Slimme display-campagnes maken en beheren

Slimme display-campagnes automatiseren en optimaliseren targeting, biedingen en advertenties. Met machine learning van Google kan een slimme display-campagne automatisch nieuwe en bestaande klanten vinden, de juiste biedingen instellen en interessante advertenties maken die worden aangepast aan elke scherm- of advertentieruimte op internet en in apps. Adverteerders die slimme display-campagnes gebruiken, genereren gemiddeld twintig procent meer conversies tegen dezelfde kosten per actie (CPA) in vergelijking met hun andere display-campagnes.

Slimme display-campagnes combineren uw items (koppen, afbeeldingen en meer) om responsieve display-advertenties te maken. Deze hebben responsieve advertenties vervangen als standaard advertentietype voor het Display Netwerk. Responsieve display-advertenties kunnen zelfs worden omgezet in native-advertenties, zodat ze naadloos aansluiten bij het uiterlijk van de websites van uitgevers. Na verloop van tijd worden uw advertenties geoptimaliseerd op basis van wat u conversies oplevert. Meer informatie over hoe native-advertenties werken.

In dit artikel wordt beschreven hoe u slimme display-campagnes maakt en beheert. Meer informatie over slimme display-campagnes. Er is nu ook een mogelijkheid om slimme display-campagnes te gebruiken met betalen voor conversies. Meer informatie vindt u hier.

Voordat u begint

• Zorg ervoor dat u Conversies bijhouden heeft ingesteld en dat u aan de conversiegebaseerde deelnamevereisten voldoet. Als u een slimme display-campagne wilt instellen, moet u in de afgelopen dertig dagen ten minste vijftig conversies voor uw standaard display-campagnes in het Display Netwerk hebben ontvangen, of ten minste honderd conversies voor uw zoekcampagnes.
  • Zorg ervoor dat uw dagbudget hoog genoeg is voor ten minste tweemaal uw doel-CPA-bod.
  • Verzamel de items voor uw advertentie, zoals koppen, beschrijvingen, afbeeldingen en logo's.
Aanvullende opties die voor u beschikbaar zijn:
Hoewel in slimme display-campagnes automatische targeting wordt gebruikt, biedt Google Ads extra opties waarmee u kunt beheren waar uw advertenties worden weergegeven. U kunt uitgesloten plaatsingen op accountniveau maken om te voorkomen dat uw advertentie op specifieke sites wordt weergegeven. U kunt ook uitsluitingen voor sitecategorieën en content maken.

Enkele tips als u al remarketing gebruikt:

Als uw bestaande remarketingcampagne redelijk ongecompliceerd is (als die bijvoorbeeld slechts één gebruikerslijst omvat), kunt u overwegen een slimme display-campagne te gebruiken in plaats van een specifieke remarketingcampagne, omdat slimme display-campagnes al remarketing omvatten. U kunt zelfs uw feed linken voor dynamische remarketing.

Als u al een feed in uw account heeft, wordt deze aan de slimme display-campagne gelinkt wanneer u de campagne start. Houd er rekening mee dat slimme display-campagnes geen ondersteuning bieden voor targeting op doelgroep of gebruikerslijst.

Meer informatie over feeds voor responsieve display-advertenties.

Instructies

Stap 1. Planning: bepaal hoe u uw slimme display-campagnes wilt structureren

Hier volgen richtlijnen voor het structureren van uw slimme display-campagnes:

• Maak afzonderlijke campagnes wanneer u voor elk daarvan een afzonderlijk budget nodig heeft.
  • Maak afzonderlijke advertentiegroepen binnen slimme display-campagnes voor verschillende productlijnen of services.
  • Maak binnen uw advertentiegroepen afzonderlijke responsieve display-advertenties om items te groeperen die een goede combinatie vormen.

Stap 2. Planning: bepaal de waarde van een conversie

Bied op basis van het bedrag dat u bereid bent voor elke conversie te betalen. Als u bijvoorbeeld vooral leads wilt genereren, stelt u een CPA-bod in dat de waarde weerspiegelt van een nieuwe lead voor uw bedrijf. Als u juist verkopen wilt genereren, stelt u een CPA-bod in dat de waarde weerspiegelt van elke nieuwe bestelling voor uw bedrijf. De vuistregel:

1. Bepaal hoeveel een conversie waard is.
  2. Bepaal op basis van uw waarde-per-conversie hoeveel u bereid bent te betalen om die conversie te krijgen.

Voorbeeld: als u schoenen verkoopt voor € 50 per paar en u verwacht dat een op de tien mensen een paar schoenen koopt, is het een goed idee om uw CPA-doel in te stellen op € 5.

Als u leads genereert voor spa-bezoeken en elke lead gemiddeld € 5 winst oplevert, kunt u voor elke ingediende lead een CPA-bod van € 1 instellen.

De genoemde getallen zullen variëren afhankelijk van uw bedrijf. Experimenteer met biedingen rond het bedrag dat u wilt betalen en pas deze na verloop van tijd aan op basis van wat voor u het best werkt.

Meer informatie over doel-CPA-biedingen.

Stap 3. Stel uw campagne in

1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Klik in het paginamenu aan de linkerkant op Campagnes.
  3. Klik op de plusknop en selecteer Nieuwe campagne
  4. Kies uit de doelen Leads, Verkopen of Websiteverkeer. (Als de informatie in dit artikel niet overeenkomt met wat u ziet, heeft u mogelijk een andere versie van de functie 'Doelen'. Voor informatie over uw versie raadpleegt u dit artikel).
  5. Selecteer het campagnetype Display.
  6. Selecteer Slimme display-campagne.
  7. Klik op Doorgaan.
  8. Kies de geografische targeting en targeting op taal voor deze campagne.
  9. Geef uw dagbudget en CPA-bod op.
  10. Klik op Opslaan en doorgaan.
  11. Klik op Extra instellingen.
  12. Klik op het dropdownmenu onder 'Dynamische advertenties'.
    • Standaard is 'Geen datafeed' in het dropdownmenu geselecteerd.
  13. Klik op het selectievakje naast 'Een datafeed gebruiken voor gepersonaliseerde advertenties'.
  14. Selecteer de relevante datafeed in het dropdownmenu.
  15. Klik op Opslaan.
Opmerking: Zorg ervoor dat in de slimme display-campagne de juiste dynamische feed is bijgevoegd voor uw account, als dit van toepassing is. Meer informatie over feeds voor responsieve advertenties.

Stap 4. Maak uw responsieve display-advertenties

Een responsieve display-advertenties is het nieuwe standaard advertentietype voor slimme display-campagnes en maken het gemakkelijker om uw advertenties weer te geven in het Display Netwerk. Deze advertenties zijn op items gebaseerd en het formaat, het uiterlijk en de indeling worden automatisch aan beschikbare advertentieruimten aangepast. Op basis van de items die u opgeeft (zoals logo's, koppen, afbeeldingen en beschrijvingen) genereert Google automatisch uw advertentie zodra er advertentieruimten beschikbaar komen. Daarbij wordt het gebruik van uw items geoptimaliseerd voor de beste prestaties. Responsieve display-advertenties kunnen in de vorm van bijna elk type tekstadvertentie, beeldadvertentie of native ad worden weergegeven.

Houd rekening met de volgende punten als u dynamische responsieve display-advertenties maakt door een feed aan uw responsieve advertentie (en slimme display-campagne) te koppelen:

• Als u een opgemaakte prijs in uw feed opgeeft, wordt deze gebruikt in plaats van het prijsvoorvoegsel dat u in Google Ads toevoegt wanneer u uw advertentie maakt.
  • Deze advertenties kunnen in formaten worden weergegeven waarin uw dynamische feedafbeeldingen niet passen. Daarom worden in uw advertenties mogelijk niet altijd afbeeldingen uit uw feed gebruikt.
  • Producten die in het voorbeeld worden weergegeven, zijn alleen bedoeld ter illustratie. Zorg ervoor dat uw feeds voldoen aan ons beleid ten aanzien van gepersonaliseerd adverteren.
  • Bij relevante producten kan Google lay-outtags voor adverteerders in de detailhandel weergeven, zoals 'nieuw', 'populair' of 'prijsdaling', om zo de prestaties te stimuleren. Deze lay-outtags worden automatisch weergegeven op basis van productinsights uit de feed. Meer informatie
  • Bij de weergave van uw advertentie worden niet altijd alle items gebruikt. Zo kunnen uw advertenties soms zonder afbeeldingen worden weergegeven om uw bereik in het Display Netwerk te vergroten.
  1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Selecteer in het navigatievenster aan de linkerkant Display-campagnes.
  3. Klik vervolgens op Advertenties en extensies in het paginamenu aan de linkerkant.
  4. Klik op de blauwe plusknop .
  5. Selecteer Responsieve display-advertentie.
  6. Selecteer een advertentiegroep. Als u wilt dat uw responsieve advertenties dynamische remarketing ondersteunen, controleert u of de advertentiegroep of de bijbehorende campagne aan een feed is gekoppeld.
  7. Voeg uw afbeeldingen toe en sla ze op. Afbeeldingen zijn nodig om toegang te hebben tot al onze advertentie-indelingen.  We raden u aan meerdere items te hebben, zodat Google uw advertenties gemakkelijker kan optimaliseren. U kunt maximaal vijftien marketingafbeeldingen en vijf logo's uploaden. U kunt één afbeelding naar liggende of vierkante indelingen bijsnijden of per hoogte-breedteverhouding een verschillende afbeelding gebruiken. Upload uw afbeeldingen, scan ze van uw website of selecteer afbeeldingen uit onze bibliotheek met gratis stockfoto's. U kunt ook recent gebruikte beelden kiezen.
    • Liggend. Houd er bij de uploadoptie rekening mee dat uw liggende afbeelding een verhouding moet hebben van 1,91:1 en groter moet zijn dan 600 x 314 pixels. De limiet voor de bestandsgrootte is 5 MB.
    • Vierkant. Houd er bij de uploadoptie rekening mee dat uw vierkante (1:1) afbeelding groter moet zijn dan 300 x 300 pixels. De limiet voor de bestandsgrootte is 5 MB.
    • Logo (optioneel). Houd er bij de uploadoptie rekening mee dat uw logo vierkant (1: 1) moet zijn en 128 x 128 pixels of groter moet zijn. Het aanbevolen formaat voor vierkante logo's is 1200 x 1200 pixels. Voor de beste weergave wordt ook aanbevolen om een liggend logo (4:1) toe te voegen, dat 512 x 128 of groter moet zijn. Het aanbevolen formaat voor liggende logo's is 1200 x 300 pixels. Een transparante achtergrond is het best voor al uw logo's, maar alleen als het logo in het midden staat. De limiet voor de bestandsgrootte is 5 MB.
    • Vermijd het gebruik van tekst. Tekst mag maximaal 20% van de afbeelding bedekken. Opmerking: Uw afbeelding kan horizontaal worden bijgesneden zodat deze in een aantal advertentieruimten past. Dit is maximaal 5% aan elke kant.
  8. Vul alle gegevens voor uw advertentie in. U kunt meerdere koppen en beschrijvingen maken die in uw responsieve display-advertenties moeten worden weergegeven. U kunt meerdere versies van de volgende items uploaden:
    • Schrijf een korte kop (minimaal één of maximaal vijf koppen van dertig tekens of minder). De korte kop is de eerste regel van uw advertentie. Deze wordt weergegeven als de beschikbare advertentieruimte beperkt is en de lange kop niet past. Korte koppen kunnen worden weergegeven met of zonder uw beschrijving.
    • Schrijf een lange kop (negentig tekens of minder). De lange kop is de eerste regel van uw advertentie. Deze wordt in grotere advertenties weergegeven in plaats van de korte kop. Lange koppen kunnen worden weergegeven met of zonder uw beschrijving. Opmerking: Wanneer de lange kop wordt weergegeven in een advertentie, hangt de lengte van de kop af van de site waarop deze wordt getoond. Als de kop wordt ingekort, eindigt de lange kop met het weglatingsteken.
    • Stel een beschrijving op (minstens één of maximaal vijf beschrijvingen). De beschrijving draagt bij aan de kop en nodigt mensen uit om actie te ondernemen. De beschrijving mag maximaal negentig tekens lang zijn en kan worden weergegeven na de (korte of lange) kop. Opmerking: De lengte van de weergegeven beschrijving hangt af van de site waarop deze wordt getoond. Als de beschrijving wordt ingekort, eindigt deze met het weglatingsteken.
    • Bedrijfsnaam. Dit is de naam van uw bedrijf of merk.
    • Uiteindelijke URL. Dit is de webpagina waar gebruikers heen worden geleid wanneer ze op uw advertentie klikken.
    • Optioneel: Ga naar Geavanceerde URL-opties als u trackingparameters of aangepaste parameters aan uw URL wilt toevoegen.
    • Optioneel: Klik op MEER OPTIES en selecteer Tekst voor call-to-action. Selecteer een taal in het dropdownmenu aan de linkerkant en selecteer een specifieke tekst voor de call-to-action in het dropdownmenu aan de rechterkant.
    • Optioneel voor dynamische responsieve advertenties: Promotietekst (bijv. 'Gratis bezorging binnen twee dagen') en een prijsvoorvoegsel.
  9. Bekijk een voorbeeld van de populairste formaten en advertentie-indelingen van uw mogelijke advertenties. Aangezien responsieve display-advertenties zijn bedoeld om bijna alle advertentieruimten in het Display Netwerk te bereiken, kunnen ze in duizenden indelingen worden weergegeven.
  10. Klik op Opslaan.
  11. Ga na hoe uw advertentie presteert. Doe dit pas minimaal een week nadat uw advertentie is goedgekeurd. Voor die tijd zijn uw gegevens nog niet compleet.

Als u een tweede set itemkoppelingen wilt genereren, kunt u later een nieuwe advertentie maken. De items die u in elke advertentie aanbiedt, worden alleen binnen de betreffende advertentie afwisselend gebruikt.

Stap 5. Geef het systeem de tijd te optimaliseren voor conversies

Het schalen en stabiliseren van slimme display-campagnes kan enige tijd duren. Dit is afhankelijk van het aantal conversies dat u ontvangt (een hoger conversievolume leidt gewoonlijk tot snellere optimalisatie). Laat het systeem leren welke items en strategieën het beste werken. Voor campagnes met een paar conversies per dag kan dit ongeveer twee weken duren. Een goede vuistregel is te wachten totdat u tussen de 40 en 50 conversies heeft behaald, tenzij u helemaal geen conversies krijgt. In dat geval kunt u overwegen om uw doel-CPA-bod te verhogen totdat conversies worden gerealiseerd.

Stap 6. Controleer de prestaties met het itemrapport

Hier volgen instructies om uw prestaties te controleren:

1. Klik in het paginamenu aan de linkerkant op Campagnes.
  2. Klik op de naam van uw slimme display-campagne voor een rapport over de prestaties van elk van uw items.

Items zijn ten opzichte van elkaar gerangschikt als 'best', 'goed' en 'laag' op basis van hoe effectief ze zijn geweest bij het genereren van conversies. De status 'Wachten' betekent dat uw item nog niet is beoordeeld en goedgekeurd. De status 'Bezig met leren' betekent dat het systeem nog steeds gegevens aan het verzamelen is.

Stap 7. Breng op basis van uw itemrapport kleine, stapsgewijze veranderingen aan

Nadat u voor een nieuwe campagne uw itemrapport heeft gecontroleerd, kunt u indien gewenst laag presterende items vervangen door items die lijken op uw best presterende items. Nadat deze items voldoende prestatiegegevens hebben gegenereerd om te worden gerangschikt (dit kan tot twee weken duren), kunt u er opnieuw voor kiezen laag presterende items te verwijderen.

Houd er rekening mee dat items ten opzichte van elkaar worden gerangschikt. Wanneer u kleine wijzigingen aanbrengt, kan het gebeuren dat items die eerst 'goed' scoorden worden gekwalificeerd als 'laag', zelfs als hun prestatie absoluut gezien gelijk is gebleven.

Belangrijk: Voorkom grote schommelingen en verbeter de optimalisatie door niet ineens ingrijpende wijzigingen aan te brengen in uw campagne.

Meer informatie over hoe u uw responsieve display-advertenties kunt beheren.