Over responsieve zoekadvertenties

Belangrijk
  • Vanaf 30 juni 2022 kunt u geen uitgebreide tekstadvertenties meer maken of bewerken.
  • Uitgebreide tekstadvertenties worden nog steeds weergegeven en u kunt nog steeds rapporten over de prestaties bekijken.
  • U kunt uw uitgebreide tekstadvertenties ook nog altijd onderbreken, hervatten of zo nodig verwijderen.
  • We raden u ten zeerste aan over te stappen op responsieve zoekadvertenties.
  • Meer informatie over deze wijziging in uitgebreide tekstadvertenties

Met responsieve zoekadvertenties kunt u advertenties maken die worden aangepast om uw klanten relevantere boodschappen te laten zien. Geef meerdere koppen en beschrijvingen op als u een responsieve zoekadvertentie maakt. Google Ads test in de loop van de tijd automatisch verschillende combinaties en leert welke combinaties het best presteren. Met responsieve zoekadvertenties kan uw campagne beter presteren, omdat de content van de advertentie nauwkeuriger wordt afgestemd op de zoektermen van potentiële klanten.

Tips
  • Items worden in willekeurige volgorde getoond. Zorg er daarom voor dat ze afzonderlijk of in combinatie zinvol zijn en niet ons beleid of de lokale wetgeving schenden.
  • We raden aan om 1 responsieve zoekadvertentie toe te voegen per advertentiegroep met een effectiviteit van Goed of Uitstekend. Er geldt een limiet van 3 actieve responsieve zoekadvertenties per advertentiegroep.
  • Als u tekst heeft die u in elke advertentie wilt laten zien, moet u deze toevoegen aan Kop positie 1 of Kop positie 2 of Beschrijving positie 1.
  • Bekijk de technische handleiding voor zoekautomatisering voor meer informatie over de signalen die Google gebruikt, hoe zoekopdrachten overeenkomen met zoekwoorden, hoe automatisering zoekwoordovereenkomsten effectiever maakt en wat u kunt doen om de prestaties te verbeteren.
  • Lees meer informatie over hoe u responsieve zoekadvertenties maakt.

Zet YouTube-ondertiteling aan voor ondertiteling in uw eigen taal. Selecteer het icoon Instellingen Afbeelding van icoon voor YouTube-instellingen onderaan de videospeler, selecteer Ondertiteling en kies dan uw taal.

Voordelen

Responsieve zoekadvertenties bieden de volgende voordelen:

• U maakt flexibele advertenties die worden aangepast aan de breedte van het apparaat. Zo beschikt u over meer ruimte om uw boodschap met potentiële klanten te delen.
  • U bespaart tijd door meerdere opties op te geven voor koppen en beschrijvingen. Google Ads laat uw klanten de meest relevante combinaties zien.
  • U kunt de koppen en beschrijvingen afstemmen op de locaties waar uw klanten zich bevinden, regelmatig komen of in geïnteresseerd zijn.
  • U bereikt meer potentiële klanten met meerdere opties voor koppen en beschrijvingen. Uw advertenties kunnen hierdoor in meer veilingen concurreren en met meer zoekopdrachten overeenkomen.
  • De prestaties van advertentiegroepen worden beter. Aangezien u met responsieve zoekadvertenties in meer veilingen kunt concurreren, kunt u meer klikken en conversies krijgen dan met alleen uw huidige tekstadvertenties.

Hoe het werkt

Hoe meer koppen en beschrijvingen u opgeeft, hoe meer mogelijkheden Google Ads heeft om advertenties weer te geven die nauwkeuriger overeenkomen met de zoekopdrachten van potentiële klanten. Op deze manier kunt u de prestaties van uw advertentie verbeteren.

Nadat u koppen en beschrijvingen heeft opgegeven, stelt Google Ads hiermee meerdere advertenties samen. Anders dan bij uitgebreide tekstadvertenties kunt u voor één responsieve zoekadvertentie maximaal 15 koppen en 4 beschrijvingen opgeven.

Vervolgens worden er in elke advertentie maximaal 3 koppen en 2 beschrijvingen geselecteerd voor weergave in verschillende combinaties en volgordes. Een deel van uw advertentietekst kan automatisch vetgedrukt worden getoond als deze (nauw) overeenkomt met de zoekopdracht van een gebruiker. Na verloop van tijd test Google Ads de meest veelbelovende combinaties om te bepalen welke combinaties het meest relevant zijn voor verschillende zoekopdrachten.

Optimaliseer uw campagne terwijl u die maakt

Terwijl u uw campagne maakt, kunt u meldingen krijgen op basis van de gekozen instellingen. Deze bevatten waarschuwingen voor problemen die kunnen leiden tot slechtere prestaties of die groot genoeg zijn om te voorkomen dat uw campagne wordt gepubliceerd.

Het navigatiemenu dat wordt weergegeven terwijl u uw campagne maakt, geeft een holistisch beeld van de voortgang en laat zien welke meldingen mogelijk uw aandacht vereisen. Schakel tussen de stappen in het navigatiemenu om potentiële problemen met uw targeting, biedingen, budget of andere campagne-instellingen makkelijk te bekijken en op te lossen. Meer informatie over hoe u een succesvolle campagne instelt

Instructies

Een responsieve zoekadvertentie maken

1. Klik in het paginamenu aan de linkerkant op Advertenties en componenten.
  2. Klik op de plusknop en selecteer Responsieve zoekadvertentie.
  3. Geef de uiteindelijke URL en het weergavepad op. Terwijl u typt, ziet u rechts een voorbeeld van uw advertentie.
    • Opmerking: Het voorbeeld toont mogelijke advertenties op basis van de items. Niet alle combinaties worden weergegeven en in sommige indelingen kan tekst enigszins worden ingekort.
  4. Geef uw koppen op. Voeg minimaal 3 en maximaal 15 koppen toe.
  5. Geef uw beschrijvingen op. Voeg minimaal 2 en maximaal 4 beschrijvingen toe.
  6. Klik op Opslaan.
Tips voor koppen
  • Houd er rekening mee dat koppen en beschrijvingen in willekeurige volgorde kunnen worden weergegeven.
  • Schrijf de eerste 3 koppen met het idee dat deze samen in de advertentie worden weergegeven.
  • Zorg ervoor dat u in elke kop ten minste 1 van uw zoekwoorden gebruikt. Maak koppen die relevant zijn voor de zoekwoorden die u target.
  • Probeer zo veel mogelijk unieke koppen op te geven. Hoe meer koppen, hoe meer opties Google Ads heeft om een relevante advertentie te maken met uw boodschap. Zo kunnen de prestaties beter worden.
    • Licht bijvoorbeeld aanvullende voordelen van producten of services toe, bespreek een probleem dat u oplost of benadruk informatie over verzendkosten en retourzendingen. Lees meer informatie over hoe u responsieve zoekadvertenties maakt.
    • U kunt nog meer koppen opgeven door varianten te maken van de koppen die u al heeft opgegeven. Gebruik bijvoorbeeld een andere call-to-action.

Een responsieve zoekadvertentie bewerken

1. Klik in het paginamenu aan de linkerkant op Advertenties en componenten.
  2. Klik in de balk boven de tabel met resultaten om een filter toe te voegen.
  3. Klik in het getoonde dropdownmenu op Kenmerken en vervolgens op Advertentietype.
  4. Vink het selectievakje naast Responsieve zoekadvertentie aan.
  5. Plaats in de tabel met resultaten de muisaanwijzer op de advertentie die u wilt bewerken en klik op het bewerkingsicoon Bewerken.
  6. Selecteer Bewerken.
  7. Breng de gewenste wijzigingen aan voor de URL, uiteindelijke URL, koppen, beschrijvingen of URL-opties van de advertentie.
  8. Klik op Opslaan.
    • Opmerking: Wanneer u koppen of beschrijvingen verwijdert of bewerkt, worden de weergegeven advertenties mogelijk gewijzigd en kunnen uw prestaties worden beïnvloed.

Koppen en beschrijvingen op specifieke posities vastzetten

Wanneer u een responsieve zoekadvertentie maakt, kunnen koppen en beschrijvingen standaard in elke volgorde worden weergegeven. U kunt bepalen waar afzonderlijke koppen en beschrijvingen in uw advertentie worden weergegeven door koppen en beschrijvingen op specifieke posities vast te zetten.

Als u bijvoorbeeld een disclaimer in elke advertentie wilt opnemen, kunt u de disclaimer als een beschrijving van een responsieve zoekadvertentie opstellen en vastzetten op Beschrijving positie 1. Hierdoor bevatten alle advertenties die aan klanten worden getoond, de disclaimer in het eerste deel van de beschrijving.

1. Maak of bewerk een responsieve zoekadvertentie (zie de bovenstaande stappen).
  2. Rechts van elke kop of beschrijving die u wilt vastzetten, klikt u op het speldicoon Pin en kiest u vervolgens de positie waarop u die kop of beschrijving wilt vastzetten.
  3. Als u losgemaakte koppen of beschrijvingen wilt vastzetten, klikt u op het speldicoon Pin en selecteert u vervolgens de positie waarop u de kop of beschrijving wilt laten zien.
  4. Klik op Opslaan.
    • Opmerking: Wanneer u koppen of beschrijvingen verwijdert of bewerkt, worden de weergegeven advertenties mogelijk gewijzigd en kunnen uw prestaties worden beïnvloed.

Tips

• Als u een kop of beschrijving vastzet, wordt deze alleen op die specifieke positie weergegeven, daardoor kunnen andere koppen of beschrijvingen niet op die positie worden weergegeven. Aangezien vastzetten het totale aantal koppen of beschrijvingen vermindert dat aan de zoekopdracht van een potentiële klant kan worden gekoppeld, wordt vastzetten voor de meeste adverteerders afgeraden en kan dit de effectiviteit van advertenties beïnvloeden.
  • Probeer 2 of 3 koppen of beschrijvingen op elke positie vast te zetten, zodat elk daarvan op die positie kan worden weergegeven. Hierdoor kunt u er makkelijker achter komen welke koppen of beschrijvingen beter presteren.
    • Voorbeeld: Als u de kop 'Officiële website' koppelt aan Kop positie 1, krijgen alle advertenties 'Officiële website' als eerste kop. Als u echter een tweede kop vastzet (bijvoorbeeld 'De officiële site') op Kop positie 1, worden alle advertenties weergegeven met 'Officiële website' of 'De officiële site' als eerste kop.
  • Als u koppen en/of beschrijvingen heeft die op alle beschikbare posities zijn vastgezet, worden niet-vastgezette koppen en/of beschrijvingen niet getoond.
  • Koppen of beschrijvingen die zijn vastgezet op Kop positie 1, Kop positie 2 of Beschrijving positie 1 worden altijd weergegeven. De weergave van content die is vastgezet op Kop positie 3 en Beschrijving positie 2 kan niet in elke advertentie worden gegarandeerd. Als u tekst heeft die u in elke advertentie wilt weergeven, zet u deze vast op Kop positie 1 of Kop positie 2 of op Beschrijving positie 1.

Rapport over de prestaties van uw responsieve zoekadvertenties

Op de pagina 'Advertenties en componenten' vindt u voor elke responsieve zoekadvertentie dezelfde prestatiestatistieken als voor uw andere tekstadvertenties. De tabel met statistieken bevat de totalen voor alle advertentiecombinaties die zijn gemaakt met de koppen en beschrijvingen die u heeft opgegeven voor elke responsieve zoekadvertentie.

1. Klik in het paginamenu aan de linkerkant op Advertenties en componenten.
  2. Klik in de balk boven de tabel met resultaten om een filter toe te voegen.
  3. Klik in het getoonde dropdownmenu op Kenmerken en vervolgens op Advertentietype.
  4. Vink het selectievakje naast Responsieve zoekadvertentie aan.
  5. Klik op Toepassen.
  6. Klik op het downloadicoon Een afbeelding van het downloadicoon voor Google Ads en Merchant Center.
  7. Selecteer de indeling van het rapport (bijvoorbeeld csv, pdf).

U kunt ook de rapportage voor afzonderlijke items en de combinatie van items bekijken.