Ändringar av Google Plays faktureringssystem för användare i Ryssland och Belarus

På grund av avbrott i betalningssystemet pausas Google Plays faktureringssystem för användare i Ryssland från och med den 10 mars 2022. Det innebär att användarna inte kan köpa appar eller spel, betala för prenumerationer eller göra några köp av digitala varor i appar när de använder Google Play i Ryssland. Kostnadsfria appar är fortfarande tillgängliga i Play Butik.

Bestämmelserna i betalningspolicyn som kräver att Google Plays faktureringssystem används slutar från och med den 2 augusti 2022 att gälla för utvecklare av appar som distribueras via Play och som i nuläget kräver eller accepterar betalningar från användare i Ryssland.

Google Play blockerar nedladdning och uppdateringar av betalappar i Ryssland och Belarus av efterlevnadsskäl.

Situationen ändras snabbt, så vi rekommenderar att du håller ett öga på den här sidan med den senaste informationen. Nedan har vi sammanställt några frågor från utvecklare och vi kommer att hålla svaren uppdaterade.

Vanliga frågor

Kan användarna fortfarande ladda ned kostnadsfria appar och spel på Google Play?

Ja, användare i Ryssland och Belarus kan fortfarande ladda ned kostnadsfria appar och spel från Google Play Butik.

Kan användarna komma åt appar och spel som de redan har laddat ned och köpt även i fortsättningen?

Användare kan bara komma åt betalappar och betalspel som redan har laddats ned. Användare kan inte få åtkomst till tidigare köpta appar och spel som inte för närvarande är nedladdade på en användares enhet, oavsett köpdatum.

Vad händer när en transaktion från en användare misslyckas?

När en användare i Ryssland försöker köpa en app, göra ett köp i appen eller teckna en prenumeration via Google Plays faktureringssystem visas ett felmeddelande och ingen transaktion behandlas.

Ett felmeddelande visas även för användare i Belarus som försöker köpa en app eller teckna en prenumeration via Google Plays faktureringssystem. Köp i appar och prenumerationer i kostnadsfria appar blockeras inte.

Vad händer med befintliga prenumerationer för användare i Ryssland?

Prenumerationer finns kvar till slutet av den aktuella faktureringsperioden, men de kan inte förnyas och de sägs upp. Utvecklarnas respitperioder för fakturering av aktuella prenumerationer fortsätter att gälla och eventuella kostnadsfria provperioder fortsätter att fungera tills en användare försöker genomföra en betalning.

Hur kan jag förlänga åtkomsten till innehåll för användare i Ryssland nu när jag vet att deras betalningar kommer att avvisas?

Du har två alternativ: Det första alternativet är att förlänga respitperioden för befintliga prenumeranters åtkomst till innehåll efter faktureringsperiodens slut i upp till 30 dagar i Play Console.

Det andra alternativet är att skjuta upp förnyelsen av användarnas prenumerationer i upp till ett år med hjälp av Google Play Developer API. Användarna får fullständig åtkomst till innehållet men debiteras inte under denna period. Prenumerationens förnyelsedatum uppdateras för att återspegla det nya datumet.

Appen ger användarna en viktig tjänst som skyddar dem och ger åtkomst till information. Vad ska jag göra?

Du kan välja att erbjuda appen kostnadsfritt eller ta bort betalprenumerationen under denna period.

Kan jag publicera nya appar eller uppdatera befintliga appar under denna period?

Du kan publicera nya kostnadsfria appar och uppdatera befintliga sådana. Uppdateringar av betalappar blockeras av efterlevnadsskäl.

Hur påverkar detta Plays betalningspolicy?

Plays betalningspolicy påverkas inte utanför Ryssland. Besök vårt hjälpcenter om du vill ha mer information.

Hur påverkar detta Play Butik?

Vi inaktiverar listorna över storsäljare och de mest lönsamma produkterna i Ryssland under den här perioden. Listorna över de populäraste kostnadsfria produkterna fortsätter att visas.

Påverkas utbetalningar till utvecklare av att Google Plays transaktioner vid fakturering i Ryssland pausas?

Nej. Utbetalningar till utvecklare påverkas inte. Om det blir problem med att ta emot betalningar rekommenderar vi att du använder en alternativ betalningsmetod, till exempel ett konto hos en annan bank eller en elektronisk plånbok som godkänner inbetalningar. Du kan se alternativa betalningsmetoder genom att lägga till en ny betalningsmetod för kontot. Vi spärrar saldot på ditt konto tills du lägger till en giltig betalningsmetod.

Relaterat innehåll

I den här artikeln i hjälpcentret kan du läsa mer om nyligen införda internationella sanktioner.