Over de Google-tag

Opmerking: De Google-tag is een doorontwikkeling van de algemene sitetag (gtag.js). Dankzij deze wijziging krijgen nieuwe en bestaande gtag.js-installaties nieuwe mogelijkheden waarmee u meer kunt doen, de gegevenskwaliteit kunt verbeteren en nieuwe functies kunt gebruiken. Allemaal zonder extra code.

Door de Google-tag (gtag.js) aan uw website toe te voegen, kunt u een scala aan Google-producten en -services gebruiken. U kunt de Google-tag voor uw hele website instellen en de tag aan meerdere bestemmingen koppelen. Het is dus niet nodig om meerdere tags voor verschillende Google-productaccounts te beheren.

Met de Google-tag kunt u gegevens van uw website naar bestemmingen in gekoppelde Google-producten sturen om de effectiviteit van uw website en advertenties te meten. De Google-tag is momenteel alleen toegankelijk en instelbaar via Google Ads en Google Analytics 4.

Een animatie die de tag-ID en bestemmings-ID in de Google-tag laat zien.

Websitetechnologieën zoals cookies worden voortdurend verder ontwikkeld vanwege veranderende privacyvereisten, wijzigingen in browsers en nieuwe regelgeving. Hoogwaardige tagging voor uw hele site is dan ook van groot belang. Alleen zo bent u verzekerd van nauwkeurige metingen.

Wanneer u er klaar voor bent, kunt u de Google-tag instellen.

Hoe het werkt

Eerder moest u de algemene sitetag (gtag.js) instellen. Deze algemene sitetag is uitgegroeid tot de Google-tag.

Uw Google-tag (gtag.js) heeft één tag-ID die u aan uw website kunt toevoegen om verschillende Google-producten en -services te gebruiken. U kunt de Google-tag voor uw hele website instellen en de tag aan meerdere bestemmingen koppelen. Het is dus niet nodig om meerdere tags voor verschillende Google-productaccounts te beheren.

In Google Ads en Google Analytics worden de bestaande schermen voor de algemene sitetag vervangen door een nieuw scherm voor de Google-tag. Zo heeft u na het instelproces toegang tot meetfuncties zonder dat u code hoeft te gebruiken. Als u instellingen in uw Google-tag wijzigt, heeft dit invloed op alle gekoppelde bestemmingen.

Voordelen

• Meerdere tags: Als er op uw website meer dan 1 tag is geïnstalleerd, kunt u ervoor kiezen om uw Google-tags te combineren. Zo krijgt u betere gegevens en centraliseert u het beheer.
  • Toegang beheren: U kunt de toegang van gebruikers tot uw taginstellingen voortaan afzonderlijk beheren van de toegang tot uw andere producten. Op die manier krijgt u meer controle over wie er toegang heeft tot de belangrijkste meetinstellingen.

Wat verandert er?

In uw Google Ads- en Google Analytics-accounts ziet u een nieuw scherm voor de Google-tag.

Een illustratie van het tabblad Configuratie in de Google-tag.

Opmerking: Alle algemene sitetags zijn geconverteerd naar Google-tags. Als uw website een algemene sitetag bevat, hoeft u uw site niet aan te passen om de Google-tag te kunnen gebruiken.

Wanneer u er klaar voor bent, kunt u het volgende doen:

1. Uw Google-tag instellen
  2. Toestemming van gebruikers instellen en beheren
  3. De instellingen voor uw Google-tag opgeven
  4. Uw Google-tag beheren (optioneel)
  5. De gebruikers van uw Google-tag beheren (optioneel)

Gebruikersbeheer

U kunt gebruikers beheren op het tabblad Beheerder van uw Google-tag. Met de instellingen voor gebruikersbeheer van de Google-tag kunt u de toegang van gebruikers tot de taginstellingen afzonderlijk beheren van de toegang tot uw andere producten.

Beveiliging en privacy voor het bijhouden van websites

Google hanteert strenge veiligheidsnormen. Google-producten verzamelen alleen gegevens op pagina's waarop u de bijbehorende tags heeft geïmplementeerd.

Zorg ervoor dat u gebruikers duidelijke en uitgebreide informatie geeft over de gegevens die u verzamelt op uw websites en toestemming krijgt voor die verzameling als dat wettelijk verplicht is.

Opmerking: Als u geen toestemming van gebruikers heeft verkregen om persoonsgegevens te verzamelen, te delen en te gebruiken voor gepersonaliseerde advertenties waar dit wettelijk is vereist, moet u ervoor zorgen dat u verzameling van remarketinggegevens uitzet. Bekijk meer informatie over hoe u de Google-tag kunt aanpassen om verzameling van remarketinggegevens uit te zetten voor specifieke gebruikers.