Condicions d'accés generals de Google Play a l'EEE

Com a resposta a la Llei de mercats digitals (DMA), aquesta pàgina defineix les condicions d'accés generals de Google Play per als desenvolupadors que ofereixen aplicacions a usuaris que es troben a l'Espai Econòmic Europeu (EEE). Les condicions d'accés generals de Google Play poden variar si els desenvolupadors ofereixen aplicacions a usuaris que es troben fora de l'EEE.

A. Començar com a desenvolupador de Google Play

Si ets desenvolupador, pots registrar-te a Google Play de manera ràpida i senzilla seguint aquests passos:

1. Registra't per obtenir un compte de desenvolupador de Play Console amb el teu Compte de Google.
  2. Accepta l'acord de distribució per a desenvolupadors (DDA) i les condicions del servei de Play Console.
  3. Paga la quota de registre única de 25 USD.
  4. Tria entre un compte personal o de l'organització.
  5. Verifica la teva informació d'identitat com a desenvolupador.
  6. Si un desenvolupador tria un compte personal, ha de complir els requisits de proves abans de fer que l'aplicació estigui disponible a Google Play.

B. Servei de Google Play com a partner de cicle de vida complet

Google Play admet aplicacions durant tot el cicle de vida, de manera que els desenvolupadors puguin crear-ne, fer-les créixer i monetitzar-les en tot el seu potencial. L'assistència del cicle de vida que ofereix Google Play inclou una sèrie de funcions, com ara:

I. Un entorn de confiança que protegeix els usuaris i els desenvolupadors

Internet pot ser un lloc intimidant per als consumidors, i no es pot garantir que totes les aplicacions i plataformes en línia siguin segures. Google Play inverteix constantment en els seus sistemes de seguretat de primer nivell per garantir que els usuaris i els desenvolupadors estiguin protegits contra amenaces noves i en constant evolució. Això proporciona als usuaris la confiança que necessiten per baixar i actualitzar les aplicacions dels desenvolupadors, així com per fer-hi transaccions, i protegeix els desenvolupadors contra el frau.

En el marc de seguretat de Google Play, s'examinen totes les aplicacions noves i les actualitzacions d'aplicacions per detectar una gran varietat de riscos, com ara programari maliciós, contingut inadequat, tècniques fraudulentes i productes falsos o piratejats. El nostre procés d'anàlisi es basa en una combinació de revisió humana, processos d'aprenentatge automàtic i eines avançades de revisió automàtica. Google Play revisa cada dia milers d'aplicacions noves i d'actualitzacions d'aplicacions d'aquesta manera, i inverteix significativament en un equip de revisió global que li garanteix la possibilitat d'avaluar totes les aplicacions noves i totes les actualitzacions d'aplicacions. El 2022, com a resultat de les mesures de seguretat aplicades, Google Play:

• Va evitar transaccions fraudulentes i abusives per un valor de més de 2.000 milions de dòlars.
  • Va impedir que es publiquessin a Google Play 1,4 milions d'aplicacions que infringien les polítiques.
  • Va bloquejar 173.000 comptes de desenvolupador maliciosos.
  • Va ajudar els desenvolupadors a corregir unes 500.000 vulnerabilitats de seguretat que afectaven aproximadament 300.000 aplicacions amb un parc d'aplicacions instal·lades combinat de prop de 250.000 milions d'instal·lacions.

II. Eines per a desenvolupadors per provar, compilar i optimitzar aplicacions

Volem que els desenvolupadors tinguin èxit des del principi. Per ajudar-los a aconseguir-ho, Google Play proporciona guies i casos pràctics i mòduls de formació per a tots els nivells d'experiència a través de l'Acadèmia de Google Play. Aquests recursos tracten tot tipus de temes, des dels conceptes bàsics del desenvolupament d'aplicacions fins a les estratègies de màrqueting i de monetització.

Les funcions de compilació i prova de Google Play permeten als desenvolupadors compilar aplicacions d'alta qualitat i provar-les abans del seu llançament. Els desenvolupadors poden avaluar el rendiment de les seves compilacions mitjançant una sèrie de funcions de Google Play, com ara informes d'error, eines de rendiment i proves de seguretat. També poden distribuir les compilacions a revisors de confiança i rebre informes de prellançament de Google Play a mida per assegurar-se que les aplicacions comencin a funcionar a bon ritme.  De fet, en les aplicacions en què s'utilitzen eines de proves de Google Play, s'ha detectat de mitjana el triple d'instal·lacions i d'implicació dels usuaris en comparació amb aquelles en què no s'utilitzen.

Les eines d'optimització de Google Play no només ajuden els desenvolupadors a l'hora de compilar les aplicacions, sinó que es poden utilitzar les eines d'optimització per millorar contínuament les aplicacions durant tot el cicle de vida. Aquestes eines de Google Play són, per exemple, Android Performance Tuner, Android vitals, l'API Google Play Developer Reporting i Play Asset Delivery.

III. Infraestructura per distribuir, actualitzar i tornar a instal·lar les aplicacions

Google Play proporciona una infraestructura tècnica innovadora en una gran varietat de dispositius, perquè els usuaris puguin baixar aplicacions, rebre'n actualitzacions i tornar a instal·lar-les de manera fàcil i fiable si canvien de dispositiu. La infraestructura escalable de Google Play permet als desenvolupadors actualitzar les seves aplicacions amb només uns quants clics, de manera que els usuaris puguin rebre contingut nou de les aplicacions independentment del lloc del món en què es trobin. Google Play duu a terme més de 24.000 milions d'actualitzacions individuals a la setmana, i els seus 150.000 servidors processen 2,4 milions de consultes per segon a fi de satisfer les necessitats úniques de difusió de contingut digital per a milers de milions de dispositius.

IV. Eines per adquirir usuaris i fer créixer el públic

Google Play proporciona una sèrie d'eines de descobriment i classificació d'aplicacions perquè els usuaris puguin conèixer noves aplicacions. També proporcionem eines dissenyades específicament per ajudar els desenvolupadors a adquirir usuaris nous, com ara eines de preregistre per augmentar la demanda d'aplicacions abans del llançament, contingut promocional perquè els desenvolupadors puguin promocionar contingut entre els usuaris fora de l'aplicació, serveis de traducció per fer arribar les aplicacions a un públic internacional en l'idioma que prefereixin i eines d'estadístiques que permeten als desenvolupadors avaluar el seu rendiment en comparació amb el d'aplicacions semblants.

V. Eines per fomentar la implicació, la reimplicació i la retenció dels usuaris

Play proporciona una sèrie de funcions que permeten la implicació i la reimplicació dels usuaris, com ara fitxes de Play Store personalitzades que es poden orientar a usuaris inactius, notificacions automàtiques per implicar i reimplicar els usuaris i formació personalitzada sobre com es pot potenciar la implicació dels usuaris.

C. La nostra taxa de servei

Google Play cobra una taxa de servei que reflecteix el valor continu que oferim.

Per reflectir el valor que Google Play proporciona al seu ampli ecosistema, cobrem una comissió percentual als desenvolupadors per les baixades d'aplicacions de pagament i per les compres de contingut digital des de les aplicacions. Els desenvolupadors poden obtenir més informació sobre les nostres comissions a la política de pagaments.

Amb el model de cobrament basat en transaccions de Google Play, només cobrem la taxa de servei quan un desenvolupador de Google Play ven productes i serveis digitals integrats en aplicacions. Per tant, no fem diners tret que els nostres desenvolupadors també en facin.

El nostre model de cobrament basat en transaccions està dissenyat per donar als desenvolupadors la flexibilitat de triar el seu model de negoci preferit mitjançant aquestes vies:

• Permetem que els desenvolupadors ofereixin contingut gratuït a la seva aplicació sense incórrer en comissions a Google Play.
  • Fomentem que els desenvolupadors ofereixin contingut gratuït, a més de contingut de pagament, a les seves aplicacions (el model de semipagament). Això els permet adquirir usuaris i implicar-los amb contingut gratuït sense incórrer en cap comissió.
  • Reduïm els costos inicials per als desenvolupadors, ja que Google Play només els cobra la taxa de servei quan es completa una compra digital.

A la taula següent es descriuen les taxes de servei de Google Play, que són de les més baixes disponibles a les principals botigues d'aplicacions. Els desenvolupadors poden obtenir més informació sobre la nostra taxa de servei aquí.

Taxa de servei de Google Play
Tipus de transacció Taxa de servei
Baixades de pagament i compres des de l'aplicació
  • Un 15 % pel primer milió de dòlars d'ingressos que el desenvolupador hagi obtingut en tot el món aquell any (si està inscrit al programa de la taxa de servei del 15 % per nivells).
  • Un 30 % pels guanys que superin el milió de dòlars d'ingressos que el desenvolupador obtingui cada any en tot el món (si està inscrit al programa del 15 %) o bé un 30 % per tots els ingressos (si no hi està inscrit).
Subscripcions Un 15 % pels productes de subscripció que els usuaris paguen de manera continuada.
Altres transaccions Un 15% o menys per als desenvolupadors aptes que compleixin els requisits de programes com Play Media Experience

Tal com s'explica a les seccions E i F que hi ha més avall, en el cas dels desenvolupadors que completin les transaccions mitjançant un sistema de facturació alternatiu o que utilitzin un programa d'ofertes externes, s'aplicaran models de tarifa ajustats.

D. Les nostres polítiques

Les polítiques de Google Play protegeixen els usuaris i els desenvolupadors, i mantenen un entorn d'alta qualitat a Google Play.

Les polítiques de Google Play s'apliquen d'igual manera a totes les aplicacions, incloses les pròpies de Google. Les polítiques de Google Play es defineixen al DDA de Google Play, que estableix la relació contractual entre els desenvolupadors i Google pel que fa a l'ús de Google Play per distribuir productes. El DDA incorpora diverses polítiques del programa per a desenvolupadors (DPP), sobre les quals pots trobar més informació al Centre de polítiques per a desenvolupadors. El DDA i les DPP s'apliquen arreu del món. Els desenvolupadors s'han d'assegurar que les seves aplicacions compleixen el DDA i les DPP en totes les jurisdiccions on distribueixen aplicacions.

En el cas dels desenvolupadors que ofereixen els programes específics de l'EEE que es descriuen a la secció E més avall, s'apliquen condicions addicionals. Els desenvolupadors també han de garantir que les aplicacions subjectes a programes específics de l'EEE no s'ofereixin als usuaris de fora de l'EEE.

Complir les polítiques de Google Play

Les polítiques de Google Play garanteixen que els usuaris estiguin protegits davant de contingut maliciós, perjudicial i abusiu, i que les aplicacions compleixin els requisits bàsics que n'assegurin la funcionalitat als usuaris. Les polítiques de Google Play són essencials per mantenir un entorn de confiança a la plataforma, la qual cosa ofereix als usuaris la tranquil·litat de baixar-ne aplicacions i fer-hi transaccions.

Facilitem que els desenvolupadors puguin complir les polítiques de Google Play:

• Les nostres polítiques estan redactades en un llenguatge senzill i es poden consultar lliurement en línia.
  • Els desenvolupadors rebran l'avís pertinent abans d'introduir polítiques noves o d'actualitzar-ne les existents amb requisits nous.
  • Google Play proporciona una eina per fer el seguiment de l'estat en relació amb les polítiques per a les aplicacions, de manera que els desenvolupadors puguin gestionar el compliment de les polítiques de Google Play noves i existents.

Els desenvolupadors poden trobar recursos educatius sobre el compliment de les polítiques de Google Play aquí i també a l'Acadèmia de Google Play, que ofereix cursos de formació gratuïts sobre el compliment de les polítiques de Google Play.

E. Gestionar els pagaments a la teva manera

Els desenvolupadors poden triar si volen completar les compres des de les aplicacions mitjançant el sistema de facturació de Google o utilitzant un proveïdor de facturació alternatiu.

Google Play ofereix als desenvolupadors la flexibilitat de triar si volen completar les compres des de l'aplicació mitjançant el sistema de facturació de Google Play o utilitzant un sistema de facturació propi. Les transaccions que tenen lloc en una aplicació de Google Play però que utilitzen un sistema de facturació alternatiu es beneficien dels mateixos serveis de Play que altres compres des de l'aplicació, excepte dels serveis de facturació. Per tant, aquestes transaccions estan subjectes a una taxa de servei de Google Play, menys un ajust.

Els desenvolupadors poden completar les transaccions mitjançant un sistema de facturació alternatiu inscrivint-se en un o més dels programes següents:

• Programa de facturació a elecció de l'usuari de Google Play: permet als desenvolupadors proporcionar als usuaris l'opció de triar si volen completar les transaccions a través del sistema de facturació de Google Play o d'un sistema de facturació alternatiu. Si un usuari decideix completar una transacció utilitzant un sistema de facturació alternatiu amb facturació a elecció de l'usuari, els desenvolupadors hauran de pagar la taxa de servei estàndard, menys un ajust de 4 punts percentuals. Si un usuari decideix utilitzar el sistema de facturació de Google Play per completar una transacció amb facturació a elecció de l'usuari, s'aplicarà la taxa de servei estàndard sense cap ajust. Llegeix aquest article del Centre d'ajuda per obtenir més informació sobre el programa de facturació a elecció de l'usuari.
  • Programa de Google Play a l'EEE: permet als desenvolupadors oferir als usuaris només un sistema de facturació alternatiu, sense oferir també el sistema de facturació de Google Play. Les transaccions completades amb un sistema de facturació alternatiu a l'empara del programa de l'EEE estan subjectes a la taxa de servei estàndard, menys un ajust de 3 punts percentuals. Llegeix aquest article del Centre d'ajuda per obtenir més informació sobre el programa de l'EEE.

Els desenvolupadors han de complir les condicions d'aquests programes. En concret, han de fer servir les API dels programes per informar amb precisió de les transaccions completades mitjançant aquests programes i han de complir els requisits rellevants d'experiència d'usuari per garantir que no s'enganyi els usuaris ni se'ls exposi a contingut no segur o il·legal.

F. Promocionar i finalitzar transaccions en diverses plataformes

Els desenvolupadors poden promocionar ofertes externes i finalitzar contractes en nom seu.

Els desenvolupadors tenen diverses opcions per promocionar, entre els usuaris de Google Play, contingut que es pot comprar fora de l'aplicació (per exemple, a les seves pròpies botigues web).

Els desenvolupadors poden contactar amb els usuaris de Google Play per informar-los de promocions mitjançant canals externs a Google Play, com ara correus electrònics o missatges de text. Els desenvolupadors també poden promocionar ofertes a les seves aplicacions de Google Play mitjançant enllaços externs. Google Play proporciona un programa d'ofertes externes per activar aquestes promocions a l'aplicació, tal com es descriu a continuació.

Google Play no impedeix que els usuaris finalitzin contractes fora de les seves aplicacions com a resultat d'aquestes promocions. A més, els usuaris poden consumir contingut inclòs a les aplicacions de Google Play que hagin comprat fora de l'aplicació.

El programa d'ofertes externes de Google Play permet als desenvolupadors mostrar a les seves aplicacions de Google Play missatges promocionals i enllaços a ofertes externes ubicades en els seus llocs web, de manera que els usuaris puguin contractar-les. Els desenvolupadors del programa d'ofertes externes que incloguin promocions des de l'aplicació i dirigeixin els usuaris fora de l'aplicació han d'implementar mesures perquè els usuaris sàpiguen que fan transaccions fora de l'aplicació i que no disposen de la seguretat que Play ofereix. Pots consultar els requisits corresponents aquí.

Si els desenvolupadors s'han registrat al programa d'ofertes externes, Google Play aplicarà un model de comissions nou a les compres que facin els usuaris i estiguin associades a una aplicació de Play, però que finalitzin externament. Amb aquest model, Google Play cobra dues comissions diferents:

• Una comissió per l'adquisició inicial (DMA, Antecedents 40), que es calcularà com una quota d'ingressos basada en les compres associades a una aplicació de Play que finalitzin fora de l'aplicació. La comissió estarà limitada a un període de dos anys i serà del 5 % per a les subscripcions amb renovació automàtica i del 10 % per a altres ofertes que es puguin consumir a l'aplicació.
  • Una comissió independent pels serveis continus que proporciona Google Play, com ara serveis de seguretat, actualitzacions d'aplicacions i assistència per a la monetització. Google Play cobrarà aquesta comissió mentre els serveis en curs estiguin vigents. Els desenvolupadors poden desactivar la recepció de serveis continus de Google Play un cop passat el període d'adquisició inicial de dos anys, sempre que els usuaris acceptin i permetin la desactivació. Quan es produeixi una desactivació, la comissió es deixarà de cobrar. L'import de la comissió serà del 7 % per a les subscripcions amb renovació automàtica i del 17 % per a altres ofertes que es puguin consumir a l'aplicació.

Llegeix aquest article del Centre d'ajuda per obtenir més informació sobre el programa d'ofertes externes.

G. Apel·lacions i mediació

Apel·lacions

Si un desenvolupador creu que hem aplicat les nostres polítiques de manera incorrecta en una aplicació, pot impugnar la nostra mesura coercitiva mitjançant el procés d'apel·lació intern de Google Play. Si arribem a la conclusió que la mesura s'ha pres per error, Google Play restablirà l'aplicació del desenvolupador. Per presentar una apel·lació, els desenvolupadors poden fer clic a l'enllaç que hi ha al correu electrònic amb la informació que reben de Google, o bé poden emplenar i enviar aquest formulari.

Els desenvolupadors també poden revocar qualsevol mesura coercitiva de Google Play corregint el problema identificat en una aplicació i enviant-ne una versió que compleixi les polítiques. Aquest article del Centre d'ajuda proporciona més informació sobre com pots tornar a enviar una aplicació.

Mediació

Quan un conflicte relacionat amb l'aplicació de les polítiques de Google Play a les aplicacions que s'ofereixen als usuaris de l'EEE a través de Google Play no es resol mitjançant el procés d'apel·lació intern de Google, el desenvolupador també pot provar de resoldre'l mitjançant una mediació independent proporcionada pel Centre per a la resolució efectiva de conflictes (CEDR). La mediació és un procés flexible, confidencial i imparcial que es duu a terme sense perjudici de les posicions legals de les parts, mitjançant el qual un mediador extern neutral ajuda les parts que estan en desacord en la negociació per arribar a una resolució mútua.

Tret que ho exigeixi la legislació, la mediació és voluntària. Ni el desenvolupador ni Google no tenen l'obligació de mediar un acord en un conflicte.

Els desenvolupadors poden sol·licitar la mediació en un conflicte emplenant el formulari de sol·licitud que hi ha disponible aquí. Si el desenvolupador i Google accepten resoldre un conflicte mitjançant la mediació, Google pagarà la mediació, però el desenvolupador s'haurà de fer càrrec de tots els altres costos d'assistència i preparació per a la mediació, incloses les costes.

Per facilitar el procés als desenvolupadors, el CEDR ha publicat unes directrius que estan disponibles aquí sobre les preparacions necessàries per a una mediació i el contingut que cal incloure als resums dels casos per escrit que se solen enviar al mediador i intercanviar-se abans de la mediació. El resultat d'una mediació no és vinculant ni per al desenvolupador ni per a Google, i tampoc afecta la capacitat del desenvolupador de presentar la reclamació en virtut de les lleis aplicables.

H. Sortir de Google Play

Els desenvolupadors poden cancel·lar el seu compte de desenvolupador de Play Console mitjançant aquests procediments:

1. Anul·lar la publicació de qualsevol programari, contingut, material digital i altres elements i serveis que hagin posat a disposició dels usuaris a Play Console.
  2. Deixar d'utilitzar Play Console i altres credencials de desenvolupador corresponents.

Els desenvolupadors poden obtenir més informació sobre com poden cancel·lar el seu compte de desenvolupador de Play Console a l'apartat 10 del DDA.