Om länktyper och behörighet för betalningsprofil för kunder med månadsvis fakturering

Om du har ett förvaltarkonto och ett av dina kundkonton ansöker om månadsvis fakturering måste du länka förvaltarkontot till en betalningsprofil. Genom att länka förvaltarkontot till en betalningsprofil kan du utföra särskilda fakturerings- och betalningsåtgärder. Det förhindrar även obehöriga faktureringsändringar i ditt konto.

Se listan över betalningsprofiler som är länkade till ditt förvaltarkonto

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.
Obs! Du måste ha minst skrivskyddad åtkomst till det betalande förvaltarkontot eller ett överordnat förvaltarkonto för att se listan över betalningsprofiler.
  1. Klicka på ikonen Kampanjer Faktureringsikon i ditt Google Ads-förvaltarkonto.
  2. Klicka på Ändring av fakturamottagare.
  3. Klicka på Betalningsprofil.

Välj en betalningsprofil i tabellen för att se informationskortet för profilen och listan över alla förvaltarkonton som är kopplade till den. Förvaltarkontot måste ha behörighet för länkhantering för att du ska se listan över förvaltarkonton som är länkade till betalningsprofilen.

Länktyper för förvaltarkonton och betalningsprofiler

Betalningsprofiler kan ha länkar som hanteras av Google (märkta Hanteras av Google: ja) och länkar som hanteras av användare (märkta Hanteras av Google: nej). Med länkar som hanteras av Google kan endast Googles supportspecialister ställa in fakturering för Ads-konton under förvaltarkontot. Med länkar som hanteras av användare kan administratörs- och standardanvändare samt användare som endast har åtkomst till faktureringsinformation i förvaltarkontot som är länkat till betalningsprofilen eller ett överordnat förvaltarkonto ställa in fakturering.

Google avgör länktypen utifrån kontots struktur, ditt juridiska avtal med Google eller din geografiska plats.

Tillåtna åtgärder för olika länktyper

Tabellen nedan visar tillåtna åtgärder för Google Ads-förvaltarkonton med administratörs- och standardåtkomst och endast åtkomst till faktureringsinformation baserat på om kontona har en länk till en betalningsprofil och typen av länk.

Åtgärd Ingen länk till betalningsprofilen Länk som hanteras av Google Länk som hanteras av användare
Se inställningar för fakturering/faktura
Se budget
Se alla betalningsprofiler som är länkade till förvaltarkonton i hierarkin
Se alla faktureringsinställningar och budgetar i hierarkin
Se fakturor i hierarkin *
Skapa/redigera kontobudget
Ändra vilken betalningsprofil som betalar för ett Ads-konto
Ändra fakturainställningarna i Ads-kontot
Ställa in fakturering/faktura, inklusive samlad fakturering

*Om en länk fanns tidigare men senare togs bort visas fortfarande alla faktureringsinställningar som skapades när länken fanns.

Länkbehörighet

Behörighet för länkhantering kan ges till ett enda förvaltarkonto per betalningsprofil, men ett förvaltarkonto kan ha behörighet för länkhantering till fler än en profil. Denna behörighet, som indikeras med Ja i kolumnen Behörighet för länkhantering i tabellen för betalningsprofiler, ger större synlighet och gör det möjligt för användare av Google Ads-förvaltarkontot att själva hantera länkar till betalningsprofiler.

Administratörsanvändare av Google Ads-förvaltarkontot som har behörighet för länkhantering kan utföra följande åtgärder i betalningsprofilen de hanterar:

• se förvaltarkonton i och utanför hierarkin som är länkade till betalningsprofilen
  • godkänna och avvisa länkningsförfrågningar för betalningsprofilen från ett annat förvaltarkonto
  • länka ett förvaltarkonto i och utanför hierarkin till betalningsprofilen
  • ta bort länken till ett förvaltarkonto från betalningsprofilen om profilen inte används av något Google Ads-konto.

När en administratörsanvändare av förvaltarkontot med behörighet för länkhantering bjuder in ett annat förvaltarkonto att länka till betalningsprofilen måste en administratörsanvändare av det inbjudna förvaltarkontot godkänna länken inom 30 dagar för att den ska bli aktiv. Om användaren av förvaltarkontot med behörighet för länkhantering också är administratör för det inbjudna förvaltarkontot godkänns och aktiveras länken automatiskt.

Obs! Du kan begära behörighet för länkhantering via kontaktformuläret, genom att välja Länka ditt förvaltarkonto till en betalningsprofil och/eller genom att aktivera behörighet för länkhantering och fylla i de obligatoriska uppgifterna.

Vilket förvaltarkonto ska ha behörighet för länkhantering?

Obs! Det här är allmänna riktlinjer, men du kan ge alla förvaltarkonton behörighet för länkhantering vid behov.

Behörighet för länkhantering kan ges till ett enda förvaltarkonto per betalningsprofil. Tänk på följande allmänna riktlinjer:

• Välj det översta förvaltarkontot som är länkat till betalningsprofilen.
  • Om det finns fler än ett förvaltarkonto på samma nivå som är länkat till profilen ska du välja det förvaltarkonto som har flest underordnade konton som betalas av profilen.
  • Om förvaltarkontot är strukturerat efter land och de underordnade kontona betalas av olika dotterbolag i varje land kan du överväga att ge behörighet för länkhantering till det landsbaserade förvaltarkontot för den motsvarande landsbaserade betalningsprofilen.

Behörighet för länkhantering beviljas automatiskt till ditt förvaltarkonto

Kontrollera om ditt förvaltarkonto har beviljats behörighet för länkhantering genom att först logga in på ditt förvaltarkonto. Titta i kolumnen Behörighet för länkhantering i tabellen med betalningsprofiler i ditt förvaltarkonto. Om det står Ja med etiketten Automatiskt beviljad har ditt förvaltarkonto automatiskt beviljats behörighet för länkhantering för att hantera en betalningsprofil. Google beviljar behörighet för länkhantering enligt följande kriterier:

• Betalningsprofilen ska endast vara länkad till ditt förvaltarkonto eller ett förvaltarkonto inom samma hierarki.
  • Endast ditt förvaltarkonto och andra förvaltarkonton i samma hierarki kan hantera alla konton som betalas av ovanstående betalningsprofil.

Om du vill ändra vilket förvaltarkonto som har behörighet att hantera din betalningsprofil kan du kontakta vårt supportteam.

Länka eller ta bort länken från ett förvaltarkonto till din betalningsprofil

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.

Länka ett förvaltarkonto till din betalningsprofil

1. Logga in som administratörsanvändare på Google Ads-förvaltarkontot med behörighet för länkhantering.
  2. Klicka på ikonen Fakturering Faktureringsikon och sedan på Ändring av fakturamottagare.
  3. Klicka på Betalningsprofil.
  4. Klicka på betalningsprofilen som förvaltarkontot har behörighet för länkhantering till, vilket anges med Ja i kolumnen Behörighet för länkhantering i tabellen med betalningsprofiler.
  5. Klicka på , ange det tiosiffriga förvaltarkonto-id du vill länka och klicka på Skicka inbjudan.
    • Av säkerhetsskäl måste administratörsanvändaren som skickar inbjudan ha minst skrivskyddad åtkomst till det inbjudna förvaltarkontot eller det överordnade förvaltarkontot.
    • Om administratörsanvändaren som skickar inbjudan även är administratör för det inbjudna förvaltarkontot godkänns och aktiveras länken automatiskt.
    • Om administratörsanvändaren som skickade inbjudan har åtkomst till men inte är administratör för det inbjudna förvaltarkontot måste en administratörsanvändare av det inbjudna förvaltarkontot ha åtkomst till tabellen med betalningsprofiler och godkänna länkinbjudan inom 30 dagar för att aktivera den.

Ta bort länken till ett förvaltarkonto från din betalningsprofil

1. Logga in som administratörsanvändare på Google Ads-förvaltarkontot med behörighet för länkhantering.
  2. Klicka på ikonen Fakturering Faktureringsikon och sedan på Ändring av fakturamottagare.
  3. Klicka på Betalningsprofil.
  4. Klicka på betalningsprofilen som förvaltarkontot har behörighet för länkhantering till, vilket anges med Ja i kolumnen Behörighet för länkhantering i tabellen med betalningsprofiler.
  5. Klicka på Ta bort på raden för förvaltarkontot som du vill ta bort länken från.
    • Du kan bara ta bort det förvaltarkonto som inte har några underordnade konton som använder betalningsprofilen.

Länka eller ta bort länken från en betalningsprofil till ett Google Ads-förvaltarkonto

Logga in på Google Ads-förvaltarkontot för att kontrollera om det redan finns ett Google Ads-förvaltarkonto med behörighet för länkhantering till den aktuella betalningsprofilen.

Länka en betalningsprofil till ett Google Ads-förvaltarkonto och välja behörighet för länkhantering

Om ett förvaltarkonto med behörighet för länkhantering redan är länkat till betalningsprofilen har administratörsanvändare av förvaltarkontot eller det överordnade förvaltarkontot behörighet att länka andra förvaltarkonton till betalningsprofilen. Om inget förvaltarkonto har behörighet för länkhantering måste du ge en Google-supportspecialist tillstånd att länka betalningsprofilen till förvaltarkontot. I det här fallet kan du även begära behörighet för länkhantering för det länkade förvaltarkontot.

För att Google ska kunna koppla en betalningsprofil till ett förvaltarkonto och/eller bevilja behörighet för länkhantering måste den primära kontakten i betalningsprofilen eller en person med en e-postadress på samma företagsdomän som den primära kontakten eller med en e-postadress med samma företagsdomän som en valfri användare som har lagts till i betalningsprofilen (till exempel användarnamn@företagsdomän.com) skicka ett e-postmeddelande med nedanstående innehåll till lämplig supportspecialist på Google:

Se detta meddelande som bekräftelse på att länka förvaltarkontot xxx-xxx-xxxx till [infoga betalningsprofilens namn och id] {VALFRITT: med behörighet för länkhantering}.

Google avgör länktypen utifrån kontots struktur, ditt juridiska avtal med Google eller din geografiska plats.

Ta bort länken till en betalningsprofil från ett Google Ads-förvaltarkonto

Administratörsanvändare av ett förvaltarkonto eller ett överordnat förvaltarkonto kan själva ta bort länken till en betalningsprofil om båda följande villkor är uppfyllda:

• Förvaltarkontot har behörighet för länkhantering för betalningsprofilen.
  • Inga Google Ads-konton använder betalningsprofilen.

Du måste ge en Google-supportspecialist tillstånd att ta bort länken till en betalningsprofil från Google Ads-förvaltarkontot i följande situationer:

• om betalningsprofilen inte har något förvaltarkonto med behörighet för länkhantering
  • om det finns Google Ads-konton som använder betalningsprofilen.

För att Google ska kunna ta bort länken från en betalningsprofil till ett förvaltarkonto måste den primära kontakten i betalningsprofilen skicka ett e-postmeddelande med nedanstående innehåll till lämplig supportspecialist på Google. Detsamma gäller en person med en e-postadress med samma företagsdomän som den primära kontakten eller med en e-postadress med samma företagsdomän som en valfri användare som har lagts till i betalningsprofilen (till exempel användarnamn@företagsdomän.com):

Se detta meddelande som bekräftelse på att ta bort länken till förvaltarkontot xxx-xxx-xxxx till [infoga betalningsprofilens namn och id]. Jag är medveten om att annonsvisningen för alla Ads-konton som betalas via denna betalningsprofil upphör.

Tänk på att när du tar bort länken till en betalningsprofil slutar Google Ads-kontot att visa annonser eftersom faktureringsinställningarna som använder denna betalningsprofil inaktiveras. En ny faktureringsinställning krävs för att annonser ska kunna fortsätta visas från Ads-kontot. Användarna av förvaltarkontot som inte längre är länkat kan fortfarande se alla fakturor, men kan inte hantera fakturainställningarna via den aktuella betalningsprofilen.

Ändra vilket förvaltarkonto som har behörighet för länkhantering

För att Google ska kunna ändra vilket förvaltarkonto som har behörighet för länkhantering för betalningsprofilen måste den primära kontakten i betalningsprofilen skicka ett e-postmeddelande med nedanstående innehåll till lämplig supportspecialist på Google. Detsamma gäller en person med en e-postadress med företagets domännamn eller med en e-postadress med samma företagsdomän som en valfri användare som har lagts till i betalningsprofilen (till exempel användarnamn@företagsdomän.com):

Se detta meddelande som en bekräftelse på att ta bort behörighet för länkhantering från förvaltarkontot xxx-xxx-xxxx och bevilja samma behörighet till förvaltarkontot xxx-xxx-xxxx för [infoga betalningsprofilens namn och id].

Obs! Kontakta oss om du vill länka ditt förvaltarkonto till betalningsprofiler med sekventiellt betalningsansvar, Loi Sapin och betalningsansvar i Mexiko.