Generelle tilgangsvilkår for Google Play i EØS

Som svar på Digital Markets Act (DMA) definerer denne siden de generelle tilgangsvilkårene for Google Play for utviklere som tilbyr apper til brukere i EØS. De generelle tilgangsvilkårene for Google Play kan variere for utviklere som tilbyr apper til brukere utenfor EØS.

A. Kom i gang som Google Play-utvikler

Utviklere kan registrere seg på Google Play raskt og enkelt ved å

1. registrere seg for en utviklerkonto i Play-konsollen med Google-kontoen sin
  2. godta distribusjonsavtalen for utviklere og vilkårene for bruk av Play-konsollen
  3. betale en engangsavgift for registrering på USD 25
  4. velge mellom en organisasjonskonto og en personlig konto
  5. bekrefte opplysningene om utvikleridentiteten sin
  6. oppfylle testkravene før utvikleren gjør apper tilgjengelige på Google Play (gjelder for utviklere som velger personlig konto)

B. Google Play-tjenesten er en partner for hele livssyklusen

Google Play støtter apper gjennom hele livssyklusen, slik at utviklere kan oppnå det maksimale potensialet for appene sine gjennom å fokusere på utvikling, vekst og inntektsgenerering. Google Play-støtten for livssyklusen omfatter en rekke funksjoner, blant annet det følgende:

I. Et pålitelig miljø hvor både brukere og utviklere beskyttes

Internett kan være et skummelt sted for forbrukere, og det er ikke garantert at alle apper og nettplattformer er sikre. Google Play investerer hele tiden i sikkerhetssystemer i verdensklassen for å sikre at brukere og utviklere beskyttes mot nye og kommende trusler. Dette gir brukerne tryggheten de trenger for å laste ned, oppdatere og utføre transaksjoner med utvikleres apper, og det beskytter utviklere mot svindel.

Gjennom sikkerhetsrammeverket for Google Play kontrolleres alle nye apper og appoppdateringer med tanke på en rekke risikoer, for eksempel skadelig programvare, upassende innhold, svindelteknikker og falske eller piratkopierte produkter. Evalueringsprosessen bruker en blanding av manuell evaluering, maskinlæringsprosesser og avanserte verktøy for automatisk gjennomgang. Google Play bruker denne fremgangsmåten til å gjennomgå tusenvis av nye apper og appoppdateringer hver dag og investerer betydelig i et globalt evalueringsteam for å sikre at Google Play kan vurdere alle nye og oppdaterte apper. Resultatet av sikkerhetstiltakene til Google Play i 2022 ble at Google Play

• forhindret over 2 milliarder dollar i falske og uhederlige transaksjoner
  • forhindret publisering av 1,4 millioner apper som bryter retningslinjene, på Google Play
  • blokkerte 173 000 utviklerkontoer fra useriøse aktører
  • hjalp utviklere med å fikse rundt 500 000 sikkerhetssvakheter som hadde innvirkning på cirka 300 000 apper, med en samlet installeringsbase på omtrent 250 milliarder installeringer

II. Utviklerverktøy for å teste, bygge og optimalisere apper

Målet vårt er at utviklere skal lykkes helt fra starten av. For å hjelpe dem med å oppnå dette tilbyr Google Play veiledninger, suksesshistorier og opplæringsmoduler for alle erfaringsnivåer i Google Play-akademiet. Disse ressursene dekker alt fra grunnleggende informasjon om apputvikling til strategier for markedsføring og inntektsgenerering.

Med Google Play-funksjonene for testing og delversjoner kan utviklere lage apper av høy kvalitet og teste dem før lansering. Utviklere kan evaluere ytelsen til delversjonene sine gjennom en rekke Google Play-funksjoner, for eksempel krasjrapportering, ytelsesverktøy og sikkerhetstesting. Utviklere kan også distribuere delversjoner til betrodde evaluerere og få skreddersydde rapporter før lansering fra Google Play, for å sikre at appene deres får en god start. Apper som bruker testverktøyene på Google Play, har faktisk i gjennomsnitt tre ganger høyere antall appinstallasjoner og brukerengasjement enn andre apper.

Verktøyene våre er ikke bare til hjelp for utviklere når de utvikler apper: Utviklere kan også bruke optimaliseringsverktøyene i Google Play til å forbedre appene sine gjennom hele livssyklusen. Dette omfatter for eksempel Google Play-verktøyene Android Performance Tuner, Android-nøkkelstatistikk, Google Play Developer Reporting API og Play Asset Delivery.

III. Infrastruktur for å distribuere, oppdatere og reinstallere apper

Google Play leverer toppmoderne teknisk infrastruktur for mange ulike enheter, slik at brukerne enkelt og trygt kan laste ned apper, motta appoppdateringer og reinstallere apper når de bytter enhet. Med den skalerbare infrastrukturen i Google Play kan utviklere oppdatere appene sine med bare noen få klikk, slik at brukere kan få nytt appinnhold uansett hvor de er i verden. Google Play utfører mer enn 24 milliarder enkeltoppdateringer per uke, og de 150 000 Google Play-tjenerne behandler 2,4 millioner søk per sekund for å oppfylle de unike kravene til visning av digitalt innhold til milliarder av enheter.

IV. Verktøy for å skaffe brukere og utvide målgruppen

Google Play tilbyr en rekke verktøy for oppdagelse og rangering av apper, slik at brukerne kan finne apper. Vi tilbyr også verktøy som er spesielt utviklet for å hjelpe utviklere med å skaffe nye brukere. Dette omfatter verktøy for forhåndsregistrering som bidrar til å øke etterspørselen etter en app før den lanseres. markedsføringsinnhold som utviklere kan bruke til å markedsføre innhold til brukere utenfor appene sine, oversettingstjenester for å gjøre apper tilgjengelige for en global målgruppe på språket de foretrekker, og statistikk-verktøy som utviklere kan bruke til å vurdere resultatene sine opp mot lignende apper.

V. Verktøy for å engasjere, skape nytt engasjement hos og beholde brukere

Play har en rekke funksjoner som legger til rette for brukerengasjement og nytt engasjement, for eksempel tilpassede butikkoppføringer for å målrette mot inaktive brukere, pushvarslinger for å engasjere og skape nytt engasjement hos brukere, og skreddersydd opplæring i hvordan du øker brukerengasjementet.

C. Tjenestegebyret vårt

Google Play belaster deg for et tjenestegebyr som gjenspeiler verdien vi tilfører på løpende basis.

For å gjenspeile verdien Google Play tilfører i hele Google Play-økosystemet, belaster vi utviklere med et prosentgebyr for nedlasting av apper som koster penger, og kjøp av digitalt innhold i apper. Utviklere kan finne mer informasjon om gebyrene i retningslinjene for betalinger.

Den transaksjonsbaserte belastningsmodellen til Google Play innebærer at vi bare belaster tjenestegebyret når utviklere på Google Play selger digitale varer og tjenester i apper. Det betyr at vi ikke tjener penger hvis ikke utviklerne våre også gjør det.

Den transaksjonsbaserte betalingsmodellen vår er laget for å gi utviklere fleksibilitet til å velge forretningsmodellen de foretrekker. Resultatene blir som følger:

• Det blir mulig for utviklere å tilby kostnadsfritt innhold i appene sine uten at det påløper Google Play-gebyrer.
  • Utviklere oppfordres til å tilby kostnadsfritt innhold ved siden av betalt innhold i appene sine («freemium»-modellen). På denne måten kan utviklere skaffe seg og engasjere brukere med kostnadsfritt innhold uten at det påløper gebyrer.
  • Forskuddskostnadene for utviklere reduseres, siden Google Play bare belaster tjenestegebyret når utvikleren har fullført et digitalt kjøp.

I tabellen nedenfor ser du tjenestegebyrene for Google Play, som er blant de laveste hos de største appbutikkene. Utviklere kan lese mer om tjenestegebyret vårt her.

Google Play-tjenestegebyr
Transaksjonstype Tjenestegebyr
Nedlastinger av apper som koster penger, og kjøp i apper
  • 15 % for den første millionen dollar utvikleren oppnår i inntekter globalt det året, forutsatt at utvikleren er registrert i programmet for 15 % tjenestegebyr
  • 30 % for inntekter over én million dollar som utvikleren oppnår globalt hvert år (hvis utvikleren er registrert i programmet for 15 % tjenestegebyr) eller 30 % for alle inntekter (hvis utvikleren ikke er registrert)
Abonnementer 15 % for abonnementsprodukter brukerne betaler for på løpende basis
Andre transaksjoner 15 % eller mindre for kvalifiserte utviklere som kvalifiserer seg i henhold til programmer som Play Media Experience Program

Som forklart i del E og F nedenfor, gjelder justerte gebyrmodeller for utviklere som gjennomfører transaksjonene sine via et alternativt faktureringssystem, eller som bruker programmet for eksterne tilbud

D. Retningslinjene våre

Google Play-retningslinjene beskytter brukere og utviklere og sikrer at Google Play-miljøet har høy kvalitet

Google Play-retningslinjene gjelder for alle apper – også Googles apper. Google Play-retningslinjene finner du i distribusjonsavtalen for utviklere på Google Play. I distribusjonsavtalen for utviklere fremgår det kontraktsmessige forholdet mellom utviklere og Google når det gjelder bruken av Google Play for å distribuere produkter. Distribusjonsavtalen for utviklere omfatter ulike programretningslinjer for utviklere (DPP-er). Du finner mer informasjon om DPP-ene i retningslinjesenteret for utviklere. Distribusjonsavtalen for utviklere og DPP-ene gjelder globalt. Utviklere må sørge for at appene deres overholder distribusjonsavtalen for utviklere og DPP-ene i alle virkekretser der de distribuerer apper.

For utviklere som tilbyr EØS-spesifikke programmer, som er beskrevet i del E nedenfor, gjelder flere vilkår. Utviklere må også sørge for at apper som er underlagt EØS-spesifikke programmer, ikke tilbys brukere utenfor EØS.

Overholdelse av Google Play-retningslinjene

Google Play-retningslinjene sikrer at brukerne beskyttes mot skadelig, farlig og utnyttende innhold, og at apper oppfyller grunnleggende krav for å sikre at de fungerer for brukerne. Google Playretningslinjene er viktige for å opprettholde et pålitelig miljø på Google Play, slik at brukerne kan føle seg trygge når de laster ned og betaler i Google Play-apper.

Vi gjør det enkelt for utviklere å overholde Google Play-retningslinjene:

• Retningslinjene våre er skrevet på et språk det er lett å forstå, og de er fritt tilgjengelige på nettet.
  • Utviklere varsles god tid i forveien før nye retningslinjer blir innført eller eksisterende retningslinjer oppdateres med nye krav.
  • Google Play inneholder en funksjon for sporing av status for retningslinjer for appene på plattformen, slik at utviklere kan administrere overholdelsen av nye og eksisterende Google Play-retningslinjer.

Utviklere kan finne opplæringsressurser for å overholde Google Play-retningslinjene her, og i Google Play-akademiet finnes det kostnadsfrie opplæringskurs om overholdelse av Google Play-retningslinjene.

E. Administrer betalinger på din egen måte

Utviklere kan velge om de vil gjennomføre kjøp i apper via Googles faktureringssystem eller en leverandør av alternativ fakturering.

Med Google Play kan utviklere velge om de vil gjennomføre kjøp i apper via faktureringssystemet for Google Play eller via utviklerens eget faktureringssystem. Transaksjoner som gjennomføres i Google Play-apper, men med et alternativt faktureringssystem, drar nytte av de samme Play-tjenestene som andre kjøp i apper, bortsett fra faktureringstjenestene. Derfor er slike transaksjoner underlagt tjenestegebyret for Google Play, minus en justering.

Utviklere kan gjennomføre transaksjoner via et alternativt faktureringssystem ved å registrere seg for ett eller flere av følgende programmer:

• Google Play-programmet for brukervalg av faktureringssystem, som utviklere kan bruke for å gi brukerne muligheten til å gjennomføre transaksjoner via faktureringssystemet for Google Play eller et alternativt faktureringssystem. Når brukervalg av faktureringssystem gjelder og en bruker velger å gjennomføre en transaksjon via et alternativt faktureringssystem, må utvikleren betale standardtjenestegebyret minus en justering på 4 prosentpoeng. Når brukervalg av faktureringssystem gjelder og en bruker velger å bruke faktureringssystemet for Google Play til å gjennomføre en transaksjon, gjelder standardtjenestegebyret, uten justeringer. Du kan lese denne brukerstøtteartikkelen for å finne ut mer om programmet for brukervalg av faktureringssystem.
  • EØS-programmet for Google Play, som tillater at utviklere tilbyr brukere bare et alternativt faktureringssystem uten også å tilby faktureringssystemet for Google Play. Transaksjoner som gjennomføres via et alternativt faktureringssystem i henhold til EØS-programmet, er underlagt standardtjenestegebyret, minus en justering på 3 prosentpoeng. I denne brukerstøtteartikkelen finner du mer informasjon om EØS-programmet.

Utviklere må overholde vilkårene for disse programmene. Mer konkret må utviklere bruke programmenes API-er til å rapportere transaksjoner som er gjennomført via disse programmene, og de må overholde relevante UX-krav for å sikre at brukerne ikke villedes eller eksponeres for usikkert eller ulovlig innhold.

F. Markedsfør og gjennomfør transaksjoner på flere plattformer

Utviklere kan markedsføre eksterne tilbud og inngå kontrakter for dem.

Utviklere har en rekke alternativer for å markedsføre innhold til Google Play-brukere, der innholdet kan kjøpes utenfor appene deres (for eksempel i utviklernes egne nettbutikker).

Utviklere kan kontakte Google Play-brukere med markedsføring via kanaler utenfor Google Play, for eksempel e-poster eller tekstmeldinger. Utviklere kan også markedsføre tilbud i Google Play-appene sine, blant annet ved å aktivere «linkouts». Google Play har et program for eksterne tilbud som kan brukes til slike promoteringer, som beskrevet nedenfor.

Google Play hindrer ikke brukerne i å inngå kontrakter utenfor appene som følge av slike promoteringer. I tillegg kan brukerne bruke innhold i Google Play-apper selv om de har kjøpt innholdet utenfor appene.

Med Google Play-programmet for eksterne tilbud kan utviklere ta med markedsføringsmeldinger og hyperlinker i Google Play-appene sine for eksterne tilbud på utviklernes nettsteder, der brukere kan kjøpe tilbudene. Utviklere i programmet for eksterne tilbud som inkluderer markedsføring i appen sin som fører brukere ut av appen, må iverksette tiltak for å gjøre brukerne oppmerksomme på at de utfører transaksjoner utenfor appen, uten sikkerheten de får på Play. De relevante kravene er publisert her

For utviklere som er registrert for programmet for eksterne tilbud, tar Google Play i bruk en ny gebyrmodell for brukerkjøp som er tilknyttet Play-apper, men avsluttes utenfor appene. Med denne modellen belaster Google Play to separate gebyrer:

• Det belastes et gebyr for «førstegangsanskaffelse» (DMA, erklæring 40) som beregnes som en inntektsdeling basert på kjøp som er tilknyttet en Play-app, men avsluttes utenfor appen. Gebyret begrenses til en periode på 2 år og utgjør 5 % for abonnementer som fornyes automatisk, og 10 % for andre tilbud som kan brukes i appen.
  • Et eget gebyr for de løpende tjenestene Google Play tilbyr, for eksempel sikkerhetstjenester, appoppdateringer og støtte for inntektsgenerering. Google Play belaster dette gebyret så lenge de løpende tjenestene varer. Utviklere kan velge bort mottaket av løpende tjenester fra Google Play etter den første anskaffelsesperioden på to år, under forutsetning av at brukerne godtar og aktiverer bortvelgingen.  Når det forekommer en bortvelging, belastes ikke gebyret lenger. Gebyrnivået utgjør 7 % for abonnementer som fornyes automatisk, og 17 % for andre tilbud som kan brukes i appen.

Les denne brukerstøtteartikkelen for å finne ut mer om programmet for eksterne tilbud.

G. Anker og megling

Anker

Hvis en utvikler mener at vi har tatt i bruk retningslinjene våre feil for en app, kan utvikleren utfordre sanksjonen vår gjennom den interne ankeprosessen i Google Play. Google Play gjenoppretter en utviklers app hvis en sanksjon er iverksatt ved en feil. Utviklere kan anke en avgjørelse ved å klikke på linken i e-posten de får fra Google, eller ved å fylle ut og sende inn dette skjemaet

Utviklere kan også få reversert eventuelle Google Play-sanksjoner ved å korrigere problemet som er identifisert i en app, og sende inn en versjon av appen som overholder retningslinjene. I denne brukerstøtteartikkelen finner du mer informasjon om hvordan du sender inn apper på nytt.

Megling

Hvis en tvist som er knyttet til bruken av Google Play-retningslinjene for apper som tilbys via Google Play til brukere i EØS, ikke løses via Googles interne ankeprosess, kan utvikleren også løse tvisten gjennom uavhengig megling hos CEDR (Center for Effective Dispute Resolution). Megling er en fleksibel, konfidensiell og upartisk prosess som utføres uten at det påvirker en parts juridiske posisjon, der en nøytral tredjepartsmegler bistår partene i å forhandle frem en løsning sammen.

Med unntak av det som kreves i henhold til lov og rett, er megling frivillig, og verken utvikleren eller Google er forpliktet til å megle i en tvist.

Utviklere kan søke om tvistemegling ved å fylle ut søknadsskjemaet, som du finner her. Hvis utvikleren og Google blir enige om å megle, betaler Google for meglingen, men utvikleren påtar seg ansvaret for alle andre kostnader i forbindelse med sin egen deltakelse i og forberedelse til meglingen, inkludert saksomkostninger.

For å gjøre denne prosessen enklere for utviklere har CEDR publisert en veiledning som du finner her. Den beskriver hvordan du kan forberede deg til megling, og hva du bør ta med i skriftlige sakssammendrag som vanligvis sendes inn til megleren og utveksles før meglingen. Resultatet fra megling er ikke bindende for verken utvikleren eller Google, og det påvirker ikke utviklerens mulighet til å følge opp klagen i henhold til gjeldende lov og rett.

H. Dette skjer hvis du forlater Google Play

Utviklere kan si opp utviklerkontoen sin i Play-konsollen ved å

1. oppheve publiseringen av alt av programvare, innhold, digitalt materiale og andre varer og tjenester utvikleren har gjort tilgjengelig i Play-konsollen
  2. slutte å bruke Play-konsollen og annen relevant utviklerlegitimasjon

Utviklere kan finne mer informasjon om hvordan de sier opp utviklerkontoen sin i Play-konsollen i del 10 av distribusjonsavtalen for utviklere.