Tips för att förbättra din webbplats

• När du designar och förbättrar din webbplats kan det vara bra att försöka tänka som dina kunder för att komma på meningsfulla förändringar.
  • Följ våra riktlinjer för hur du utformar webbplatser som indexeras effektivt för Google Sök, och prova Analytics och andra verktyg från Google som hjälper dig att bevaka och testa din webbplats.

Faktorer för en framgångsrik webbplats

Vad som utmärker en framgångsrik webbplats beror på vilka personer du vill nå. Om du till exempel vill få husägare att boka tid hos din rörmokerifirma bör du utforma webbplatsen på ett annat sätt än om du vill sälja croissanter på ditt bageri.

Se till att innehållet och layouten på din webbplats är optimerade så att de ger en så bra kundupplevelse som möjligt. Webbplatser som är snygga, lättanvända och informativa brukar vara mer lönsamma.

Här kommer några tips på hur du kan utforma och omarbeta din webbplats:

• Tänk som dina kunder

När du planerar, utformar eller utvärderar webbplatsen kan du låtsas att du är en kund som försöker åstadkomma något. Hur hittade kunden dit? Har kunden frågor eller ett specifikt mål? Hur väl känner kunden till dina produkter? Detta kan vara en svår uppgift, eftersom du troligen vet mer om dina produkter och din webbplats än vad kunden gör. Be eventuellt en kollega, vän eller familjemedlem som är mindre bekant med verksamheten och webbplatsen att navigera på den åt dig.

• Ta bara med det nödvändigaste

För en ny kund kan en obekant webbplats vara förvirrande. Om du tar med för många länkar eller bilder eller för mycket text kan dina potentiella kunder bli förvirrade. En välstrukturerad och tydlig webbplats ger en bättre kundupplevelse och gör det enklare att handla hos dig eller kontakta dig.

• Se till att sidorna går fort att läsa in

Se till att sidorna läses in snabbt för alla kunder, i synnerhet om några av kunderna använder långsammare internetanslutningar (till exempel modembaserad anslutning). I allmänhet bör du försöka undvika att ha för många bilder, stora bilder och avancerade widgetar.

• Se till att innehållet är aktuellt

Se till att den inte innehåller inaktuell information, till exempel utgångna rabatterbjudanden eller felaktiga priser. Sådana detaljer urholkar kundernas förtroende för din webbplats och ditt företag.

• Ange kontaktuppgifter

Många kunder, särskilt de som letar efter fysiska butiker, besöker webbplatser för att hitta kontaktuppgifter, adresser och öppettider. Det kan vara en bra idé att infoga sådana uppgifter längst ned på alla sidor.

• Mobilanpassa webbplatsen

Många av kunderna besöker din webbplats via mobilen. Många telefoner kan inte spela upp Flash-innehåll eller hantera avancerad och interaktiv grafik. För att inte förlora sådana potentiella kunder kan du ge dem ett sätt att nå viktig information även om de inte kan surfa på hela webbplatsen.

Välj rätt målsida

När du har utvärderat din webbplats bör du också fundera på var på webbplatsen du vill att kunderna ska hamna. Se till att de hamnar på en sida som innehåller den information, det erbjudande eller den produkt du utlovar i annonsen. Om kunderna inte enkelt hittar det som fick dem att klicka på annonsen är risken större att de lämnar webbplatsen.

Förbättra sökrankningen

Sökmotoroptimering (SEO) – att anpassa webbplatsen så att den visas på en framträdande plats i organiska och obetalda sökresultat – kan vara en komplicerad uppgift. Men många av de faktorer som gör webbplatsen attraktiv för sökmotorer, som tydliga sidrubriker och beskrivande länktext, är faktorer som också kunderna uppskattar.

Läs mer om riktlinjerna för webbutvecklare för tips om hur du får sidan att visas i Googles sökresultat.

Bevaka och testa webbplatsen

När din webbplats är online kan du bevaka resultatet och fundera på vad som kan förbättras. Det kan du göra genom att använda Google Analytics. Google Analytics spårar besökarna på webbplatsen och anger hur många gånger sidorna på din webbplats visas, hur länge besökarna stannar på sidorna, vart de tar vägen efter att ha sett en viss sida och mycket annat.