Tips om hvordan du kan finstemme nettstedet

• Når du skal utforme og finstemme nettstedet ditt, kan du nok klekke ut gode, meningsfulle ideer du kan sette ut i livet, ved å sette deg i kundenes sted.
  • Hvis du følger retningslinjene våre, er det enkelt å utforme nettsteder som er effektivt indeksert for Google Søk – og med Google-verktøy som Analytics kan du overvåke og teste nettstedet ditt.

Elementene som utgjør et velfungerende nettsted

Hva som kjennetegner et bra nettsted, avhenger av målgruppen. Hvis du for eksempel vil at boligeiere skal bestille rørlegger på nettet, bør du velge en annen utforming av nettstedet enn hvis du ønsker å selge croissanter fra bakeriet ditt.

Sørg for at innholdet på og utseendet til nettstedet er optimalisert for en god kundeopplevelse. Nettsteder som er attraktive, enkle å navigere og informative, er ofte mer lønnsomme.

Bruk de følgende tipsene som et utgangspunkt når du tenker på hvordan du kan utforme eller oppdatere nettstedet ditt:

• Sett deg selv i kundenes sted

Når du planlegger, designer eller evaluerer nettstedet ditt, bør du forestille deg at du er en kunde, og så prøve å utføre ulike oppgaver. Hva var det som førte kunden dit? Har kunden spørsmål eller et bestemt mål? Hvor godt kjent er kunden med produktene dine? Dette kan være vanskelig i og med at du trolig vet mye mer om produktene dine og nettstedet enn det kundene gjør. Du kan derfor vurdere å be noen med mindre kjennskap til bedriften og nettstedet – en venn, en kollega eller et familiemedlem – om å navigere rundt på nettstedet for deg.

• Ta bare med det nødvendige

Nye nettsteder kan være svært forvirrende for kundene. Hvis du har en overflod av linker, bilder og tekst, kan det bli litt overveldende for potensielle kunder. Et godt organisert og oversiktlig nettsted er med på å sikre kundene gode brukeropplevelser, og da blir det enklere for dem å handle hos eller kontakte deg.

• Sørg for at sidene lastes inn raskt

Sørg for at alle kunder får lastet inn sidene dine raskt. Dette er spesielt viktig for de som har treg internettilkobling (f.eks. oppringt tilkobling). Du bør generelt unngå å ha for mange bilder, store bilder og komplekse moduler på nettstedet.

• Hold innholdet oppdatert

Sørg for at du ikke har utdatert informasjon, for eksempel kunngjøringer om salg som nå er avsluttet, eller feil priser. Den slags informasjon undergraver kundenes tillit til bedriften og nettstedet.

• Ta med kontaktinformasjon

Mange kunder – spesielt de som handler i fysiske butikker – bruker nettsteder for å finne adresser, åpningstider og kontaktinformasjon. Sett derfor gjerne inn denne informasjonen nederst på sidene dine.

• Gjør det mobilt

Mange av kundene besøker nettstedet ditt via mobiltelefoner. På mange av disse telefonene er det ikke mulig å spille av Flash eller vise komplekse, interaktive grafiske elementer. I stedet for å miste disse potensielle kundene bør du gi dem mulighet til å finne den viktigste informasjonen – og eventuelt surfe på hele nettstedet ditt.

Velg riktig landingsside

Når du har evaluert nettstedet ditt, bør du også tenke over hvor på nettstedet du vil at kundene skal ende opp. Send kundene til en side som omfatter informasjonen, kampanjen eller produktet du fremmer i den aktuelle annonsen. Hvis kundene ikke enkelt kan finne det som gjorde at de klikket på annonsen, forlater de med større sannsynlighet nettstedet.

Hev søkerangeringen

Søkemotoroptimalisering (SEO) – altså det å gjøre nettstedet ditt mer fremtredende i organiske, ubetalte søkeresultater – kan være en kompleks oppgave. Mange av tiltakene som gjør nettstedet ditt attraktivt for søkemotorer (f.eks. en tydelig sidetittel og en beskrivende linktekst), er samtidig elementer kundene setter pris på.

Les nøye gjennom veiledningene for nettutviklere for å finne ut hvordan du får sidene dine oppført i Googles søkeresultater.

Overvåk og test nettstedet

Når nettstedet ditt er publisert, kan du følge med på resultatene og se etter områder der du kan gjøre det skarpere. Det blir enklere å identifisere de områdene der du kan legge listen enda høyere, hvis du bruker Google Analytics. Med Google Analytics får du informasjon om antall besøkende på nettstedet ditt, hvor mange ganger sidene dine ble vist, hvor lang tid brukerne var på sidene, hvor de gikk etter de hadde sett en bestemt side osv.