Over responsieve zoekadvertenties (bèta)

Als u de kans wilt vergroten dat uw advertentie wordt weergegeven, zorgt u ervoor dat u ten minste vijf verschillende koppen opgeeft waarin dezelfde of soortgelijke woordgroepen niet worden herhaald. Als u overbodige koppen aanbiedt, is het systeem minder goed in staat om combinaties te maken. Zie voorbeeldadvertenties.

Met responsieve zoekadvertenties kunt u advertenties maken die worden aangepast om uw klanten meer tekst en relevantere boodschappen te tonen. Als u een responsieve zoekadvertentie maakt, geeft u meerdere koppen en beschrijvingen op. Na verloop van tijd test Google Ads automatisch diverse combinaties en wordt bepaald welke combinaties het best presteren. Met responsieve zoekadvertenties kunt u uw campagneprestaties verbeteren omdat de content van de advertentie nauwkeuriger wordt afgestemd op de zoektermen van potentiële klanten.

Belangrijk

• Responsieve zoekadvertenties bevinden zich in de bètafase en zijn mogelijk niet beschikbaar voor alle Google Ads-adverteerders.
  • Volgens de algemene voorwaarden van Google Ads voor bètafuncties mag u geen niet-openbare informatie openbaar maken.
  • Responsieve zoekadvertenties worden beter naarmate u ze langer gebruikt, dus controleer regelmatig de prestaties en status van uw advertenties.
  • Responsieve zoekadvertenties zijn momenteel voor alle adverteerders beschikbaar in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Japans, Nederlands, Portugees, Italiaans, Russisch, Zweeds, Pools, Deens, Turks en Noors, en voor geselecteerde adverteerders ook in alle andere talen.
  • Als u tekst heeft die u in elke advertentie wilt weergeven, moet u deze toevoegen aan Kop positie 1 of positie 2 of aan Beschrijving positie 1.

Voordelen

Responsieve zoekadvertenties bieden u de volgende voordelen:

• U maakt flexibele advertenties die worden aangepast aan de breedte van het apparaat. Zo beschikt u over meer ruimte om uw boodschap te delen met potentiële klanten.
  • U bespaart tijd door meerdere opties op te geven voor koppen en beschrijvingen. Google Ads toont uw klanten de meest relevante combinaties.
  • U bereik meer potentiële klanten met diverse opties voor koppen en beschrijvingen. Uw advertenties kunnen hierdoor concurreren in meer veilingen en overeenkomen met meer zoekopdrachten.
  • De prestaties van advertentiegroepen worden beter. Aangezien u met responsieve zoekadvertenties in meer veilingen kunt concurreren, kunt u meer klikken en conversies ontvangen dan mogelijk is met alleen uw huidige tekstadvertenties.

Hoe het werkt

Hoe meer koppen en beschrijvingen u opgeeft, hoe meer mogelijkheden Google Ads heeft om advertenties weer te geven die nauwkeuriger overeenkomen met de zoekopdrachten van potentiële klanten. Op deze manier kunt u de prestaties van uw advertentie verbeteren.

Nadat u koppen en beschrijvingen heeft opgegeven, stelt Google Ads hiermee meerdere advertenties samen. Na verloop van tijd test Google Ads de meest veelbelovende combinaties om te bepalen welke combinaties het meest relevant zijn voor verschillende zoekopdrachten.

De verschillen tussen responsieve zoekadvertenties en uitgebreide tekstadvertenties

Responsieve zoekadvertenties verschillen op twee manieren van uitgebreide tekstadvertenties:

1. Meer ruimte. Responsieve zoekadvertenties kunnen maximaal drie koppen bevatten in plaats van twee, evenals maximaal twee beschrijvingsvelden van negentig tekens (in plaats van één beschrijvingsveld van tachtig tekens).
  2. Meer flexibiliteit. U kunt maximaal vijftien koppen en vier beschrijvingen opgeven voor één responsieve zoekadvertentie. Afhankelijk van de zoekopdracht geeft Google Ads automatisch verschillende combinaties weer.

Bij alle overige velden zijn er geen verschillen tussen responsieve zoekadvertenties en uitgebreide tekstadvertenties.

Instructies

Een responsieve zoekadvertentie maken

1. Klik in het paginamenu aan de linkerkant op Advertenties en extensies.
  2. Klik op de plusknop  en selecteer Responsieve zoekadvertentie.
  3. Geef de uiteindelijke URL en het weergavepad op. Terwijl u typt, ziet u rechts een voorbeeld van uw advertentie.
    • Opmerking: Het voorbeeld toont mogelijke advertenties op basis van uw items. Niet alle combinaties worden weergegeven en in sommige indelingen kan tekst enigszins worden ingekort.
  4. Geef de gewenste opties voor de kop op. Voeg minimaal drie en maximaal vijftien opties toe.
  5. Geef de gewenste opties voor de beschrijving op. Voeg minimaal twee en maximaal vier opties toe.
  6. Klik op Opslaan
Tips voor koppen

• Houd er rekening mee dat koppen en beschrijvingen in willekeurige volgorde kunnen worden weergegeven.
  • Schrijf de eerste drie koppen met het idee dat deze samen in de advertentie worden weergegeven.
  • Zorg ervoor dat u in elke kop ten minste één van uw zoekwoorden gebruikt. Maak koppen die relevant zijn voor de zoekwoorden die u target.
  • Probeer koppen van verschillende lengten te maken; probeer niet het aantal tekens voor elke kop te maximaliseren.
  • Probeer zo veel mogelijk verschillende koppen op te geven. Hoe meer koppen, hoe meer opties Google Ads heeft om een relevante advertentie te maken met uw boodschap. Zo kunnen uw prestaties verbeteren.
    • Licht bijvoorbeeld aanvullende voordelen van producten of services toe, bespreek een probleem dat u oplost of benadruk informatie over verzending en retourneren. Meer informatie over hoe u responsieve zoekadvertenties maakt
    • Als u het aantal koppen verder wilt vergroten, kunt u varianten maken van de koppen die u al heeft opgegeven. Gebruik bijvoorbeeld een andere call-to-action.

Een responsieve zoekadvertentie bewerken

1. Klik in het paginamenu aan de linkerkant op Advertenties en extensies.
  2. Klik in de balk boven de tabel met resultaten om een filter toe te voegen.
  3. Klik in het dropdownmenu dat wordt weergegeven op Kenmerken en vervolgens op Advertentietype
  4. Vink het selectievakje naast 'Responsieve zoekadvertentie' aan.
  5. Plaats in de tabel met resultaten de muisaanwijzer op de advertentie die u wilt bewerken en klik op het bewerkingspictogram Bewerken.
  6. Selecteer Bewerken.
  7. Breng de gewenste wijzigingen aan voor de URL, uiteindelijke URL, koppen, beschrijvingen of URL-opties van de advertentie.
  8. Klik op Opslaan.
    • Opmerking: Wanneer u koppen of beschrijvingen verwijdert of bewerkt, worden de weergegeven advertenties mogelijk gewijzigd en kunnen uw prestaties worden beïnvloed.

Koppen en beschrijvingen op specifieke posities vastzetten

Wanneer u een responsieve zoekadvertentie maakt, kunnen koppen en beschrijvingen standaard in elke volgorde worden weergegeven. U kunt bepalen waar afzonderlijke koppen en beschrijvingen in uw advertentie worden weergegeven door koppen en beschrijvingen op specifieke posities vast te zetten.

Als u bijvoorbeeld een disclaimer in elke advertentie wilt weergeven, kunt u de disclaimer als een beschrijving van een responsieve zoekadvertentie opstellen en vastzetten op Beschrijving positie 1. Op die manier bevatten alle advertenties die aan klanten worden getoond de disclaimer in het eerste deel van de beschrijving.

1. Maak of bewerk een responsieve zoekadvertentie (zie bovenstaande stappen).
  2. Rechts van elke kop of beschrijving die u wilt vastzetten, klikt u op het speldpictogram en kiest u vervolgens de positie waarop u die kop of beschrijving wilt vastzetten.
  3. Als u kopteksten of beschrijvingen wilt losmaken, klikt u op het speldpictogram en selecteert u vervolgens Geen.
  4. Klik op Opslaan.
    • Opmerking: Wanneer u koppen of beschrijvingen verwijdert of bewerkt, worden de weergegeven advertenties mogelijk gewijzigd en kunnen uw prestaties worden beïnvloed.

Tips

• Als u een kop of beschrijving vastzet, wordt deze alleen in die specifieke positie weergegeven, daardoor kunnen andere koppen of beschrijvingen niet op die positie worden weergegeven. Aangezien vastzetten het totale aantal koppen of beschrijvingen vermindert dat aan de zoekopdracht van een potentiële klant kunnen wordt gekoppeld, wordt vastzetten voor de meeste adverteerders afgeraden.
  • Probeer twee of drie koppen of beschrijvingen op elke positie vast te zetten, zodat elk daarvan op die positie kan worden weergegeven. Hierdoor kunt u er makkelijker achter komen welke koppen of beschrijvingen beter presteren.
    • Voorbeeld: Als u de kop 'Officiële website' koppelt aan Kop positie 1, krijgen alle advertenties die klanten zien 'Officiële Website' als eerste kop. Als u echter een tweede kop vastzet (laten we zeggen: 'De officiële site') op Kop positie 1, worden alle advertenties die klanten zien, weergegeven met 'Officiële website' of 'De officiële site' als de eerste kop.
  • Als u koppen en/of beschrijvingen heeft die op alle beschikbare posities zijn vastgezet, worden niet-vastgezette koppen en/of beschrijvingen niet weergegeven.
  • Koppen of beschrijvingen die zijn vastgezet op Kop positie 1, Kop positie 2 of Beschrijving positie 1 worden altijd weergegeven. De weergave van content die is vastgezet op Kop positie 3 en Beschrijving positie 2 kan niet in elke advertentie worden gegarandeerd. Als u tekst heeft die u in elke advertentie wilt weergeven, zet u deze vast op Kop positie 1 of positie 2 of op Beschrijving positie 1.

Rapport over de prestaties van uw responsieve zoekadvertenties

Op de pagina 'Advertenties en extensies' ziet u voor uw responsieve zoekadvertenties de prestatiestatistieken die u ook voor uw andere tekstadvertenties ziet. De statistieken betreffen totalen voor alle advertentiecombinaties die zijn weergegeven met de koppen en beschrijvingen die u heeft opgegeven voor elke responsieve zoekadvertentie.

1. Klik in het paginamenu aan de linkerkant op Advertenties en extensies.
  2. Klik in de balk boven de tabel met resultaten om een filter toe te voegen.
  3. Klik in het dropdownmenu dat wordt weergegeven op Kenmerken en vervolgens op Advertentietype
  4. Vink het selectievakje naast 'Responsieve zoekadvertentie' aan.
  5. Klik op Toepassen.
  6. Klik op het downloadpictogram download icon.
  7. Selecteer de indeling van het rapport (bijvoorbeeld .csv, .pdf).

Houd rekening met het volgende

• Tijdens de bètafase kunnen responsieve zoekadvertenties alleen worden toegevoegd aan advertentiegroepen met bestaande tekstadvertenties.
  • Sommige advertenties worden mogelijk niet weergegeven.
  • Een weergegeven advertentie bevat maximaal drie koppen en twee beschrijvingen.
  • Koppen en beschrijvingen kunnen in willekeurige volgorde worden weergegeven. Zorg er dus voor dat ze zowel afzonderlijk als in combinatie betekenis hebben.
  • Uw koppen en beschrijvingen mogen niet in strijd zijn met het Google Ads-beleid of de op uw locatie geldende wetgeving.