Miten Google Playn maksukäytäntö toimii

Academy Logo

Maksuton koulutus.

Lue lisää Google Playn maksukäytännöstä Academy for App Successista.

Google Playn laskutusjärjestelmän käyttöä vaaditaan kehittäjiltä, jotka tarjoavat sovelluksen sisäisiä ostoksia Google Playssa jaeltavista digitaalisista tuotteista ja palveluista.

Laskutusjärjestelmän avulla voit hoitaa miljoonien käyttäjien maksusuorituksia ympäri maailmaa. Se myös tarjoaa käyttäjille turvallisia tapoja maksaa ja hallita ostojaan yhdestä paikasta.  Playn laskutusjärjestelmällä on kriittisen tärkeä rooli käyttäjien luottamuksen ja Google Playn turvallisuuden kannalta.

Tietoja Google Playn laskutusjärjestelmästä

Google Playn laskutusjärjestelmä on palvelu, jonka avulla voit myydä digitaalisia tuotteita ja sisältöä Android-sovelluksessa. Voit käyttää Google Playn laskutusjärjestelmää myydäksesi kertamaksullisen tuotteen tai toistuvia tilauksia. Lue lisää Google Playn laskutusjärjestelmän integroinnista sovellukseen Android-kehittäjien sivustolta.

Ostoksia, jotka edellyttävät Google Playn laskutusjärjestelmän käyttöä, ovat esimerkiksi nämä (ellei maksukäytännössä todeta toisin):

• Digitaaliset tuotteet (esim. virtuaaliset valuutat, lisäelämät, lisäpeliaika, lisäesineet, hahmot tai avatarit)
  • Tilaussisältö (esim. fitness-, peli-, deitti-, opetus-, musiikki-, video- tai muuta sisältöä tarjoavat tilauspalvelut)
  • Sovellusten toiminnot ja sisällöt (esim. sovellusversio ilman mainoksia sekä uudet toiminnot, joita ei voi käyttää maksuttomassa versiossa)
  • Pilviohjelmistot ja ‑palvelut (esim. datansäilytyspalvelut, yrityksen tuottavuutta parantavat ohjelmistot tai taloushallinto-ohjelmistot)

Ostoksia, joita Google Playn laskutusjärjestelmä ei tue, ovat esimerkiksi nämä:

• Fyysisen tuotteen ostaminen tai vuokraaminen (esim. ruoka, vaatteet, kotitaloustarvikkeet tai elektroniikka)
  • Fyysisten palvelujen ostaminen (esim. kuljetuspalvelut, lennot, kuntosalijäsenyydet tai ruoan kotiinkuljetus)
  • Credit-kortin tai sähkö-, kaasu,- ja vesilaskun maksu

Google Playn laskutusjärjestelmää ei saa käyttää kavereille maksamiseen, nettiuhkapelaamista mainostavaan sisältöön tai muuhun tuotekategoriaan, joka on kielletty Googlen maksukeskuksen sisältökäytännöissä.

Maksukäytännön selvennys

Vuonna 2020 selvensimme maksukäytännön kieltä tarkentaaksemme, että kaikkien digitaalisia tuotteita ja palveluja sovelluksissaan myyvien kehittäjien on käytettävä Google Playn laskutusjärjestelmää. Vaihtoehtoista sovelluksen sisäistä laskutusjärjestelmää käyttävien sovellusten on poistettava se noudattaakseen maksukäytännön vaatimuksia.

Teemme aina yhteistyötä kehittäjäyhteisömme kanssa, jotta kehittäjät voisivat pitää sovelluksensa Playssa, kun tarvittavien muutosten tekeminen on vielä kesken. Useimmat kehittäjät ovat jo toteuttaneet tämän pitkäaikaisen käytännön edellyttämät muutokset. Olemme kuitenkin antaneet vuoden lisäajan niille, joiden täytyy vielä tehdä muutoksia sovelluksiin. Kehittäjäpalautteen perusteella olemme antaneet ehdot täyttäville kehittäjille mahdollisuuden pyytää vielä kuusi kuukautta lisäaikaa. Näin heillä on yli 18 kuukautta aikaa varmistaa, että sovellukset ovat vaatimusten mukaisia. Teemme jatkossakin yhteistyötä kehittäjäkumppanien kanssa, jotta voimme vastata ekosysteemimme muuttuviin tarpeisiin.

1.6.2022 alkaen sovellukset, jotka eivät ole vieläkään vaatimusten mukaisia, poistetaan Google Playsta.

Intiassa olevilla kehittäjillä on erikoisolosuhteiden vuoksi 31.10.2022 asti aikaa tehdä sovelluksistaan käytännön mukaisia maassaan. Lue lisää Usein kysyttyä ‑osiosta.

Etelä-Koreassa olevia käyttäjiä palvelevilla kehittäjillä on nyt mahdollisuus integroida vaihtoehtoinen sovelluksen sisäinen laskutusjärjestelmä. Lue lisää Usein kysyttyä ‑osiosta.

Usein kysyttyä

Voinko jaella sovellustani muissa Android-sovelluskaupoissa tai omalla verkkosivustollani?

Kyllä, voit jaella sovellustasi kuten haluat. Kyseessä on avoin ekosysteemi, ja suurin osa Android-laitteista sisältää esiasennettuna useamman kuin yhden kaupan. Käyttäjät voivat myös itse asentaa muita kauppoja. Android antaa kehittäjille vapauden ja joustavuuden jaella sovelluksia muissa Android-sovelluskaupoissa, suoraan verkkosivustoilta tai laitteiden esilatauksina ilman Google Playn laskutusjärjestelmän käyttöä.

Monien yritysten on täytynyt siirtää fyysiset palvelut, esim. livetapahtumien striimaus, verkkoon. Täytyykö näiden sovellusten käyttää Google Playn laskutusjärjestelmää?

Tiedämme, että maailmanlaajuisen pandemian vuoksi moni yritys kohtaa haasteita fyysisen liiketoiminnan siirtämisessä digitaaliseen muotoon sekä uudenlaisessa asiakkaiden aktivoinnissa, esimerkiksi kasvokkain tapahtuvien kohtaamisten ja oppituntien siirtämisessä verkkoon. Tästä syystä näiden yritysten ei tarvitse käyttää Google Playn laskutusjärjestelmää seuraavien yhdeksän kuukauden aikana, ja me jatkamme tilanteen arviointia ensi vuoden aikana.

Pitääkö myös Googlen sovellusten noudattaa käytäntöä?

Kyllä. Google Playn kehittäjäkäytäntöjä – myös vaatimusta Google Playn laskutusjärjestelmän käytöstä sovellusten sisäisissä digitaalisten tuotteiden ostoksissa – sovelletaan kaikkiin Google Playn sovelluksiin, myös Googlen omiin sovelluksiin.

Voinko kertoa käyttäjilleni vaihtoehtoisista maksutavoista?

Kyllä. Sovelluksen ulkopuolella voit kertoa käyttäjillesi vapaasti vaihtoehtoisista ostotavoista. Voit käyttää sähköpostimarkkinointia tai muita kanavia sovelluksen ulkopuolella tilaustarjousten tai jopa erikoishintojen tarjoamiseksi.

Sovelluksen sisällä kehittäjät eivät saa ohjata käyttäjiä käyttämään muita maksutapoja kuin Google Playn laskutusjärjestelmää, ellei maksukäytäntö salli niitä. Tämä sisältää suoran linkittämisen sivustolle, joka voi johtaa vaihtoehtoiseen maksutapaan, tai sellaisten ilmausten käyttämisen, jotka kannustavat käyttäjää ostamaan digitaalisen tuotteen sovelluksen ulkopuolelta.

Kehittäjät voivat ohjata käyttäjiä hallinnointitietoihin – esim. tilin asetussivulle, tietosuojakäytäntöön tai ohjekeskukseen – niin kauan kuin verkkosivu ei johda lopulta vaihtoehtoiseen maksutapaan, joka on kielletty maksukäytännössä.

Jos kyseessä on vain kulutukseen perustuva palvelu tai tuote (sovellukset, joiden avulla käyttäjät eivät voi ostaa pääsyoikeutta digitaalisiin tuotteisiin tai palveluihin sovelluksen sisältä), kehittäjät voivat antaa halutessaan lisätietoja ostovaihtoehdoista ilman suoria linkkejä, käyttämällä esim. tämänkaltaisia ilmaisuja:

• "Voit ostaa tämän kirjan suoraan sivustoltamme"
  • "Siirry sivustollemme päivittääksesi tilauksesi Premium-tasolle"
  • "Tämä elokuva ei ole vuokrattavissa sovelluksesta. Kaikki omasivustomme.com-sivuston kautta vuokratut elokuvat ovat kuitenkin heti katsottavissa sovelluksessa"
  • "Tarvitsetko lisäelämiä? Osta lisää sivustoltamme"
Voinko kertoa käyttäjilleni mainoskampanjoista muilla alustoilla?

Kyllä, voit kertoa käyttäjille tarjonnastasi sähköpostilla tai muilla sovelluksen ulkopuolisilla tavoilla, vaikka ne olisivat erilaisia muualla kuin Google Playssa.

Voinko tarjota alustasta riippuen sovelluksen eri ominaisuuksia, hintoja tai kokemuksen?

Kyllä. Emme vaadi yhdenmukaisuutta alustojen välillä. Voit luoda sovelluksestasi eri versioita tukeaksesi eri alustoja, ominaisuuksia ja hinnoittelumalleja.

Voinko tarjota Google Playssa vain kulutukseen perustuvan (luku-)sovelluksen?

Kyllä. Google Play sallii minkä tahansa sovelluksen tarjoamisen vain kulutukseen perustuvana, vaikka se olisi osa maksullista palvelua. Käyttäjä voi esimerkiksi kirjautua sisään sovelluksen avautuessa ja käyttää muualla maksettua sisältöä.

Muuttuuko laskutuskäytäntö sovellustyypistä riippuen?

Ei. Google Playn maksukäytäntö koskee kaikkia sovellustyyppejä.

Voinko tarjota asiakkailleni hyvitystä suoraan?

Kyllä. Voit jatkaa hyvitysten antamista ja tuen tarjoamista suoraan asiakkaillesi.

Salliiko Google Play pilvipelaamisen sovelluksia?

Kyllä. Pilvipelaamisen striimaussovellukset, jotka noudattavat Google Playn käytäntöjä, ovat tervetulleita Google Playhin.

Pitäisikö sovellusten, jotka tarjoavat tuotteita tai palveluita, kuten vakuutuksia, osakekauppoja, sijoitusneuvontaa tai veroneuvontaa ja ‑ilmoitusapua, käyttää Google Playn laskutusjärjestelmää?

Ei. Vakuutusten, osakekauppojen, sijoitusneuvonnan tai veroneuvonnan ja ‑ilmoitusavun kaltaisten tuotteiden ja palvelujen ostoihin ei tule käyttää Google Playn laskutusjärjestelmää.

Sovellukseni tarjoaa kliinisiä palveluja. Pitäisikö minun käyttää Google Playn laskutusjärjestelmää ostotapahtumissa?

Säänneltyihin kliinisiin palveluihin liittyvissä maksutapahtumissa ei tule käyttää Google Playn laskutusjärjestelmää. Säänneltyjä kliinisiä palveluita ovat palvelut, joita tarjoaa lisensoitu terveyspalvelujen tarjoaja tai joita tarjotaan tällaisen puolesta ja jotka on tarkoitettu sairauksien diagnosointiin, estämiseen, hoitamiseen, lievittämiseen tai parantamiseen. Tällaisiin palveluihin voi sisältyä lääkärin konsultaatiota, reseptien saamista tai lisensoidun terveydenhuollon ammattilaisen luomia hoitosuunnitelmia.

Lisäksi digitaalisten COVID-passien varmennussovellusten ei tarvitse käyttää Google Playn laskutusjärjestelmää, jos viranomainen tarjoaa palvelun ja arvioi siihen liittyvät kulut suoraan.

Koskeeko vaatimus käyttää Google Playn laskutusjärjestelmää sellaisten tuotteiden tai palveluiden ostamista, joita ei voi käyttää sovelluksessa?

Google Playn laskutusjärjestelmää ei tarvitse käyttää sellaisten digitaalisten tuotteiden tai palvelujen ostotapahtumissa, joita voidaan käyttää vain Playssa jaellun sovelluksen ulkopuolella ja joihin ei saa pääsyä Playssa jaellun sovelluksen kautta. Tällaisia ovat esimerkiksi soittoäänet, joita voi käyttää laitteella mutta ei sovelluksessa, pelkkä verkkosisältö, jota ei koskaan käytetä sovelluksessa, ja sovellukset, jotka ylläpitävät pilvipalvelualustoja mutta eivät tarjoa pääsyä pilvitallennustilaan sovelluksen sisällä.

Pitääkö minun käyttää Google Playn laskutusjärjestelmää myydessäni lahjakortteja sovelluksessani?

Ei. Google Playn laskutusjärjestelmän käyttöä ei vaadita sovelluksen sisäisten lahjakorttien myymiseen riippumatta siitä, onko lahjakortti sähköinen vai fyysinen.

Voinko antaa sovelluksessani kanta-asiakas- tai palkintopisteitä käyttämättä Google Playn laskutusjärjestelmää?

Kyllä. Pisteitä voi antaa sovelluksessa käyttämättä Google Playn laskutusjärjestelmää. Käyttäjät voivat myös vaihtaa ansaittuja tai palkinnoksi saatuja pisteitä sovelluksen sisällä digitaalisiin tuotteisiin ja palveluihin Google Playn laskutusjärjestelmän ulkopuolella. Muista kuitenkin, että jos näitä pisteitä (tai muun tyyppisiä virtuaalivaluuttoja) myydään sovelluksessa, Google Playn laskutusjärjestelmää tulee käyttää.

Olen televiestintä- tai kaapelipalveluntarjoaja. Miten tämä käytäntö vaikuttaa sovelluksiini?

Jos olet televiestintä-, laajakaista-, monikanavasatelliitti-, kaapeli- tai hallinnoitu IPTV (fyysinen palvelu) ‑palveluntarjoaja, voit mahdollisesti yhdistää asiakkaasi nykyiseen fyysisten palvelujen laskuun tiettyjä digitaalisia tuotteita tai palveluita, jotka ovat saatavilla myös muulla kuin mobiilimyyntikanavillasi. Maksutapana on käytettävä asiakkaan fyysisten palvelujen laskua, ja näitä digitaalisia tuotteita tai palveluja voidaan myydä sovelluksissasi vain, jos käyttäjät voivat hallinnoida fyysisiä palvelujaan sovelluksessa tai jos sovelluksen sisäiset ostot ovat tarjolla vain fyysisen palvelusi tilaajille.  Esimerkkejä:

• Tavalliset digitaalisen tai fyysisen palvelun tilauspaketit, jotka ovat yleisesti saatavilla muilla kuin mobiilimyyntikanavilla ja jotka sisällytetään käyttäjän fyysisten palvelujen laskuun
  • Tilausvideopalvelut, musiikki, digitaaliset sarjakuvat tai digitaaliset kirjat, jotka kuuluvat maksulliseen digitaaliseen palvelutilaukseen ja jotka sisällytetään käyttäjän fyysisen palvelun laskuun
  • Tilausvideopalvelujen tarjoaminen käyttäjille, jotka kuuluvat fyysisen monikanavasatelliitti-, kaapeli- tai hallinnoidun IPTV-palvelun tilauksen piiriin
Miten Etelä-Korean uusi lainsäädäntö vaikuttaa Google Playn maksukäytäntöön? Veloitetaanko minua, vaikka en enää käyttäisi Google Playn laskutusjärjestelmää?

Äskettäin voimaan tulleen lainsäädännön mukaisesti kaikilla kehittäjillä on mahdollisuus tarjota vaihtoehtoinen sovelluksen sisäinen laskutusjärjestelmä Google Playn järjestelmän ohella. Kehittäjät voivat tarjota järjestelmää eteläkorealaisille käyttäjille, jotka tekevät sovelluksen sisäisiä ostoksia puhelimilla tai tableteilla Playssa jaelluissa sovelluksissa.

Kehittäjiltä veloitetaan edelleen palvelumaksu vaihtoehtoisen sovelluksen sisäisen laskutusjärjestelmän kautta, mutta palvelumaksu on 4 % pienempi. Jos palvelumaksu on esimerkiksi 15 % Google Playn laskutusjärjestelmän kautta tehdyistä tapahtumista, se on 11 % vaihtoehtoisen laskutusjärjestelmän kautta tehdyistä tapahtumista. Lue lisätietoa blogistamme.

Jos olet kehittäjä, joka palvelee Etelä-Koreassa olevia käyttäjiä, saat lisätietoja vaihtoehtoisen sovelluksen sisäisen laskutusjärjestelmän käyttöönotosta tästä ohjekeskuksen artikkelista.

Miksi maksukäytännön noudattamisen määräaika on erilainen Intiassa oleville kehittäjille?

Annoimme viime vuonna Intiassa oleville kehittäjille lisäaikaa tehdä sovelluksistaan Google Playn maksukäytännön mukaisia maan laskutusta koskevien erikoisolosuhteiden vuoksi. Määräaikaa on pidennetty entisestään 31.10.2022 asti, jotta Intiassa olevat kehittäjät saavat tarvittavan tuotetuen kätevien käyttäjämaksujärjestelmien (esim. UPI ja lompakot) kautta tapahtuville toistuville maksuille. Määräajan pidennys tarjoaa myös lisäaikaa sopeutua Intian muuttuneisiin toistuvien digitaalisten maksujen sääntöihin. Ymmärrämme Intian kehittäjäekosysteemin erikoistarpeet ja olemme sitoutuneita auttamaan kumppaneitamme kasvamaan.

Sain hyväksynnän lisäajalle Playn maksukäytännön noudattamiseksi. Mitä tapahtuu, jos sovellukseni ei noudata käytäntöä 1.6.2022 mennessä?

Teemme aina yhteistyötä kehittäjäyhteisömme kanssa, jotta kehittäjät voisivat pitää sovelluksensa Playssa, kun tarvittavien muutosten tekeminen on vielä kesken. Vuonna 2020 selvensimme maksukäytäntömme kieltä tarkentaaksemme, että kaikkien sovellusten on käytettävä Playn laskutusjärjestelmää sovellusten sisäisten digitaalisten tuotteiden ja palveluiden ostamiseen. Useimmat kehittäjät ovat jo toteuttaneet tämän pitkäaikaisen käytännön edellyttämät muutokset. Olemme kuitenkin antaneet vuoden lisäajan niille, joiden täytyy vielä tehdä muutoksia sovelluksiin. Kehittäjien palautteen perusteella annoimme vuonna 2021 kehittäjille mahdollisuuden pyytää 6 kuukauden lisäaikaa, jolloin heillä oli yli 18 kuukautta aikaa tehdä sovelluksistaan vaatimusten mukainen.

1.6.2022 alkaen poistamme Google Playsta kaikki sovellukset, jotka eivät noudata vaatimuksia.

Intiassa asuvilla kehittäjillä on erikoisolosuhteiden vuoksi 31.10.2022 asti aikaa tehdä sovelluksistaan käytännön mukaisia maassaan. Lisätietoja saat Usein kysyttyä ‑sivulta.

Äskettäin voimaan tulleiden lakien mukaisesti Etelä-Koreassa olevia käyttäjiä palvelevilla kehittäjillä on mahdollisuus integroida vaihtoehtoinen sovelluksen sisäinen laskutusjärjestelmä. Lisätietoa saat Usein kysyttyä ‑sivulta.

Edellyttävätkö käyttäjän suoraan kehittäjälle antamat tipit tai lahjoitukset Playn laskutusjärjestelmää?

Jos käyttäjän koko tippi tai lahjoitus menee kehittäjälle eikä maksua vastaan anneta pääsyä digitaaliseen sisältöön tai palveluun (mukaan lukien tarrat, merkit ja erikoisemojit), tämä katsotaan kaverimaksuksi eikä Google Playn laskutusjärjestelmää tarvitse käyttää. Jos jokin näistä ehdoista ei toteudu, Google Playn laskutusjärjestelmää on käytettävä käytäntövaatimusten mukaisesti.

Sovelletaanko maksukäytännön vaatimusta käyttää Google Playn laskutusjärjestelmää maihin, joissa Google Playn laskutusjärjestelmää ei ole vielä julkaistu?

As long as Google Play’s billing system isn’t available in a particular country, the Payments policy’s requirement to use Google Play’s billing system does not apply in that country.

We’re always looking to expand support of Google Play’s billing system at which time the Payments policy’s requirement to use Google Play’s billing system will apply.  We’ll let you know when those changes occur.

Olen lähettänyt sovelluspäivitykseni Playn maksukäytännön noudattamiseksi. Sovellus hylättiin kuitenkin tarkastuksessa edellytettävien kirjautumistietojen vuoksi. Miksi Google tarvitsee kirjautumistiedot ja miten voin lähettää sovelluksen uudelleen tarkistettavaksi?

Jos sovellusta tai sen osia on rajoitettu kirjautumistietojen, jäsenyyden, sijainnin tai muun todennustavan perusteella, sinun on kerrottava, miten sovellukseen saa pääsyn, Play Consolen vaatimuksia koskevassa käytännössä kuvatulla tavalla. Jos emme voi tarkastaa sovellusta rajallisten pääsyoikeuksien vuoksi, sinua saatetaan estää julkaisemasta päivityksiä tai sovellus saatetaan poistaa Google Playsta.

Voit kertoa meille nämä tiedot seuraamalla ohjeita, jotka löytyvät tästä Play Console ‑ohjekeskuksen artikkelista, Sovelluksen käyttöoikeudet ‐kohdasta, ja lähettämällä sovelluksen sitten uudelleen tarkastettavaksi.

Lisää aiheesta