Google Playn yleiset pääsyehdot ETA-alueella

Tällä sivulla kerrotaan digimarkkinasäädöksen (DMA) mukaisesti Google Playn yleiset pääsyehdot kehittäjille, jotka tarjoavat sovelluksia Euroopan talousalueella (ETA) oleville käyttäjille. Google Playn yleiset pääsyehdot voivat olla erilaiset kehittäjille, jotka tarjoavat sovelluksia ETA-alueen ulkopuolella oleville käyttäjille.

A. Aloittaminen Google Play ‐kehittäjänä

Kehittäjät voivat rekisteröityä Google Playhin nopeasti ja helposti näin:

1. Rekisteröimällä Play Console ‐kehittäjätilin Google-tilin avulla.
  2. Hyväksymällä Kehittäjien jakelusopimuksen (DDA) ja Play Consolen käyttöehdot
  3. Maksamalla 25 $:n rekisteröitymismaksun.
  4. Valitseminen organisaation tai henkilökohtaisen tilin.
  5. Vahvistamalla kehittäjän henkilöllisyystiedot.
  6. Jos kehittäjä valitsee henkilökohtaisen tilin, hänen on täytettävä testausvaatimukset ennen kuin sovellus tulee saataville Google Playhin.

B. Google Playn palvelu koko elinkaaren mittaisena kumppanina

Google Play tukee sovelluksia niiden koko elinkaaren ajan, jotta kehittäjät voivat kehittää, kasvattaa ja kaupallistaa sovelluksia mahdollisimman tehokkaasti. Google Playn elinkaaren mittainen tuki kattaa esimerkiksi seuraavat ominaisuudet:

I. Luotettava ympäristö, jossa käyttäjät ja kehittäjät pysyvät turvassa

Internet voi olla kuluttajille pelottava paikka, eikä kaikkia sovelluksia ja verkkoalustoja välttämättä voida taata turvallisiksi. Google Play panostaa jatkuvasti maailmanluokan tietoturvajärjestelmiinsä varmistaakseen, että käyttäjät ja kehittäjät ovat suojassa uusilta ja kehittyviltä uhilta. Näin käyttäjät voivat luottavaisin mielin ladata, päivittää ja ostaa kehittäjien sovelluksia ja kehittäjiä suojataan petoksilta.

Google Playn tietoturvakehys varmistaa, että kaikki uudet sovellukset ja sovelluspäivitykset tarkastetaan useiden riskien (esimerkiksi haittaohjelmien, sopimattoman sisällön, vilpillisten tekniikoiden, väärennösten ja piratismin varalta) varalta. Tarkastusprosessissamme hyödynnetään sekä ihmisten tekemiä tarkastuksia, koneoppimisprosesseja että kehittyneitä automaattisia tarkastustyökaluja. Google Play tarkastaa tällä tavalla tuhansia uusia sovelluksia ja sovelluspäivityksiä joka päivä ja panostaa merkittävästi maailmanlaajuiseen tarkistustiimiin varmistaakseen, että Google Play pystyy arvioimaan kaikki uudet ja päivitetyt sovellukset. Tietoturvatoimien seurauksena Google Play teki vuonna 2022 seuraavaa:

• Esti yli kahden miljardin dollarin arvosta vilpillisiä ja väärinkäyttöön liittyviä maksutapahtumia
  • Esti 1,4 miljoonan käytäntöjä rikkovan sovelluksen julkaisun Google Playssa
  • Esti 173 000 haitallista kehittäjätiliä
  • Auttoi kehittäjiä korjaamaan noin 500 000 tietoturvaheikkoutta, jotka vaikuttavat noin 300 000 sovellukseen, joilla oli yhteensä noin 250 miljardia asennusta.

II. Kehittäjätyökaluja sovellusten testaukseen, kehittämiseen ja optimointiin

Haluamme kehittäjien menestyvän alusta alkaen. Tässä auttaakseen Google Play tarjoaa oppaita, tapaustutkimuksia ja koulutusmoduuleja kaikille kokemustasoille Google Play Academyssa. Näissä materiaaleissa käsitellään kaikkea sovelluskehityksen perusteista markkinointi- ja kaupallistamisstrategioihin.

Google Playn testi- ja koontiversio-ominaisuuksien avulla kehittäjät voivat luoda laadukkaita sovelluksia ja testata niitä ennen julkaisua. Kehittäjät voivat arvioida koontiversioidensa toimivuutta Google Playn ominaisuuksien, esimerkiksi virheraportoinnin, suorituskykytyökalujen ja tietoturvatestauksen, avulla. Kehittäjät voivat myös jaella koontiversioitaan luotetuille tarkastajille ja saada Google Playsta yksilöllisiä julkaisua edeltäviä raportteja, jotta sovellusten toimivuus voidaan varmistaa alusta asti.  Itse asiassa Google Playn testaustyökaluja käyttävien sovellusten asennusmäärä ja käyttäjien aktivoituminen on kolminkertainen verrattuna sovelluksiin, jotka eivät käytä työkaluja.

Työkalumme eivät pelkästään tue kehittäjiä sovellusten kehittämisessä, vaan kehittäjät voivat käyttää Google Playn optimointityökaluja parantaakseen sovelluksiaan jatkuvasti koko niiden elinkaaren ajan. Tällaisia työkaluja ovat esimerkiksi Google Playn Android Performance Tuner, Android Vitals, Google Play Developer Reporting API ja Play Asset Delivery.

III. Infrastruktuuri sovellusten jakeluun, päivittämiseen ja uudelleenasennukseen

Google Play tarjoaa huipputason teknisen infrastruktuurin laajalle laitevalikoimalle, jotta käyttäjät voivat helposti ja luotettavasti ladata sovelluksia, saada sovelluspäivityksiä ja asentaa sovelluksia uudelleen, kun he vaihtavat laitetta. Google Playn skaalautuvan infrastruktuurin avulla kehittäjät voivat päivittää sovelluksensa muutamalla klikkauksella, ja käyttäjät kaikkialla maailmassa saavat uuden sovellussisällön. Google Play tekee viikossa yli 24 miljardia yksittäistä päivitystä, ja sen 150 000 palvelinta käsittelee 2,4 miljoonaa kyselyä sekunnissa vastatakseen ainutlaatuisiin vaatimuksiin, jotka koskevat digitaalisen sisällön tarjoamista miljardeille laitteille.

IV. Työkalut käyttäjien hankintaan ja yleisön kasvattamiseen

Google Play tarjoaa monia sovellusten löydettävyys- ja sijoitustyökaluja, joiden avulla käyttäjät voivat löytää sovelluksia. Tarjoamme myös työkaluja, jotka on suunniteltu erityisesti uusien käyttäjien hankkimiseen. Tällaisia ovat esimerkiksi ennakkorekisteröitymistyökalut, joiden avulla sovelluksen kysyntää voi kasvattaa ennen sen julkaisua, mainossisältö, jolla kehittäjät voivat mainostaa sisältöä käyttäjille sovelluksen ulkopuolella, käännöspalvelut, jotta sovellukset voivat tavoittaa maailmanlaajuisen yleisön sen haluamalla kielellä, ja tilastotyökalut, joiden avulla kehittäjät voivat arvioida suoriutumistaan samankaltaisiin sovelluksiin verrattuna.

V. Työkalut käyttäjien aktivointiin, uudelleenaktivointiin ja säilyttämiseen

Play tarjoaa monia ominaisuuksia, jotka tukevat käyttäjien aktivoitumista ja uudelleenaktivointia. Näitä ovat esimerkiksi yksilöidyt tietosivut, joita voi kohdistaa ei-aktiivisille käyttäjille, push-ilmoitukset käyttäjien aktivointiin ja uudelleenaktivointiin sekä personoitu koulutus käyttäjien aktivoinnin tehostamiseen.

C. Palvelumaksumme

Google Play veloittaa palvelumaksun, joka kuvastaa tarjoamaamme jatkuvaa lisäarvoa.

Veloitamme kehittäjiltä maksullisten sovellusten latauksista ja sovelluksen sisäisen digitaalisen sisällön ostoksista prosenttiosuuden, joka kuvastaa Google Playn laajemmassa ekosysteemissä tarjoamaa arvoa. Kehittäjät saavat lisätietoa maksuista maksukäytännöstä.

Google Playn maksutapahtumiin perustuva veloitusmalli tarkoittaa, että veloitamme palvelumaksun vain, kun Google Playssa toimiva kehittäjä myy sovelluksen sisäisiä digitaalisia tuotteita ja palveluita. Näin emme ansaitse rahaa, elleivät kehittäjät ansaitse.

Tapahtumapohjainen veloitusmalli on suunniteltu tarjoamaan kehittäjille joustavuutta liiketoimintamallinsa valitsemiseen seuraavien asioiden perusteella:

• Kehittäjät voivat tarjota sovelluksessaan maksutonta sisältöä ilman Google Play ‐maksuja.
  • Kehittäjiä kannustetaan tarjoamaan sovelluksessa maksutonta sisältöä maksullisen sisällön rinnalla (freemium-malli). Näin kehittäjät voivat hankkia ja aktivoida käyttäjiä maksuttomalla sisällöllä ilman maksuja.
  • Kehittäjien etukäteiskustannukset alenevat, sillä Google Play veloittaa palvelumaksun vasta, kun digitaalinen ostos on tehty.

Alla olevassa taulukossa eritellään Google Playn palvelumaksut, jotka ovat edullisimpien joukossa, kun verrataan suuria sovelluskauppoja. Kehittäjät voivat lukea lisää palvelumaksusta täältä.

Google Play ‐palvelumaksu
Tapahtumatyyppi Palvelumaksu
Maksulliset lataukset ja sovelluksensisäiset ostokset
  • 15 % kehittäjän ensimmäisestä vuoden aikana maailmanlaajuisesti ansaitsemasta miljoonasta dollarista, jos kehittäjä kuuluu 15 %:n palvelumaksutaso-ohjelmaan
  • 30 % kehittäjän ensimmäisen miljoonan dollarin jälkeisistä maailmanlaajuisista tuloista joka vuonna (jos mukana 15 %:n ohjelmassa) tai 30 % kaikista tuloista (jos ei mukana ohjelmassa)
Tilaukset 15 % tilaustuotteista, joista käyttäjät maksavat jatkuvasti
Muut maksutapahtumat Enintään 15 % ohjelmien (esim. Play Media Experience Program) ehdot täyttäville kehittäjille

Kuten alla olevissa osioissa E ja F on selitetty, kehittäjille, jotka suorittavat maksutapahtumat vaihtoehtoisen laskutusjärjestelmän kautta tai jotka käyttävät ulkoisia tarjousohjelmia, käytetään oikaistuja maksumalleja.

D. Käytäntömme

Google Playn käytännöt suojaavat käyttäjiä ja kehittäjiä sekä ylläpitävät Google Playn korkealaatuista ympäristöä

Google Playn käytännöt koskevat tasapuolisesti kaikkia sovelluksia, myös Googlen omia. Google Playn käytännöt on esitelty Google Playn DDA:ssa. DDA:ssa kuvataan kehittäjien ja Googlen välinen sopimussuhde, joka koskee Google Playn käyttöä tuotteiden jakeluun. Kehittäjien jakelusopimus sisältää useita kehittäjien ohjelmakäytäntöjä (DPP). Lisätietoa DPP:istä on Kehittäjien käytäntökeskuksessa. DDA ja DPP:t ovat voimassa maailmanlaajuisesti. Kehittäjien tulee varmistaa, että sovellukset noudattavat DDA:ta ja DPP:itä kaikilla oikeudenkäyttöalueilla, joilla he jakelevat sovelluksia.

Lisäehtoja sovelletaan kehittäjiin, jotka tarjoavat alla osiossa E mainittuja nimenomaan ETA-alueelle tarkoitettuja ohjelmia. Kehittäjien on myös varmistettava, että nimenomaan ETA-alueelle tarkoitettuja ohjelmia ei tarjota ETA-alueen ulkopuolisille käyttäjille.

Google Playn käytäntöjen noudattaminen

Google Playn käytännöillä varmistetaan, että käyttäjiä suojataan haitalliselta ja hyväksikäyttöön liittyvältä sisällöltä ja että sovellukset täyttävät toimivuuden perusvaatimukset. Google Playn käytännöt ovat tärkeitä Google Playn luotetun ympäristön ylläpitämisen kannalta, jotta käyttäjät voivat luottavaisin mielin ladata Google Playn sovelluksia ja tehdä niissä maksutapahtumia.

Näin teemme Google Playn käytäntöjen noudattamisesta helppoa kehittäjille:

• Käytännöt on kirjoitettu selkeällä kielellä, ja ne ovat saatavilla maksutta verkossa.
  • Kehittäjille ilmoitetaan uusien käytäntöjen julkaisemisesta tai aiempien käytäntöjen päivittämisestä uusilla vaatimuksilla etukäteen.
  • Google Play tarjoaa sovelluksilleen Käytännön status ‑seurannan, jonka avulla kehittäjät voivat varmistaa, että he noudattavat uusia ja nykyisiä Google Playn käytäntöjä.

Kehittäjät löytävät Google Playn käytäntöjen noudattamiseen liittyviä koulutusmateriaaleja täältä ja Google Play Academysta, jossa on maksuttomia Google Playn käytäntöjen noudattamista käsitteleviä kursseja.

E. Hallitse maksuja omalla tavallasi

Kehittäjät voivat valita, suoritetaanko sovelluksensisäiset ostokset Googlen laskutusjärjestelmän vai vaihtoehtoisen laskutuspalveluntarjoajan kautta.

Google Play tarjoaa kehittäjille joustavan tavan valita, suoritetaanko sovelluksensisäiset ostokset Google Playn laskutusjärjestelmän vai kehittäjän oman laskutusjärjestelmän kautta. Google Play ‐sovelluksessa tapahtuvat maksutapahtumat, joissa käytetään vaihtoehtoista laskutusjärjestelmää, hyötyvät samoista Playn palveluista kuin muut sovelluksensisäiset ostokset (lukuun ottamatta laskutuspalveluita). Näistä tapahtumista peritään siis pienempi Google Playn palvelumaksu.

Kehittäjät voivat suorittaa maksutapahtumia vaihtoehtoisen laskutusjärjestelmän kautta rekisteröitymällä yhteen tai useampaan seuraavista ohjelmista:

• Google Playn vaihtoehtoinen laskutustapa ‑ohjelma, jonka avulla kehittäjät voivat tarjota käyttäjille mahdollisuuden valita, haluavatko he suorittaa maksutapahtuman Google Playn laskutusjärjestelmän vai vaihtoehtoisen laskutusjärjestelmän kautta. Jos käyttäjä päättää suorittaa maksutapahtuman vaihtoehtoisen laskutusjärjestelmän kautta, kehittäjien on maksettava normaali palvelumaksu, josta on vähennetty neljän prosenttiyksikön oikaisu. Jos käyttäjä päättää käyttää maksutapahtuman suorittamiseen Google Playn laskutusjärjestelmää, normaalia palvelumaksua sovelletaan ilman oikaisuja. Tästä ohjekeskusartikkelista löytyy lisätietoa vaihtoehtoinen laskutustapa ‑ohjelmasta.
  • Google Playn ETA-ohjelma, joka sallii kehittäjien tarjota käyttäjille vain vaihtoehtoisen laskutusjärjestelmän tarjoamatta myös Google Playn laskutusjärjestelmää. Tapahtumiin, jotka tehdään vaihtoehtoisen laskutusjärjestelmän kautta ETA-ohjelmassa, sovelletaan normaalia palvelumaksua, josta on vähennetty kolmen prosenttiyksikön oikaisu. Löydät lisätietoa ETA-ohjelmasta tästä ohjekeskusartikkelista.

Kehittäjien on noudatettava näiden ohjelmien ehtoja. Kehittäjien on erityisesti käytettävä ohjelmien rajapintoja ohjelmiin kuuluvien maksutapahtumien tarkkaan raportoimiseen ja noudatettava asiaankuuluvia UX-vaatimuksia, joilla varmistetaan, että käyttäjiä ei harhaanjohdeta tai altisteta vaaralliselle tai laittomalle sisällölle.

F. Mainosta maksutapahtumia ja tee niitä eri alustoilla

Kehittäjät voivat vapaasti mainostaa ulkoisia tarjouksia ja tehdä niihin liittyviä sopimuksia.

Kehittäjillä on useita vaihtoehtoja, joiden avulla he voivat mainostaa Google Play ‐käyttäjilleen sisältöä, jota voi ostaa sovelluksen ulkopuolelta (esimerkiksi kehittäjien omista verkkokaupoista).

Kehittäjät voivat vapaasti ottaa yhteyttä Google Playn käyttäjiin ja esitellä tarjouksia Google Playn ulkopuolisten kanavien kautta, esimerkiksi sähköpostitse tai tekstiviesteillä. Kehittäjät voivat myös mainostaa tarjouksia Google Play ‐sovelluksissa, mukaan lukien muualle johtavilla linkeillä. Google Play tarjoaa ulkoisen tarjousohjelman, jonka avulla sovelluksensisäiset mainokset voidaan ottaa käyttöön alla kuvatulla tavalla.

Google Play ei rajoita käyttäjiä tekemästä tällaisesta mainonnasta seuraavia sopimuksia sovellusten ulkopuolella. Käyttäjät voivat käyttää Google Play ‐sovelluksissaan sisältöä, jonka he ovat ostaneet sovelluksen ulkopuolelta.

Google Playn ulkoisten tarjousten ohjelman avulla kehittäjät voivat esittää Google Play ‐sovelluksissaan mainosviestejä ja linkkejä sivustoilleen ulkoisiin tarjouksiin. Käyttäjät voivat sitten tehdä tarjoukseen liittyvän sopimuksen sovelluksen ulkopuolella. Ulkoisten tarjousten ohjelmaan osallistuvien kehittäjien, jotka esimerkiksi vievät käyttäjiä sovelluksen ulkopuolelle sovelluksensisäisillä mainoksilla, täytyy ottaa käyttöön menetelmiä, joiden avulla käyttäjät ymmärtävät suorittavansa maksutapahtumia sovelluksen ulkopuolella ilman Playn tarjoamaa suojausta. Asiaan liittyvät edellytykset julkaistaan täällä

Jos kehittäjä on liittynyt ulkoisten tarjousten ohjelmaan, Google Play soveltaa uutta maksumallia käyttäjien Play-sovellukseen liittyviin ostoksiin, jotka tehdään sovelluksen ulkopuolella. Tässä mallissa Google Play veloittaa kaksi erillistä maksua:

• "Alun hankintamaksu" (DMA, kappale 40), joka lasketaan tulojen jakona Play-sovellukseen liittyvien ja sovelluksen ulkopuolella tehtävien ostosten perusteella. Maksu on rajoitettu kahden vuoden jaksolle, ja se on 5 % automaattisesti uusiutuville tilauksille ja 10 % muille tarjouksille, joita voi käyttää sovelluksessa.
  • Erillinen maksu Google Playn jatkuvasti tarjoamista palveluista, esimerkiksi tietoturvapalveluista, sovelluspäivityksistä ja kaupallistamistuesta. Google Play veloittaa maksun jatkuvien palveluiden keston ajan. Kehittäjät voivat kieltäytyä Google Playn jatkuvien palveluiden vastaanottamisesta alun kahden vuoden hankintajakson jälkeen, kunhan käyttäjät hyväksyvät ja ottavat sen käyttöön.  Kun kieltäytyminen tapahtuu, maksu päättyy. Automaattisesti uusiutuvissa tilauksissa maksun taso on 7 % ja muista sovelluksessa käytettävissä tarjouksissa 17 %.

Lue lisää ulkoisten tarjousten ohjelmasta tästä ohjekeskusartikkelista.

G. Valitukset ja sovittelu

Valitukset

Jos kehittäjä uskoo, että olemme soveltaneet käytäntöjämme sovellukseen virheellisesti, hän voi kiistää seuraamuksen Google Playn sisäisen valitusprosessin kautta. Google Play palauttaa kehittäjän sovelluksen, jos seuraamus virheellinen. Kehittäjä voi tehdä valituksen klikkaamalla Googlelta saamassaan sähköpostissa olevaa linkkiä tai täyttämällä ja lähettämällä tämän lomakkeen

Kehittäjät voivat myös peruuttaa Google Playn seuraamukset korjaamalla sovelluksessa havaitun ongelman ja lähettämällä sovelluksesta käytäntöjen mukaisen version. Tässä ohjekeskusartikkelissa on lisätietoa sovelluksen lähettämisestä uudelleen.

Sovittelu

Jos kiista liittyy Google Playn käytäntöjen soveltamiseen sovelluksiin, joita tarjotaan Google Playn kautta ETA-alueella oleville käyttäjille, eikä sitä ratkaista Googlen sisäisen valitusprosessin kautta, kehittäjä voi ratkaista kiistan myös Centre for Effective Dispute Resolutionin (CEDR) tarjoaman riippumattoman sovittelun kautta. Sovittelu on joustava, luottamuksellinen ja puolueeton prosessi, joka suoritetaan rajoittamatta osapuolen oikeudellista asemaa. Puolueeton kolmannen osapuolen sovittelija auttaa kiistan osapuolia neuvottelemaan molemmille sopivan ratkaisun löytämiseksi.

Ellei laki toisin määrää, sovittelu on vapaaehtoista, eikä kehittäjän tai Googlen ole pakollista sovitella kiistoja.

Kehittäjät voivat pyytää kiistan sovittelua täyttämällä hakemuslomakkeen, joka on saatavilla täällä. Jos kehittäjä ja Google suostuvat sovitteluun, Google maksaa sovittelun, mutta kehittäjä vastaa kaikista muista sovitteluun osallistumiseen ja siihen valmistautumiseen liittyvistä kustannuksista, mukaan lukien oikeudellisista kustannuksista.

CEDR on helpottanut prosessia kehittäjille julkaisemalla täältä löytyvät ohjeet, joissa kerrotaan, miten sovitteluun valmistaudutaan ja mitä kirjallisiin tapausyhteenvetoihin tulee sisällyttää. Yhteenvedot lähetetään sovittelijalle ja toiselle osapuolelle yleensä ennen sovittelua. Sovittelun tulos ei sido kehittäjää tai Googlea, eikä se vaikuta kehittäjän mahdollisuuteen jatkaa valitusprosessia sovellettavien lakien mukaisesti.

H. Google Playsta poistuminen

Kehittäjät voivat lopettaa Play Console ‐kehittäjätilinsä seuraavasti:

1. Perumalla ohjelmistojen, sisällön, digitaalisten materiaalien ja muiden Play Consolessa saataville tuotujen tuotteiden ja palvelujen julkaisun.
  2. Lopettamalla Play Consolen ja muiden asiaankuuluvien kehittäjän kirjautumistietojen käyttämisen.

Kehittäjät löytävät lisätietoja Play Console ‐kehittäjätilin lopettamisesta DDA:n kohdasta 10.