Spåra resultatet av din smarta kampanj

Genom att spåra resultatet av dina annonser kan du se hur effektivt de når potentiella kunder. Du kan använda denna information för att justera annonserna så att de ger ännu bättre resultat. I översikten för din smarta kampanj kan du exempelvis spåra hur många gånger kunderna har interagerat med din annons, som att klicka på den eller ringa från den.

Så fungerar exponeringar

Avsnittet Exponeringar i översikten för smarta kampanjer anger hur ofta din annons visas för potentiella kunder. En exponering räknas varje gång annonsen visas för någon som använder Google Sök, Google Maps eller en partnerwebbplats.

Granska exponeringar och klick

Du hittar antalet exponeringar och interaktioner med annonsen i översikten.

Översikten kan också innehålla följande information beroende på dina kontoinställningar:

• Exponeringar: Se hur ofta någon version av din annons har visats.
  • Klick: Se hur ofta människor har klickat på någon version av annonsen.
  • Samtalsklick: Se hur många gånger potentiella kunder har tryckt på knappen Ring i annonsen på mobila enheter.
  • Verifierade samtal: Se hur ofta du har fått samtal till Googles vidarekopplingsnummer via någon version av annonsen.
  • Kartåtgärder: Spåra hur många gånger användare har sett din annons och sedan klickat på företagets kartnål på Google Maps eller fått vägbeskrivningar till företaget.
  • Analytics-mål: Genom att länka dina Google Analytics- och Google Ads-konton kan du använda spårnings-id:n och taggar för att bevaka trafik från dina annonser.
  • Spenderat belopp: Se hur mycket annonsen kostade.

Förbättra ditt annonsresultat

Om annonsen inte ger förväntat resultat kan du försöka förbättra den genom att svara på frågorna nedan.

Är sökfraserna specifika och passar de din ideala målgrupp?

Sökfraserna ska ha nära koppling till det du annonserar om. Ju mer relevanta och specifika sökfraserna är, desto troligare är det att de ger dig fler kunder.

Om sökfraserna inte är relevanta för din verksamhet ska du börja med att se till att företagskategorin och de produkter och tjänster du har valt är så korrekta och relevanta som möjligt.

Om företagskategori, produkter och tjänster är korrekta men vissa av sökfraserna inte är relevanta för ditt företag kan du ta bort dem. Du kan alltid lägga till dem igen senare.

Läs mer om sökfraser i smarta kampanjer

Har du en relevant målsida?

Ta en titt på målsidan, det vill säga den sida på din webbplats som annonsen länkar till. Se till att ha en tydlig uppmaning i annonsen som leder tittarna direkt till målsidan.

Om det till exempel står ”Ring oss” i annonstexten bör du se till att företagets telefonnummer finns på målsidan. Om annonstexten säger ”Tidsbegränsat erbjudande” ska du se till att besökarna leds till just den kampanjen på målsidan.

Obs! Du kan ändra annonstexten när som helst. Läs om hur du redigerar en smart kampanj och om upplevelsen av målsidan

Når annonsen rätt målgrupp på rätt plats?

Se till att din annons visas i områden där det är troligt att dina kunder befinner sig.

Anta till exempel att du skapar en annons för tandläkare och anger att den ska visas i Malmö. När någon i Malmö söker efter ”tandläkare” på Google kan din annons visas. Personer i Lund kanske söker efter ”tandläkare Malmö” på Google. Även de kan se din annons, eftersom de hade med den inriktade platsen ”Malmö” i sökningen. Kontakta Google Ads-supporten om du vill se till att endast personer på den inriktade platsen kan se dina annonser.

Läs mer om annonsmålgrupper i smarta kampanjer

Tilltalar annonsen dina kunder?

Dina annonser är ansiktet utåt för dina produkter och tjänster. Ju mer relevanta och engagerande annonserna är för kunderna, desto troligare är det att de ger resultat.

Läs om hur du skriver effektiva textannonser.

Har du tillräckligt stor budget?

Om du vill ha ännu bättre resultat kan du prova att öka budgeten, även om annonsen redan går bra. Om annonsen ger sämre resultat än du förväntar dig kan du prova att öka budgeten i kombination med tipsen ovan.

Läs om hur du redigerar din budget för smarta kampanjer.