Veiliger online met het VPN van Google One

Opmerking: Het VPN van Google One is een van de vele voordelen voor gebruikers met een Google One-abonnement van 2 TB of meer. Momenteel is deze mogelijkheid in de VS beschikbaar voor Android-telefoons.

Als je meer bescherming wilt tegen hackers en het volgen van je online activiteit, kun je de verbinding van je Android-apparaat beveiligen met een Virtual Private Network (VPN) van Google One. Je kunt in de Google One-app tikken om je online activiteit te versleutelen. Zo beschik je over een extra beveiligingslaag als je verbinding met internet hebt.

Nadat je het VPN hebt ingeschakeld, kun je het volgende doen:

• Streamen, downloaden en browsen via een versleutelde privéverbinding
  • Jezelf beschermen tegen hackers in onbeveiligde netwerken (zoals openbare wifi-netwerken)
  • Je IP-adres verbergen om te voorkomen dat derden het gebruiken om je locatie te bepalen

Hoe het VPN van Google One werkt

Als je online bent, geven je browser en je apps regelmatig gevoelige informatie door. Sommige websites en apps gebruiken verouderde of slechte versleuteling, of zelfs helemaal geen versleuteling. Als onbeveiligde gegevens worden verstuurd, kunnen ze worden onderschept of aangepast door hackers. Dit kan je privacy en algemene veiligheid in gevaar brengen.

Als je het VPN inschakelt, worden je online gegevens beveiligd doordat ze door een sterk versleutelde tunnel worden gestuurd. De VPN-tunnel wordt aangeboden door Google via onze beveiligde wereldwijde servers.

Meer informatie over waarin het VPN van Google One verschilt van andere VPN's, vind je hier.

Meerdere apparaten en delen met gezin

Als je een in aanmerking komend Google One-abonnement hebt, kun je het VPN op maximaal 6 Android-telefoons per abonnement gebruiken. Je moet de Google One-app op elk apparaat installeren.

Als je je Google One-abonnement met andere gezinsleden deelt, kunnen zij ook gebruikmaken van het VPN. Dan moeten deze gezinsleden de Google One-app op hun eigen apparaat downloaden en vervolgens het VPN inschakelen. Meer informatie over hoe je je abonnement met je gezin deelt, vind je hier.

Het VPN van Google One instellen

• Als je het VPN van Google One wilt gebruiken, moet je de Google One-app installeren op een Android-apparaat.
  • Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van de Google One-app gebruikt. Meer informatie over hoe je je apps kunt updaten, vind je hier.

Het VPN van Google One inschakelen

1. Zorg ervoor dat je bent ingelogd op je Google-account.
  2. Open de Google One-app op je Android-apparaat.
  3. Tik bovenaan op Voordelen.
  4. Zoek het VPN-voordeel en tik op Details bekijken.
  5. Schakel VPN inschakelen in.

Het VPN van Google One uitschakelen

1. Zoek de VPN-melding  op je vergrendelscherm.
    • Deze melding is ook te vinden in het meldingenvak.
  2. Tik op VPN uitschakelen.

Je kunt het VPN ook uitschakelen via de Google One-app of door onder 'Snelle instellingen' op 'VPN van Google One' te tikken.

VPN toevoegen aan of verwijderen uit Snelle instellingen

Voor eenvoudige toegang kun je het VPN van Google One toevoegen aan Snelle instellingen. Je kunt het op elk gewenst moment weer uit het menu verwijderen.

1. Swipe twee keer omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.
  2. Tik linksonder op Bewerken edit.
  3. Scroll door tot je het VPN van Google One Google One vindt.
  4. Tik op VPN van Google One en houd dit vast. Sleep de instelling vervolgens naar de gewenste plaats.
    • Als je een instelling wilt toevoegen, sleep je deze omhoog vanuit Houd vast en sleep om tegels toe te voegen.
    • Als je een instelling wilt verwijderen, sleep je deze omlaag naar Sleep hier naartoe om te verwijderen.

Veelgestelde vragen

Wordt hiermee voorkomen dat derden of Google mijn browsegeschiedenis opslaan of de functionaliteit personaliseren?

Nee. Sites en apps van derden kunnen nog steeds informatie over je browse-activiteit opslaan of de functionaliteit op andere manieren personaliseren. Enkele voorbeelden zijn cookies of andere technologieën, of momenten waarop je inlogt op een account op de website van een ander bedrijf.

En hoewel het VPN van Google One je apparaatverbinding beveiligt, heeft het geen invloed op de manier waarop Google gegevens verzamelt als je onze andere producten en services gebruikt. Chrome blijft je browsegeschiedenis in Chrome bijvoorbeeld opslaan in je Google-account, afhankelijk van je synchronisatie-instellingen. Als je de typen gegevens wilt beheren die in je account worden opgeslagen, ga je naar de privacyopties voor je Google-account.

Hoe weet ik of het VPN van Google One actief is?

Op het vergrendelscherm van je telefoon zie je de melding Verbinding met VPN gemaakt.Als je telefoon is ontgrendeld, zie je het Google One-logo in het meldingenvak staan. Als je de status van de VPN-verbinding wilt bekijken, trek je het meldingenvak omlaag.

In de rechterbovenhoek van je scherm is ook een sleuteltje te zien. Dit geeft aan dat er verbinding is gemaakt met het VPN en dat je netwerk wordt beveiligd.

Welke invloed heeft dit op mijn batterij en gegevens?

VPN's beveiligen je gegevens door ze te versleutelen. Dit kost extra rekencapaciteit, wat leidt tot een hoger batterijgebruik. Deze extra versleuteling betekent ook dat het datagebruik 5 tot 10% hoger ligt. Het kan dus gebeuren dat de batterij sneller leegloopt en dat je datagebruik toeneemt terwijl het VPN actief is en je gebruikmaakt van internet. Android geeft in dat geval ook aan dat de Google One-app meer mobiele data gebruikt.

Waarom kan ik de melding niet sluiten?

Als er een VPN actief is, moet het van het Android-besturingssysteem een melding weergeven die niet kan worden gesloten. Zo weten gebruikers van een VPN altijd wanneer het VPN actief is en wanneer niet. Je kunt de melding niet wegvegen via het meldingenvak of de Google One-app, tenzij je het VPN uitschakelt.

Moet ik bijbetalen voor het gebruik van het VPN als ik al lid ben van Google One?

Als je een in aanmerking komend abonnement van 2 TB of meer hebt, kun je gebruikmaken van het VPN, zonder extra kosten. Als je geen in aanmerking komend abonnement hebt, kun je je account upgraden.