Så fungerar Google Plays betalningspolicy

Utvecklare som erbjuder köp av digitala varor och tjänster i appar på Google Play måste använda Google Plays faktureringssystem.

Med det kan miljontals användare världen över enkelt genomföra transaktioner, betala på ett säkert sätt och hantera sina betalningar på ett enda ställe.  Plays faktureringssystem är av avgörande betydelse för att vi ska kunna behålla användarnas förtroende och hålla Google Play säkert.

Om Google Plays faktureringssystem

Google Plays faktureringssystem är en tjänst som gör att du kan sälja digitala produkter och digitalt innehåll i en Android-app. Du kan använda Google Plays faktureringssystem vid försäljning av såväl engångsprodukter som återkommande prenumerationer. Besök webbplatsen för Android-utvecklare om du vill veta mer om hur du integrerar Google Plays faktureringssystem med appen.

Köp av följande typ måste använda Google Plays faktureringssystem om inget annat anges i betalningspolicyn:

• Digitala objekt (till exempel virtuella valutor, extraliv, ytterligare speltid, tilläggsobjekt, figurer eller avatarer)
  • Prenumerationstjänster (till exempel prenumerationer på innehåll i tränings-, spel-, dejting-, utbildnings-, musik- eller videotjänster)
  • Funktioner eller innehåll i appar (till exempel den annonsfria versionen av en app eller nya funktioner som inte finns i gratisversionen)
  • Molnprogramvara och molntjänster (t.ex. datalagringstjänster, produktivitetsprogramvara för företag eller programvara för ekonomihantering).

Köp av följande typ stöds inte av Google Plays faktureringssystem:

• Köp eller uthyrning av fysiska varor (som livsmedel, kläder, husgeråd eller elektronik)
  • Köp av fysiska tjänster (som transporttjänster, flygbiljetter, gymmedlemskap eller hemkörning av mat)
  • Inbetalning på en kreditkortsräkning eller vatten-, gas- eller elräkning.

Google Plays faktureringssystem får inte användas till peer-to-peer-betalning, hasardspel online eller någon produktkategori som inte är tillåten enligt Google Betalningscenters innehållspolicy.

Mer information om betalningspolicyn

2020 förtydligade vi vår betalningspolicy så att det skulle framgå klart att alla utvecklare som säljer digitala varor och tjänster i sina appar måste använda Google Plays faktureringssystem. Om ett alternativt faktureringssystem för köp i appen används måste det tas bort för att appen ska följa betalningspolicyn.

Vi strävar alltid efter att hjälpa utvecklarna att ha sina appar kvar på Play medan de gör de ändringar som krävs. Även om de flesta utvecklare redan följer denna mångåriga policy fick de som behövde göra ändringar i sin app en respitperiod på ett år. Utifrån feedback från utvecklarna gav vi berörda utvecklare möjlighet att begära en tidsfrist på ytterligare sex månader, så att de fick över 18 månader på sig att implementera de ändringar som krävs enligt policyn. Vi fortsätter att arbeta ihop med våra utvecklarpartners för att möta de föränderliga behoven i vårt ekosystem.

Sedan den 22 februari 2023 kan utvecklare erbjuda ett alternativt faktureringssystem parallellt med Google Plays faktureringssystem för användare i Indien som köper något i en app som distribueras på Play med en telefon eller surfplatta. Kravet på att använda Google Plays faktureringssystem gäller för köp av digitalt innehåll i appar av användare i och utanför Indien. Mer information finns i den här artikeln i hjälpcentret.

Utvecklare med användare i Indien och Sydkorea kan nu välja att integrera ett alternativt faktureringssystem för köp i appar. I våra vanliga frågor hittar du mer information.

Utvecklare som uppfyller kraven kan välja bland följande alternativ för att erbjuda ett alternativt faktureringssystem i utvalda länder:

• Utvecklare har nu möjlighet att erbjuda ett alternativt faktureringssystem parallellt med Google Plays faktureringssystem med vår provdrift av faktureringsalternativ. I våra vanliga frågor hittar du mer information.
  • Utvecklare har nu möjlighet att erbjuda sina användare alternativ fakturering utan användarval i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). I våra vanliga frågor hittar du mer information.

Vanliga frågor

Får jag distribuera min app i andra Android-appbutiker eller på min webbplats?

Ja, du får distribuera appen hur du vill. Eftersom Android är ett öppet ekosystem finns fler än en butik förinstallerad på de flesta Android-enheter – och användarna kan installera andra. Med Android kan utvecklaren fritt distribuera sina appar via andra Android-appbutiker, direkt på webbplatser eller med förinläsning på en enhet, utan att använda Google Plays faktureringssystem.

Måste även Googles appar följa den här policyn?

Ja. Google Plays utvecklarpolicy – inklusive kravet på att Google Plays faktureringssystem ska användas vid köp i appen av digitala varor – gäller för alla appar på Google Play, även Googles egna appar.

Får jag informera användarna om alternativa betalningssätt?

Ja. Utanför appen kan du kommunicera med användarna hur du vill om alternativa sätt att köpa något. Du kan marknadsföra prenumerationserbjudanden och till och med specialpriser via e-post eller andra kanaler utanför appen.

Utvecklare får inte leda användarna till en annan betalningsmetod än faktureringssystemet i Google Play i en app utom om detta är tillåtet enligt betalningspolicyn. Detta inkluderar att länka direkt till en alternativ betalningsmetod eller att uttrycka sig på ett sätt som uppmanar användare till att köpa det digitala objektet utanför appen.

Utvecklare kan hänvisa användare till administrativ information – till exempel en sida för kontohantering, en integritetspolicy eller ett hjälpcenter – så länge webbsidan inte slutligen leder till en alternativ betalningsmetod som inte är tillåten enligt betalningspolicyn.

För tjänster och produkter som endast används för konsumtion (appar där det inte är möjligt för användare att betala för åtkomst till digitala varor eller tjänster) kan utvecklare välja att ge ytterligare information om köpalternativ, utan att inkludera direktlänkar, genom att använda uttryck som

• ”Du kan köpa boken direkt på vår webbplats”
  • ”Besök vår webbplats för att uppgradera till en premiumprenumeration”
  • ”Det går inte att hyra den här filmen i appen. Filmer som du hyr via vår webbplats.com blir dock tillgängliga direkt i appen”
  • ”Behöver du extraliv? Besök vår webbplats om du vill köpa fler”
Får jag informera användarna om kampanjer på andra plattformar?

Ja, du kan skicka e-post till dem eller på annat sätt kommunicera med dem utanför appen om erbjudanden, även om det inte är samma erbjudanden som på Google Play.

Kan funktioner, pris och upplevelse i appen skilja sig åt beroende på plattform?

Ja. Vi kräver inte att alla plattformar ska vara likvärdiga. Du kan ha olika versioner av appen som stöder olika plattformar, funktioner och prismodeller.

Kan jag ha en app som bara används för konsumtion (läsning) på Google Play?

Ja. Vilken app som helst på Google Play kan användas enbart för konsumtion, även om den är en del av en betaltjänst. Till exempel kan användarna logga in när appen öppnas och få åtkomst till innehåll som de har betalat för någon annanstans.

Kom ihåg att enbart för konsumtion innebär att produkter eller tjänster, oavsett om de är digitala eller fysiska, inte kan köpas via appen.

Varierar er faktureringspolicy beroende på vilken kategori min app tillhör?

Nej. Alla appkategorier omfattas av Google Plays betalningspolicy.

Kan jag erbjuda mina kunder återbetalning direkt?

Ja. Du kan fortsätta att erbjuda kunderna återbetalning och kundsupport direkt.

Är appar för spel i molnet tillåtna på Google Play?

Ja. Streamingappar för spel i molnet som följer Google Plays policy är välkomna på Google Play.

Ska appar som tillhandahåller varor eller tjänster som försäkringar, aktiehandel, investeringskonsultverksamhet eller tjänster för skatteplanering och skattedeklaration använda Google Plays faktureringssystem?

Nej. Google Plays faktureringssystem ska inte användas för köp av varor eller tjänster som försäkringar, aktiehandel, investeringskonsultverksamhet eller tjänster för skatteplanering och skattedeklaration.

Kliniska tjänster tillhandahålls i appen. Ska jag använda Google Plays faktureringssystem för dessa transaktioner?

Google Plays faktureringssystem ska inte användas för transaktioner gällande reglerade kliniska tjänster. Reglerade kliniska tjänster inbegriper tjänster som tillhandahålls av eller på uppdrag av en licensierad vårdgivare och är avsedda att diagnostisera eller hantera (förebygga, behandla, lindra eller bota) medicinska tillstånd. Dessa tjänster kan inbegripa rådgivning med läkare, utskrift av receptbelagda läkemedel eller behandling av licensierad vårdpersonal.

Dessutom måste inte appar för digitala certifieringar av covidpass använda Google Plays faktureringssystem om tjänsten tillhandahålls av, och eventuella avgifter styrs av, en myndighet.

Gäller kravet på användning av Google Plays faktureringssystem för köp av varor eller tjänster som inte kan användas i appen?

Google Plays faktureringssystem behöver inte användas vid köp av digitala varor eller tjänster som enbart kan användas utanför en app som distribueras på Play och inte går att få åtkomst till i en app som distribueras på Play. Exempel på detta är ringsignaler som kan användas på enheten men inte i appen, innehåll på webben som inte går att öppna i appen och appar för hantering av plattformar med molntjänster utan åtkomst till molnlagringen i appen.

Måste jag använda Google Plays faktureringssystem vid försäljning av presentkort i appen?

Nej. Google Plays faktureringssystem behöver inte användas vid försäljning av presentkort i appar, oavsett om presentkortet är elektroniskt eller en trycksak som skickas till användarens postadress.

Kan jag utfärda lojalitets- eller belöningspoäng i appen utan att använda Google Plays faktureringssystem?

Ja. Insamlade eller tilldelade poäng kan utfärdas i appen utan att Google Plays faktureringssystem används. Användarna kan även växla in insamlade eller tilldelade poäng i appen mot digitala varor och tjänster utan Google Plays faktureringssystem. Tänk dock på att Google Plays faktureringssystem måste användas om dessa poäng (eller andra typer av virtuell valuta) säljs i appen.

Jag tillhandahåller telekommunikations- eller kabeltjänster. Hur påverkas mina appar av denna policy?

Om du tillhandahåller tjänster inom telekommunikation, bredband, satellit-tv med flera kanaler, kabel-tv eller hanterad IP-tv (kallas ”Fysisk tjänst”) kan du kanske kombinera vissa digitala varor eller tjänster som även är tillgängliga via icke-mobila försäljningskanaler i kundens faktura för fysiska tjänster. Kundens faktura för fysiska tjänster måste användas som betalningsmetod och dessa digitala varor eller tjänster får endast säljas i de appar där användare kan hantera fysiska tjänster eller där köp i appar endast är tillgängliga för användare som prenumererar på den fysiska tjänsten.  Exempel:

• Du erbjuder paket med en standardprenumeration på digitala eller fysiska tjänster som är allmänt tillgängliga i icke-mobila försäljningskanaler och läggs till på användarens faktura för den fysiska tjänsten.
  • Du erbjuder video on demand, musik, digitala serietidningar eller digitala böcker via transaktioner bakom en betalprenumeration på en digital tjänst som läggs till på användarens faktura för den fysiska tjänsten.
  • Du erbjuder video on demand till användare som prenumererar på en fysisk tjänst för satellit-tv med flera kanaler, kabel-tv eller hanterad IP-tv.

Fyll i det här formuläret för att uppfylla kraven som tjänsteleverantör inom telekommunikation.

Vilken inverkan har den nya lagändringen i Indien och Sydkorea på Google Plays betalningspolicy? Måste jag fortfarande betala en avgift om jag inte längre använder Google Plays faktureringssystem?

Till följd av en ny lagändring i Indien och Sydkorea kommer vi att ge alla utvecklare möjligheten att erbjuda ett alternativt faktureringssystem parallellt med Google Plays faktureringssystem för användare i Indien och Sydkorea som köper något i en app som distribueras på Play med en telefon eller surfplatta.

Utvecklare måste fortfarande betala en serviceavgift för transaktioner som görs med ett alternativt faktureringssystem i appen, men serviceavgiften sänks med 4 %. Om serviceavgiften för transaktioner via Google Plays faktureringssystem är 15 % blir den till exempel 11 % för transaktioner som görs via ett alternativt faktureringssystem.

Utvecklare i Sydkorea kan läsa mer om hur ett alternativt faktureringssystem kan implementeras i appen i den här artikeln i hjälpcentret.

Utvecklare i Indien kan läsa mer om hur ett alternativt faktureringssystem kan implementeras i appen i den här artikeln i hjälpcentret.

Jag erbjuder för närvarande Google Plays faktureringssystem. Kan jag erbjuda Google Plays faktureringssystem parallellt med ett alternativt faktureringssystem?

Syftet med provdriften av faktureringsalternativ är att prova ett alternativt faktureringsalternativ till Google Plays faktureringssystem och att hjälpa oss utforska en sådan valmöjlighet för användarna i vissa länder. Läs mer om behörighet, krav och hur du registrerar dig för provdriften i den här artikeln i hjälpcentret.

Hur har förordningen om digitala marknader (DMA) påverkat Google Plays betalningspolicy för användare i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES)?

I syfte att följa förordningen om digitala marknader (DMA) har vi infört nya program med stöd för faktureringsalternativ för användare i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Utvecklare som säljer digitalt innehåll eller digitala tjänster kan nu erbjuda sina användare i EES ett alternativ till Google Plays faktureringssystem i sina appar i enlighet med programkraven.

Utvecklare kan även leda användare inom EES utanför appen, inklusive för att marknadsföra erbjudanden om digitala funktioner och tjänster i appen, i enlighet med programkraven.

Måste Plays faktureringssystem användas för dricks eller bidrag som en användare ger direkt till en innehållsskapare?

I fall då dricksen eller bidraget från en användare går oavkortat till innehållsskaparen och betalningen inte ger tillgång till digitalt innehåll eller tjänster (inklusive dekaler, märken, specialemojis och liknande) betraktas detta som en peer-to-peer-betalning och Google Plays faktureringssystem måste inte användas. Om något av detta inte gäller för betalningen måste Google Plays faktureringssystem användas i enlighet med policykraven.

Jag är utvecklare av en app som erbjuder enskilda betaltjänster online. Måste jag använda Google Plays faktureringssystem?

Du måste inte använda Google Plays faktureringssystem om appen tillhandahåller en 1:1-betaltjänst online i följande fall:

• betaltjänsten är mellan två personer
  • betaltjänsten utgör inte innehåll som går att spela upp igen (dvs. sessionen spelas inte in och går inte att komma åt eller använda igen) i en app som distribueras på Play.

Exempel på 1:1-betaltjänster online som inte kräver att Google Plays faktureringssystem används:

• utbildning eller hobbykurser (t.ex. musik- eller konstlektioner)
  • hälsocoaching (t.ex. sessioner med personliga tränare eller rådgivningstjänster)
  • specialistrådgivning (t.ex. ekonomisk rådgivning, exklusive kundsupport och liknande).
Min app erbjuder köp av både digitala och fysiska varor eller tjänster. Hur avgör jag om Google Plays faktureringssystem krävs för min app?

Google Plays faktureringssystem måste användas för SKU:erna i appen som innehåller fler digitala varor/tjänster än fysiska varor/tjänster och för SKU:erna i appen som marknadsförs till användare som digitala varor/tjänster. Exempel på digitala och fysiska varor och tjänster finns i vår betalningspolicy.

I vissa regioner, däribland Indien, Sydkorea och Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, har utvecklare som uppfyller kraven möjlighet att erbjuda ett alternativt faktureringssystem som omfattas av ytterligare krav.

Gäller betalningspolicyns krav på att använda Google Plays faktureringssystem i länder där Google Plays faktureringssystem inte har lanserats ännu?

Så länge Google Plays faktureringssystem inte är tillgängligt i ett visst land gäller inte betalningspolicyns krav om att använda Google Plays faktureringssystem i det landet.

Google Plays faktureringssystem är inte tillgängligt i dessa länder. Vi arbetar ständigt med att utvidga stödet för Google Plays faktureringssystem och när det stöds gäller betalningspolicyns krav om att använda Google Plays faktureringssystem.  Vi meddelar dig när dessa ändringar sker.

Jag har skickat in en appuppdatering som efterlever Plays betalningspolicy. Appen avvisades dock på grund av att inloggningsuppgifter behövdes för appgranskningen. Varför behöver Google inloggningsuppgifter och hur skickar jag min app till granskning igen så att det blir rätt?

Om åtkomst till hela eller delar av appen är begränsad genom att man måste logga in, vara medlem, vara på en viss plats eller autentisera sig på annat sätt måste du tillhandahålla all information som krävs för att aktivera åtkomst till appen. Detta förklaras i policyn med Play Console-krav. Om vi inte kan granska appen på grund av begränsad åtkomst kan det hända att du blockeras från att lansera uppdateringar, eller så kan appen tas bort från Google Play.

Du kan tillhandahålla informationen genom att följa anvisningarna i avsnittet Appåtkomst i den här artikeln i hjälpcentret. Skicka sedan in appen för granskning igen.

Min app erbjuder köp av tokeniserade digitala tillgångar, som NFT:er. Hur avgör jag om Google Plays faktureringssystem krävs för sådana transaktioner?

Tokeniserade digitala tillgångar som NFT:er kan användas för att representera digitalt eller fysiskt innehåll. Om de tokeniserade digitala tillgångarna används för köp i appar av digitalt innehåll gäller Google Plays betalningspolicy och du måste använda Google Plays faktureringssystem för sådana transaktioner.

Mer information om tokeniserade digitala tillgångar finns i vår policy för blockkedjebaserat innehåll.

Relaterat innehåll