hierdoor zijn de actieve gebruikers en apparaten voor veel apps gecorrigeerd.
28 januari 2012: totaal aantal te weinig getelde gebruikersinstallaties
Vanaf 28 januari 2012 hebben we een probleem opgelost waarbij er minder gebruikersinstallaties werden meegeteld dan er in werkelijkheid waren.
2 mei 2011: wijziging in het aantal totale installaties
Vanaf 2 mei 2011 hebben we de basis gewijzigd voor de berekening van het aantal installaties dat wordt weergegeven in de Play Console. Eerder werden app-installaties berekend per gebruiker en werden bepaalde verwijderactiviteiten niet meegerekend (bijvoorbeeld wanneer de fabrieksinstellingen van een apparaat werden hersteld). Installaties worden nu geteld per apparaat, waarbij dubbele instanties effectiever worden uitgefilterd. Op deze manier krijgt u een nauwkeurigere berekening van uw appdistributie in het Android-ecosysteem.

U heeft wellicht opgemerkt dat deze wijziging heeft geresulteerd in een eenmalige afname van het aantal installaties van uw apps. Onze excuses voor de verwarring die hierdoor mogelijk is veroorzaakt.

18 oktober 2011: afname in het aantal actieve installaties
Vanaf 18 oktober 2011 zien ontwikkelaars mogelijk een afname in het aantal actieve installaties dat wordt weergegeven in de Play Console. Sommige updates van apps werden geteld als apparaatinstallaties. We gebruiken nu een andere berekeningsmethode die het installeren van een update voor een app niet meerekent. Vanaf nu geeft de statistiek voor actieve installaties het juiste aantal apparaatinstallaties aan. Houd er rekening mee dat het totale aantal installaties niet is veranderd.