Miten Google Playn maksukäytäntö toimii

Academy Logo

Maksuton koulutus.

Lue lisää Google Playn maksukäytännöstä Academy for App Successista.

Google Playn laskutusjärjestelmän käyttöä on aina vaadittu kehittäjiltä, jotka tarjoavat sovelluksen sisäisiä ostoksia digitaalisista tuotteista ja palveluista Google Playssa jaeltavissa sovelluksissa. Käyttäjät voivat luottaa alustaan, kun se tarjoaa turvallisen ja luotettavan maksutavan ja he voivat hoitaa maksuja keskeisestä paikasta.

Olemme selventäneet maksukäytännön kieltä tarkentaaksemme, että kaikkien digitaalisia tuotteita ja palveluja sovelluksissaan myyvien kehittäjien on käytettävä Google Playn laskutusjärjestelmää. Muuta laskutusjärjestelmää käyttävien sovellusten on poistettava se noudattaakseen tämän päivityksen vaatimuksia. Voit lukea alta lisätietoja täytäntöönpanon aikataulusta sekä usein kysyttyjä kysymyksiä.

Tietoja Google Playn laskutusjärjestelmästä

Google Playn laskutusjärjestelmä on palvelu, jonka avulla voit myydä digitaalisia tuotteita ja sisältöä Android-sovelluksessa. Voit käyttää Google Playn laskutusjärjestelmää myydäksesi kertamaksullisen tuotteen tai toistuvia tilauksia. Lue lisää Google Playn laskutusjärjestelmän integroinnista tuotteeseen Android-kehittäjien sivustolta.

Ostokset, jotka edellyttävät Google Playn laskutusjärjestelmän käyttöä

• Digitaaliset tuotteet (esim. virtuaaliset valuutat, lisäelämät, lisäpeliaika, lisäesineet, hahmot ja avatarit)
  • Tilaussisältö (esim. fitness-, peli-, deitti-, opetus-, musiikki-, video- tai muuta sisältöä tarjoavat tilauspalvelut)
  • Sovellusten toiminnot ja sisällöt (esim. sovellusversio ilman mainoksia sekä uudet toiminnot, joita ei voi käyttää ilmaisversiossa)
  • Pilviohjelmistot ja ‑palvelut (esim. datansäilytyspalvelut, yrityksen tuottavuutta parantavat ohjelmistot ja taloushallinto-ohjelmistot)

Ostokset, joita Google Playn laskutusjärjestelmä ei tue

• Fyysisen tuotteen ostaminen tai vuokraaminen (esim. ruoka, vaatteet, kotitaloustarvikkeet tai elektroniikka)
  • Fyysisten palvelujen ostaminen (esim. kuljetuspalvelut, lennot, kuntosalijäsenyydet tai ruoan kotiinkuljetus)
  • Credit-kortin tai sähkö-, kaasu,- ja vesilaskun maksu

Google Playn laskutusjärjestelmää ei saa käyttää kavereille maksamiseen, nettiuhkapelaamista mainostavaan sisältöön tai muuhun tuotekategoriaan, joka on kielletty Googlen maksukeskuksen sisältökäytännöissä.

Täytäntöönpanon aikataulu

Kaikkien 20.1.2021 jälkeen lähetettyjen uusien sovellusten täytyy noudattaa uutta maksukäytäntöä, jotta ne voidaan hyväksyä jaeltaviksi Google Playssa.

Muuta laskutusjärjestelmää käyttävien sovellusten on poistettava kyseinen järjestelmä noudattaakseen tämän päivityksen vaatimuksia. Tarjoamme kyseisille sovelluksille lisäaikaa 30.9.2021 asti tarvittavien muutosten tekemistä varten.

Intiassa asuvien kehittäjien lähettämien uusien ja nykyisten sovellusten on oltava uuden käytännön mukaisia 31.3.2022 mennessä. Etelä-Koreassa asuvien kehittäjien lähettämien uusien ja nykyisten sovellusten taas 30.9.2021 mennessä.

On käynyt ilmi, että kuluneen vuoden haasteista johtuen osa kehittäjistä tarvitsee lisäaikaa varmistaakseen, että sovellukset ovat maksukäytännön mukaisia. Kehittäjät voivat lähettää virallisen lisäaikapyynnön, joka arvioidaan sovelluskohtaisesti. Käytännön noudattamisen takaraja on 31.3.2022. Voit pyytää lisäaikaa tällä lomakkeella.

Usein kysyttyä

Voinko jaella sovellustani muissa Android-sovelluskaupoissa tai omalla verkkosivustollani?

Kyllä, voit jaella sovellustasi kuten haluat. Kyseessä on avoin ekosysteemi, ja suurin osa Android-laitteista sisältää esiasennettuna useamman kuin yhden kaupan. Käyttäjät voivat myös itse asentaa muita kauppoja. Android antaa kehittäjille vapauden ja joustavuuden jaella sovelluksia muissa Android-sovelluskaupoissa, suoraan verkkosivuilta tai laitteiden esilatauksina ilman Google Playn laskutusjärjestelmän käyttöä.

Monien yritysten on täytynyt siirtää fyysiset palvelut verkkoon (esim. digitaaliset livetapahtumat). Täytyykö näiden sovellusten käyttää Google Playn laskutusjärjestelmää?

Tiedämme, että maailmanlaajuisen pandemian vuoksi moni yritys kohtaa haasteita fyysisen liiketoiminnan siirtämisessä digitaaliseen muotoon sekä uudenlaisessa asiakkaiden aktivoinnissa, esimerkiksi kasvokkain tapahtuvien kohtaamisten ja oppituntien siirtämisessä verkkoon. Seuraavien 12 kuukauden aikana näiden yritysten ei tarvitse noudattaa maksukäytäntöä, ja me jatkamme tilanteen uudelleenarviointia ensi vuoden aikana. Kuulemme mielellämme palautetta muutoksia läpikäyviltä kehittäjiltä ja haluamme tehdä yhteistyötä auttaaksemme uusien käyttäjien tavoittamisessa ja verkkoyritysten kasvattamisessa sekä samalla luoda johdonmukainen ja turvallinen käyttäjäkokemus verkossa.

Pitääkö myös Googlen sovellusten noudattaa käytäntöä?

Kyllä. Google Playn kehittäjäkäytäntöjä – myös vaatimusta Google Playn laskutusjärjestelmän käytöstä sovellusten sisäisissä digitaalisten tuotteiden ostoksissa – sovelletaan kaikkiin Google Playn sovelluksiin, myös Googlen omiin sovelluksiin.

Voinko kertoa käyttäjilleni vaihtoehtoisista maksutavoista?

Kyllä. Sovelluksen ulkopuolella voit kertoa käyttäjillesi vapaasti vaihtoehtoisista ostovaihtoehdoista. Voit käyttää sähköpostimarkkinointia tai muita kanavia sovelluksen ulkopuolella tilaustarjousten tai jopa erikoishintojen tarjoamiseksi.

Sovelluksen sisällä kehittäjät eivät saa ohjata käyttäjiä käyttämään muita maksutapoja kuin Google Playn laskutusjärjestelmää. Tämä sisältää suoran linkittämisen sivustolle, joka voi johtaa vaihtoehtoiseen maksutapaan, tai sellaisten ilmausten käyttämisen, jotka kannustavat käyttäjää ostamaan digitaalisen tuotteen sovelluksen ulkopuolelta.

Kehittäjät voivat ohjata käyttäjiä hallinnointitietoihin – esim. tilin asetussivulle, tietosuojakäytäntöön tai ohjekeskukseen – niin kauan kuin verkkosivu ei johda lopulta vaihtoehtoiseen maksutapaan.

Jos kyseessä on vain kulutukseen perustuva palvelu tai tuote (sovellukset, joiden avulla käyttäjät eivät voi ostaa pääsyoikeutta digitaalisiin tuotteisiin tai palveluihin sovelluksen sisältä), kehittäjät voivat antaa halutessaan lisätietoja ostovaihtoehdoista ilman suoria linkkejä, käyttämällä esim. tämänkaltaisia ilmaisuja:

• "Voit ostaa tämän kirjan suoraan sivustoltamme"
  • "Siirry sivustollemme päivittääksesi tilauksesi Premium-tasolle"
  • "Tämä elokuva ei ole vuokrattavissa sovelluksesta. Kaikki omasivustomme.com-sivuston kautta vuokratut elokuvat ovat kuitenkin heti katsottavissa sovelluksessa"
  • "Tarvitsetko lisäelämiä? Osta lisää sivustoltamme"
Voinko kertoa käyttäjilleni mainoskampanjoista muilla alustoilla?

Tietysti. Mekin olemme sovelluskehittäjiä ja tiedämme, miten tärkeää vapaa kommunikointi käyttäjien kanssa on. Voit kertoa käyttäjille tarjonnastasi sähköpostilla tai muilla sovelluksen ulkopuolisilla tavoilla, vaikka ne olisivat erilaisia muualla kuin Google Playssa.

Voinko tarjota alustasta riippuen sovelluksen eri ominaisuuksia, hintoja tai kokemuksen?

Kyllä. Emme vaadi yhdenmukaisuutta alustojen välillä. Voit luoda sovelluksestasi eri versioita tukeaksesi eri alustoja, ominaisuuksia ja hinnoittelumalleja.

Voinko tarjota Playssa vain kulutukseen perustuvan (luku-)sovelluksen?

Kyllä. Google Play sallii minkä tahansa sovelluksen tarjoamisen vain kulutukseen perustuvana, vaikka se olisi osa maksullista palvelua. Käyttäjä voi esimerkiksi kirjautua sisään sovelluksen avautuessa ja hän voi käyttää maksettua sisältöä jossain muualla.

Muuttuuko laskutuskäytäntö sovellukseni kategoriasta riippuen?

Ei muutu. Yritys- tai kuluttajasovelluksia ja teemoja, esim. musiikkia tai sähköpostia, kohdellaan kaikkia samalla tavalla Google Playssa.

Voinko tarjota asiakkailleni hyvitystä suoraan?

Kyllä. Voit jatkaa hyvitysten ja muun tuen antamista suoraan asiakkaillesi.

Salliiko Google Play pilvipelaamisen sovelluksia?

Kyllä. Kaikkien kehittäjien pilvipelaamisen striimaussovellukset, jotka noudattavat Google Playn käytäntöjä, ovat tervetulleita Google Playhin.

Pitäisikö sovellusten, jotka tarjoavat tuotteita tai palveluita, kuten vakuutuksia, osakekauppoja, sijoitusneuvontaa tai veroneuvontaa ja ‑ilmoitusapua, käyttää Google Playn laskutusjärjestelmää?

Ei. Vakuutusten, osakekauppojen, sijoitusneuvonnan tai veroneuvonnan ja ‑ilmoitusavun kaltaisten tuotteiden ja palvelujen ostoihin ei tule käyttää Google Playn laskutusjärjestelmää.

Sovellukseni tarjoaa kliinisiä palveluja. Pitäisikö minun käyttää Google Playn laskutusjärjestelmää ostotapahtumissa?

Säänneltyihin kliinisiin palveluihin liittyvissä maksutapahtumissa ei tule käyttää Google Playn laskutusjärjestelmää. Säänneltyjä kliinisiä palveluita ovat palvelut, joita tarjoaa lisensoitu terveyspalvelujen tarjoaja tai joita tarjotaan tällaisen puolesta ja jotka on tarkoitettu sairauksien diagnosointiin, estämiseen, hoitamiseen, lievittämiseen tai parantamiseen. Tällaisiin palveluihin voi sisältyä lääkärin konsultaatiota, reseptien saamista tai lisensoidun terveydenhuollon ammattilaisen luomia hoitosuunnitelmia.

Koskeeko vaatimus käyttää Google Playn laskutusjärjestelmää sellaisten tuotteiden tai palveluiden ostamista, joita ei voi käyttää sovelluksessa?

Playn maksukäytäntö koskee vain tuotteita ja palveluita, joita voi käyttää Playn ekosysteemissä. Toisin sanoen Google Playn laskutusjärjestelmää ei tarvitse käyttää sellaisten digitaalisten tuotteiden tai palvelujen ostotapahtumissa, joita voidaan käyttää vain sovelluksen ulkopuolella ja joita ei voi käyttää sovelluksessa. Tällaisia ovat esimerkiksi puhelimen soittoäänet, sisältö, jota voi käyttää vain verkkosivustolla, ja sovellukset, jotka ylläpitävät pilvipalvelualustoja mutta eivät tarjoa pääsyä pilvitallennustilaan sovelluksen sisällä.

Pitääkö minun käyttää Google Playn laskutusjärjestelmää myydessäni lahjakortteja sovelluksessani?

Ei. Google Playn laskutusjärjestelmän käyttöä ei vaadita sovelluksen sisäisen lahjakortin myymiseen riippumatta siitä, onko lahjakortti sähköinen vai fyysinen.

Voinko antaa sovelluksessani kanta-asiakas- tai palkintopisteitä käyttämättä Google Playn laskutusjärjestelmää?

Kyllä. Pisteitä voi antaa sovelluksessa käyttämättä Google Playn laskutusjärjestelmää. Käyttäjät voivat myös vaihtaa ansaittuja tai palkinnoksi saatuja pisteitä sovelluksen sisällä digitaalisiin tuotteisiin ja palveluihin Google Playn laskutusjärjestelmän ulkopuolella. Muista kuitenkin, että jos näitä pisteitä (tai muun tyyppisiä virtuaalivaluuttoja) myydään sovelluksessa, Google Playn laskutusjärjestelmää tulee käyttää.

Olen televiestintä- tai kaapelipalveluntarjoaja. Miten tämä käytäntö vaikuttaa sovelluksiini?

Jos olet televiestintä-, laajakaista-, monikanavasatelliitti-, kaapeli- tai hallinnoitu IPTV-palveluntarjoaja (fyysinen palvelu), voit mahdollisesti yhdistää tiettyjä digitaalisia tuotteita tai palveluita, jotka ovat saatavilla myös muulla kuin mobiilimyyntikanavillasi, asiakkaasi nykyiseen fyysisten palvelujen laskuun.  Maksutapana on käytettävä asiakkaan fyysisten palvelujen laskua, ja näitä digitaalisia tuotteita/palveluja voidaan myydä sovelluksissasi vain, jos käyttäjät voivat hallinnoida fyysisiä palvelujaan sovelluksessa tai jos sovelluksen sisäiset ostot ovat tarjolla vain fyysisen palvelusi tilaajille.  Esimerkkejä:

• Tavalliset digitaalisen tai fyysisen palvelun tilauspaketit, jotka ovat yleisesti saatavilla muilla kuin mobiilimyyntikanavilla ja jotka sisällytetään käyttäjän fyysisten palvelujen laskuun
  • Tilausvideopalvelut, musiikki, digitaaliset sarjakuvat tai digitaaliset kirjat, jotka kuuluvat maksulliseen digitaaliseen palvelutilaukseen ja jotka sisällytetään käyttäjän fyysisen palvelun laskuun
  • Tilausvideopalvelujen tarjoaminen käyttäjille, jotka kuuluvat fyysisen monikanavasatelliitti-, kaapeli- tai hallinnoidun IPTV-palvelun tilauksen piiriin

Lisää aiheesta