De allmänna åtkomstvillkoren för Google Play i EES

På den här sidan beskrivs Google Plays allmänna åtkomstvillkor för utvecklare som erbjuder appar till användare i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), till följd av förordningen om digitala marknader (DMA). Google Plays allmänna åtkomstvillkor kan vara annorlunda om utvecklare erbjuder appar till användare utanför EES.

A. Komma igång som utvecklare på Google Play

Utvecklare kan snabbt och enkelt registrera sig på Google Play genom att

1. registrera sig för ett utvecklarkonto på Play Console med sitt Google-konto
  2. godkänna distributionsavtalet för utvecklare (DDA) och användarvillkoren för Play Console
  3. betala en engångsavgift på 25 USD
  4. välja mellan ett organisationskonto och ett personligt konto
  5. verifiera sina uppgifter för utvecklaridentitet
  6. uppfylla testningskraven innan appen görs tillgänglig på Google Play, om utvecklaren väljer att skapa ett personligt konto.

B. Google Plays tjänst som partner under hela livscykeln

Google Play har stöd för appar under hela livscykeln, så att utvecklare kan skapa, utöka och generera intäkter från sina appar till deras fulla potential. Google Plays support för livscykeln täcker en rad funktioner, inklusive följande:

I. En betrodd miljö som skyddar användare och utvecklare

Internet kan vara en överväldigande plats för konsumenter, och det är inte säkert att alla appar och onlineplattformar är säkra. Google Play investerar ständigt i förstklassiga säkerhetssystem för att säkerställa att användare och utvecklare skyddas från nya och utvecklande hot. Det gör att användarna tryggt kan ladda ned, uppdatera och genomföra transaktioner i appar, och utvecklare skyddas från bedrägeri.

Google Plays säkerhetsramverk granskar alla nya appar och appuppdateringar för en rad olika risker, till exempel skadlig programvara, olämpligt innehåll, bedräglig teknik och falska eller piratkopierade produkter. Vår granskningsprocess bygger på en blandning av mänsklig granskning, maskininlärningsprocesser och avancerade automatiska granskningsverktyg. Google Play granskar tusentals nya appar och appuppdateringar på detta sätt varje dag och investerar stort i ett globalt granskningsteam för att se till att Google Play kan utvärdera alla nya och uppdaterade appar. Som ett resultat av Google Plays säkerhetsåtgärder gjorde Google Play följande under 2022:

• förhindrade över 2 miljarder USD i bedrägliga och otillåtna transaktioner
  • förhindrade att 1,4 miljoner appar med policyöverträdelser publicerades på Google Play
  • blockerade 173 000 dåliga utvecklarkonton
  • hjälpte utvecklare att åtgärda cirka 500 000 säkerhetsbrister som påverkade cirka 300 000 appar med en sammanlagd installationsbas på cirka 250 miljarder installationer.

II. Utvecklarverktyg för att testa, skapa och optimera appar

Vi vill att utvecklare ska lyckas från första början. För att hjälpa dem med detta tillhandahåller Google Play guider, fallstudier och träningsmoduler för alla erfarenhetsnivåer via Google Play Academy. Resurserna täcker allt från grunderna i apputveckling till strategier för marknadsföring och intäktsgenerering.

Med Google Plays funktioner för att testa och skapa kan utvecklare skapa appar av hög kvalitet och testa dem innan de släpps. Utvecklare kan utvärdera byggenas prestanda med hjälp av en rad olika Google Play-funktioner, till exempel felrapporter, resultatverktyg och säkerhetstester. Utvecklare kan även distribuera sina byggen till betrodda granskare och få skräddarsydda förlanseringsrapporter från Google Play för att vara säkra på att deras appar får en bra start.  Faktum är att appar som använder Google Plays testverktyg i genomsnitt får tre gånger så många appinstallationer och tre gånger så mycket användarengagemang jämfört med de som inte gör det.

Våra verktyg hjälper inte bara utvecklare när de skapar sina appar. Utvecklare kan dessutom använda Google Plays optimeringsverktyg för att förbättra apparna kontinuerligt under hela livscykeln. Dessa verktyg inkluderar till exempel Google Plays Android Performance Tuner, Android-diagnos, Google Play Developer Reporting API och Play Asset Delivery.

III. Infrastruktur för att distribuera, uppdatera och ominstallera dina appar

Google Play har förstklassig teknisk infrastruktur för en mängd olika enheter så att användarna enkelt och tryggt kan ladda ned appar, ta emot appuppdateringar och ominstallera appar när de byter enhet. Med Google Plays skalbara infrastruktur kan utvecklare uppdatera sina appar med bara några klick, så att användarna kan ta emot nytt appinnehåll var de än befinner sig i världen. Google Play utför mer än 24 miljarder enskilda uppdateringar per vecka. Dess 150 000 servrar bearbetar 2,4 miljoner sökfrågor per sekund för att klara de unika utmaningarna med att visa digitalt innehåll på miljarder enheter.

IV. Verktyg för att förvärva användare

På Google Play finns en rad verktyg för att upptäcka och ranka appar så att användare kan upptäcka nya appar. Vi tillhandahåller även verktyg som är utformade för att hjälpa utvecklare att förvärva nya användare. Bland annat finns verktyg för förhandsregistrering för att öka efterfrågan på en app innan den lanseras, kampanjinnehåll så att utvecklare kan marknadsföra innehåll för användare utanför appen, översättningstjänster så att appar kan nå en global målgrupp på användarnas föredragna språk och statistikverktyg så att utvecklare kan jämföra sina appresultat mot liknande appar.

V. Verktyg för engagemang, återengagemang och att behålla användare

Play erbjuder en rad funktioner som främjar användarengagemang och återengagemang, till exempel anpassade butiksuppgifter för inriktning på inaktiva användare, pushmeddelanden för att engagera och återengagera användare och skräddarsydd utbildning i hur man ökar användarengagemanget.

C. Vår serviceavgift

Google Play tar ut en serviceavgift som motsvarar det löpande värdet vi tillhandahåller.

Vi debiterar en procentandel av utvecklarnas intäkter från nedladdningar av betalappar och köp av digitalt innehåll i appar för att återspegla värdet som Google Play tillför i Google Plays ekosystem i sin helhet. Utvecklare hittar mer information om våra avgifter i vår betalningspolicy.

Google Plays transaktionsbaserade debiteringsmodell innebär att vi bara debiterar serviceavgiften när en utvecklare på Google Play säljer digitala varor och tjänster i appar. Därför tjänar vi inte pengar om inte våra utvecklare också gör det.

Vår transaktionsbaserade debiteringsmodell är utformad för att ge utvecklare flexibiliteten att välja den affärsmodell som passar dem bäst på följande sätt:

• Vi tillåter att utvecklare erbjuder kostnadsfritt innehåll i appen utan Google Play-avgifter.
  • Vi uppmuntrar utvecklare att erbjuda kostnadsfritt innehåll tillsammans med betalinnehåll i appen (freemium-modellen). Det gör att utvecklare kan förvärva och engagera användare med kostnadsfritt innehåll utan att behöva betala några avgifter.
  • Vi bidrar till att sänka förhandskostnaderna för utvecklare eftersom Google Play endast tar ut serviceavgiften när ett digitalt köp har slutförts.

I tabellen nedan ser du Google Plays serviceavgifter, som är bland de lägsta tillgängliga i stora appbutiker. Utvecklare kan läsa mer om vår serviceavgift här.

Google Plays serviceavgift
Transaktionstyp Serviceavgift
Betalda nedladdningar och köp i appar
  • 15 % på utvecklarens intäkter upp till 1 miljon USD per år världen över, om utvecklaren deltar i programmet för serviceavgift på 15 %
  • 30 % på utvecklarens intäkter som överskrider 1 miljon USD per år världen över (om hen deltar i programmet för 15 %) eller 30 % på alla intäkter (om hen inte deltar)
Prenumerationer 15 % för prenumerationsprodukter som användare betalar för löpande
Övriga transaktioner 15 % eller lägre för utvecklare som är kvalificerade för program som Play Media Experience Program

Som förklaras i avsnitt E och F nedan gäller justerade avgiftsmodeller för utvecklare som slutför sina transaktioner via ett alternativt faktureringssystem eller som använder programmet för externa erbjudanden.

D. Våra policyer

Google Plays policyer skyddar användare och utvecklare samt säkerställer att Google Plays miljö är av hög kvalitet

Google Plays policyer gäller för alla appar, även Googles egna. Google Plays policyer beskrivs i Google Plays DDA. I DDA anges den avtalsmässiga relationen mellan utvecklare och Google gällande användningen av Google Play i syfte att distribuera produkter. I DDA ingår olika programpolicyer för utvecklare (DPP). Mer information om DPP finns i policycentret för utvecklare. DDA och DPP gäller globalt. Utvecklare ska se till att deras appar följer DDA och DPP i alla rättskipningsområden där apparna distribueras.

För utvecklare som erbjuder de EES-specifika programmen som beskrivs i avsnitt E nedan gäller ytterligare villkor. Utvecklare måste även se till att appar som omfattas av EES-specifika program inte erbjuds till användare utanför EES.

Efterleva Google Plays policyer

Google Plays policyer säkerställer att användarna skyddas från skadligt och exploaterande innehåll samt att apparna uppfyller grundläggande funktionskrav. Google Plays policyer är nödvändiga för att upprätthålla Google Plays betrodda miljö, som gör att användarna tryggt kan ladda ned Google Play-appar och göra köp.

Vi gör det enkelt för utvecklare att följa Google Plays policyer:

• Våra policyer är skrivna på enkelt språk och finns fritt tillgängliga online.
  • Utvecklare meddelas i god tid innan nya policyer införs eller befintliga policyer uppdateras med nya krav.
  • Google Play tillhandahåller en spårare för policystatus för appar. Med den kan utvecklare hantera efterlevnad av nya och befintliga Google Play-policyer.

Utvecklare hittar utbildningsresurser om att följa Google Plays policyer här, och i Google Play Academy, som erbjuder kostnadsfria kurser om att följa Google Plays policyer.

E. Hantera betalningar på ditt sätt

Utvecklare kan välja om de vill att köp i appen ska slutföras via Googles faktureringssystem eller via en alternativ faktureringsleverantör.

På Google Play kan utvecklare välja om de vill att köp i appen ska slutföras via Google Plays faktureringssystem eller genom utvecklarens eget faktureringssystem. Transaktioner som görs i en Google Play-app men som är beroende av ett alternativt faktureringssystem drar nytta av samma Play-tjänster som andra köp i appen, förutom faktureringstjänster. Dessa transaktioner omfattas därför av Google Plays serviceavgift minus en justering.

Utvecklare kan slutföra transaktioner via ett alternativt faktureringssystem genom att registrera sig för ett eller flera av följande program:

• Google Plays program för faktureringsalternativ, som gör det möjligt för utvecklare att välja om transaktioner ska slutföras via Google Plays faktureringssystem eller via ett alternativt faktureringssystem. Om en användare med faktureringsalternativ väljer att slutföra en transaktion via ett alternativt faktureringssystem måste utvecklaren betala den vanliga serviceavgiften, minus en justering på fyra procentenheter. Om en användare med faktureringsalternativ väljer att slutföra en transaktion via Google Plays faktureringssystem tillämpas standardavgiften utan justeringar. Läs den här hjälpcenterartikeln om du vill ha mer information om programmet för faktureringsalternativ.
  • Google Plays EES-program, som gör att utvecklare kan erbjuda sina användare ett alternativt faktureringssystem utan att även erbjuda Google Plays faktureringssystem. Transaktioner som genomförs via ett alternativt faktureringssystem inom EES-programmet omfattas av den vanliga serviceavgiften, minus en justering på tre procentenheter. Läs den här hjälpcenterartikeln om du vill ha mer information om EES-programmet.

Utvecklare måste följa villkoren för dessa program. Utvecklare måste i synnerhet använda programmens API:er för att korrekt rapportera transaktioner som genomförts via dessa program. De måste följa relevanta UX-krav för att se till att användarna inte vilseleds eller utsätts för osäkert eller olagligt innehåll.

F. Marknadsföra och avsluta transaktioner på olika plattformar

Utvecklare kan marknadsföra externa erbjudanden och ingå avtal om dem.

Utvecklare har en rad alternativ för att marknadsföra innehåll till Google Play-användare som kan köpas utanför appen (till exempel i utvecklares egna webbutiker).

Utvecklare kan kontakta sina Google Play-användare med kampanjer via kanaler utanför Google Play, till exempel e-post eller sms. Utvecklare kan även marknadsföra erbjudanden i sina Google Play-appar, bland annat genom att aktivera externa länkar. Google Play tillhandahåller ett program för externa erbjudanden för att möjliggöra sådana kampanjer i appar, enligt beskrivningen nedan.

Google Play begränsar inte användarna från att ingå avtal utanför appar till följd av sådana kampanjer. Användare kan även ta del av innehåll i Google Play-appar som de har köpt utanför appen.

Med Google Plays program för externa erbjudanden kan utvecklare visa, i sina Google Play-appar, kampanjmeddelanden och hyperlänkar till externa erbjudanden på deras webbplatser där användare kan ingå avtal för erbjudandena. Utvecklare i programmet för externa erbjudanden som använder kampanjer i appar som leder användare utanför appen måste implementera åtgärder som gör användarna medvetna om att de utför transaktioner utanför appen och utan den säkerhet som Play tillhandahåller. De relevanta kraven finns här

För utvecklare som har registrerat sig för programmet för externa erbjudanden tillämpar Google Play en ny avgiftsmodell för användarköp som är kopplade till en Play-app men som slutförs utanför appen. Enligt den här modellen debiterar Google Play två separata avgifter:

• En avgift för det första förvärvet (DMA, skäl 40) som beräknas som en intäktsandel baserat på köp som är kopplade till en Play-app och som slutförs utanför appen. Avgiften är begränsad till en tvåårsperiod och uppgår till 5 % för prenumerationer som förnyas automatiskt och 10 % för andra erbjudanden som kan förbrukas i appen.
  • En separat avgift för de löpande tjänsterna som Google Play tillhandahåller, som säkerhetstjänster, appuppdateringar och support för intäktsgenerering. Google Play debiterar avgiften för de löpande tjänsterna så länge de används. Utvecklare kan välja bort löpande tjänster från Google Play efter den första förvärvsperioden på två år, under förutsättning att användarna godkänner och aktiverar alternativet för att välja bort tjänsterna.  När tjänsterna väljs bort upphör avgiften. Avgiftsnivån är 7 % för prenumerationer som förnyas automatiskt och 17 % för andra erbjudanden som kan förbrukas i appen.

Läs den här hjälpcenterartikeln om du vill ha mer information om programmet för externa erbjudanden.

G. Överklaganden och medling

Överklaganden

Om en utvecklare anser att vi har tillämpat våra policyer felaktigt på en app kan utvecklaren bestrida vår tvingande åtgärd via Google Plays interna överklagandeprocess. Google Play återställer utvecklarens app om en tvingande åtgärd vidtogs av misstag. Utvecklare som vill överklaga kan klicka på länken i informationsmeddelandet från Google eller fylla i och skicka in det här formuläret

Utvecklare kanske även kan bli av med eventuella tvingande åtgärder från Google Play genom att åtgärda problemet som identifierats och skicka in en appversion som följer policyn. I den här hjälpcenterartikeln får du mer information om hur du skickar in en app på nytt.

Medling

Om en tvist gällande tillämpningen av Google Plays policyer på appar som erbjuds via Google Play till användare i EES inte kan lösas genom Googles interna överklagandeprocess har utvecklaren även möjlighet att lösa tvisten genom oberoende medling från Center for Effective Dispute Resolution (CEDR). Medling är en flexibel, konfidentiell och opartisk process som utförs utan hänsyn till en parts rättsliga ställning där en neutral medlare från tredje part hjälper parterna i tvisten att förhandla fram en ömsesidigt godtagbar lösning.

Medling är frivilligt, och varken utvecklaren eller Google är skyldiga att lösa tvister via medling, med undantag för när detta krävs enligt lag.

Utvecklare kan ansöka om medling i en tvist genom att fylla i ansökningsformuläret som finns här. Om utvecklaren och Google kommer överens om medling betalas medlingen av Google, men utvecklaren ansvarar för alla andra kostnader för att delta i och förbereda sig för medlingen, inklusive rättsliga kostnader.

För att underlätta processen för utvecklare har CEDR publicerat vägledning som finns här och som beskriver hur du förbereder dig för medling och vad som ska tas med i skriftliga ärendesammanfattningar, som vanligtvis skickas in till medlaren och utbyts före medlingen. Resultatet av en medling är inte bindande för utvecklaren eller Google och påverkar inte utvecklarens möjlighet att gå vidare med klagomålet enligt tillämpliga lagar.

H. Lämna Google Play

Utvecklare kan säga upp sitt utvecklarkonto på Play Console genom att

1. ta bort programvara, innehåll, digitalt material och andra objekt och tjänster som gjorts tillgängliga på Play Console
  2. sluta använda Play Console och andra relevanta användaruppgifter för utvecklare.

Utvecklare kan läsa mer om att säga upp utvecklarkontot på Play Console i avsnitt 10 i DDA.