Het Betalingsbeleid van Google Play begrijpen

Academy Logo

Gratis training.

Ga naar de Academy for App Success voor meer informatie over het betalingsbeleid van Google Play.

Het factureringssysteem van Google Play is altijd vereist geweest voor ontwikkelaars die in-app-aankopen van digitale artikelen en services aanbieden in apps die worden gedistribueerd via Google Play. Het is voor gebruikers belangrijk dat ze een platform kunnen vertrouwen, op beveiligde en betrouwbare manieren kunnen betalen en hun betalingen op een centrale plaats kunnen beheren.

We hebben de tekst van ons Betalingsbeleid aangescherpt om duidelijk te maken dat alle ontwikkelaars die digitale producten en services in hun apps verkopen, het factureringssysteem van Google Play moeten gebruiken. Bestaande apps die op dit moment een alternatief factureringssysteem gebruiken, moeten dat systeem verwijderen om aan deze update te voldoen. Hieronder vind je meer informatie over de tijdlijnen voor naleving en veelgestelde vragen.

Over het factureringssysteem van Google Play

Het factureringssysteem van Google Play is een service waarmee je digitale producten en content in je Android-app kunt verkopen. Je kunt het factureringssysteem van Google Play gebruiken om een product met eenmalige betaling of terugkerende abonnementen te verkopen. Ga naar de site voor Android-ontwikkelaars voor meer informatie over hoe je het factureringssysteem van Google Play in je app integreert.

Aankopen waarvoor het factureringssysteem van Google Play vereist is

• Digitale items (zoals virtuele valuta's, extra levens, extra speeltijd, add-on-items, personages en avatars).
  • Abonnementsservices (zoals fitness, games, daten, onderwijs, muziek, video en andere services voor contentabonnementen).
  • App-functionaliteit of -content (zoals een app zonder advertenties of nieuwe functies die niet beschikbaar zijn in de gratis versie).
  • Cloudsoftware en -services (zoals services voor gegevensopslag, software voor bedrijfsproductiviteit en software voor financieel beheer).

Aankopen die niet door het factureringssysteem van Google Play worden ondersteund

• De aankoop of huur van fysieke goederen, zoals boodschappen, kleding, huishoudelijke artikelen en elektronica.
  • De aankoop van fysieke services, zoals vervoersservices, schoonmaakservices, vluchten, sportschoollidmaatschappen en bezorging van eten.
  • De betaling van een creditcard- of energierekening.

Het factureringssysteem van Google Play mag niet worden gebruikt voor peer-to-peer-betalingen, voor content die online kansspelen mogelijk maakt of voor productcategorieën die als onacceptabel worden beschouwd volgens het Contentbeleid van het Google Betalingscentrum.

Tijdlijnen voor naleving

Alle nieuwe apps die na 20 januari 2021 worden ingediend, moeten aan het nieuwe Betalingsbeleid voldoen om te worden goedgekeurd voor distributie via Google Play.

Bestaande apps die op dit moment een alternatief factureringssysteem gebruiken, moeten dat systeem verwijderen om aan deze update te voldoen. Voor deze apps bieden we een verlengde respijtperiode tot 30 september 2021 om de vereiste wijzigingen aan te brengen.

Nieuwe en bestaande apps die worden ingediend door ontwikkelaars in India, krijgen tot 31 maart 2022 de tijd om te voldoen aan nieuwe vereisten. Nieuwe en bestaande apps die worden ingediend door ontwikkelaars in Zuid-Korea krijgen tot 30 september 2021 de tijd om hieraan te voldoen.

Veelgestelde vragen

Mag ik mijn app distribueren via andere Android-appstores of via mijn eigen website?

Ja, je kunt je app distribueren zoals je wilt. Android is een open ecosysteem. Hierdoor is op de meeste Android-apparaten meer dan één appstore vooraf geïnstalleerd en kunnen gebruikers andere stores installeren. Android biedt ontwikkelaars de vrijheid en flexibiliteit om apps te distribueren via andere Android-appstores, rechtstreeks via websites of door apps vooraf te installeren op apparaten, zonder dat ze het factureringssysteem van Google Play hoeven te gebruiken.

Veel bedrijven hebben online varianten moeten ontwikkelen van hun fysieke services (bijvoorbeeld digitale live evenementen). Moeten deze apps het factureringssysteem van Google Play gebruiken?

We weten dat de pandemie ertoe heeft geleid dat veel bedrijven een digitale versie van hun fysieke activiteiten moeten ontwikkelen en op een nieuwe manier klanten proberen aan te trekken, bijvoorbeeld door persoonlijke interactie en groepslessen online aan te bieden. De komende 12 maanden hoeven deze bedrijven nog niet te voldoen aan ons Betalingsbeleid. In de loop van volgend jaar gaan we de situatie opnieuw evalueren. Als jij als ontwikkelaar met deze wijzigingen te maken hebt, horen we graag van je. We willen je helpen om nieuwe gebruikers te bereiken en het succes van je online bedrijf te vergroten en tegelijkertijd de online gebruikerservaring consistent te houden en te beveiligen.

Moeten de apps van Google dit beleid ook volgen?

Ja. Het ontwikkelaarsbeleid van Google Play (inclusief de vereiste dat apps het factureringssysteem van Google Play gebruiken voor in-app-aankopen van digitale artikelen) is van toepassing op alle apps op Google Play, dus ook op de apps van Google zelf.

Mag ik communiceren met mijn gebruikers over alternatieve manieren om te betalen?

Ja. Buiten je app om kun je met ze communiceren over alternatieve aankoopmogelijkheden. Je kunt e-mailmarketing en andere kanalen buiten de app gebruiken om abonnementsaanbiedingen en speciale prijzen aan te bieden.

Binnen een app mogen ontwikkelaars gebruikers niet naar een andere betaalmethode dan het factureringssysteem van Google Play leiden. Dit omvat onder andere rechtstreekse links naar een webpagina die kan leiden naar een alternatieve betaalmethode of taalgebruik dat de gebruiker aanspoort het digitale item buiten de app te kopen.

Ontwikkelaars mogen gebruikers verwijzen naar administratieve informatie, zoals een pagina voor accountbeheer, het privacybeleid of een Helpcentrum, zolang de webpagina niet uiteindelijk naar een alternatieve betaalmethode leidt.

Voor services en producten die alleen worden verbruikt (apps waarin gebruikers geen toegang hebben tot digitale artikelen of services vanuit de app), kunnen ontwikkelaars ervoor kiezen extra informatie te bieden over aankoopopties zonder rechtstreekse links, zoals het gebruik van teksten als:

• 'Je kunt dit boek rechtstreeks op onze website kopen'
  • 'Ga naar onze website om je abonnement te upgraden naar Premium'
  • 'Deze film kan niet worden gehuurd in de app. Films die je huurt via onzewebsite.com, zijn meteen beschikbaar in de app.'
  • 'Heb je extra levens nodig? Ga naar onze website om er meer te kopen.'
Mag ik met mijn gebruikers communiceren over promoties op andere platforms?

Natuurlijk. We zijn zelf ook app-ontwikkelaars en weten hoe belangrijk het is om de communicatiemogelijkheden met je gebruikers niet te beperken. Je kunt ze e-mailen of op een andere manier buiten de app om met ze communiceren over je aanbod, zelfs als je aanbod op Google Play anders is dan op andere plaatsen.

Mag ik verschillende app-functies, prijzen en functionaliteit hebben, afhankelijk van het platform?

Ja. Je app hoeft niet op alle platforms hetzelfde te zijn. Je mag verschillende versies van je app maken voor verschillende platforms en met verschillende functies en prijsmodellen.

Mag ik een app aanbieden die alleen voor consumptie is (lezer) op Google Play?

Ja. Google Play staat toe dat een app alleen kan worden gebruikt voor consumptie, ook als de app deel uitmaakt van een betaalde service. Een gebruiker kan bijvoorbeeld inloggen als de app wordt geopend en vervolgens toegang krijgen tot content die ergens anders wordt betaald.

Verandert jullie factureringsbeleid afhankelijk van de categorie waarin mijn app staat?

Nee. Zakelijke en consumenten-apps en branches zoals muziek of e-mail worden op Google Play op dezelfde manier behandeld.

Mag ik mijn klanten rechtstreeks een terugbetaling bieden?

Ja. Je kunt de terugbetaling voor je klanten en andere support rechtstreeks regelen.

Staat Google Play cloudgaming-apps toe?

Ja. Streaming-apps voor cloudgames van alle ontwikkelaars die voldoen aan het beleid van Google Play zijn welkom op Google Play.

Gerelateerde content