Från och med den 10 juni 2024 kan du inte längre använda VPN från Google One. Läs mer om utfasningen av VPN från Google One.

Öka onlinesäkerheten med VPN från Google One

Om du vill få bättre skydd mot hackare och onlineövervakning kan du skydda anslutningen med det virtuella privata nätverket (VPN) från Google One. Aktivera VPN från Google One i Google One-appen för att kryptera onlineaktivitet och få extra skydd – var du än ansluter från.

Detta kan du göra när du har aktiverat VPN:

• Skydda mot hackare i nätverk som inte är säkra (exempelvis öppna wifi-nätverk).
  • Dölja din IP-adress. När du döljer din IP-adress kan andra inte använda den för att spåra din plats.

Var VPN från Google One är tillgängligt

VPN från Google One är tillgängligt i utvalda länder eller regioner och ingår för kvalificerade Google One-medlemmar. Den här funktionen är tillgänglig på följande platser:

• Österrike
  • Australien
  • Belgien
  • Kanada
  • Danmark
  • Finland
  • Frankrike
  • Tyskland
  • Island
  • Irland
  • Italien
  • Japan
  • Mexiko
  • Nederländerna
  • Norge
  • Sydkorea
  • Spanien
  • Sverige
  • Schweiz
  • Taiwan
  • Förenade kungariket
  • USA

Om du har aktiverat VPN från Google One och ditt land eller din region anges ovan fungerar VPN från Google One fortfarande när du reser till andra länder eller regioner.

Vem kan använda VPN från Google One?
Google One-medlemmar har åtkomst till VPN från Google One på flera enheter, inklusive på kvalificerade Android-enheter, iOS-enheter och datorer på platserna som nämns ovan.
Var VPN från Google One är tillgängligt när du reser

Om VPN från Google One är aktiverat och ditt hemland eller din region anges ovan fungerar VPN från Google One fortfarande när du reser till andra länder eller regioner. Nedan visas de länder eller regioner där VPN från Google One fortfarande fungerar när du reser utanför ditt hemland eller din hemregion. Om ett land eller en region inte anges nedan fungerar inte VPN från Google One när du reser till den platsen.

Tips! Alla länder eller regioner där VPN från Google One är tillgängligt, enligt avsnittet ”Var VPN från Google One är tillgängligt” ovan, har även stöd för resefunktioner.

• Åland
  • Albanien
  • Algeriet
  • Amerikanska Samoa
  • Andorra
  • Anguilla
  • Antarktis
  • Antigua och Barbuda
  • Aruba
  • Bahamas
  • Barbados
  • Belize
  • Benin
  • Bermuda
  • Bonaire, Sint Eustatius och Saba
  • Bosnien och Hercegovina
  • Bouvetön
  • Brittiska territoriet i Indiska Oceanen
  • Bulgarien
  • Burkina Faso
  • Kap Verde
  • Kamerun
  • Caymanöarna
  • Tchad
  • Julön
  • Kokosöarna
  • Colombia
  • Cooköarna
  • Costa Rica
  • Elfenbenskusten
  • Kroatien
  • Curaçao
  • Cypern
  • Tjeckien
  • Dominica
  • Dominikanska republiken
  • Ecuador
  • San Salvador
  • Ekvatorialguinea
  • Eritrea
  • Estland
  • Etiopien
  • Falklandsöarna (Malvinerna)
  • Färöarna
  • Fiji
  • Franska Polynesien
  • Franska territorierna i södra Indiska Oceanen
  • Gabon
  • Gambia
  • Ghana
  • Gibraltar
  • Grekland
  • Guadeloupe
  • Guatemala
  • Guernsey
  • Guinea
  • Guinea-Bissau
  • Haiti
  • Heardön och McDonaldöarna
  • Heliga stolen
  • Honduras
  • Ungern
  • Isle of Man
  • Israel
  • Jamaica
  • Jersey
  • Jordanien
  • Kazakstan
  • Kiribati
  • Kirgizistan
  • Lettland
  • Liberia
  • Liechtenstein
  • Litauen
  • Luxemburg
  • Malta
  • Martinique
  • Mauretanien
  • Mikronesien
  • Moldavien
  • Monaco
  • Montenegro
  • Montserrat
  • Marocko
  • Nauru
  • Nya Kaledonien
  • Nya Zeeland
  • Nicaragua
  • Niue
  • Norfolkön
  • Panama
  • Pitcairn
  • Polen
  • Portugal
  • Puerto Rico
  • Republiken Nordmakedonien
  • Rumänien
  • Saint-Barthélemy
  • Sankt Helena, Ascension och Tristan da Cunha
  • Saint-Martin (franska delen)
  • Saint-Pierre-et-Miquelon
  • Saint Vincent och Grenadinerna
  • San Marino
  • Sao Tomé och Principe
  • Saudiarabien
  • Senegal
  • Serbien
  • Sierra Leone
  • Sint-Maarten (nederländska delen)
  • Slovakien
  • Slovenien
  • Salomonöarna
  • Sydgeorgien och Sydsandwichöarna
  • Svalbard och Jan Mayen
  • Tadzjikistan
  • Togo
  • Tokelauöarna
  • Trinidad och Tobago
  • Tunisien
  • Turkiet
  • Turkmenistan
  • Turks- och Caicosöarna
  • Förenta staternas yttre öar
  • Uzbekistan
  • Vanuatu
  • Brittiska Jungfruöarna
  • Amerikanska Jungfruöarna
  • Wallis och Futuna
  • Västsahara
Så här fungerar VPN från Google One

Ett VPN lägger till ett krypteringslager i din nätverkstrafik som gör den oigenkännlig för:

• Nätverksoperatören.
    • Nätverksoperatören kan inkludera internetleverantören, operatören eller leverantören av ett öppet wifi-nätverk.
  • Andra observatörer i nätverket, till exempel potentiella hackare.

Ett VPN maskerar också din IP-adress från webbplatser och appar som du besöker. Annars kan webbplatser och appar använda din IP-adress för att spåra din aktivitet över tid eller för att avgöra din fysiska plats.

När du aktiverar VPN krypteras din nätverkstrafik och omdirigeras via VPN-proxyservrarna. Det gör att nätverkstrafiken förblir privat och gör det svårare för spårningsprogram, webbplatser och appar att spåra dig. Du kan läsa mer om hur VPN från Google One skyddar dig och håller din information privat på g.co/vpn/howitworks.

För att webbplatser ska visa rätt innehåll för din region tilldelar VPN från Google One dig en IP-adress baserat på din nuvarande region. Webbplatser kan inte använda denna IP-adress för att fastställa din exakta plats. Du kan inte ändra IP-adressens region.

Detta skiljer VPN från Google One från andra VPN

Integritet och säkerhet står i centrum för de produkter och tjänster vi skapar. Ett VPN är ett viktigt ytterligare integritets- och säkerhetslager för din onlineaktivitet, och det är väldigt viktigt att se till att det implementeras med robusta integritets- och säkerhetsgarantier.

VPN från Google One använder avancerade kryptografiska tekniker för att säkerställa att ingen, inte ens Google, kan koppla din nätverkstrafik till ditt konto eller din identitet. Dessutom loggas aldrig din nätverkstrafik och IP-adress, och Google använder aldrig VPN-anslutningen för att spåra, logga eller sälja onlineaktivitet.

Vi samlar in helt avidentifierade mätvärden, till exempel övergripande datahastighet, drifttid och latens, för att säkerställa en sund och bra VPN-anslutning.

För att förbättra den övergripande upplevelsen, felsöka tjänsten och förhindra bedrägeri utan att kompromissa med användarintegriteten, kan följande data samlas in för en användare:

• Användning av tjänsten under de senaste 28 dagarna. Det här mätvärdet samlar in hur ofta tjänsten har använts under de senaste 28 dagarna men spårar inte den exakta tiden som tjänsten använts, hur länge den använts eller hur mycket data som använts.
  • Antalet nya försök som en användare gjort för att konfigurera en VPN-session, för att säkerställa att användaren inte överskrider det maximala antalet tillåtna samtidiga sessioner. Användar-id:n krypteras och kan därför inte identifieras personligen av kontrollen för samtidig session.
  • Serverfelsloggar utan data om förfrågningar eller svar.

För de användare som vill dela feedback eller fel med Google tillhandahåller Google One-appen alternativet att skicka loggar från enheten som innehåller uppgifter som kan kopplas till en specifik individ (som e-post) och som används för felsökning. Det här är en valfri funktion som kräver att användaren skickar in rapporten varje gång information skickas.

Läs mer om vår tekniska implementering och datahantering.

Använda flera enheter och dela dem med en familjegrupp

Om du har en kvalificerad Google One-prenumeration kan du använda VPN på upp till sex enheter per prenumeration. Du måste installera Google One-appen på varje enhet.

Om du delar Google One-prenumerationen med en familjegrupp kan medlemmarna i familjegruppen också använda VPN. Medlemmar i familjegruppen måste ladda ned Google One-appen på sina egna enheter och aktivera VPN. Kontrollerade konton för barn är inte kvalificerade. Läs mer om hur du delar din prenumeration med familjegruppen.

Konfigurera VPN från Google One

Aktivera VPN från Google One

Viktigt! Du skyddas inte av VPN när du använder enhetens mobila surfzon. Surfzonen använder enhetens internetanslutning direkt.

1. Se till att du är inloggad på ditt Google-konto.
  2. Öppna Google One-appen Google One på din Android-enhet.
  3. Tryck på Fördelar längst ned.
  4. Leta upp VPN-förmånen och tryck på Visa detaljer.
  5. Aktivera VPN.

Aktivera VPN

Hitta information om ditt VPN från Google One

1. Se till att du är inloggad på ditt Google-konto.
  2. Öppna Google One-appen Google One på din Android-enhet.
  3. Tryck på Fördelar längst ned.
  4. Leta upp VPN-förmånen.
  5. Tryck på Läs mer.
  6. I avsnittet Din nätverksinformation hittar du VPN-status och uppgifter:
    • VPN-status: ansluten eller frånkopplad
    • När VPN inte är aktiverat: din IP-adress och ditt nätverk
    • När VPN är aktiverat: ”dold”

Öka skyddet om VPN kopplas från

Du kan öka säkerheten genom att konfigurera telefonen så att den endast använder internet när VPN är på. Om VPN kopplas från blockeras internetåtkomst tills VPN återansluter.

1. Öppna Google One-appen på din Android-enhet.
  2. Tryck på Fördelar längst ned.
  3. Leta upp VPN-förmånen och tryck på Visa detaljer.
  4. Tryck på Hantera VPN-inställningar.
  5. Aktivera Blockera internet om VPN kopplas från.

Om enheten startas om görs ett nytt försök automatiskt att återansluta. Internetanslutningen blockeras eller skyddas inte innan den återansluter. När VPN återansluter visas en nyckel uppe till höger på skärmen.

Du kan inaktivera den här inställningen när som helst i VPN-inställningarna. Den här inställningen är kanske inte tillgänglig på alla enheter just nu.

Aktivera VPN

Inaktivera VPN från Google One

1. Hitta VPN-aviseringen på låsskärmen.
    • Du hittar den även i meddelandefältet.
  2. Tryck på Inaktivera VPN.

Andra sätt att inaktivera VPN:

• Tryck på VPN från Google One under Snabbinställningar.
  • Via Google One-appen Google One.

Använda en större region för IP-adress

Viktigt! Få ännu mer integritet genom att aktivera en större region, till exempel ditt land i stället för din lokala region. Detta kan påverka platsbaserade upplevelser i appar och på webbplatser du besöker.

1. Öppna Google One-appen Google One på din Android-enhet.
  2. Tryck på Fördelar längst ned.
  3. Leta upp VPN-förmånen och tryck på Visa detaljer.
  4. Tryck på Visa inställningar.
  5. Aktivera eller inaktivera Använda en större region för IP-adress.

Tips

• Om VPN redan är anslutet kopplas det från och återansluts automatiskt så att den nya inställningen träder i kraft.
  • Om VPN är frånkopplat träder ändringen i kraft när du ansluter VPN. Inställningen startar inte en ny VPN-anslutning.

Lägg till eller ta bort från Snabbinställningar

För enklare åtkomst kan du lägga till VPN från Google One i snabbinställningarna. Du kan när som helst ta bort det från menyn.

1. Svep nedåt två gånger från skärmens överkant.
  2. Tryck på edit nere till vänster.
  3. Scrolla tills du hittar VPN-nätverket med Google One Google One.
  4. Tryck länge på VPN från Google One. Dra sedan inställningen dit du vill ha den.
    • Om du vill lägga till en inställning drar du den uppåt från Lägg till rutor genom att trycka och dra.
    • Du tar bort en inställning genom att dra den nedåt till Ta bort genom att dra hit.

Skjut upp VPN

Du kan inaktivera VPN från Google One tillfälligt med pausfunktionen:

1. Tryck på Pausa i 5 minuter på skärmen för VPN från Google One.
    • Pausfunktionen har en förvald paustid på fem minuter. Du kan förlänga paustiden med fem minuter i taget.
  2. VPN från Google One aktiveras automatiskt när pausen har avslutats.
    • Tryck på Avsluta paus om du vill återansluta till VPN.

Tillåt att appar ignorerar VPN

När VPN är anslutet kan du fortfarande tillåta trafik från vissa mobilappar att dirigera om din vanliga internetanslutning istället för den krypterade VPN-tunneln. Detta är användbart i vissa situationer, till exempel:

• Om du behöver använda webbplatser och tjänster som blockerar VPN-användning.
  • Om en app måste använda mobiloperatörens nätverk för att hitta information som rör ditt konto (exempelvis för att kontrollera om du är kund).
  • Om du inte kan använda en enhet i det lokala nätverket medan VPN är anslutet.
  • Om du vill streama innehåll och inte är bekymrad över integritetsfrågor.

Viktigt! Du bör inte kringgå VPN i följande appar:

• Appar där din webbaktivitet är krypterad (till exempel webbläsare som Google Chrome och Safari).
  • Appar som du inte litar på och där din data kan hamna i orätta händer eller läcka.
  1. Öppna Google One-appen Google One på din enhet.
  2. Tryck på Fördelar längst ned.
  3. Leta upp VPN-förmånen och tryck på Visa detaljer.
  4. Tryck på Visa inställningarföljt av Tillåt att appar hoppar över VPN.
  5. Välj den app du vill hoppa över och tryck på Lägg till .
    • Om du vill ta bort en app från listan över appar som ska hoppas över trycker du på Ta bort .
  6. Tryck på Spara högst upp.

Tips! Om du inte trycker på Spara och startar om VPN från Google One sparas inte ändringarna. Om VPN är frånkopplat tillämpas ändringarna nästa gång VPN är anslutet.

VPN från Google One på Pixel 7 och 7 Pro

Användare med Pixel 7 och Pixel 7 Pro kan använda VPN från Google One utan kostnad på dessa enheter via Google One-appen utan ett Google One-medlemskap. Andra förmåner i Google One-medlemskapet säljs separat. Om du vill använda VPN från Google One på äldre Pixel-enheter måste du ha ett Google One-medlemskap.

Befintliga Google One-medlemmar kan använda VPN från Google One på flera enheter. Det här erbjudandet om VPN påverkar inte kostnaden för eller förmånerna med Google One-medlemskap.

Om enheten fortsätter att få säkerhetsuppdateringar är VPN från Google One tillgängligt med kvalificerade Google-konton.

Workspace och vissa kontrollerade konton, till exempel ett barns konto, är inte kvalificerade. I Indien och Singapore är Pixel 7- och Pixel 7 Pro-enheter inte kvalificerade för VPN från Google One.

Viktigt! Din Pixel 7 eller Pixel 7 Pro måste uppfylla vissa kriterier för att VPN från Google One ska fungera. Om VPN från Google One inte fungerar kanske det beror på något av följande:

• Enheten är rootad.
  • Enheten har inte den senaste säkerhetsuppdateringen.
  • Starthanteraren är olåst.
  • Du kör en betaversion eller annan inofficiell version av Android.

Aktivera VPN från Google One på Pixel 7 eller Pixel 7 Pro:

1. Logga in på ditt Google-konto på enheten.
  2. Öppna Google One-appen Google One.
  3. Tryck på Fördelar längst ned.
  4. Tryck på Läs mer under förmånen VPN-skydd för flera enheter.
  5. Aktivera VPN.

Vanliga frågor

Förhindrar detta att Google eller andra sparar min historik?

Nej. Webbplatser och appar från tredje part kan fortfarande spara information om din surfning eller anpassa din upplevelse på andra sätt. Några exempel på detta är cookies eller annan teknik eller tillfällen då du loggar in på ett konto på ett annat företags webbplats.

VPN med Google One skyddar enhetens anslutning även påverkar inte hur Google samlar in data när du använder våra andra produkter och tjänster. Beroende på dina synkroniseringsinställningar fortsätter Chrome till exempel att lagra webbhistoriken för Chrome på ditt Google-konto. Du kan hantera vilka typer av uppgifter som sparas på kontot genom att granska sekretessinställningarna för Google-kontot.

Hur kan någon använda min IP-adress när VPN är inaktiverat?

När VPN och andra verktyg som maskerar din IP-adress är inaktiverade kan IP-adressen användas för att göra följande:

• Spåra din onlineaktivitet för att skicka spam och anpassade annonser. Företag kan samla in data om hur du interagerar med deras annonser, artiklar och webbplatser med inbäddade spårningsprogram. Dessa kan registrera din IP-adress för att skicka spam till dig och visa anpassade annonser som du kanske inte vill se.
  • Bestämma din plats. Vem som helst kan ange din IP-adress på olika webbplatser för att få information om din ungefärliga plats, som ort, delstat och land. IP-adresser som är kopplade till wifi-surfzoner kan vara mycket mer exakta. Företag kan använda genomsökning av surfzoner och appartner för att skapa stora databaser som kopplar samman IP-adresser med surfzoner. Dessa tjänster kan användas för att avgöra din plats.
  • Få tag i dina personliga uppgifter. IP-adressen kan användas för att spåra din internetleverantör (ISP). Om andra vet vad du har för internetleverantör kan de utge sig för att vara du och lura internetleverantören att uppge personliga uppgifter som lagras i deras databas, till exempel personnummer, bankkontonummer, telefonnummer eller födelsedatum.
  • Sälja IP-adressen och andra känsliga uppgifter. Din IP-adress kan bli stulen och säljas.

Tips! En wifi-surfzon är en trådlös åtkomstpunkt som gör det möjligt att ansluta telefoner, surfplattor, datorer och andra enheter till internet när du är på språng. De är inbyggda i de flesta smartphones, men du kan också skaffa en särskild enhet med mobil surfzon. Det finns även offentliga wifi-surfzoner på många restauranger och i offentliga byggnader.

Hur maskerar jag min IP-adress?

Aktivera VPN om du vill maskera din IP-adress.

Ett virtuellt privat nätverk (VPN) bidrar till att skydda din onlineaktivitet och integritet genom att lägga till ett krypteringslager. Om du till exempel loggar in på ditt bankkonto från ett offentligt wifi-kafé körs VPN obemärkt i bakgrunden för att skydda din ekonomiska information från andra som eventuellt avlyssnar din aktivitet.

Du kan använda VPN från Google One för att

• dölja din onlineaktivitet från hackare, internetleverantörer, telefonoperatörer och offentliga wifi-leverantörer
  • förhindra att andra får reda på din IP-adress på webbplatser eller i appar du besöker
  • skydda internetanslutningen på alla enheter – datorer, telefoner och surfplattor.
Hur vet jag om VPN från Google One körs?

På telefonens låsskärm visas ett meddelande om att VPN är anslutet. När telefonen är upplåst ser du Google One-logotypen i aviseringsfältet. Dra ned aviseringsfältet om du vill se statusen för VPN-anslutningen.

Det finns också en liten nyckel i skärmens övre högra hörn. Detta visar att VPN är anslutet och att nätverket är skyddat.

Hur påverkar detta batteriet och min data?

På grund av det extra steget att kryptera data för att hålla den privat förbrukar VPN mer batteri. Denna extra kryptering innebär också att ca 5–10 % mer data förbrukas. Därför märker du kanske att batteriet laddas ur lite snabbare och dataanvändningen ökar något när VPN körs och du använder internet.

Om leverantören tillhandahåller avgiftsfri trafik till vissa appar eller tjänster kan internet- eller mobildataabonnemanget påverka dataanvändningen.

Eftersom VPN döljer din trafik från internet- eller mobildataleverantören kan de inte identifiera din trafik när du har aktiverat VPN.

• Om du vill utesluta appar som är avgiftsfria i ditt internet- eller mobildataabonnemang inaktiverar du VPN eller använder funktionen för att hoppa över appar.

Användning av VPN kan eventuellt

• öka datakostnaderna baserat på ditt dataabonnemang
  • sänka internethastigheten
  • öka anslutningslatensen
  • minska batteritiden.
Varför kan jag inte stänga aviseringen?

Den permanenta aviseringen säkerställer att Android 12 och tidigare kör VPN hela tiden för att skydda nätverket. Aviseringen anger när VPN är aktivt och när det inte är det.

Om du inte inaktiverar VPN kan du inte svepa bort aviseringen från aviseringsfältet eller Google One-appen.

Med Android 13 eller senare kan du stänga aviseringen.

Kontrollera om du betalar extra för VPN som Google One-medlem

Om du är Google One-medlem med en prenumeration på 100 GB, 200 GB eller Premium inkluderar vi VPN utan kostnad. Läs mer om hur du kontrollerar lagringsutrymmet eller ändrar prenumerationen.

Om du vill uppgradera till ett Google One-medlemskap kan du uppgradera prenumerationen.

Användare med Pixel 7 och Pixel 7 Pro kan använda VPN från Google One utan kostnad på dessa enheter via Google One-appen utan en Google One-prenumeration.

Kontrollera problem med VPN från Google One

Om VPN från Google One inte fungerar kanske det beror på något av följande:

• Det finns ingen tillgänglig internetanslutning på enheten. Kontrollera nätverksinställningarna och felsök anslutningsproblem.
  • Du befinner dig i ett land eller en region som vi inte har stöd för. Kontrollera var VPN från Google One är tillgängligt.
  • Ditt Google-konto är inte kvalificerat för VPN från Google One. Workspace och vissa kontrollerade konton, till exempel ett barns konto, är inte kvalificerade.
  • Google One-appen eller VPN från Google One-appen är inte uppdaterad. Uppdatera appen för att få den senaste versionen.
  • Enheten är rootad eller har inte de senaste säkerhetsuppdateringarna.
  • Starthanteraren är olåst.
  • Du använder Android 8.1 eller tidigare.
  • Du kör en betaversion eller annan inofficiell version av Android.