Tips om uw website te verbeteren

• Als u uw website ontwerpt en verbetert, komt u eerder op nuttige ideeën die u kunt implementeren door te denken zoals uw klanten.
  • Volg onze richtlijnen voor het ontwerp van websites die effectief worden geïndexeerd voor Google Zoeken. Maak gebruik van tools van Google, zoals Analytics, om uw site bij te houden en te testen.

Elementen van een goede website

Een goede website is afgestemd op de doelgroep die u wilt bereiken. Als u bijvoorbeeld wilt dat huiseigenaren online een afspraak met een loodgieter maken, ontwerpt u uw website anders dan als u banketbakker bent en meer klanten naar uw winkel wilt trekken.

Zorg ervoor dat de content en de vormgeving van uw website zijn geoptimaliseerd voor een goede gebruikerservaring. Sites die aantrekkelijk zijn, waarop de gebruiker snel zijn weg vindt en die informatief zijn, leveren meestal meer winst op.

Gebruik deze tips als uitgangspunt voor het ontwerp en de optimalisatie van uw website:

• Denk zoals uw klanten

Stel u voor dat u, als u uw website plant, ontwerpt of evalueert, een van uw eigen klanten bent die een taak probeert uit te voeren. Waarom komt de klant naar uw website? Heeft de klant vragen of een specifiek doel? Hoe bekend is de klant met uw producten? Dat kan een moeilijke taak zijn, want uw kennis van uw producten en website is hoogstwaarschijnlijk veel gedetailleerder dan de kennis van een klant. Vraag daarom of een medewerker, vriend of familielid die niet zo veel over uw bedrijf en website weet, over de website wil navigeren.

• Neem alleen op wat nodig is

Voor een nieuwe klant kan een onbekende website heel verwarrend zijn. Als uw website te veel links, te veel afbeeldingen of te veel tekst bevat, kan dit een potentiële klant verwarren. Een goed doordachte, duidelijke website zorgt voor een betere gebruikerservaring en maakt het potentiële klanten gemakkelijker om uw producten te kopen of contact met u op te nemen.

• Zorg ervoor dat de pagina's snel worden geladen

Zorg ervoor dat de pagina's snel worden geladen voor al uw klanten, met name voor klanten die een trage internetverbinding hebben (zoals een inbelverbinding). Over het algemeen moet een website niet te veel afbeeldingen, grote afbeeldingen en ingewikkelde websitewidgets bevatten.

• Houd de content actueel

Zorg ervoor dat de informatie actueel is, zodat er bijvoorbeeld geen aankondigingen zijn voor een uitverkoop die al voorbij is en er geen verkeerde prijzen worden vermeld. Daardoor verliezen klanten het vertrouwen in uw website en uw bedrijf.

• Neem contactgegevens op

Vooral als u ook een fysieke winkel heeft, bezoeken potentiële klanten uw website vaak om uw contactgegevens, adres of openingstijden te bekijken. U kunt deze gegevens onderaan elke pagina plaatsen.

• Stem uw website af op mobiel

Veel klanten zullen uw website bezoeken via hun mobiele telefoon. Deze telefoons kunnen echter vaak geen Flash afspelen of ingewikkelde, interactieve afbeeldingen verwerken. Bied deze potentiële klanten de mogelijkheid om op uw website te browsen, of in elk geval belangrijke informatie te krijgen, zodat u hen niet kwijtraakt.

Kies de juiste landingspagina

Nadat u uw website heeft geëvalueerd, moet u ook nadenken over waar u uw klanten naartoe wilt leiden. Stuur uw klanten naar een pagina met de informatie, de promotie of het product dat in uw advertentie staat vermeld. Als gebruikers na het klikken op uw advertentie niet onmiddellijk vinden wat ze zoeken, is de kans groot dat ze uw site snel weer verlaten.

Uw positie in de zoekresultaten verbeteren

Met zoekmachineoptimalisatie (Search Engine Optimization, SEO) wordt gezorgd dat uw website prominent wordt weergegeven in de organische, onbetaalde zoekresultaten. Dit kan echter een gecompliceerde taak zijn. Maar veel elementen waardoor uw website aantrekkelijk wordt voor zoekmachines, zoals een duidelijke paginatitel en beschrijvende linktekst, zijn ook elementen die uw klanten zullen waarderen.

Als u wilt dat uw pagina wordt vermeld in de zoekresultaten van Google, leest u meer informatie over de richtlijnen voor webontwikkelaars.

Uw website bijhouden en testen

Nadat uw website is gelanceerd, kunt u de prestaties ervan bijhouden en op zoek gaan naar verbeterpunten. Als u verbeterpunten wilt vinden, kunt u Google Analytics gebruiken. Google Analytics houdt de bezoekers van uw website bij en laat u weten hoe vaak uw websitepagina's zijn bekeken, hoelang mensen op uw pagina's bleven, waar uw bezoekers naartoe gingen nadat ze een bepaalde pagina hadden bekeken, enzovoort.