Utvärdera och optimera dina bud

När dina annonser har visats ett tag är det dags att ta reda på hur det går för dem. Om ditt mål är att öka försäljningen och trafiken till din webbplats bör du ha följande frågeställningar i åtanke:

• Vilka sökord leder till flest klick på dina annonser?
  • Vilka platser och enheter söker kunderna från?
  • Vilka dagar och tidpunkter är bäst ur ett försäljningsperspektiv?

Du kan få svar på dessa frågor genom att titta på rapporterna i ditt konto. Läs mer om resultat för konton, kampanjer och annonsgrupper.

Utvärdera dina kostnader och intäkter

När du vill mäta resultaten för en kampanj kan det vara bra att ta reda på hur ofta användare som ser din annons faktiskt klickar på den. Det gör du genom att sortera sökorden efter klickfrekvens (CTR) för att se vilka sökord som fick många exponeringar men få klick. Om ditt mål är att generera försäljning bör du kanske redigera buden för dessa sökord.

Tips

• Vi rekommenderar att du ställer in konverteringsspårning för ditt konto så att du ser om användarnas klick leder till faktisk försäljning. Det kostnadsfria verktyget visar vad som händer efter att användarna har klickat på din annons – om de till exempel köper din produkt eller registrerar sig för ditt nyhetsbrev. Utifrån dessa uppgifter kan du sedan beräkna den faktiska avkastningen på din investering.

• Hinner du inte utvärdera dina bud? Låt Google göra jobbet åt dig. Med Maximera klick anger du en genomsnittlig daglig budget, så hjälper vi dig att justera dina CPC-bud (kostnad per klick) så att du får så många klick som möjligt för din budget. Om du har specifika mål kan du i stället prova en automatisk budstrategi för att justera buden baserat på dina mål.

Justera dina bud för att öka avkastningen på din investering

När du har tagit reda på vilka sökord, platser, tider och enheter som ger goda resultat kan du justera dina bud.

Här är några situationer när det kan vara lämpligt att ändra dina bud:

• Låg genomsnittlig kostnad per klick (CPC) med hög konverteringsfrekvens: Om ett sökord har låg genomsnittlig CPC men varje klick har hög konverteringsfrekvens kan du prova att höja ditt högsta CPC-bud.
  • Hög genomsnittlig CPC med låg konverteringsfrekvens: Om ett sökord har hög genomsnittlig CPC men klicken sällan leder till konvertering kan du prova att sänka ditt högsta CPC-bud. Denna strategi kan förbättra avkastningen på din investering i sökord som inte ger bra resultat, och innebär att du använder en större del av din budget till att investera i mer lönsamma sökord.
  • Låg trafik under vissa tider: Överväg att höja buden på platser där du får bättre resultat. Om du brukar få färre besökare i din butik under vissa tider kan du höja buden under de tidsperioderna och visa annonser med kampanjerbjudanden så att fler blir intresserade av att besöka dig.

Några saker att tänka på när du funderar på att ändra dina bud:

• Ändra buden gradvis: Leta sedan efter förändringar i klick och konverteringar för dina sökord innan du redigerar dem igen. Internettrafiken förändras ständigt, så det är viktigt att du utvärderar dina bud regelbundet.
  • Förbättra kvalitetsresultatet: Det går att förbättra annonsens position utan att öka kostnaderna. Ju högre kvalitetsresultat ett sökord har, desto mindre betalar du för en given annonsposition.

Verktyg som hjälper dig att optimera dina bud

Utöver automatiska budstrategier erbjuder Google flera andra verktyg för att hjälpa dig att välja bud som bidrar till att du når dina mål.

När dina kampanjer har varit aktiva i några veckor har våra verktyg samlat in tillräckligt med information för att ge dig mer anpassade rekommendationer.

• Budsimulatorn: Få svar på hypotetiska frågor som ”hur många fler exponeringar får om jag höjer budet med en krona?”. Med detta verktyg får du hjälp med att justera buden till en nivå som passar dig. Läs mer om budsimulatorn.
  • Uppskattade förstasidesbud: Se hur mycket du troligen skulle behöva bjuda för att dina annonser ska visas högst upp eller på den första sökresultatsidan på Google.
  • Sidan Rekommendationer: På denna sida kan du se hur du kan justera dina CPC-bud. Rekommendationerna hjälper dig att få mer trafik och förbättra din annonsrankning och ditt resultat.

ÖPPNA SIDAN REKOMMENDATIONER