Algemene toegangsvoorwaarden voor Google Play in de EER

In reactie op de Verordening digitale markten (Digital Markets Act, DMA) worden op deze pagina de algemene toegangsvoorwaarden van Google Play beschreven voor ontwikkelaars die apps aanbieden aan gebruikers in de Europese Economische Ruimte (EER). De algemene toegangsvoorwaarden van Google Play kunnen verschillen op basis van waar ontwikkelaars apps aanbieden aan gebruikers buiten de EER.

A. Aan de slag als Google Play-ontwikkelaar

Ontwikkelaars kunnen zich via deze stappen snel en eenvoudig aanmelden voor Google Play:

1. Zich met hun Google-account aanmelden voor een Play Console-ontwikkelaarsaccount.
  2. De Distributieovereenkomst voor ontwikkelaars (DDA) en de Servicevoorwaarden van de Play Console accepteren.
  3. De eenmalige registratiekosten van $ 25 betalen.
  4. Kiezen uit een organisatorisch of persoonlijk account.
  5. Hun identiteitsgegevens als ontwikkelaar laten verifiëren.
  6. Als een ontwikkelaar kiest voor een persoonlijk account, moet dit voldoen aan de testvereisten voordat de app beschikbaar wordt gemaakt op Google Play.

B. De service van Google Play als partner voor de volledige levenscyclus

Google Play ondersteunt apps gedurende de hele levenscyclus, zodat ontwikkelaars hun apps kunnen bouwen, laten groeien en er optimaal inkomsten mee kunnen genereren. De levenscyclussupport van Google Play omvat een reeks functies, waaronder:

I. Een vertrouwde omgeving die gebruikers en ontwikkelaars beschermt

Het internet kan een uitdagende omgeving zijn voor consumenten en niet alle apps en online platforms zijn gegarandeerd veilig. Google Play investeert doorlopend in geavanceerde beveiligingssystemen om gebruikers en ontwikkelaars te beschermen tegen nieuwe en opkomende dreigingen. Zo krijgen gebruikers het vertrouwen dat ze nodig hebben om apps van ontwikkelaars te downloaden, te updaten en er transacties mee uit te voeren, en worden ontwikkelaars beschermd tegen bedrog.

Het beveiligingsframework van Google Play beoordeelt alle nieuwe apps en app-updates op uiteenlopende risico's, zoals malware, ongepaste content, bedrieglijke technieken en nagemaakte of illegale producten (piraterij). Ons beoordelingsproces is gebaseerd op een combinatie van beoordeling door een medewerker, machinelearning-processen en geavanceerde geautomatiseerde beoordelingstools. Google Play beoordeelt elke dag duizenden nieuwe apps en app-updates op deze manier en investeert aanzienlijk in een wereldwijd reviewteam zodat Google Play alle nieuwe en geüpdatete apps kan beoordelen. Dankzij de beveiligingsmaatregelen van Google Play kreeg Google Play in 2022 het volgende voor elkaar:

• Er werden bedrieglijke en misbruikmakende transacties voorkomen ter waarde van meer dan $ 2 miljard.
  • Er werd voorkomen dat 1,4 miljoen apps die het beleid schenden, werden gepubliceerd op Google Play.
  • Er zijn 173.000 schadelijke ontwikkelaarsaccounts geblokkeerd.
  • Ontwikkelaars werden geholpen om ongeveer 500.000 beveiligingsproblemen op te lossen die van invloed waren op ongeveer 300.000 apps, met een gecombineerde installatiebasis van ongeveer 250 miljard installaties.

II. Ontwikkelaarstools om apps te testen, te ontwikkelen en te optimaliseren

We willen dat ontwikkelaars vanaf het begin succesvol zijn. Daarom biedt Google Play handleidingen, casestudy's en trainingsmodules voor alle ervaringsniveaus via de Google Play Academy. Deze hulpbronnen omvatten alles van de basisprincipes van app-ontwikkeling tot marketing- en inkomstenstrategieën.

Met de test- en buildfuncties van Google Play kunnen ontwikkelaars apps van hoge kwaliteit ontwerpen en testen voordat ze worden uitgebracht. Ontwikkelaars kunnen de prestaties van hun builds evalueren via verschillende Google Play-functies, zoals crashrapportage, prestatietools en beveiligingstests. Ontwikkelaars kunnen hun builds ook distribueren naar vertrouwde reviewers en speciale pre-lanceringsrapporten van Google Play krijgen om voor een vliegende start voor hun apps te zorgen.  Apps die de testtools van Google Play gebruiken, hebben gemiddeld 3 keer zoveel app-installaties en gebruikersengagement als apps die dat niet doen.

Onze tools ondersteunen niet alleen ontwikkelaars bij het bouwen van hun apps. Ontwikkelaars kunnen de optimalisatietools van Google Play ook gebruiken om hun apps gedurende de hele levenscyclus te verbeteren. Enkele voorbeelden van deze tools zijn Android Performance Tuner van Google Play, App-vitaliteit, de Google Play Developer Reporting API en Play Asset Delivery.

III. Infrastructuur om apps te distribueren, te updaten en opnieuw te installeren

Google Play biedt geavanceerde technische infrastructuur voor een groot aantal apparaten. Gebruikers kunnen dus makkelijk en betrouwbaar apps downloaden, app-updates krijgen en apps opnieuw installeren als ze van apparaat veranderen. Dankzij de schaalbare infrastructuur van Google Play kunnen ontwikkelaars hun apps met een paar klikken updaten, zodat gebruikers overal ter wereld nieuwe app-content kunnen krijgen. Google Play voert meer dan 24 miljard afzonderlijke updates per week uit en de 150.000 servers verwerken 2,4 miljoen query's per seconde om te voldoen aan de unieke vraag om digitale content aan miljarden apparaten te leveren.

IV. Tools om gebruikers te werven en de doelgroep te vergroten

Google Play biedt verschillende tools om apps te vinden en te rangschikken, zodat gebruikers apps kunnen ontdekken. We bieden ook tools die speciaal zijn ontworpen om ontwikkelaars te helpen nieuwe gebruikers te werven. Deze omvatten pre-registratietools om de vraag naar een app te stimuleren voordat deze wordt gelanceerd, promotiecontent zodat ontwikkelaars content kunnen promoten bij gebruikers buiten hun app, vertaalservices zodat apps een wereldwijd publiek in hun voorkeurstaal kunnen bereiken en statistiektools waarmee ontwikkelaars hun prestaties kunnen vergelijken met vergelijkbare apps.

V. Tools om gebruikers te betrekken, opnieuw te betrekken en te behouden

Play biedt een reeks functies die gebruikersengagement en re-engagement ondersteunen, zoals aangepaste winkelvermeldingen om inactieve gebruikers te targeten, pushmeldingen om gebruikers (opnieuw) te betrekken en training op maat over hoe je gebruikersengagement een boost geeft.

C. Onze servicekosten

Google Play brengt servicekosten in rekening die de doorlopende waarde weerspiegelen die we bieden.

We brengen ontwikkelaars een percentage in rekening voor betaalde app-downloads en aankopen van digitale in-app content, om de waarde te weerspiegelen die Google Play biedt in het bredere Google Play-ecosysteem. Ontwikkelaars vinden meer informatie over onze kosten in ons Betalingsbeleid.

Het transactiegebaseerde model van Google Play houdt in dat we onze servicekosten alleen in rekening brengen als een ontwikkelaar op Google Play digitale artikelen en services in apps verkoopt. Zo verdienen we alleen geld als onze ontwikkelaars dat ook doen.

Ons op transacties gebaseerde kostenmodel is ontworpen om ontwikkelaars de flexibiliteit te geven om het gewenste bedrijfsmodel te kiezen. Dit doen we door:

• ontwikkelaars toe te staan om gratis content aan te bieden in hun app zonder Google Play-kosten te betalen,
  • ontwikkelaars te stimuleren om naast betaalde content ook gratis content aan te bieden in hun app (het freemium-model), zodat ze gebruikers kosteloos kunnen werven en aanspreken met gratis content,
  • de kosten vooraf voor ontwikkelaars te verminderen, doordat Google Play de servicekosten pas in rekening brengt nadat een ontwikkelaar een digitale aankoop heeft afgerond.

In de onderstaande tabel staan de servicekosten van Google Play, die zeer laag zijn in vergelijking met de beschikbare opties in grote appstores. Ontwikkelaars kunnen hier meer informatie over onze servicekosten vinden.

Google Play-servicekosten
Transactietype Servicekosten
Betaalde downloads en in-app aankopen
  • 15% voor de eerste $ 1 miljoen aan opbrengst die de ontwikkelaar dat jaar wereldwijd verdient, mits die is ingeschreven voor het programma met 15% servicekosten
  • 30% voor inkomsten van meer dan $ 1 miljoen die de ontwikkelaar elk jaar wereldwijd verdient (als de ontwikkelaar is ingeschreven voor het programma voor 15%) of 30% over alle opbrengsten (als de ontwikkelaar niet is ingeschreven)
Abonnementen 15% voor abonnementsproducten waarvoor gebruikers doorlopend betalen
Andere transacties 15% of lager voor in aanmerking komende ontwikkelaars die zich kwalificeren op basis van programma's zoals het Media Experience-programma voor Google Play

Zoals uitgelegd in artikel E en F hieronder, zijn aangepaste kostenmodellen van toepassing voor ontwikkelaars die hun transacties afronden via een alternatief factureringssysteem of die het programma voor externe aanbiedingen gebruiken.

D. Ons beleid

Het beleid van Google Play beschermt gebruikers en ontwikkelaars en behoudt de hoge kwaliteit van de Google Play-omgeving.

Het beleid van Google Play is van toepassing op alle apps, inclusief die van Google. Je vindt het beleid van Google Play in de DDA (Distributieovereenkomst voor ontwikkelaars) van Google Play. In de DDA wordt de contractuele relatie tussen ontwikkelaars en Google uiteengezet met betrekking tot het gebruik van Google Play om producten te distribueren. De DDA omvat verschillend Programmabeleid voor ontwikkelaars. Ga naar het Beleidscentrum voor ontwikkelaars voor meer informatie over het Programmabeleid voor ontwikkelaars. De DDA en het Programmabeleid voor ontwikkelaars zijn wereldwijd van toepassing. Ontwikkelaars moeten zorgen dat hun apps voldoen aan de DDA en het Programmabeleid voor ontwikkelaars in alle jurisdicties waarin ze apps distribueren.

Voor ontwikkelaars die de EER-specifieke programma's aanbieden die worden beschreven in artikel E hieronder, zijn er aanvullende voorwaarden van toepassing. Ontwikkelaars moeten ook zorgen dat apps die onder EER-specifieke programma's vallen, niet worden aangeboden aan gebruikers buiten de EER.

Voldoen aan het beleid van Google Play

Het beleid van Google Play zorgt dat gebruikers worden beschermd tegen schadelijke en uitbuitende content, en dat apps voldoen aan basisvereisten om hun functionaliteit voor gebruikers te garanderen. Het beleid van Google Play is essentieel om de vertrouwde omgeving van Google Play te behouden, die gebruikers het vertrouwen geeft om Google Play-apps te downloaden en er transacties mee uit te voeren.

We maken het voor ontwikkelaars makkelijk om aan het beleid van Google Play te voldoen:

• Ons beleid is geschreven in duidelijke taal en is online vrij beschikbaar.
  • Ontwikkelaars krijgen voldoende informatie voordat nieuwe beleidsregels worden geïntroduceerd of bestaand beleid wordt geüpdatet met nieuwe vereisten.
  • Google Play biedt een beleidsstatustracker voor hun apps, waarmee ontwikkelaars kunnen beheren of ze voldoen aan nieuw en bestaand Google Play-beleid.

Ontwikkelaars kunnen voor informatie over hoe je aan het Google Play-beleid kunt voldoen hier terecht en in de Google Play Academy, die gratis trainingscursussen biedt over naleving van het beleid van Google Play.

E. Betalingen op jouw manier beheren

Ontwikkelaars kunnen kiezen of ze in-app aankopen willen laten afronden via het factureringssysteem van Google of via een alternatieve factureringsprovider.

Google Play biedt ontwikkelaars de flexibiliteit om in-app aankopen te laten afronden via het factureringssysteem van Google Play of via hun eigen factureringssysteem. Voor transacties die plaatsvinden in een Google Play-app maar afhankelijk zijn van een alternatief factureringssysteem, zijn dezelfde Play-services van toepassing als op andere in-app aankopen, met uitzondering van factureringsservices. Op deze transacties zijn daarom de Google Play-servicekosten min een correctie van toepassing.

Ontwikkelaars kunnen transacties laten afronden via een alternatief factureringssysteem door zich in te schrijven voor een of meer van de volgende programma's:

• Het factureringsprogramma op basis van gebruikerskeuze van Google Play, waarmee ontwikkelaars hun gebruikers de keuze kunnen bieden tussen hun transacties afronden via het factureringssysteem van Google Play of via een alternatief factureringssysteem. Als een gebruiker ervoor kiest een transactie uit te voeren via een alternatief factureringssysteem bij facturering op basis van gebruikerskeuze, moeten ontwikkelaars de standaard servicekosten min een aanpassing van 4 procentpunten betalen. Als een gebruiker ervoor kiest het factureringssysteem van Google Play te gebruiken om een transactie met facturering op basis van gebruikerskeuze af te ronden, zijn de standaard servicekosten van toepassing, zonder aanpassingen. Lees dit Helpcentrum-artikel voor meer informatie over het programma voor facturering op basis van gebruikerskeuze.
  • Het EER-programma van Google Play, waarmee ontwikkelaars hun gebruikers alleen een alternatief factureringssysteem kunnen aanbieden, zonder ook het factureringssysteem van Google Play aan te bieden. Voor transacties die worden uitgevoerd via een alternatief factureringssysteem in het EER-programma gelden de standaard servicekosten min een correctie van 3 procentpunten. Lees dit Helpcentrum-artikel voor meer informatie over het EER-programma.

Ontwikkelaars moeten voldoen aan de voorwaarden van deze programma's. Specifiek moeten ontwikkelaars de API's van het programma gebruiken om transacties die via deze programma's zijn afgerond nauwkeurig te melden en voldoen aan de relevante vereisten voor de gebruikerservaring om te zorgen dat gebruikers niet worden misleid of blootgesteld aan onveilige of illegale content.

F. Transacties op verschillende platforms promoten en afronden

Het staat ontwikkelaars vrij om externe aanbiedingen te promoten en contracten hiervoor af te sluiten.

Ontwikkelaars hebben verschillende opties om onder hun Google Play-gebruikers content te promoten die buiten hun app kan worden gekocht (zoals de eigen webwinkels van de ontwikkelaar).

Ontwikkelaars kunnen via e-mails of tekstberichten contact opnemen met hun Google Play-gebruikers met promoties via kanalen buiten Google Play. Ontwikkelaars kunnen ook aanbiedingen promoten in hun Google Play-apps, bijvoorbeeld via outlinks. Google Play biedt een programma voor externe aanbiedingen om dit soort in-app promoties mogelijk te maken, zoals hieronder beschreven.

Google Play voorkomt niet dat gebruikers buiten hun apps contracten sluiten als gevolg van deze promoties. Ook kunnen gebruikers content die ze buiten de app hebben gekocht in Google Play-apps gebruiken.

Via het programma voor externe aanbiedingen van Google Play kunnen ontwikkelaars promotieberichten en hyperlinks voor externe aanbiedingen op hun sites in hun Google Play-apps tonen, zodat gebruikers een contract kunnen afsluiten voor die aanbiedingen. Ontwikkelaars in het programma voor externe aanbiedingen met in-app promoties die gebruikers naar een locatie buiten de app leiden, moeten maatregelen implementeren om gebruikers te informeren dat ze buiten de app transacties uitvoeren, zonder de beveiliging en veiligheid die Play biedt. De relevante vereisten zijn hier gepubliceerd.

Voor ontwikkelaars die zijn aangemeld voor het programma voor externe aanbiedingen, past Google Play een nieuw kostenmodel toe voor gebruikersaankopen die zijn gekoppeld aan een Play-app, maar buiten de app worden afgerond. Onder dit model brengt Google Play 2 afzonderlijke kosten in rekening:

• 'Initiële acquisitiekosten' (DMA, Overweging 40) die worden berekend als een opbrengstenaandeel op basis van aankopen via een Play-app die buiten de app worden afgerond. De kosten zijn beperkt tot een periode van 2 jaar en bedragen 5% voor abonnementen die automatisch worden verlengd en 10% voor andere aanbiedingen die in de app kunnen worden gebruikt.
  • Aparte kosten voor de lopende services die Google Play biedt, zoals beveiligingsservices, app-updates en support voor het genereren van inkomsten. Google Play brengt deze kosten in rekening voor de duur van de lopende services. Ontwikkelaars kunnen zich na de eerste acquisitieperiode van 2 jaar afmelden voor doorlopende services van Google Play, onder voorbehoud van instemming van gebruikers en de mogelijkheid om zich hiervoor af te melden. Als ontwikkelaars zich afmelden, worden de kosten beëindigd. De kosten bedragen 7% voor abonnementen die automatisch worden verlengd en 17% voor andere aanbiedingen die in de app kunnen worden gebruikt.

Lees dit Helpcentrum-artikel voor meer informatie over het programma voor externe aanbiedingen.

G. Bezwaren en bemiddeling

Bezwaren

Als een ontwikkelaar van mening is dat we ons beleid ten onrechte hebben toegepast op een app, kan een ontwikkelaar onze handhavingsmaatregel betwisten via het interne bezwaarproces van Google Play. Google Play herstelt de app van een ontwikkelaar als er onterecht een handhavingsmaatregel is genomen. Als ontwikkelaars een bezwaar willen indienen, kunnen ze op de link klikken in de informatiemail die ze van Google hebben gekregen of dit formulier invullen en indienen.

Ontwikkelaars kunnen de handhavingsmaatregel van Google Play ook ongedaan maken door het probleem met een app op te lossen en een versie van hun app in te dienen die wel aan het beleid voldoet. In dit Helpcentrum-artikel vind je meer informatie over hoe je een app opnieuw indient.

Bemiddeling

Als een geschil met betrekking tot de toepassing van het beleid van Google Play op apps die via Google Play aan gebruikers in de EER worden aangeboden, niet wordt opgelost via de interne bezwaarprocedure van Google, heeft de ontwikkelaar ook de mogelijkheid om het geschil op te lossen via onafhankelijke bemiddeling door het Centre for Effective Dispute Resolution (CEDR). Bemiddeling is een flexibel, vertrouwelijk en onpartijdig proces dat wordt uitgevoerd zonder afbreuk te doen aan de rechtspositie van een partij, waarbij een neutrale derde als bemiddelaar de partijen in het geschil helpt bij de onderhandeling tot een wederzijds acceptabele oplossing te brengen.

Behalve indien wettelijk vereist, is bemiddeling vrijwillig en zijn de ontwikkelaar en Google niet verplicht te bemiddelen in een geschil.

Ontwikkelaars kunnen via dit formulier een aanvraag indienen om te bemiddelen bij een geschil. Als de ontwikkelaar en Google akkoord gaan met bemiddeling, betaalt Google de bemiddeling, maar is de ontwikkelaar verantwoordelijk voor alle andere kosten voor deelname aan en voorbereiding op de bemiddeling, waaronder juridische kosten.

Het CEDR heeft hier richtlijnen gepubliceerd voor hoe je je kunt voorbereiden op bemiddeling en wat je moet opnemen in schriftelijke zaaksamenvattingen die meestal aan de bemiddelaar worden verstrekt en voorafgaand aan de bemiddeling worden uitgewisseld. Het resultaat van bemiddeling is niet bindend voor de ontwikkelaar of Google en heeft geen invloed op de mogelijkheid van de ontwikkelaar om de klacht in te dienen op grond van toepasselijke wetgeving.

H. Google Play verlaten

Ontwikkelaars kunnen hun Play Console-ontwikkelaarsaccount op deze manieren beëindigen:

1. De publicatie van software, content, digitaal materiaal en andere items en services die de app beschikbaar heeft gemaakt in de Play Console, ongedaan maken
  2. Stoppen met hun gebruik van Play Console en andere relevante inloggegevens voor ontwikkelaars

Voor meer informatie over de beëindiging van hun Play Console-ontwikkelaarsaccount kunnen ontwikkelaars naar Artikel 10 van de DDA gaan.