Spåra resultatet av din smarta kampanj

Google Ads Smart campaigns | How to tell if my ad is performing well?

Aktivera YouTube-textning om du vill se undertexter på ditt språk. Klicka på inställningsikonen Bild på ikon för inställningar i YouTube längst ned i videospelaren, välj Undertexter/textning och sedan ditt språk.

Du kan spåra kampanjens resultat för att avgöra hur effektivt den når potentiella kunder. Med hjälp av informationen kan du justera annonserna så att de ger ännu bättre resultat. I översikten för din smarta kampanj kan du exempelvis spåra hur många gånger kunderna har interagerat med din annons, som att klicka på den eller ringa från den.

Så fungerar exponeringar

Exponeringarna i översikten för smarta kampanjer anger hur ofta din annons visas för potentiella kunder. En exponering du inte betalar för räknas varje gång din annons visas för någon som använder Google Sök, Google Maps, YouTube, Gmail eller Google-partners webbplatser.

Granska kundernas exponeringar och klick

Du hittar antalet exponeringar och interaktioner med annonsen i översikten.

Översikten kan också innehålla följande information beroende på dina kontoinställningar:

• Exponeringar: Avgör hur ofta någon version av din annons har visats.
  • Klick: Avgör hur ofta människor har klickat på någon version av annonsen.
  • Samtalsklick: Avgör hur många gånger potentiella kunder har tryckt på knappen Ring i annonsen på mobila enheter.
  • Verifierade samtal: Avgör hur ofta du har fått samtal till Googles vidarekopplingsnummer via någon version av annonsen.
  • Visningar: Avgör hur ofta din videoannons har visats. (Endast tillgängligt för målet Få fler visningar och större engagemang på YouTube.)
  • Kartåtgärder: Spåra hur många gånger kunder har sett din annons och sedan klickat på företagets kartnål på Google Maps eller fått vägbeskrivningar till företaget.
  • Analytics-mål: Genom att länka dina Google Analytics- och Google Ads-konton kan du använda spårnings-id:n och taggar för att bevaka trafik från dina annonser.
  • Spenderat belopp: Avgör hur mycket kampanjen kostade.

Förbättra kampanjens resultat

Om den smarta kampanjen inte ger förväntat resultat kan du försöka förbättra den genom att svara på frågorna nedan.

Är söktermerna specifika och passar de din ideala målgrupp?

Dina söktermer ska ha nära anknytning till det du annonserar om. Ju mer relevanta och specifika söktermerna är, desto troligare är det att de ger dig fler kunder.

Om dina söktermer inte lämpar sig för ditt företag ska du först se till att de sökordsteman du har valt är så korrekta och relevanta för din verksamhet som möjligt.

Om dina sökordsteman ger en korrekt beskrivning av ditt företag men några av söktermerna inte är tillämpliga för din verksamhet kan du prova att inaktivera dem. Du kan alltid aktivera dem igen senare.

Läs mer om söktermer i smarta kampanjer

Har du en relevant målsida?

För att förbättra resultatet bör du se till att du granskar målsidan (sidan på din webbplats som annonsen länkar till). Se till att ha en tydlig uppmaning i annonsen som leder tittarna direkt till den målsidan.

Om det till exempel står ”Ring oss” i annonstexten bör du se till att företagets telefonnummer finns på målsidan. Om annonstexten säger ”Tidsbegränsat erbjudande” ska du se till att besökarna leds till just den kampanjen på målsidan.

Obs! Du kan ändra annonstexten när som helst. Läs mer om hur du redigerar en smart kampanj

Når din annons rätt kunder på rätt plats?

Se till att annonsen visas i områden där det är troligt att dina kunder befinner sig.

Anta till exempel att du skapar en annons för tandläkare och anger att den ska visas i Malmö. När någon i Malmö söker efter ”tandläkare” på Google kan din annons visas. Personer i Lund kanske söker efter ”tandläkare Malmö” på Google. Även de kan se din annons, eftersom de hade med den valda platsen ”Malmö” i sökningen.

Läs mer om platsinställningar i smarta kampanjer

Tilltalar annonsen dina kunder?

Dina annonser ger dina sökordsteman ett ansikte. Ju mer relevanta och engagerande annonserna är för kunderna, desto troligare är det att de ger resultat.

Har du tillräckligt stor budget?

Om du vill ha ännu bättre resultat kan du prova att öka budgeten, även om annonsen redan går bra. Om annonsen ger sämre resultat än du förväntar dig kan du prova att öka budgeten i kombination med tipsen ovan. Läs om hur du redigerar din budget för smarta kampanjer