Skriva effektiva annonser för smarta kampanjer

Google Ads Smart campaigns | Tips for writing great ads

Aktivera YouTube-textning om du vill se undertexter på ditt språk. Klicka på inställningsikonen Bild på ikon för inställningar i YouTube längst ned i videospelaren, välj Undertexter/textning och sedan ditt språk.

Hur vet du vad som är en bra annons för ditt företag? Här kommer tre frågor som du alltid bör ställa dig innan du skapar din Smart-kampanj.

Vi visar flera svar och exempel nedan från en fiktiv cykelbutik i Örebro, Classes Cykel. Vi har dessutom tagit fram ett arbetsblad som du kan ladda ned och skriva ut. Använd den gärna som mall för att skriva en övningsannons till ditt eget företag.

Ladda ned arbetsbladet för annonstext

Fråga 1: Vad har jag att erbjuda?

Räkna upp produkterna och tjänsterna du vill erbjuda.

Fråga dig följande Möjliga svar
Vad erbjuder mitt företag?

Cyklar till salu

Cyklar till uthyrning

Vilka är mina främsta säljargument?

Slut på säsongen-rabatt

Prisvärda och snygga cyklar

Stort sortiment

Vad skiljer mitt företag från andra?

Låga priser

Vänlig och hjälpsam kundservice

Inbyte av cyklar

Fråga 2: Vad vill jag åstadkomma?

Identifiera dina främsta mål med annonseringen och vad du vill uppnå med dina annonser.

Fråga dig följande Möjliga svar

Vad vill jag att kunderna ska göra?

Besöka webbplatsen

Besöka min butik

Hyra cykel online

När ska kunderna agera?

Slutet av augusti (för tidsbegränsat erbjudande eller rabatt)

Året runt

Vad vill jag att kunderna ska känna för det jag erbjuder?

Prisvärt

Barnvänligt

Fråga 3: Vilka är mina kunder?

Beskriv dina kunder. Dela in dem i grupper om du har olika typer av kunder med olika mål och behov.

Fråga dig följande Möjliga svar
Vilka är mina kunder?

Lokalinvånare

Familjer

Stora grupper

Vilka är kundernas behov eller värderingar?

Rolig aktivitet

Prisvärt

Minnesvärt

Vad kännetecknar mina kunder?

Vill köpa online eller i butik

Måste kunna boka snabbt

Mycket begränsade kunskaper om hur man väljer rätt cykel

Kombinera allt

När du har besvarat frågorna om dina produkter, mål och kunder kan du skapa dina textannonser. Nedan hittar du exempel på rubriker och beskrivningar från vår fiktiva cykelbutik, Classes Cykel. Classes rubriker och beskrivningar följer alla riktlinjer i Om textannonser i smarta kampanjer, och de kan dessutom även användas i valfri kombination.

Textannonskomponenter Exempel
Rubriker (3–15 rubriker med färre än 30 tecken vardera)
  • 15 % rabatt cyklar i augusti
  • 20 % rabatt vid besök i butik
  • 20 % rabatt vid hyra av 3 eller fler
  • Prisvärda snygga cyklar
  • Classes cykeluthyrning
  • Classes Cykel
  • Nu är det rea hos Classes Cykel
  • Cyklar
  • Köp en cykel hos Classes
  • Spara i butik
Beskrivningar (2–4 beskrivningar med färre än 90 tecken vardera)
  • Låga priser och enormt utbud. Gratis och snabb leverans. Beställ online i dag!
  • Vår vänliga personal hjälper dig att hitta den perfekta cykeln. Besök vår butik i dag!
  • Handla på rean och få rabatt på cyklar och hyrcyklar!
  • Snygga cyklar. Gör din upplevelse minnesvärd. Boka online på några minuter!

När du har skrivit rubriker och beskrivningar sammanställer Google Ads texten till flera annonskombinationer samtidigt som redundans undviks. Därefter väljs högst tre rubriker och två beskrivningar ut för annonsen och visas i olika kombinationer och ordning. Google Ads testar de mest lovande annonskombinationerna och lär sig över tid vilka kombinationer som är mest relevanta för olika sökningar.

Här följer några kombinationer av rubriker och beskrivningar som kan visas för kunder som söker efter Classes företag eller tjänster.

Annons • www.example.com

Cyklar – Nu är det rea hos Classes Cykel

Låga priser och enormt utbud. Gratis och snabb leverans. Beställ online i dag!

Annons • www.example.com

Classes cykeluthyrning – 20 % rabatt vid hyra av 3 eller fler

Handla på rean och få rabatt på cyklar och hyrcyklar!

Annons • www.example.com

Spara i butik – 20 % rabatt vid besök i butik

Handla på rean och få rabatt på cyklar och hyrcyklar!