Om datadriven attribution

Innan människor gör ett köp eller gör något annat värdefullt på din webbplats kanske de klickar eller interagerar med flera av dina annonser. Normalt tillskrivs konverteringen kundens senaste annonsklick. Men var det verkligen den annonsen som fick personen att välja ditt företag?

Med datadriven attribution tillskrivs värdet av konverteringarna baserat på hur människor interagerar med dina olika annonser och blir dina kunder. Data från ditt konto används för att avgöra vilka sökord, annonser och kampanjer som har störst effekt på dina verksamhetsmål. Datadriven attribution tar hänsyn till konverteringar på din webbplats, konverteringar från butiksbesök och Google Analytics-konverteringar från sökannonser (inräknat Shopping), YouTube-annonser och displayannonser.

I den här artikeln beskriver vi datadriven attribution och vad som krävs för att använda funktionen. Om du vill veta mer om attributionsmodeller i allmänhet och hur du väljer en attributionsmodell för dina konverteringsåtgärder kan du läsa Om attributionsmodeller.

Fördelar

• Se vilka sökord, annonser, annonsgrupper och kampanjer som mest effektivt hjälper dig att nå dina verksamhetsmål.
  • Optimera budgivningen baserat på resultatdata för ditt specifika konto.
  • Välj rätt attributionsmodell för ditt företag baserat på konkret data.

Så fungerar det

Datadriven attribution skiljer sig från övriga attributionsmodeller genom att funktionen använder din konverteringsdata för att beräkna varje annonsinteraktions faktiska bidrag längs konverteringsvägen. Varje datadriven modell är specifik för den enskilda annonsören.

Datadriven attribution tar hänsyn till alla interaktioner, inräknat klick och videointeraktioner, i dina sökannonser (inklusive Shopping), YouTube-annonser och displayannonser i Google Ads. Modellen jämför vägarna för kunder som konverterar med vägarna för kunder som inte konverterar och identifierar mönster bland annonsinteraktionerna som leder till konverteringar. Det kan finnas vissa steg längs vägen som med större sannolikhet leder kunden vidare till att slutföra konverteringen. Modellen tillskriver dessa värdefulla annonsinteraktioner en större del av konverteringsvärdet.

Det innebär att när du utvärderar konverteringsdata ser du vilka annonser som har störst effekt på dina verksamhetsmål. Om du använder en automatisk budstrategi för att få fler konverteringar används denna viktiga information av budstrategin för att ge dig bästa möjliga resultat.

Exempel

Du äger en resebyrå i Stockholm och använder konverteringsspårning för att se när kunder köper biljetter på din webbplats. Du har en specifik konverteringsåtgärd för att spåra köp av en cykeltur på Södermalm. Kunder klickar ofta på några av dina annonser innan de bestämmer sig för att köpa en biljett.

Din datadrivna attributionsmodell visar att kunder som först klickar på annonsen ”Cykeltur i Stockholm” och sedan på ”Cykeltur på Södermalm” är mer benägna att köpa en biljett än användare som bara klickar på ”Cykeltur på Södermalm”. Därför tillskriver modellen större värde till annonsen ”Cykeltur i Stockholm” och tillhörande sökord, annonsgrupper och kampanjer.

Nu när du tittar på dina rapporter har du mer fullständig information om vilka annonser som är mest värdefulla för din verksamhet.

Om du vill få mer detaljerad information om hur datadriven attribution fungerar kan du ladda ned Data-driven attribution methodologyPDF-filen (endast på engelska).

Datakrav

Datadriven attribution kräver en viss mängd data för att skapa en exakt modell av hur konverteringsvärdet ska tillskrivas. Därför ser inte alla annonsörer den datadrivna modellen. Som tumregel kan du använda modellen om du har fått minst 3 000 annonsinteraktioner i nätverk som stöds och en konverteringsåtgärd har fått minst 300 konverteringar under en 30-dagarsperiod. Vi kan börja förbereda en datadriven modell från det ögonblick du får attributionsdata. När vi har samlat in tillräckligt med data för modellen under 30 dagar i följd ser du informationen i Google Ads. Om du inte har tillräckligt med data visas inte alternativet för datadriven attribution.

Eftersom data om varje enskild konverteringsåtgärd ligger till grund för om du kan använda datadriven attribution eller inte, kan det hända att du bara ser alternativet för vissa av dina konverteringsåtgärder.

När du använder datadriven attribution kan du inte fortsätta använda modellen om du får färre än 2 000 annonsinteraktioner i nätverk som stöds eller färre än 200 konverteringar för konverteringsåtgärden inom 30 dagar. Du får en varning när informationen faller under denna nivå, och efter 30 dagar med fortsatt låga datavolymer övergår konverteringsåtgärden till en linjär attributionsmodell. Om dataminskningen är oväntad bör du kontrollera taggen för konverteringsspårning, statusen på sidan Konverteringsåtgärder, dina konverteringsåtgärder och andra kontoinställningar och se till att allt fungerar som det ska.

Om datadriven attribution inte är tillgänglig för dig kan du använda andra attributionsmodeller i Google Ads som inte omfattas av några datakrav. Läs mer om attributionsmodeller.

När du provar datadriven attribution eller en annan ny attributionsmodell som inte baseras på senaste klick rekommenderar vi att du testar modellen först och ser hur den påverkar avkastningen på din investering.

Ställa in datadriven attribution för konverteringarna

Datadriven attribution kräver en viss mängd data för att skapa en exakt modell av hur konverteringsvärdet ska tillskrivas. Mer information finns i Datakrav ovan.

Följ anvisningarna nedan för att uppdatera attributionsmodellen för en befintlig konverteringsåtgärd till datadriven.

1. Logga in på ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på verktygsikonen Google Ads | verktyg [ikon] och välj Konverteringar.
  3. Välj konverteringsåtgärden du vill redigera i tabellen och klicka på Redigera inställningar.
  4. Klicka på Attributionsmodell och välj Datadriven attribution i rullgardinsmenyn.
  5. Klicka på Klart och sedan på Spara.
Tips

Om ditt konto är kvalificerat för datadriven attribution kan du även uppdatera attributionsmodellen från attributionsrapporten Översikt, som finns i Verktyg > Attribution.

Klicka på bannern Uppgradera till datadriven attribution högst upp på sidan och följ anvisningarna.

Läs mer om rekommenderade metoder när du övergår till datadriven attribution